Landenweb.nl

AEGINA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Aegina
  Oppervlakte  87.4 km²
  Inwoners  13,056
  (mei 2019)
  Munteenheid  Euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer: +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

To read about AEGINA in English - click here

Hotels Aegina

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

Aegina of Egina (spreek uit: Éjina) is een Grieks eiland dat tot de Saronische of Argo-Saronische archipel behoort, samen met de eilanden Salamis, Poros, Hydra en Spetses. Aegina ligt midden in de Golf van Aegina of Saronische Golf en is het eiland dat het dichtst bij Athene ligt, op slechts 20 km van de haven van Piraeus. Aegina telt een aantal stranden die niet erg breed zijn maar waar het toch goed toeven is. De belangrijkste stranden zijn Kolona, Marathonas, Aiginitissia, Klima, Ayia Marina en Souvala.

De oppervlakte van Aegina bedraagt ca. 85 km² en de totale kustlengte is ongeveer 60 km. De afstand van west naar oost bedraagt maximaal 15 km, van noord naar zuid ca. 10 km. Aegina is na Salamis het grootste eiland van de Saronische eilandengroep. Vlakbij Aegina liggen de eilandjes Angistri (13 km²) en het piepkleine Moni (1,35 km²).

advertentie

Satellietfoto AeginaPhoto: Publiek domein

Angistri is een bewoond, met pijnbomen begroeid eiland met mooie stranden, vier dorpjes (Megalochori - Skala - Limenaria - Metochi) en gevarieerde accommodatie voor toeristen. Rond Angistri liggen nog wat kleine eilandjes, onder andere Metopi, Dorousa, Kira, Spalathronisi en Aponissos.

Het onbewoonde Moni is een ideaal eiland voor mensen die op zoek zijn naar rust, zee, zon en natuur. In de zomer zijn er regelmatig bootverbindingen tussen het op Aegina gelegen Perdika en Moni. De kleine boten leggen aan op het strand en achter dat strand ligt een mooi bosgebied dat, gelegen op de steile helling van een berg, bijna het gehele noorden van Moni bedekt. De rest van het eiland is kaal en rotsachtig, maar er leven op en rond het eiland wel gemzen, herten, pauwen en zelfs een kleine groep zeehonden.

advertentie

Strand van MoniPhoto: Ggia CC 3.0 Unported no changes made

advertentie

Landschap

Aegina is opgebouwd uit vulkanisch gesteente, mergel en krijt. Het is een tamelijk vlak eiland met een aantal lage bergen, waarvan de Oros, een uitgebluste vulkaan, met 532 meter de hoogste is en de Nikolaki met 451 meter een goede tweede. De oostkant van Aegina, waar de twee eerder genoemde bergen liggen, heeft een ruig, onherbergzaam landschap. De westkant van het eiland, waar Aegina-stad ligt, is vruchtbaarder en minder bergachtig dan het oosten; de velden daar zijn begroeid met druivenranken, olijfbomen, vijgenbomen, amandelbomen en vooral pistachebomen. In het zuiden zijn veel roodgekleurde rotspartijen te vinden. De zand- en grindstranden op Aegina zijn klein en smal.

advertentie

Kustlandschap van AeginaPhoto: Pawel"pbm" Szubert CC 3.0 Unported no changes made

Aegina telt ook verschillende moerasgebieden, die weliswaar klein zijn maar van groot belang voor de plantengroei op het eiland en voor de vogelpopulatie. Het belangrijkste moerasland is dat van Marathonas, gelegen aan de westkant van Aegina.

AEGINA LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Griekenland Ross Holidays
• Hotels Aegina
• ANWB 8-daagse groepswandelreis Saronische Golf
• Boeken, ook tweedehands, over AEGINA bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems