Landenweb.nl

KEFALONIA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Argostoli
  Oppervlakte  786 km²
  Inwoners  39.488
  (2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

In de Ionische Zee, ten westen van het vasteland van Griekenland, liggen ca. 330 grotere en kleinere eilanden, waarvan er maar 15 bewoond zijn. Kefalonia, ook bekend als Cephallenia, Cephallonia, Kefallinia of Kefallonia, is een van de Zeven Eilanden. Met deze naam duiden de Grieken de Ionische eilanden aan. Er zijn veel meer dan zeven eilanden, maar de Zeven Eilanden zijn wat groter dan alle kleinere eromheen.

advertentie

Kefalonia Satellietfoto NASAPhoto: Publiek domein

Kefalonia ligt ongeveer in het midden van de Ionische eilanden en ligt het verst verwijderd van het Griekse vasteland. Ten noorden van Kefalonia ligt het eiland Lefkas, ten oosten, op slechts 2 km, ligt Ithaka en ten zuiden ligt Zakynthos. Kefalonia is met een oppervlakte van 781 km2 het grootste van de Ionische eilanden en heeft een gemiddelde lengte van 80 km en een gemiddelde breedte van 45 km. De kustlijn heeft een lengte van 254 km.

Landschap

Het grillig gevormde Kefalonia, veroorzaakt door de vele schiereilanden, is het meest bergachtige eiland van de Ionische archipel. Het eiland wordt gedomineerd door het beboste Áenos-gebergte met een hoogste top van 1628 meter, de Megalos Soros (ook wel Vouno genoemd door de eilandbewoners), die zelfs vanaf het Griekse vasteland te zien is. De rest van het eiland is bedekt met heuvels en bergen tot 1100 meter.

De weinige vlaktes en valleien liggen voornamelijk langs de oost- en westkust van het eiland. De kustlijn van Kefalonia is vol contrasten, met diepe inhammen, lange zandstranden, steile rotskliffen en diepe grotten, onder andere de bekende druipsteengrot van Drogarati. Op het eiland zijn ook veel waterbronnen en boven- en ondergrondse meertjes te vinden. Opmerkelijk is het meer van Melissani, waar het water dat aan de kust bij Argostoli onder grond verdwijnt, weer aan de oppervlakte komt. Door de vermenging van zeewater en zoet water is het water van het ca. 4 km2 grote en 10-30 meter diepe meer, brak geworden.

De prachtige, langgerekte zandstranden liggen met name in het zuiden van het eiland, onder andere de stranden van Myrtos, Petani, Lourdata, Skala en Trapezaki. Het strand van Myrtos wordt wel het mooiste strand van Griekenland genoemd.

advertentie

Strand van Myrtos, KefaloniaPhoto: Att Sims CC BY 2.0 no changes made

Klimaat en Weer

Het eiland Kefalonia ligt ten westen van het Griekse vasteland en heeft een mediterraan klimaat met milde, natte winters, droge, warme zomers en het hele jaar door veel zon, gemiddeld 2760 uren per jaar.

Door de ligging in dit deel van Griekenland is de kans op regen in het voor- en najaar hoger dan de eilanden die ten zuiden en zuidoosten van het vasteland liggen. Op Kefalonia valt jaarlijks gemiddeld 700 mm regen, verdeeld over ongeveer 95 regendagen per jaar.

De jaarlijkse gemiddelde temperatuur is 18°C en in juli bedraagt de gemiddelde dagtemperatuur 31°C. 's Zomers waait er vaak een matige wind uit het noorden en in de winter waait er meestal een stevige wind uit het zuiden. In augustus is er kans op de 'maestros', een noordelijke stormachtige wind en de 'sirocco', een zeer warme wind uit het zuidoosten. 's Winters is sneeuwval op de berg Aenos een normaal verschijnsel.

klimaattabel

gem. max.temp.uren zon p/ddagen neerslag p/m
januari13°C512
februari13°C511
maart15°C610
april18°C79
mei23°C97
juni28°C112
juli31°C131
augustus32°C121
september27°C95
oktober22°C78
november18°C510
december15°C412

Planten en Dieren

Planten

Kefalonia wordt het 'bloemeneiland' genoemd, en dat is niet voor niets. Op de hellingen van het Aenosgebergte komt, naast veel andere zeldzame planten en bloemen, een sparrensoort voor die alleen op Kefalonia te vinden is, de donkergroene Abies cephalonica (Griekse, Kefalonitische of zwarte spar). Naast deze endemische bomensoort komen er nog minimaal acht endemische planten op Kefalonia voor, waaronder de Kefalonische viool, het Enos zeepkruid en het Enos glidkruid.

Anemonen, cyclamen, madeliefjes, wilde orchideeën, irissen en de klokjesbloem zijn hier te vinden, maar ook veel soorten pijnbomen, sparren, eiken, cipressen en olijfbomen. Ook aan kruiden geen gebrek, zoals mint, rozemarijn, tijm, oregano, salie en valeriaan. De ruimte tussen de bomen wordt opgevuld met struiken als de oleander en de Arbutus of aardbeiboom.

Dieren

De meest bekend vogelsoort van Kefalonia is de zwarte specht, de grootste spechtensoort van Europa. Deze specht leeft vooral in de koele bossen op een flinke hoogte. Naast de grootste specht van Europa, komt hier ook de kleinste specht voor, de witrugspecht. Andere bekende vogels zijn de raaf en het goudhaantje, een van de kleinste vogels van Europa.

Pas zeer recent is er een checklist gemaakt van alle vogelsoorten die op Kefalonia voorkomen. Er werden 222 soorten geteld, ongeveer 50% van alle Griekse vogelsoorten. Van deze soorten broeden er 58 op het eiland zelf. 48 soorten komen voor in het Aenos-gebergte, waarvan de meeste trouwens in heel Griekenland voorkomen, zoals steenuil, merel, kleine zwartkop, zwarte mees en verschillende vinkensoorten. Andere soorten zijn bijzonder omdat ze op een bergachtig eiland voorkomen, bijvoorbeeld de Europese steenpatrijs en de boomleeuwerik.

Er zijn zeker vijftien roofvogelsoorten die overwinteren in de bergen, waaronder de buizerd, de havik, de slechtvalk, de slangenarend en de steenarend. De vale gier doet het eiland incidenteel aan en in de herfst kleine groepen wespendieven. Met wat geluk zijn er bijzondere soorten waar te nemen, bijvoorbeeld de aasgier (ook wel Egyptische gier of witte krenggier), de dwergarend, de lannervalk en de Sakervalk.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat er in het Aenosgebergte acht reptielensoorten en maar één amfibiesoort voorkomt, de gewone of bruine pad. Reptielen zijn de Griekse landschildpad, drie hagedissoorten (Peloponnesos kielhagedis, Dalmatische kielhagedis en Taurische muurhagedis.) en vier slangensoorten, de luipaardslang, de katslang, de Balkan toornslang en de giftige zandadder.

In een groter gebied komen naast de hagedisslang ook twee hazelwormen voor, de tot twee meter lange scheltopusik of Europese glasslang en de Peloponnesos hazelworm. Ook de reuzensmaragdhagedis komt hier voor.

Ten noorden van het eiland worden af en toe nog monniksrobben gezien. Het Aenos-gebergte telt een kudde wilde paarden. De onechte karetschildpad broedt zijn eieren uit op de noordelijke stranden van Kefalonia.

De zoogdierwereld op Kefalonia is niet zo heel spectaculair met o.a. haas, Oost-Europese egel, Balkan-mol, westelijke huismuis, zwarte rat, bosmuis, relmuis of zevenslaper, vos, steenmarter, wezel, das en mol.

Geschiedenis

Prehistorie

Uit de vele vondsten van stenen werktuigen kan geconcludeerd worden dat Kefalonia al bewoond werd in de prehistorie. De eerste bewoners leefden al 50.000 jaar v.Chr. op het eiland.

Oudheid

De Griekse historicus Thucydides noemde het eiland 'Tetrapolis' en in die tijd was Kefalonia verdeeld in vier stadstaten: Krani, Palli, Sami en Pronnoi. Het waren onafhankelijke, autonome steden die door natuurlijke grenzen met elkaar verbonden waren. Etymologisch en volgens de mythologie stammen de namen af van de vier zonen van Céphalos, de eerste koning van Kefalonia. Op veel plaatsen op het eiland zijn graven gevonden die bewijzen dat Kefalonia een belangrijk Myceens economisch centrum was, dat deelnam aan de Perzisische en Peloponnesische oorlogen. In het archeologisch museum van Argostoli zijn veel vondsten te bewonderen uit de pre-Myceense, Myceense en post-Myceense tijd. De goden die op Kefalonia aanbeden werden, tonen de verbintenis met het vasteland van Griekenland aan. In 734 v.Chr. werd met de stichting van een Korinthische kolonie op het eiland Korfoe, de Ionische eilanden betrokken bij het klassieke Griekenland. In 188 v.Chr. werd Kefalonia door de Romeinen bezet. In 395 n.Chr. viel het Romeinse Rijk uit elkaar in een westers en een oosters Rijk, het Byzantijnse Rijk. Kefalonia bleef tot 1185 een onderdeel van het Byzantijnse Rijk. Tijdens de eerste jaren van het Byzantijnse tijdperk behoorde Kefalonia tot de provincie Achaia en werd vanuit Constantinopel geregeerd.

Middeleeuwen

In de 9-11e eeuw nam Kefalonia een belangrijke strategische positie in bij de verdediging van het Byzantijnse Rijk en was een belangrijke marinebasis. In de 11e eeuw kwam Kefalonia onder het gezag van de Franken te staan, onder andere Robert Guiscard, hertog van Apulië en Calabrië, die overigens in 1085 op het eiland stierf. Met de bezetting door Rogier II, graaf en koning van Sicilië, kwam er een definitief einde aan de Byzantijnse tijd. In het Frankische tijdperk was Kefalonia onder invloed van onder andere Noormannen en machtige Venetiaanse families als Orsini in 1195 en Tocchi in 1357. Zij bouwde een indrukwekkend kasteel ten oosten van de huidige hoofdstad Argostoli, en dat werd de nieuwe hoofdstad van het eiland. In 1483 veroverden de Turken Kefalonia, maar in 1500 werd Kefalonia weer door de Venetianen heroverd. De Kefaloniër Apostolos Valerianos Fokas bereikte in 1590 als eerste Europeaan het huidige Vancouver aan de westkust van het Amerikaanse continent. Hij voer voor de Spanjaarden en was bekend onder de naam Juan de Fuca. Het kanaal tussen het vasteland van Canada en Vancouver Island is naar hem vernoemd.

Nieuwe Tijd

De Venetiaanse overheersing duurde ca. 300 jaar. In 1797 grepen de Fransen de macht op het eiland en dat was het begin van een tijdperk met voordurend politieke veranderingen. De revolutie tegen de Fransen werd ondersteund door een geallieerde vloot van Rusland en Turkije. Van 1800-1807 ontstond de"Eptanisos Politia" onder de formele naam"Politia ton Epta Nomenon Nison" en werd Kefalonia een Russisch/Turks protectoraat, dat ook wel genoemd werd"Staat der Zeven Verenigde Eilanden". Een korte hernieuwde Franse overheersing onder Napoleon (1807-1809) werd stopgezet door de Engelsen, waarna Kefalonia en andere eilanden een onafhankelijke republiek vormden onder het protectoraat van Groot-Brittannië die tot 1864 op het eiland heersten. In 1864 sloten de Ionische eilanden, waaronder Kefalonia, zich aan bij het vrije Griekenland.

In de 2e Wereldoorlog werd Kefalonia van 1940 tot 1943 bezet door de Italiaanse troepen van Mussolini, die zich overigens op vredige wijze samenleefden met de Grieken. Dit irriteerde de Duitsers zodanig, dat Hitler besloot een bataljon naar Kefalonia te sturen. De Italianen wilden niet samenwerken met de Duitsers en besloten om zich te verzetten. Italiaanse posities werden door de Duitsers vervolgens gebombardeerd, waar ze gedwongen waren zich over te geven. Vele Italiaanse gevangenen werden geëxecuteerd en velen stierven tijdens transporten naar Duitse werkkampen. In totaal kwamen er ca. 10.000 Italiaanse soldaten en officieren om het leven.

Kefalonia kwam na de oorlog nog één keer groot in het nieuws door de aardbeving van 1953 met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter, die het eiland zwaar trof. Argostoli en bijna alle dorpen werden totaal verwoest en velen raakten gewond of vonden de dood in het natuurgeweld. Alleen het noordelijke dorpje Fiskardo werd niet getroffen door de aardbeving. Veel overlevenden vertrokken naar het Griekse vasteland of vonden werk in de scheepvaart. Hierdoor kelderde het aantal inwoners nog meer en volgde er een periode van culturele, economische en sociale stilstand. De ommekeer kwam begin jaren tachtig van de 20e eeuw en in 2001 had Kefelonia de snelst groeiende bevolking van Griekenland. Vandaag de dag wordt Kefalonia beschouwd als een van snelst groeiende toeristische gebieden van Griekenland.

In november 2003 zorgde een aardbeving met een kracht van 5.3 op de schaal van Richter voor aanzienlijke schade aan gebouwen en woningen in de hoofdstad Argostoli en de directe omgeving.

Een aardbeving in september 2005 met een kracht van 4.9 op de schaal van Richter en een epicentrum in de zee, zorgde nauwelijks voor schade. De schok was te voelen in het zuidwesten van het eiland, in de buurt van Lixouri.

In januari 2006 werd Kefalonia getroffen door een sneeuwstorm, die het openbare leven een aantal dagen zo goed als stil legde.

In juli 2007, tijdens een hittegolf, brak er in het zuiden van Kefalonia een zeer omvangrijke bosbrand uit. De brand werd bestreden met onder andere blusvliegtuigen. Duizenden hectares bos en struikgewas vielen ten prooi aan de vlammen.

Eind januari 2014 werd Kefalonia weer eens opgeschrikt door een forse aardbeving met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag zo’n zes kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Argostoli. Gelukkig bleef de schade zeer beperkt en vielen er maar enkele lichtgewonden. Enkele maanden later maakten geologen van de Universiteit van Athene bekend dat er langs stukken rotskust nieuwe stranden zijn ontstaan. Op andere plaatsen zijn de zandstranden tot 20 cm hoger komen te liggen.

In september 2016 was het weer raak, een aardbeving met een kracht van 4.4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de zee op een diepte van 5 kilometer en ongeveer 7.2 kilometer ten zuidwesten van Argostoli.

Ook in juni 2017 werd Kefalonia getroffen door een aardbeving, ditmaal met een kracht van 4.3 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag ca. 25 km ten noordwesten van Argostoli.

Zie verder ook de geschiedenispagia van Griekenland op landenweb.

Bevolking

In 2017 telde Kefalonia ca. 35.500 inwoners. In de jaren negentig van de 20e eeuw had Kefalonia de snelst groeiende bevolking van Griekenland, met groeipercentages van 35 tot 40%.

De bevolkingsdichtheid bedraagt ca. 35 inwoners per km2. Ongeveer een derde van de bevolking woont in de hoofdstad Argostoli. De tweede stad van het eiland is Lixouri, en samen herbergen ze bijna twee derde van de totale bevolking.

Taal

advertentie

AlfabetsFoto: LewWhite CC 3.0 Unported no changes made

Het moderne Grieks of Nieuw Grieks behoort net als het Nederlands tot de Indo-Europese taalfamilie en is één van de oudste nog levende talen. Hoewel behorend tot dezelfde taalfamilie lijkt het Grieks nauwelijks op een andere Indo-Europese taal. Dit komt omdat het Grieks zich relatief geïsoleerd van buitenlandse invloeden heeft kunnen ontwikkelen.

In de klassieke oudheid werden er verschillende Griekse dialecten naast elkaar gebruikt, maar het Attisch van de stad Athene verstond men in geheel Griekenland. Vanaf de vierde eeuw voor Christus kreeg het Attisch concurrentie van het Koinè-Grieks, een soort algemeen beschaafd Grieks dat gebruikt werd van Macedonië tot het Nabije Oosten. Vanaf die tijd werd het Attisch gebruikt in het onderwijs en het was de officiële overheids- en kerktaal in het Byzantijnse Rijk en in de Kerk. De gewone man sprak een soort volkstaal die van het Koinè-Grieks afstamde. In de Middeleeuwen vestigden zich allerlei andere volken in Griekenland en veranderde de spreektaal drastisch terwijl de schrijftaal hetzelfde bleef en aldus de twee talen steeds verder uit elkaar groeiden.

Na de Vrijheidsoorlog begin 19e eeuw trachtte de overheid een nieuwe taal in te voeren, het Katharevousa of"gezuiverde taal". De overheid en op scholen ging men deze taal inderdaad gebruiken maar het volk bleef zich van de Dimotiki bedienen, de spreektaal van het Griekse volk. De bedoeling was dat het Dimotiki zou verdwijnen, maar dat bleek moeilijker dan gedacht en mislukte dan ook. Vanaf 1920 mocht het Dimotiki op scholen gebruikt worden en in 1974 verdween het Katharevousa van diezelfde scholen.

Het Griekse alfabet bestaat uit 24 letters die er op het eerste gezicht ingewikkeld uitzien, maar bij nader inzien simpeler zijn dan het Nederlandse alfabet. De uitspraakregels zijn regulmatig en daardoor sneller te begrijpen. In het Grieks is het belangrijk om de juiste klemtoon te gebruiken. Een woord met de klemtoon op de eerste lettergreep kan een totaal verschilleden de betekenis hebben van hetzelfde woord maar met de klemtoon op bijvoorbeeld de derde lettergreep.

De alfabetten van alle grote Europese talen zijn min of meer gebaseerd op het oude Griekse alfabet. Ons Romeinse alfabet wordt soms wel de westerse vorm van het Griekse alfabet genoemd.

Enkele woorden en uitdrukkingen:

Godsdienst

Algemeen

advertentie

St. Nicholas Church op de Pigadia begraafplaats. Karpathos, GriekenlandFoto: Onbekend CC 3.0 Unported no changes made

Ca. 98% van de Griekse bevolking is lid van de Grieks-orthodoxe Kerk, die ontstond na de grote scheuring in 1054 toen de patriarchen uit het Oosten het leergezag van de paus niet langer erkenden. De Grieks-orthodoxe staatskerk is sinds 1833 onafhankelijk van het primaat van de patriarch van Istanbul(vroeger Constantinopel). De Grieks-orthodoxe kerk kent een aantal verschillen ten opzichte van de westerse christelijke kerken. Zo dienen voor de grondslag van de leer alleen de bijbel, de kerkvaders en de uitspraken van de oecumenische concilies. Verder richten de Griekse geestelijken zich vooral op de liturgie en op gebed en meditatie. Op sociaal gebied is de Oosterse kerk lang niet zo actief als in het westen. Wel zijn de overheid en de kerk veel nauwer verbonden. De overheid subsidieert de Kerk en de Kerk op haar beurt volgt de politiek op de voet.

De grootste religieuze minderheid zijn de moslims, de Turkse Grieken. De meeste moslims wonen in Thracië, waar dan ook veel moskeeën te vinden zijn.

Het aantal joden is na de Tweede Wereldoorlog drastisch verminderd. Zo woonden er in het noordelijke Thessaloniki in 1941 meer dan 60.000 joden; tegenwoordig nog maar ca. 1100. De ca. 40.000 katholieken wonen voornamelijk op de Griekse eilanden.

Griekse mythologie

advertentie

Mythologische afbeelding op vaasFoto: Publiek domein

Het woord mythe is afgeleid van het woord"muthos", dat eerst uiting betekende en later vaak werd uitgelegd als"een gesproken of geschreven verhaal".

Mythologie (muthologia) is dus"vertellen over verhalen", of een verzameling mythen, of de studie van mythen.

Toen het schrift ontstond in Griekenland waren de mythen en legenden al verankerd in de orale overleveringen en vooral latere dichters gaven de verhalen een ander verloop. De Griekse mythologie lijkt veel op andere mythologieën. Zo komt de Noorse god Odin overeen met de Griekse Zeus en verrichtten de Noorse helden vaak dezelfde heldendaden als hun Griekse collega's.

Enkele Griekse goden

Aeolus (Aiolos)
Een zoon van Hippotes, die door Zeus was aangesteld als bewaker van de winden. Hij was de baas over de (wind)goden: Boreas, Zephyros, Notos en Euros.

Aphrodite
Aphrodite is de godin van de liefde en schoonheid. Zij werd geboren uit het schuim van de zee, waar ook het belangrijkste heiligdom gewijd aan Aphrodite staat. Ze was getrouwd met Hephaestus, maar had liever Ares als minnaar.

Haar zoon was Eros, de god van de liefde. Aphrodite wordt afgebeeld met de gevleugelde Eros en met duiven. Zij was een van de Olympische goden. De Romeinen noemden haar Venus.

advertentie

Aphrodite, godin van de liefde en schoonheidFoto: Tilemahos Efthimiadis CC 2.0 Generic no changes made

Apollo
Apollo was de zoon van Zeus en Leto, en tweelingbroer van Artemis. Hij is god van het licht, van de geneeskunde, muziek en wetenschap. Apollo wordt vaak afgebeeld met een lier in zijn hand. Het belangrijkste heiligdom gewijd aan Apollo ligt in Delphi, de belangrijkste orakelplaats van het oude Griekenland. Apollo was een Olympische god.

Ares
Ares was een zoon van Zeus en Hera en is de god van de oorlog. Hij wordt vaak afgebeeld in volledige wapenuitrusting en was een Olympische god. De Romeinen nomen hem Mars.

Artemis
Artemis was de tweelingzus van Apollo, en dochter van Zeus en Leto. Zij was de godin van de natuur en de jacht. Zij was ook de beschermgodin van zwangere vrouwen en wordt vaak afgebeeld met een boog in haar hand. Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Diana.

Dionysos
Dionysos was een zoon van Zeus en de god van de druiven en de wijn. Hij wordt vaak afgebeeld met een staf, die van boven omwonden is met klimopbladen. Hij was een Olympische god en zijn Romeinse naam is Bacchus of Liber.

advertentie

DionysosFoto: Zde CC 4.0 International no changes made

Eros
Eros is de god van de behoeften en wordt ook wel Himeros genoemd. Eros wordt vaak gezien als gevleugelde jongensgod die mannen in hun hart schiet met liefdespijlen. Romeinse namen voor hem zijn Amor en Cupido.

Hermes
Hermes was de boodschapper van de goden en een zoon van Zeus. Hij is ook god van de reizigers, dieven en handelaren. Hij wordt altijd afgebeeld met een reizigersmuts en reizigersstaf of een helm met vleugels. Ook zijn sandalen hebben vleugels. Hij begeleidde de schimmen van de doden naar de onderwereld, de Hades.

Pallas Athena
Zij is de dochter van alleen Zeus, want uit zijn voorhoofd geboren. Zij is de beschermgodin van de kunstenaars en handwerkslieden, maar ook de godin van de wijsheid en kennis. In oorlogstijd werd Athena ook nog vereerd als oorlogsgodin. Ze was de speciale beschermgodin van de stad Athene en een beschermengel van Griekse helden als Herakles en Odysseus.

Zij wordt vaak afgebeeld met helm en volledige wapenuitrusting. De uil, die wijsheid symboliseert, was aan haar gewijd. Pallas Athena heeft een heiligdom gelegen in Athene: het Parthenon.

Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Minerva.

Palla AthenaFoto: Diana Ringo CC 3.0 Austria no changes made

Poseidon
Poseidon is een roer van Zeus en is de god van de zee en beschermgod van de zeevaarders. Zijn paleis ligt diep onder water en hij wordt vaak afgebeeld met een drietand, waarmee hij de zee in beroering kan brengen. Het paard was aan hem gewijd.

Omdat de Grieken geloofden dat het land op de zee dreef, beschouwden ze hem ook als de god die de aardbevingen veroorzaakte. De Romeinse naam is Jupiter.

Zeus
Zeus was de oppergod van de Grieken en de koning van goden en mensen. Daarnaast was hij de god van de lucht en het weer. Hij wordt vaak afgebeeld met een bliksem in zijn hand en is gezeten op een troon. Uit zijn liefdesavonturen met mooie vrouwen zijn vele halfgoden en helden ontstaan, zoals Herakles en Perseus.

Zeus en ThetisFoto: Publiek domein

Samenleving

Staatsinrichting

Griekenland VouliFoto: Jebulon in het publieke domein

De grondwet dateert van 1975 waarna er in 1986 belangrijke amendementen werden doorgevoerd. De wetgevende macht ligt bij het parlement (de ‘Vouli’), dat uit één kamer bestaat en waarvan de 300 leden eens in de vier jaar volgens een ‘versterkt recht van evenredige verkiezing’ gekozen worden. Het systeem begunstigt de sterkste partij om een voor regeren voldoende meerderheid te bereiken, wat echter een tweepartijensysteem in de hand werkt.

Staatshoofd is de president, die door het parlement (een tweederde meerderheid is vereist) voor een periode van vijf jaar gekozen wordt en één keer herkiesbaar is. De president benoemt en ontslaat de premier. Ook het parlement mag hij ontbinden en in noodtoestanden kan hij wetten per decreet uitvaardigen. Zijn functie is verder grotendeels ceremonieel, hij heeft als staatshoofd geen uitvoerende macht. Deze macht ligt bij de Raad van ministers die daarover verantwoording aflegt aan het parlement Er bestaat algemeen kiesrecht voor alle Grieken vanaf 18 jaar.

Na de militaire dictatuur viel een volksstemming over de terugkeer van de monarchei in het nadeel van ex-koning Constantijn nadelig uit. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Administratieve indeling

Griekenland administratieve indelingFoto: TUBS CC 3.0 Unported no changes made

Griekenland is in 13 administratieve divisies, de zogenaamde"Periferieën" (districten) opgedeeld. Deze"Periferieën" zijn weer onderverdeeld in prefecturen. Een prefectuur wordt een"Nomos" genoemd, met aan het hoofd een 'nomoi'. In totaal zijn er 51 prefecturen. Daarnaast kent Griekenland één autonoom gebied onder een eigen bestuur, namelijk Agion Oros (Berg Athos) in Chalkidiki (Noord-Griekenland). Groot-Athene heeft een aparte status. De andere provincies zijn: Midden-Griekenland, Peloponnesos, Ionische eilanden, Epiros, Thessalië, Macedonië, Thracië, Egeïsche eilanden en Kreta.

Een woonplaats vervolgens wordt ofwel"Dimos" (gemeente, stad) ofwel"Kinotita" (gemeenschap, dorp) genoemd. In totaal er zijn 900 gemeenten en 133 gemeenschappen.

Vanaf 2011 wordt de bestuurlijke regio Ionische Eilanden (op bovenstaande kaart nummer 7) ingedeeld in de vijf regionale eenheden (periferiaki enotita) Ithaki (vroeger bij Kefalonia), Kefalonia, Kerkyra, Lefkas en Zakynthos.

Kefalonia is tevens sinds 2011 een fusiegemeente met als deelgemeentes Argostoli, Eleios-Pronnoi, Erisos, Leivathos, Omala, Paliki, Pylaros en Sami.

Geografisch gezien behoort Kefalonis tot de gelijknamige eilandengroep Ionische eilanden, samen met de grote eilanden Ithaka, Korfoe, Kythira, Lefkas, Paxi en Zakynthos; tot de kleine Ionische eilanden behoren Antipaxi, Erikoussa, Kalamos, Kastos, Mathraki, Meganisi en Othoni. Voor de actuele politieke situatie in Griekenland zie hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

Kefalonia telt een klein aantal hoger onderwijsinstellingen: twee Technische Onderwijsinstituten in Argostoli en Lixouri, een Zeevaartschool in Argostoli en het Rokos Vergotis Conservatorium in Argostoli.

Economie

Wat de economie van Kefalonia betreft, is het eiland vrijwel volledig afhankelijk van het toerisme. Traditionele economische activiteiten als landbouw, hoewel er door het bergachtige karakter van het eiland niet veel plek is, en visserij, zijn eigenlijk alleen nog van belang voor de interne markt, dat wil zeggen de eilandbewoners en de toeristen. Als de toeristen toestromen in de zomer moeten er zelfs veel producten geïmporteerd worden van andere eilanden en van het Griekse vasteland.

De omgeving van Lassio, in de buurt van de hoofdstad Argostoli, profiteerde als eerste van het opkomende toerisme. In 1971 kreeg Kefalonia een vliegveld, en dat zorgde voor nog meer toeristen naar het eiland. Vanaf 1980 ontwikkelden Fiskardo in het noorden en Skala in het zuidoosten zich als toeristische pleisterplaatsen.

Wat de nog aanwezige landbouw betreft, worden er voornamelijk olijven, druiven, amandelen en citrusvruchten verbouwd. Verder worden er verschillende (geiten)kaassoorten op het eiland geproduceerd, naast voortreffelijke honing.

Kefalonia telt vijf havens voor lokaal bootverkeer en ferries naar onder andere Patras op het vasteland van Griekenland, en naar andere Griekse eilanden. Sami is de belangrijkste haven omdat die de grootste diepte heeft. Industriële activiteiten beperken zich tot wat cement- en steenfabrieken.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Kefalonia werd begin 2014 door de bekende site Tripadvisor opgenomen in de top 10 'beste eilanden van Europa'. Kefalonia eindigde als zesde, en in de top-10 kwamen ook nog de Griekse eilanden Naxos (2e), Milos (5e), Santorini (7e) en Paros (10e) voor.

Kefalonia is een van meest populaire bestemmingen van de Ionische Eilanden. Bergdorpen omringd door weelderig groen, Byzantijnse kloosters, een adembenemend landschap en prachtige stranden maken het toeristische plaatje compleet.

Bijna alle steden en dorpen op Kefalonia hebben ernstig te lijden gehad onder de aardbeving van 1953. Van de oorspronkelijke architectuur is niet zoveel meer behouden gebleven. Alleen Fiskardo in het uiterste noorden van het eiland werd gespaard en daar is de invloed van de het Venetiaanse tijdperk nog zeer goed te zien. Maar ook op andere plaatsen, vooral in de hoofdstad Argostoli, is de invloed van de Venetiaanse en de neoclassicistische architectuur nog goed te zien.

Het meest beroemde bouwwerk van Kefalonia is echter de Bosset Brug, genoemd naar de constructeur. De brug verbindt Argostoli met een tegenoverliggende oever en stamt uit 1813.

Kefalonia heeft prachtige, schone stranden die daarvoor bijna allemaal onderscheiden zijn met de Blauwe Vlag. Het beroemdste strand is Myrtos, algemeen beschouwt als een van de mooiste van de hele Middellandse zee.

Interessante musea zijn het Archeologisch Museum, het Natuurhistorisch Museum. Het Ecclesialogische Museum van de Apostel Andreas van Milapedia en het Korgialenios Historisch en Volkskunst Museum.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

KEFALONIA LINKS

Advertenties
• Kefalonia Tui Reizen
• Kefalonia RossHolidays
• Kefalonia Vliegtickets.nl
• Autohuur Kefalonie
• Naar Kefalonia met Sunweb
• Hotels Kefalonia
• Autoverhuur Sunny Cars Kefalonia
• Boeken, ook tweedehands, over KEFALONIA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Kefalonia (N)
Startnederland Kefalonia (N)
Telefoongids Griekenland