Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AEGINA   
To read about AEGINA in English - click here

Basisgegevens
   Officiële landstaalGrieks
   HoofdstadAegina
   Oppervlakte85 km²
   Inwoners13.056 (mei 2019)
   MunteenheidEuro
   Tijdsverschil+1 (zomer: +2)
   Web | Code | Tel..gr | GRC | +30

Geografie en Landschap

Geografie

Aegina of Egina (spreek uit: Éjina) is een Grieks eiland dat tot de Saronische of Argo-Saronische archipel behoort, samen met de eilanden Salamis, Poros, Hydra en Spetses. Aegina ligt midden in de Golf van Aegina of Saronische Golf en is het eiland dat het dichtst bij Athene ligt, op slechts 20 km van de haven van Piraeus. Aegina telt een aantal stranden die niet erg breed zijn maar waar het toch goed toeven is. De belangrijkste stranden zijn Kolona, Marathonas, Aiginitissia, Klima, Ayia Marina en Souvala.

De oppervlakte van Aegina bedraagt ca. 85 km² en de totale kustlengte is ongeveer 60 km. De afstand van west naar oost bedraagt maximaal 15 km, van noord naar zuid ca. 10 km. Aegina is na Salamis het grootste eiland van de Saronische eilandengroep. Vlakbij Aegina liggen de eilandjes Angistri (13 km²) en het piepkleine Moni (1,35 km²).

Photo: publiek domein

Angistri is een bewoond, met pijnbomen begroeid eiland met mooie stranden, vier dorpjes (Megalochori - Skala - Limenaria - Metochi) en gevarieerde accommodatie voor toeristen. Rond Angistri liggen nog wat kleine eilandjes, onder andere Metopi, Dorousa, Kira, Spalathronisi en Aponissos.

Het onbewoonde Moni is een ideaal eiland voor mensen die op zoek zijn naar rust, zee, zon en natuur. In de zomer zijn er regelmatig bootverbindingen tussen het op Aegina gelegen Perdika en Moni. De kleine boten leggen aan op het strand en achter dat strand ligt een mooi bosgebied dat, gelegen op de steile helling van een berg, bijna het gehele noorden van Moni bedekt. De rest van het eiland is kaal en rotsachtig, maar er leven op en rond het eiland wel gemzen, herten, pauwen en zelfs een kleine groep zeehonden.

Photo: Ggia Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Landschap

Aegina is opgebouwd uit vulkanisch gesteente, mergel en krijt. Het is een tamelijk vlak eiland met een aantal lage bergen, waarvan de Oros, een uitgebluste vulkaan, met 532 meter de hoogste is en de Nikolaki met 451 meter een goede tweede. De oostkant van Aegina, waar de twee eerder genoemde bergen liggen, heeft een ruig, onherbergzaam landschap. De westkant van het eiland, waar Aegina-stad ligt, is vruchtbaarder en minder bergachtig dan het oosten; de velden daar zijn begroeid met druivenranken, olijfbomen, vijgenbomen, amandelbomen en vooral pistachebomen. In het zuiden zijn veel roodgekleurde rotspartijen te vinden. De zand- en grindstranden op Aegina zijn klein en smal.

Photo:Pawel"pbm" Szubert CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Aegina telt ook verschillende moerasgebieden, die weliswaar klein zijn maar van groot belang voor de plantengroei op het eiland en voor de vogelpopulatie. Het belangrijkste moerasland is dat van Marathonas, gelegen aan de westkant van Aegina.

To read about AEGINA in English - click here

AEGINA LINKS

Advertenties
• Aegina Vliegtickets.nl
• Hotels Aegina
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Vliegtickets Athene Tix.nl

Nuttige links

Telefoongids Griekenland
Schrijf uw artikel over AEGINA

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems