Landenweb.nl

SKIATHOS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Skiathos-stad
  Oppervlakte  50 km2
  Inwoners  6.088
  (2011, laatst bekend)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

Skiathos maakt deel uit van de Sporaden (ook wel noordelijke Sporaden genoemd), een tot Griekenland behorende eilandengroep in het noordwesten van de Egeïsche Zee. De bewoonde eilanden van de Sporaden zijn Skopelos, Alonissos, Skyros en Skiathos. Het kleinste bewoonde eiland van de Sporaden (42 km2), Skiathos, heeft een lengte van 13 km en een breedte van 9 km, en is daarmee iets kleiner dan het waddeneiland Schiermonnikoog (44 km2). De kustlijn bedraagt ca. 44 km en Skiathos ligt het dichtst bij het tot het vasteland van Griekenland behorende schiereiland Pilion.

advertentie

Skiathos SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Landschap

Op Skiathos overheerst de kleur groen, met name de lage heuvels in het zuidoosten van het eiland zijn bedekt met pijnbomen. In het voorjaar staat Skiathos bekend om zijn bloemenpracht.

Het noordwestelijke gedeelte van Skiathos is ruig en vrij ontoegankelijk, maar hier ligt wel de prachtig gelegen Kaap Kastro. Het zuidoosten is totaal verschillend qua landschap, en hier ligt dan ook de hoofdstad Skiathos-stad (ook wel Chadro). Kaap Sozon en Kaap Gournes vormen in het westen de Baai van Katavothras. De noordkant van het eiland herbergt veel grotten die alleen per boot te bereiken zijn.

Skiathos heeft naast veel (ca. 70) prachtige (zand)stranden, waarvan Koukounaries, gelegen in het zuidwesten, beschouwd wordt als het mooiste strand van heel Griekenland, ook nog veel baaitjes, inhammen en schiereilandjes. Andere bekende stranden zijn Achladias, Kanapitsa, Platanias en Troullos. Het hoogste punt van Skiathos is de Karaflitzanaka (433 m), en verspreid over het eiland liggen een aantal kreken.

advertentie

Strand in het noorden van SkiathosPhoto: Arne Nordmann CC 3.0 Unported no changes made

Klimaat en Weer

Skiathos heeft een mediterraan klimaat dat zich kenmerkt door warme droge zomermaanden en koelere natte wintermaanden. Doordat Skiathos wat noordelijker ligt, is het hier vaak net wat minder heet als op de wat zuidelijker gelegen Sporadische eilanden. De hoger gelegen delen van Skiathos zijn over het algemeen wat koeler dan de lager gelegen delen. Op de stranden is het door de bijna voortdurende aanwezigheid van verkoelende zeewind zelfs tijdens de warmste uren van de dag nog redelijk aangenaam toeven.

klimaattabelgem.max.temp.uren zon p/ddagen neerslag
januari10°C412
februari12°C511
maart14°C610
april18°C89
mei23°C108
juni28°C123
juli30°C132
augustus30°C122
september26°C94
oktober21°C67
november16°C510
december12°C412

Planten en Dieren

Planten

In totaal komen er zo'n duizend soorten en ondersoorten voor op Skiathos en de omliggende eilanden.

Verantwoordelijk voor de groene aanblik van het eiland het gehele jaar door, zijn bomen en struiken als wilde olijf, esdoorn, Phoenicische jeneverbes, aardbeiboom, mastiekboom, boomhei en eik.

Veel planten en bloemen groeien in de schaduw van de dennenbossen, zoals de bijenorchis en de vlinderorchis, net als veel doornige en in de zomer sterk ruikende struiken als wolfsmelk, tijm, rozemarijn, zee-ajuin, stekelbrem en cistus-soorten.

Eind april, begin mei verandert de grond onder de olijfbossen en -boomgaarden in een wilde bloemenzee, met papaver, gekroonde ganzenbloem, steranemoon. Hier groeien ook veel soorten havikskruid, streepzaad en morgenster. Langs de wegen groeit groot kaasjeskruid met zijn paarse bloemen. In de Koukounaris-streek en ten noorden van de Mandraki-streek is een van de mooiste en zeldzame parasol-dennenbossen van Griekenland te vinden. Dit mini-ecosysteem is een van de beschermde gebieden op Skiathos.

Op Skiathos komen verder nog voor: cistusroos, wilde peen, adelaarsvaren, Oosterse bolderik, wolfsmelk, gewone sering, grote weegbree en mannetjesorchis.

Dieren

De fauna van Skiathos is niet echt bijzonder. Deze vogels komen in meer of mindere mate voor op het eiland: Kuhls pijlstormvogel, aalscholver, wespendief, torenvalk, Alpengierzwaluw, gierzwaluw, vale gierzwaluw, geelpootmeeuw, boerenzwaluw, roodstuitzwaluw, huiszwaluw, grauwe vliegenvanger, kleine zwartkop, koolmees, bonte kraai, huismus, vink en Eleonora's valk. Er zijn op Skiathos meer dan 35 trekvogelsoorten gesignaleerd.

Skiathos telt geen spectaculaire dieren; egels, fretten, wezels en eekhoorns zijn wat voorkomende kleine zoogdieren.

Geschiedenis

Skiathos voor Christus

Skiathos heeft sinds de pre-Hellenistische periode dezelfde naam gehad, en men denkt dat die naam gegeven is door de Pelasgen of Peladgoi, het vóór-Griekse volk. De naam zou gekozen zijn vanwege de vele schaduw(=skia)plekken op het boomrijke eiland. Een andere verklaring voor de naam Skiathos is dat de bewoners van het eiland de god Dionysos aanbaden, wiens cultusnaam Skianthos was.

Na de eerste kolonisten werd Skiathos achtereenvolgens bewoond door Kretenzers en Myceners, die ook andere Sporadische eilanden bezetten. Het vruchtbare eiland en de strategische positie ten opzichte van het vasteland van Griekenland trok veel indringers aan. In de 7e-6e eeuw voor Christus werd Skiathos gekoloniseerd door inwoners van de stad Chalkis op het eiland Evia. Zij begonnen met de olijventeelt en het maken van wijn, wat nog steeds erg belangrijk is voor Skiathos. Zij waren het ook die de eerste gefortificeerde stad stichtten op Skiathos.

Gedurende de Perzische Oorlogen (490 tot 479 v. Chr.) was Skiathos een trouwe bondgenoot van Athene en de haven van Skiathos werd gebruikt als vlootbasis. Het was dan ook niet vreemd dat Skiathos in 478 v. Chr. werd verwelkomd als lid van de Delische Bond (ook wel Delisch-Attische Zeebond of Attisch-Delische Zeebond), een bondgenootschap bestaande uit Athene en verschillende staten van de Egeïsche Zee als tegenhanger van de Peloponnesische Bond. Na de Peloponnesische Oorlog (404 v. Chr. tussen Athene en de stadstaat Sparta) werd Skiathos officieel autonoom en onafhankelijk, maar Sparta probeerde het eiland te bezetten. Met behulp van Athene mislukte dat en er brak een korte periode van voorspoed aan van ongeveer veertig jaar.

Aan die periode van voorspoed kwam een einde toen Athene Skiathos veranderde in een militaire basis in de oorlog tegen Philip II van Macedonië. Skiathos werd uiteindelijk ook bezet door de Macedoniërs, er werd een dictator geïnstalleerd en de democratie kwam pas terug in 341 v. Chr. Na de dood van Alexander de Grote in 323 v. Chr. had Griekenland en dus ook Skiathos veel te lijden onder de vele, vaak dictatoriale opvolgers van Alexander de Grote. Pas in 197 v. Chr. werd Skiathos weer op een democratische wijze bestuurd.

In 146 v. Chr. veroverden de Romeinen Griekenland, maar Skiathos kreeg een aantal privileges omdat ze in vrede met de Romeinen samenleefden. In 88 v. Chr. verwoestte de koning van Pontus, Mithriades VI, Skiathios in zijn strijd tegen de Romeinen, maar in 42 v. Chr. werd Skiathos weer bestuurd door Athene.

Skiathos na Christus

De volgende eeuwen werd Skiathos vele malen aangevallen door piraten en in 221 n. Chr. werd Skiathos weer een onderdeel van het Romeinse Rijk, ontwikkelde Skiathos-stad zich weer voorspoedig en breidde zich steeds meer uit. In 325 kwam Skiathos in contact met het christendom en de eerste kerk werd gebouwd in 530. Gedurende de Byzantijnse periode was Skiathos een onderdeel van de kerkelijke provincie Thessaloniki en de bisschop behoorde tot de Metropolis van Larissa. In de 7e eeuw richtten Saraceense piraten op een aantal eilanden van de Egeïsche Zee grote verwoestingen aan, waaronder Skiathos.

In 1204, het einde van het Byzantijnse Rijk, veroverden kruisvaarders de eilanden in de Egeïsche Zee, Skiathos werd aan de Venetië geschonken. Skiathos werd toen, net als het eiland Skopelos, bestuurd door de gebroeders Ghisi, die weer werden geholpen door Marco Sanudo van het eiland Naxos. De Ghisi gebroeders en Marco Sanudo raakten in een later stadium in een gewapend conflict met elkaar. De Venetiaanse broers bouwden op een schiereiland fort Bourtzi (Kastelli tou Adiou Georgiou - Kasteel van St. George), dat in 1660 verwoest werd. De Ghisi-familie bestuurde Skiathos tot 1276, toen namen andere Venetianen het over tot de val van Constantinopel in 1453. Dit werd nog verlengd tot 1538 op verzoek van de bewoners van het eiland , die bang waren voor een Turkse overheersing van het eiland.

In 1538 werd Skiathos toch veroverd door de Turkse piraat Barbarossa en Skiathos kwam onder Ottomaanse heerschappij te vallen. Begin 19e eeuw ontwikkelden zich florerende scheepsbouwactiviteiten op Skiathos, waardoor Skiathos zich in de Griekse onafhankelijkheidsoorlog met de Turken (1821-1831) niet onbetuigd lieten. Kleften (vrijheidsstrijders, letterlijk dieven of rovers) en Armatoloi (lokale milities) zochten hun toevlucht op Skiathos, waaronder de befaamde patriot en volksheld Theodoros Kolokotronis (1770-1843). Skiathos was in die tijd ook zeer actief in de geheime revolutionaire organisatie Filiki Eteria, die een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsoorlog speelden. In 1830 werd Skiathos vrij samen met de rest van Griekenland. Na de zelfstandigheid van Griekenland gingen de meeste bewoners van Skiathos in de buurt van de haven wonen en werd de scheepsbouw weer opgepakt.

In de Tweede Wereldoorlog werd Griekenland bezet door de Duitsers en Skiathos-stad hevig gebombardeerd door Duitse bommenwerpers. Op 14 september 1943 zonk door toedoen van de Duitsers een onderzeeboot met daarop getekend een aantal helden van Skiathos, en op 23 augustus 1944 werd het eiland in brand gestoken en executeerden de Duitsers zeven jongemannen van Skiathos. Op deze data vinden er nog altijd herdenkingsbijeenkomsten plaats en het worden enkele van de meest belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van het eiland beschouwd.

Kastro was onder bezetting van de Duitsers een toevluchtsoord voor Griekse vrijheidsstrijders, Britten, Australiërs en Nieuw-Zeelanders.

Na de oorlog ontwikkelde Skiathos zich economisch en sociaal voorspoedig, met dank aan het toerisme.

Zie verder ook de geschiedenispagia van Griekenland op landenweb.

Bevolking

Op Skiathos wonen in de winter ongeveer 6.100 inwoners. (2017) In de zomer wonen er aanzienlijk meer mensen, het gaat om tijdelijke krachten en tienduizenden toeristen.

Taal

advertentie

AlfabetFoto: LewWhite CC 3.0 Unported no changes made

Het moderne Grieks of Nieuw Grieks behoort net als het Nederlands tot de Indo-Europese taalfamilie en is één van de oudste nog levende talen. Hoewel behorend tot dezelfde taalfamilie lijkt het Grieks nauwelijks op een andere Indo-Europese taal. Dit komt omdat het Grieks zich relatief geïsoleerd van buitenlandse invloeden heeft kunnen ontwikkelen.

In de klassieke oudheid werden er verschillende Griekse dialecten naast elkaar gebruikt, maar het Attisch van de stad Athene verstond men in geheel Griekenland. Vanaf de vierde eeuw voor Christus kreeg het Attisch concurrentie van het Koinè-Grieks, een soort algemeen beschaafd Grieks dat gebruikt werd van Macedonië tot het Nabije Oosten. Vanaf die tijd werd het Attisch gebruikt in het onderwijs en het was de officiële overheids- en kerktaal in het Byzantijnse Rijk en in de Kerk. De gewone man sprak een soort volkstaal die van het Koinè-Grieks afstamde. In de Middeleeuwen vestigden zich allerlei andere volken in Griekenland en veranderde de spreektaal drastisch terwijl de schrijftaal hetzelfde bleef en aldus de twee talen steeds verder uit elkaar groeiden.

Na de Vrijheidsoorlog begin 19e eeuw trachtte de overheid een nieuwe taal in te voeren, het Katharevousa of "gezuiverde taal". De overheid en op scholen ging men deze taal inderdaad gebruiken maar het volk bleef zich van de Dimotiki bedienen, de spreektaal van het Griekse volk. De bedoeling was dat het Dimotiki zou verdwijnen, maar dat bleek moeilijker dan gedacht en mislukte dan ook. Vanaf 1920 mocht het Dimotiki op scholen gebruikt worden en in 1974 verdween het Katharevousa van diezelfde scholen.

Het Griekse alfabet bestaat uit 24 letters die er op het eerste gezicht ingewikkeld uitzien, maar bij nader inzien simpeler zijn dan het Nederlandse alfabet. De uitspraakregels zijn regulmatig en daardoor sneller te begrijpen. In het Grieks is het belangrijk om de juiste klemtoon te gebruiken. Een woord met de klemtoon op de eerste lettergreep kan een totaal verschilleden de betekenis hebben van hetzelfde woord maar met de klemtoon op bijvoorbeeld de derde lettergreep.

De alfabetten van alle grote Europese talen zijn min of meer gebaseerd op het oude Griekse alfabet. Ons Romeinse alfabet wordt soms wel de westerse vorm van het Griekse alfabet genoemd.

Enkele woorden en uitdrukkingen:

Godsdienst

Algemeen

Ca. 98% van de Griekse bevolking is lid van de Grieks-orthodoxe Kerk, die ontstond na de grote scheuring in 1054 toen de patriarchen uit het Oosten het leergezag van de paus niet langer erkenden. De Grieks-orthodoxe staatskerk is sinds 1833 onafhankelijk van het primaat van de patriarch van Istanbul (vroeger Constantinopel).

Klooster van Panagia Evangelistria

Dit klooster ligt ongeveer vijf kilometer ten noorden van Skiathos-stad en is een van de belangrijkste religieuze centra van de Sporaden en zeker het belangrijkste van Skiathos. Met de bouw van het klooster werd begonnen in 1794 en in 1806 was het klooster gereed voor gebruik. Panagia Evangelistria werd gesticht door de monnik Nifon van het eiland Chios en een monnik van het Skiathos zelf, Gregorios Hatzistamatis.

Gedurende de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog met Turkije begin 19e eeuw, speelde het klooster een belangrijke rol als toevluchtsoord voor vrijheidsstrijders en vluchtelingen en financierde de opstandelingen. In september 1807 werd in het klooster de vrijheidseed uitgesproken door latere helden als onder andere Theodoros Kolokotronis en Andreas Miaoulis. Tevens werd hier de eerste Griekse vlag geweven en gezegend, de vlag met het witte kruis en de blauwe achtergrond.

Heilige Klooster van Panagia Kounistra (of Ikonistra)

Dit post-Byzantijnse klooster is gewijd aan 'De opdracht van de Moeder Gods in de Tempel' of 'Maria Presentatie' en ligt net boven Troulos in het zuidwesten van het eiland, 13 km van Skiathos-stad. Het klooster is gebouwd in 1655 en licht midden in een dennenbos, en het verhaal gaat dat een monnik een bewegende icoon ('kounistra' betekent 'zij die beweegt') van Maria vond in een boom en het meenam het klooster in. De icoon wordt nu bewaard in de kathedraal van Skiathos-stad."Maria Presentatie' wordt gevierd op 21 november en het is een belangrijk religieus festival voor Skiathos. De kloosterkerk is een basiliek met één zijbeuk, een koepel en een indrukwekkende houten iconostase. De kloosterkerk had prachtige fresco's op de muren, maar die zijn bijna helemaal verbleekt.

Klooster van Maria Tenhemelopneming

Dit klooster ligt ten oosten van Mount Karafiltzanak en is gebouwd in 1540, gerestaureerd in 1738 en in de 19e eeuw ingestort. Het kruisvormige centrale kerkgebouw is behouden gebleven en heeft nog muurschilderingen uit 1745 en prachtige iconen op de iconostase, een houten wand die het schip van de kerk scheidt van het heiligste deel van de kerk, de altaarruimte, vanwaar alle sacramenten bediend worden.

Kathedraal van de Vier Bisschoppen

Deze kathedraal is interessant vanwege haar architectuur, die verschilt van de klassieke post-Byzantijnse Griekse kerken en kloosters. In deze kathedraal wordt de bijzonder icoon van Panagia Kounistra bewaard.

Griekse mythologie

advertentie

Mythologische afbeelding op vaasFoto: Publiek domein

Het woord mythe is afgeleid van het woord "muthos", dat eerst uiting betekende en later vaak werd uitgelegd als "een gesproken of geschreven verhaal".

Mythologie (muthologia) is dus "vertellen over verhalen", of een verzameling mythen, of de studie van mythen.

Toen het schrift ontstond in Griekenland waren de mythen en legenden al verankerd in de orale overleveringen en vooral latere dichters gaven de verhalen een ander verloop. De Griekse mythologie lijkt veel op andere mythologieën. Zo komt de Noorse god Odin overeen met de Griekse Zeus en verrichtten de Noorse helden vaak dezelfde heldendaden als hun Griekse collega's.

Enkele Griekse goden

Aeolus (Aiolos)
Een zoon van Hippotes, die door Zeus was aangesteld als bewaker van de winden. Hij was de baas over de (wind)goden: Boreas, Zephyros, Notos en Euros.

Aphrodite
Aphrodite is de godin van de liefde en schoonheid. Zij werd geboren uit het schuim van de zee, waar ook het belangrijkste heiligdom gewijd aan Aphrodite staat. Ze was getrouwd met Hephaestus, maar had liever Ares als minnaar.

Haar zoon was Eros, de god van de liefde. Aphrodite wordt afgebeeld met de gevleugelde Eros en met duiven. Zij was een van de Olympische goden. De Romeinen noemden haar Venus.

advertentie

Aphrodite, godin van de liefde en schoonheidFoto: Tilemahos Efthimiadis CC 2.0 Generic no changes made

Apollo
Apollo was de zoon van Zeus en Leto, en tweelingbroer van Artemis. Hij is god van het licht, van de geneeskunde, muziek en wetenschap. Apollo wordt vaak afgebeeld met een lier in zijn hand. Het belangrijkste heiligdom gewijd aan Apollo ligt in Delphi, de belangrijkste orakelplaats van het oude Griekenland. Apollo was een Olympische god.

Ares
Ares was een zoon van Zeus en Hera en is de god van de oorlog. Hij wordt vaak afgebeeld in volledige wapenuitrusting en was een Olympische god. De Romeinen nomen hem Mars.

Artemis
Artemis was de tweelingzus van Apollo, en dochter van Zeus en Leto. Zij was de godin van de natuur en de jacht. Zij was ook de beschermgodin van zwangere vrouwen en wordt vaak afgebeeld met een boog in haar hand. Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Diana.

Dionysos
Dionysos was een zoon van Zeus en de god van de druiven en de wijn. Hij wordt vaak afgebeeld met een staf, die van boven omwonden is met klimopbladen. Hij was een Olympische god en zijn Romeinse naam is Bacchus of Liber.

DionysosFoto: Zde CC 4.0 International no changes made

Eros
Eros is de god van de behoeften en wordt ook wel Himeros genoemd. Eros wordt vaak gezien als gevleugelde jongensgod die mannen in hun hart schiet met liefdespijlen. Romeinse namen voor hem zijn Amor en Cupido.

Hermes
Hermes was de boodschapper van de goden en een zoon van Zeus. Hij is ook god van de reizigers, dieven en handelaren. Hij wordt altijd afgebeeld met een reizigersmuts en reizigersstaf of een helm met vleugels. Ook zijn sandalen hebben vleugels. Hij begeleidde de schimmen van de doden naar de onderwereld, de Hades.

Pallas Athena
Zij is de dochter van alleen Zeus, want uit zijn voorhoofd geboren. Zij is de beschermgodin van de kunstenaars en handwerkslieden, maar ook de godin van de wijsheid en kennis. In oorlogstijd werd Athena ook nog vereerd als oorlogsgodin. Ze was de speciale beschermgodin van de stad Athene en een beschermengel van Griekse helden als Herakles en Odysseus.

Zij wordt vaak afgebeeld met helm en volledige wapenuitrusting. De uil, die wijsheid symboliseert, was aan haar gewijd. Pallas Athena heeft een heiligdom gelegen in Athene: het Parthenon.

Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Minerva.

Palla AthenaFoto: Diana Ringo CC 3.0 Austria no changes made

Poseidon
Poseidon is een roer van Zeus en is de god van de zee en beschermgod van de zeevaarders. Zijn paleis ligt diep onder water en hij wordt vaak afgebeeld met een drietand, waarmee hij de zee in beroering kan brengen. Het paard was aan hem gewijd.

Omdat de Grieken geloofden dat het land op de zee dreef, beschouwden ze hem ook als de god die de aardbevingen veroorzaakte. De Romeinse naam is Jupiter.

Zeus
Zeus was de oppergod van de Grieken en de koning van goden en mensen. Daarnaast was hij de god van de lucht en het weer. Hij wordt vaak afgebeeld met een bliksem in zijn hand en is gezeten op een troon. Uit zijn liefdesavonturen met mooie vrouwen zijn vele halfgoden en helden ontstaan, zoals Herakles en Perseus.

Zeus en ThetisFoto: Publiek domein

Samenleving

Staatsinrichting

Griekenland VouliFoto: Jebulon in het publieke domein

De grondwet dateert van 1975 waarna er in 1986 belangrijke amendementen werden doorgevoerd. De wetgevende macht ligt bij het parlement (de ‘Vouli’), dat uit één kamer bestaat en waarvan de 300 leden eens in de vier jaar volgens een ‘versterkt recht van evenredige verkiezing’ gekozen worden. Het systeem begunstigt de sterkste partij om een voor regeren voldoende meerderheid te bereiken, wat echter een tweepartijensysteem in de hand werkt.

Staatshoofd is de president, die door het parlement (een tweederde meerderheid is vereist) voor een periode van vijf jaar gekozen wordt en één keer herkiesbaar is. De president benoemt en ontslaat de premier. Ook het parlement mag hij ontbinden en in noodtoestanden kan hij wetten per decreet uitvaardigen. Zijn functie is verder grotendeels ceremonieel, hij heeft als staatshoofd geen uitvoerende macht. Deze macht ligt bij de Raad van ministers die daarover verantwoording aflegt aan het parlement Er bestaat algemeen kiesrecht voor alle Grieken vanaf 18 jaar.

Na de militaire dictatuur viel een volksstemming over de terugkeer van de monarchei in het nadeel van ex-koning Constantijn nadelig uit. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Administratieve indeling

Griekenland administratieve indelingFoto: TUBS CC 3.0 Unported no changes made

Griekenland is in 13 administratieve divisies, de zogenaamde "Periferieën" (districten) opgedeeld. Deze "Periferieën" zijn weer onderverdeeld in prefecturen. Een prefectuur wordt een "Nomos" genoemd, met aan het hoofd een 'nomoi'. In totaal zijn er 51 prefecturen. Daarnaast kent Griekenland één autonoom gebied onder een eigen bestuur, namelijk Agion Oros (Berg Athos) in Chalkidiki (Noord-Griekenland). Groot-Athene heeft een aparte status. De andere provincies zijn: Midden-Griekenland, Peloponnesos, Ionische eilanden, Epiros, Thessalië, Macedonië, Thracië, Egeïsche eilanden en Kreta.

Een woonplaats vervolgens wordt ofwel "Dimos" (gemeente, stad) ofwel "Kinotita" (gemeenschap, dorp) genoemd. In totaal er zijn 900 gemeenten en 133 gemeenschappen.

Onderwijs

Universiteit van Athene GriekenlandFoto: Thomas Wolf CC 3.0 Germany no changes made

Het kleuteronderwijs (Nypiagogeia) omvat twee jaar en is op dit moment facultatief, maar wordt geleidelijk aan verplicht.

Het verplichte onderwijs in Griekenland duurt negen jaar, van 6 tot 15 jaar. De eerste zes jaar wordt er door de leerlingen onderwijs gevolgd aan de "Dimotiko Scholio" (basisonderwijs) en de laatste drie jaar aan het Gymnasio, de eerste fase van het secundair onderwijs. In alle klassen wordt algemeen onderwijs gegeven en er is dag- en avondonderwijs.

Kinderen die het basisonderwijs verlaten worden automatisch en zonder examens toegelaten tot de eerste klas van het Gymnasio. Er moet wel een afsluitend getuigschrift (apolytirio) worden overlegd van de lagere school. Engels is een verplicht vak en wordt gegeven vanaf de vierde klas van het basisonderwijs.

Aan het eind van het Gymnasio ontvangen de leerlingen een diploma (Apolytirio Gymnasiou). Om dit diploma te kunnen ontvangen moeten de leerlingen in de regel gemiddeld 10 punten hebben met een maximum van 20 voor alle vakken en mag het schoolverzuim de maximale toegestane grens niet overschrijden.

Het hoger secundair onderwijs is niet verplicht. De tweede fase van het secundair onderwijs wordt gegeven aan de Lykia en de Technikés Epangelmatikés Scholés (scholen voor technisch onderwijs).

De bestaande typen Lykia zijn: het algemene Lykio, het technisch-beroepslykio, het uitgebreide (Polikladiko) Lykio, het klassieke Lykio, het kerkelijke Lykio, en het muzieklykio.

De studie aan een Lykio duurt drie jaar, en er is zowel een dag- als een avondcursus. De avondcursus duurt vier jaar. De leerlingen die het Gymnasio hebben voltooid kunnen zich inschrijven op iedere school voor secundair onderwijs van de tweede fase op basis van het diploma van het Gymnasio. Er zijn geen toelatingsexamens. De leerling moet ten minste 14 jaar oud zijn. Het onderwijs in vreemde talen (Engels of Frans of Duits) wordt aan alle typen Lykia gegeven; aan het klassieke Lykio wordt altijd Duits onderwezen.

Aan het eind van elk schooljaar moeten de leerlingen een officieel schriftelijk examen afleggen in elk vak, zodat kan worden bepaald of zij overgaan naar het volgende jaar. Aan het eind van het derde jaar van het Lykio moeten de leerlingen een eindexamen afleggen; als ze hiervoor slagen krijgen ze het einddiploma, het "Apolytirio Lykiou".

Het hoger onderwijs kan zowel universitair als niet-universitair zijn en wordt gegeven aan de universiteiten en aan de technische onderwijsinstellingen. De universiteiten bestaan uit faculteiten die in afdelingen of "tmimata" zijn opgesplitst. Het programma van een afdeling leidt tot een standaarddiploma of "ptychio".

De Technische Onderwijsinstellingen bestaan uit afdelingen die tezamen faculteiten vormen; deze omvatten de algemene opleidingen (beeldende kunsten en kunstopleidingen, bedrijfskunde en economie, beroepen op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, landbouwwetenschappen en –technologie, toegepaste technologie, voedingsmiddelentechnologie en voedingsleer).

Universitaire opleidingen duren ten minste vier jaar, opleidingen aan de technische hogescholen ten minste drie jaar.

Als ze het willen kunnen afgestudeerden een doctoraat volgen; ze moeten daarvoor een proefschrift schrijven in het Grieks en het voorbrengen in het openbaar.

Economie

De economie van Skiathos is voornamelijk gebaseerd op de landbouw, en dan met name op de olijventeelt, waarvoor de ca. 600.000 olijfbomen op het eiland gebruikt worden. Er worden kwalitatief goede en smakelijke wijnen in Skiathos gebotteld. Toerisme is steeds belangrijker voor de economie van Skiathos en de grootste bron van inkomsten van het eiland.

Vakantie en bezienswaardigheden

Het toerisme vormt een steeds grotere inkomstenbron. Vanaf ca. 1960 stroomden de toeristen in steeds grotere aantallen toe, hotels en een vliegveld volgden al snel. Toeristen hebben inmiddels keus uit ca. 80 hotels en Skiathos wordt tegenwoordig beschouwd als een van de meest kosmopolitische Sporadische eilanden. De release van de film Mamma Mia waarin de eilanden Skiathos en Skopelos als set zijn gebruikt veroorzaken een grotere toevloed aan toeristen op deze eilanden. Het Koukounaries strand is één van de mooiste stranden van Griekenland. Veel toeristen maken een dagtocht per kaik rond het eiland.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Skiathos zijn, naast de stranden, het kasteel van Kastro, het huis van de belangrijke Griekse schrijver Alexandros Papadiamantis dat nu een museum is, en oude kloosters als Moni Evangelistria.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

SKIATHOS LINKS

Advertenties
• Naar Skiathos met Sunweb
• Skiathos Vliegtickets.nl
• Skiathos Tui Reizen
• Hotels Skiathos
• Autoverhuur Sunny Cars Skiathos
• Boeken, ook tweedehands, over SKIATHOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Skiathos (N)
Startnederland Skiathos (N)
Telefoongids Griekenland