Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

CHIOS   

Basisgegevens
   Officiële landstaalGrieks
   HoofdstadChios-stad
   Oppervlakte843 kmĀ²
   Inwoners54.930 (2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..gr | GRC | +30

Algemeen

Chios, vroeger ook wel het 'eiland der zaligen' genoemd, is een Grieks eiland en ligt in de oostelijke Egeïsche Zee. Chios ligt 7 kilometer van de Ionische kust van West-Turkije of Klein-Azië, recht tegenover het schiereiland van Izmir, 100 km ten noordwesten van Samos en ongeveer 5 kilometer van de onbewoonde Paspargos-eilanden, die sinds 1923 weer bij Turkije horen. Chios wordt van Turkije gescheiden door de Straat van Chios (Turks: Cesme Bogazi). Chios heeft een kustlengte van ongeveer 213 km en een oppervlakte van 842 km2 en is daarmee het vijfde grootste eiland van Griekenland en ongeveer vijf keer zo groot als het Nederlandse waddeneiland Texel. De maximale lengte van Chios is 50 km, de maximale breedte is 29 km.
Bij Chios horen bestuurskundig de kleinere eilanden Psara, Antipsara, Oinousses en Passas.

Satellietfoto van Chios foto: publiek domein

Landschap

Chios Landschap foto: publiek domein

Chios is landschappelijk een van mooiste Griekse eilanden met een geheel eigen karakter. Het eiland heeft bergen, bossen, kiezel- en zandstranden, bijzondere grotten en een aantal natuurlijke havens. Chios staat bekend om de productie van mastiek, en de mastiekbomen, eigenlijk struiken, groeien in grote aantallen op het zuiden van het eiland. Chios heeft drie bergruggen met hoogste toppen van 1186 en 1297 meter hoog, respectievelijk de Epos en de Pelineon.
De vernietigende branden van 2012 hebben er voor gezorgd dat vooral in het zuiden grote delen van de natuur verwoest zijn. Het zal nog vele jaren duren voordat de natuur zich volledig hersteld heeft.
Van maart tot mei wordt Chios bedekt door een rood tapijt van wilde tulpen, door de Chioten 'lalades' genoemd. Chios telt vier soorten wilde tulpen, de Tulipa agenensis, de Tulipa praecox, de zeldzame Tulipa undulatifolia en de Tulipa clusiana, waarvan er drie alleen op Chios voorkomen

Tulipa agenensis foto: MathKnight

Mastiekdruppels Chios foto: Lemmikkipuu

CHIOS LINKS

Advertenties
• Chios RossHolidays
• Chios Vliegtickets.nl
• Hotels Chios
• Chios Vliegtickets WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Chios

Nuttige links

Chios Reisstart (N)
Reisinformatie Chios (N)
Startnederland Chios (N)
Telefoongids Griekenland
Schrijf uw artikel over CHIOS

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems