Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

KEFALONIA   

Basisgegevens
   Officiële landstaalGrieks
   HoofdstadArgostoli
   Oppervlakte786 kmĀ²
   Inwoners39.488 (2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..gr | GRC | +30

Geografie en Landschap

Geografie

In de Ionische Zee, ten westen van het vasteland van Griekenland, liggen ca. 330 grotere en kleinere eilanden, waarvan er maar 15 bewoond zijn. Kefalonia, ook bekend als Cephallenia, Cephallonia, Kefallinia of Kefallonia, is een van de Zeven Eilanden. Met deze naam duiden de Grieken de Ionische eilanden aan. Er zijn veel meer dan zeven eilanden, maar de Zeven Eilanden zijn wat groter dan alle kleinere eromheen.

Kefalonia Satellietfoto foto: NASA

Kefalonia ligt ongeveer in het midden van de Ionische eilanden en ligt het verst verwijderd van het Griekse vasteland. Ten noorden van Kefalonia ligt het eiland Lefkas, ten oosten, op slechts 2 km, ligt Ithaka en ten zuiden ligt Zakynthos. Kefalonia is met een oppervlakte van 781 km2 het grootste van de Ionische eilanden en heeft een gemiddelde lengte van 80 km en een gemiddelde breedte van 45 km. De kustlijn heeft een lengte van 254 km.

Landschap

Het grillig gevormde Kefalonia, veroorzaakt door de vele schiereilanden, is het meest bergachtige eiland van de Ionische archipel. Het eiland wordt gedomineerd door het beboste Áenos-gebergte met een hoogste top van 1628 meter, de Megalos Soros (ook wel Vouno genoemd door de eilandbewoners), die zelfs vanaf het Griekse vasteland te zien is. De rest van het eiland is bedekt met heuvels en bergen tot 1100 meter.
De weinige vlaktes en valleien liggen voornamelijk langs de oost- en westkust van het eiland. De kustlijn van Kefalonia is vol contrasten, met diepe inhammen, lange zandstranden, steile rotskliffen en diepe grotten, onder andere de bekende druipsteengrot van Drogarati. Op het eiland zijn ook veel waterbronnen en boven- en ondergrondse meertjes te vinden. Opmerkelijk is het meer van Melissani, waar het water dat aan de kust bij Argostoli onder grond verdwijnt, weer aan de oppervlakte komt. Door de vermenging van zeewater en zoet water is het water van het ca. 4 km2 grote en 10-30 meter diepe meer, brak geworden.
De prachtige, langgerekte zandstranden liggen met name in het zuiden van het eiland, onder andere de stranden van Myrtos, Petani, Lourdata, Skala en Trapezaki. Het strand van Myrtos wordt wel het mooiste strand van Griekenland genoemd.

Strand van Myrtos, Kefalonia

Matt Sims, CC BY 2.0

KEFALONIA LINKS

Advertenties
• Kefalonia Tui Reizen
• Kefalonia RossHolidays
• Kefalonia Vliegtickets.nl
• Autohuur Kefalonie
• Naar Kefalonia met Sunweb
• Hotels Kefalonia
• Kefalonia Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Kefalonia

Nuttige links

Reisinformatie Kefalonia (N)
Startnederland Kefalonia (N)
Telefoongids Griekenland
Schrijf uw artikel over KEFALONIA

Bronnen

Wikipedia

Leistra, M. / De Griekse eilanden
Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems