Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

THASSOS   

Basisgegevens
   Officiële landstaalGrieks
   HoofdstadThassos-stad
   Oppervlakte435 kmĀ²
   Inwoners13.770 (2011, laatst bekend)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..gr | GRC | +30

Geografie en Landschap

Geografie

Thassos is het meest noordelijke van de Egeïsche eilanden en ligt vlak onder de kust op een afstand van slechts zeven kilometer van de Griekse regio Oost-Macedonië, vlakbij de Keramoti-baai en het estuarium van de Nestos-rivier.
Thassos heeft een oppervlakte van 386 km2 en de lengte van de kustlijn bedraagt 95 km. Ten zuidoosten van Thassos ligt het eiland Samothraki en op slechts 24 km ligt de stad Kavala op het vasteland van Griekenland. Andere eiland in de buurt van Thassos, al dan niet bewoond, zijn Lemnos, Grambousa, Kinira, Diapori en Panagia.

Thassos: Satellietfoto Photo:Publiek Domein

Landschap

Thassos heeft een ronde vorm en is een bergachtig, bosrijk eiland. Thassos staat ook wel bekend als het groenste en vruchtbaarste eiland van de Griekse archipel en wordt dan ook wel 'de groene diamant' genoemd.
Van noordwest naar zuidoost over het eiland loopt een bergketen met vijf toppen, waarvan de 1205 meter hoge Ypsario of Ipsario de hoogste top is; andere toppen zijn Profeet Elias (1108 m) en de Phanos (744 m). Het westen en het zuiden van het eiland heeft veel minder steile hellingen. Het noorden en oosten is erg waterrijk met kleine riviertjes, beekjes en watervallen.

Ypsario, hoogste berg van ThassosPhoto:Pe3kZA Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

De kust van Thassos is rotsachtig en grillig, met steile kliffen en meer dan honderd, vaak gesloten baaien. Aan deze baaien liggen de meeste stranden, die over het algemeen bestaan uit grind en zand en vrij breed zijn. 'Golden Beach', waaraan de badplaatsen Skala Panagia en Skala Potamia liggen, is het mooiste strand van het eiland met een lengte van ca. 3 kilometer.

THASSOS LINKS

Advertenties
• Thassos RossHolidays
• Hotels Thassos
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Autoverhuur Sunny Cars Thassos

Nuttige links

Reisinformatie Thassos (N)
Startnederland Thassos (N)
Telefoongids Griekenland
Schrijf uw artikel over THASSOS

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems