Landenweb.nl

Rome
 

Hotels Trivago

To read about Rome in English - click here

advertentie
ANWB vakantie boeken Italie Rome Hotels

Algemeen

Rome is sinds 1871 de hoofdstad van Italië. Het is een gigantische stad met bijna 3 miljoen inwoners. Rome heeft een rijke geschiedenis waarin de stad de machtigste plaats van de Oudheid, het Romeinse rijk en de Katholieke wereld is geweest.

Waar vrijwel iedereen direct aan moet denken bij Rome is Vaticaanstad: de ministaat binnen Rome, waar de paus zetelt. Wanneer je Rome bezoekt kan Vaticaanstad niet overgeslagen worden. In Rome en Vaticaanstad zijn nog verschillende bouwwerken uit de Romeinse tijd te vinden. Dit maakt Rome een perfecte bestemming voor een stedentrip.

RomeRomeFoto: Bert Kaufmann CC 2.0 Generic no changes made

advertentie
Hotels Trivago Auto huren in Rome

Ligging

Rome ligt in het midden van Italië in de provincie Lazio op een afstand van ruim 1.600 kilometer van Utrecht. De naam Rome verwijst zowel naar de provincie Rome als naar de hoofdstad van deze provincie. De hoofdstad van Italië, Rome heeft een oppervlakte van 1.285 km² en is gebouwd op 7 heuvels. Door Rome stromen twee rivieren, de Tiber en de Aniene. De provincie Rome beslaat een gebied met een oppervlakte van 5.351 km² en heeft ruim 4 miljoen inwoners. Het grootste deel van de inwoners van de provincie woont dus in de hoofdstad Rome.

advertentie
Mambo Jongerenreizen Italie Djoser fietsreis - Italie

Weer

Rome kent een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde en natte winters. De gemiddelde jaartemperatuur in Rome ligt op 15 °C. Hieronder is een lijstje met andere weerfeiten van Rome te vinden.

In de zomermaanden is het voor een stedentrip waarschijnlijk te warm. In het voorjaar en in het najaar is het meestal heerlijk weer voor een stedentrip naar Rome. Het is dan tussen de 15 °C en de 25 °C. Bovendien is het in de herfst en de lente vaak wat minder druk in Rome dan tijdens het hoogseizoen (zomer).

Geschiedenis

Rome Mythe van Romulus en RemusRome Mythe van Romulus en RemusFoto: Wolpertinger in het publieke domein

Iedereen kent waarschijnlijk wel de mythe over het ontstaan van Rome. Het verhaal in de Romeinse mythologie gaat over de tweelingbroers Romulus en Remus. De tweelingbroers werden gezoogd door een wolvin. Het eerste stadscentrum ontstond op de Palatijn, gebouwd door Romulus nadat hij zijn tweelingbroer Remus had gedood. Romulus was de eerste van de zeven koningen van Rome.

Rome beeld van Keizer AugustusRome beeld van Keizer AugustusFoto: Till Niermann in het publieke domein

Met de komst van de Republiek koos Rome voor uitbreiding en na de Punische oorlogen werden Carthago, Corsica en Sardinië toegevoegd aan de Republiek. De republiek kwam in 82 voor Christus ten einde en de dictator Silla kwam aan de macht. Het Romeinse Rijk ontwikkelde zich tot een groot rijk. Het rijk omvatte alle landen rond de Middellandse Zee, een groot deel van West-Europa en een deel van het Midden-Oosten. Tijdens het bewind van de dictator Caius Julius Caesar was de grootste expansie. Ceasar werd vermoord in 44 voor Christus. Keizer Octavius Augustus, de aangenomen zoon van Caesar en de eerste keizer bracht Rome naar het"gouden tijdperk": een lange periode van vrede en stabiliteit, met veel monumentale kunstwerken. Toch raakte ook het Romeinse Rijk in verval en verminderde de bevolking van Rome aanzienlijk.

Rome Triton Fontein BerniniRome Triton Fontein BerniniFoto: Pubiek Domein

Rome omtwikkelde zich tot het centrum van het katholieke geloof. De pausen werden steeds belangrijker. Het heilige roomse rijk ontstond rond 800. Tussen 1300 en 1600, werden veel kerken gebouwd, prachtig beschilderd met fresco's van kunstenaars uit de Renaissance, zoals Raffaello en Michelangelo. In de 16e eeuw werden ook veel bouwwerken ontworpen door architecten als Bernini en Borromini. Veel pelgrims uit de hele wereld bezochten de Eeuwige Stad om de barokke pleinen, fonteinen en monumentale basilieken te bewonderen.

Mussolini Mars op RomeMussolini Mars op RomeFoto: Publiek Domein

In 1870 werd per referendum besloten dat Rome tot het koninkrijk Italië ging behoren. Na de Mars op Rome in 1922 kwam Mussolini aan de macht. In 1943 werd dit regime ten val gebracht door de geallieerden. In 1946 werd het koningshuis afgeschaft en de republiek uitgeroepen. Op dit moment heeft de stad ongeveer miljoen inwoners. Dankzij haar rijke geschiedenis is Rome uitgegroeid tot een van de populairste toeristische bestemmingen ter wereld.

Bezienswaardigheden

Rome en Vaticaanstad lopen werkelijk over van de interessante bezienswaardigheden. Om je alvast een beeld te geven van cultureel Rome worden hier een aantal leuke trekpleisters uitgelicht. Op het Piazza di Trevi is de beroemde Trevi Fontein te vinden. Trevi betekent ‘drie wegen’ dit verwijst naar het feit dat er in het verleden drie wegen samenkwamen op de plek van de fontein. In de barokke fontein vind je de Romeinse zeegod Neptunus op een wagen die wordt getrokken door paarden met vleugels. Nicola Salvi mocht de Trevi Fontein ontwerpen naar aanleiding van een architectenwedstrijd uitgeschreven door paus Clemens XII. De bouw van de fontein startte in 1732 en het bouwwerk was voltooid in 1762. Nicola Salvi was toen inmiddels al overleden.

Trevi Fontein RomeTrevi Fontein RomeFoto: Publiek domein

Een attractie in Rome die erg tot de verbeelding spreekt is het glorieuze Colosseum uit de tijd dat Rome het middelpunt was van het Romeinse Rijk. De bouw van het gigantische complex werd in het jaar 80 voltooid onder het gezag van Keizer Titus.

Colosseum RomeColosseum RomeFoto: Jerzy Strzelecki CC 3.0 Unported no changes made

De naam van het bouwwerk verwijst hoogstwaarschijnlijk naar de kolossale afmetingen van het amfitheater. Het was met een hoogte van 57 meter, een breedte van 156 meter en een lengte van 188 meter niet alleen het grootste amfitheater van Rome, maar van het hele Romeinse Rijk. De arena, waar de gladiatoren met elkaar vochten en waar ook gevechten plaatsvonden tussen wilde dieren zoals hyena’s, luipaarden en leeuwen, had een omvang van 84 bij 54 meter en bood plaats aan 50.000 toeschouwers. Als burgers uit Rome waren veroordeeld, kon het gebeuren dat ze en plein public in het Colosseum aan wilde dieren werden gevoerd.

Forum Romanum RomeForum Romanum RomeFoto: Matt Brisher CC 2.0 Generic no changes made

Het Forum Romanum vormde het hart van de stad, dit plein stond centraal in de lokale politiek en commercie. Het Forum kende vele toepassingen, variërend van het spreken in het openbaar tot het voeren van gevechten tussen gladiatoren.

Toen het Romeinse Rijk uiteen begon te vallen, raakten ook de structuren die deel uitmaken van het Forum Romanum in verval. In de 18e eeuw werd het Forum opgegraven en gedeeltelijk hersteld. Er is niet veel fantasie voor nodig om het beeld van het Forum weer in zijn oude glorie voor te kunnen stellen, omdat er nog relatief veel overeind staat vandaag de dag. Bijzondere hoogtepunten zijn de Boog van Septimius Severus, de Basilica Aemilia, de Tempel van Caesar, de Tempel van Saturnus en de Tempel van Vesta, evenals de nabijgelegen paleizen van het Palatino.

Medusa van Bernini in de Capitolijnse Musea in RomeMedusa van Bernini in de Capitolijnse Musea in RomeFoto: Jastrow in het publieke domein

De Capitolijnse musea zijn gelegen aan de oost- en westzijde van het Piazza del Campidoglio en de gebouwen (Palazzo dei Conservatori, het Palazzo Nuovo en de Centrale Montemartini) vormen nu één museum. De gevels van de gebouwen zijn ontworpen door Michelangelo en je ziet er enkele van de meest gevierde beelden van de oude wereld, zoals het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius, dat eens in de piazza stond, de Stervende Galliër en de Capitolijnse Wolf. Tevens is er de schitterende Medusa van Bernini te zien. Ook qua schilderkunst is er veel te bewonderen, zoals werken van Caravaggio, Tintoretto, van Dyck, Velasquez en Rubens.

Pantheon RomePantheon RomeFoto: Roberta Dragan CC 2.5 Unported no changes made

Het centraal gelegen Pantheon is een iconische monument gewijd aan de goden van het oude Rome. Het Pantheon heeft een lange geschiedenis en is oorspronkelijk gebouwd in 27 voor Christus in opdracht van de Romeinse staatsman Marcus Vipsanius Agrippa en vervolgens herbouwd na brandschade in het jaar 110, tijdens het bewind van keizer Hadrianus. Het Pantheon werd in het jaar 126 afgerond en het portaal wordt ondersteund door 16 Korinthische zuilen die het fronton ondersteunen. Maar het meest opmerkelijke aan het Pantheon is de enorme ( meer dan 43 meter) hoge koepel. Het was destijds een architectonisch hoogstandje en de grootste koepel ter wereld.

Sant Angelo Kasteel RomeSant Angelo Kasteel RomeFoto: Publiek domein

In de 6e eeuw werd het Sant Angelo kasteel (Engelenburcht) omgezet in een pauselijke fort en verbonden met de Vaticaanse paleizen door een reeks van ondergrondse gangen. Deze zijn gebruikt door verschillende pausen toen ze zich bedreigd voelden. Het circulaire Sant Angelo kasteel werd oorspronkelijk gebouwd als het mausoleum van keizer Hadrianus en is nu een interessant museum. Het is ook hier dat Puccini's Tosca haar dood vond.

Villa Borghese RomeVilla Borghese RomeFoto: Alessio Damato CC 3.0 Unported no changes made

Villa Borghese is waarschijnlijk het mooiste museum van Rome en het is zorgvuldig gerestaureerd, met een enorme aandacht voor detail. De bouw begon in 1613 en het was de bedoeling dat het zowel een prachtige locatie voor zomerse feestjes als ook een huis voor de uitbundige collectie schilderijen en beelden van Kardinaal Scipione Borghese zou zijn. Sommige van de kunstwerken van de originele collectie werden later geruild voor een woning in het noorden van Italië en deze stukken worden nu getoond in het Louvre in Parijs. In de loop der jaren zijn de hiaten in de collectie opgevuld en er zijn schilderijen van Raphael, Bottecelli en Pinturicchio te bewonderen, om er maar een paar te noemen.

Er trekken ieder jaar weer veel geïnteresseerden naar Rome om Vaticaanstad te bezoeken. Het Vaticaan hoort officieel niet bij Rome en Italië; het is een autonome staat binnen de stad. Vaticaanstad is het allerkleinste onafhankelijke land ter wereld en het wordt ook wel liefkozend een dwergstaatje genoemd. Vaticaanstad is in 1929 ontstaan en is het Katholieke machtscentrum van de wereld, het hoofd van Vaticaanstad is dan ook de paus. Vaticaanstad heeft ongeveer 830 inwoners. Dit zijn vooral geestelijken en leden van de Pauselijke Zwitserse Garde (de bewakingseenheid van het Vaticaan). In 1984 is de staat in haar geheel onderdeel geworden van de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Sint Pietersplein VaticaanstadSint Pietersplein VaticaanstadFoto: Diliff CC 3.0 Unported no changes made

De Vaticaanse Musea zijn een groep van paleizen die enkele van de belangrijkste collecties ter wereld te huisvesten. Er zijn verschillende afdelingen, waaronder het Etruskische Museum, Raphael Kamers en loggia, het Egyptisch Museum en de wereldberoemde Sixtijnse kapel, dat is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van dit enorme museum complex. Ook een bezoek waard zijn de Stanze di Raffaello, verschillende kamers van een Vaticaans appartement, geschilderd door Raphael op verzoek van paus Julius II.

Sixtijnse Kapel, het laatste oordeel van MichelangeloSixtijnse Kapel, het laatste oordeel van Michelangelo Foto: GianniG46 in het publieke domein

De Sixtijnse kapel is gebouwd voor paus Sixtus IV in 1475, het is het ultieme gebouw van het Vaticaan en de kroon op het Vaticaan. In 1483 werd het ingericht door enkele van de beste schilders ter wereld - Botticelli, Ghirlandaio, Pinturicchio, Signorelli en anderen. Het was echter Michelangelo met zijn meesterwerk 'Het Laatste Oordeel', die de kapel wereldberoemd heeft gemaakt. Paus Julius II verzocht Michelangelo het plafond van de kapel in 1508 te schilderen en dit was een enorm karwei om uit te voeren. Het plafond is 929 vierkante meter en het kostte hem meer dan drie jaar om de scenes, waarvan sommige het verhaal van de schepping verbeelden en waarvoor hij zeer weinig betaald kreeg te schilderen.

Michelangelo's schilderij 'Het Laatste Oordeel' is geschilderd op de muur boven het altaar in 1541. Toen het werd onthuld schokte het vele Vaticaanse functionarissen, vooral één lid, Biago di Cesena, die de onzedelijke naakten bekritiseerd. Als vergelding schilderde Michelangelo Biago's gezicht op een figuur met ezelsoren in Hades.

Sint Pieter RomeSint Pieter RomeFoto: Wolfgang Stuck in het publieke domein

De Sint Pieter ontstond in 326, boven het graf van St. Pieter, de stichter van de Kerk van Rome. De kerk werd afgebroken gedurende de Renaissance, om plaats te maken voor een grote basiliek die in ongeveer 150 jaar gebouwd werd. De koepel, die de kerk domineert, werd ontworpen door Michelangelo en je kunt de top bereiken via een lift en trappen. De kerk bevat een aantal bekende werken, waaronder de luifel boven het hoogaltaar, een majestueuze creatie door Bernini, de verguld bronzen stoel van St. Pieter, het monument van Clement XIII door Canova en Michelangelo's beroemde 'Pietà', een prachtige marmeren beeld. De basiliek is tegenwoordig 187 meterlang en 132 meter hoog en is het hart van het christendom. Er kunnen een duizelingwekkende 60.000 mensen plaats nemen voor de diensten en zegeningen.

Dit zijn slechts enkele van de onvergetelijke bezienswaardigheden die je in Rome, Italië kunt bekijken. En dan hebben we de prachtige winkels, mooie straten, overheerlijke restaurants, interessante andere musea en trekpleisters die de Italiaanse hoofdstad kent, nog niet eens besproken. Voor een culturele stedentrip vol genot ga je naar Rome.

Tips

Het nachtleven van Rome speelt zich vaak buiten af. In de zomermaanden is het er ’s avonds binnen te warm en is het buiten veel aangenamer. Een bekend uitgaanscentrum is de buurt rond de Trevifontein. Leuke plaatsen om iets te gaan drinken zijn het Piazza Navona met zijn drie fonteinen, maar ook het Piazza Santa Maria is erg populair.

Trastevere RomeTrastevere RomeFoto: Lalupa CC 4.0 International no changes made

Verder is er Travestere, de meest authentieke uitgaansbuurt van Rome. Dit is een levendige en trendy buurt met restaurants, leuke pleintjes en gezellige straatjes met een leuke mix tussen toeristen en lokale bevolking.

Rome LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Mambo Jongerenreizen Italie
• Auto huren in Rome
• Djoser fietsreis - Italie
• ANWB vakantie boeken Italie
• Rome Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over Rome bij Bol.com

Nuttige links

Rome Cityspotters (N)
Startpagina Rome (N)
Rome Reisstart (N)
Rome-Nu, online stedengids over Rome (N)
Reizendoejezo - Rome (N)

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems