Landenweb.nl

LESBOS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Mytilini
  Oppervlakte  1.630 km²
  Inwoners  114,800
  (2020)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

To read about LESBOS in English - click here

Lesbos Rossholidays

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

Het Griekse eiland Lesbos (Grieks: Lésvos, maar de meeste Grieken noemen het Mytilini naar de hoofdstad Mytilene) ligt in de Oost-Egeïsche Zee, niet ver van de kust van Turkije. Lesbos ligt ter hoogte van de eilandengroep de Sporaden, tussen de eilanden Chios en Limnos. Athene ligt op ongeveer 300 km.

advertentie

Satellietfoto LesbosPhoto: Publiek domein

Lesbos is met een oppervlakte van ca. 1630 km2 het op twee na grootste eiland van Griekenland, na Kreta en Evia. De totale lengte van de kustlijn bedraagt 370 km, de lengte van het eiland is maximaal 70 km, de breedte maximaal 45 km.

Midden op het eiland bevindt zich een grote baai, de Golf van Kallonis met een oppervlakte van ca. 160 km2. In het zuiden bevindt zich een kleinere baai, de Golf van Gera met een oppervlakte van 50 km2.

advertentie

Landschap

Lesbos heeft een afwisselend landschap met dichte bossen en veel olijfboomgaarden (meer dan 11 miljoen olijfbomen!). Lesbos is heuvel- en bergachtig met als hoogste toppen de 967 meter hoge Olympus in het zuiden en de 968 meter hoge Lepetimnos en het noorden. De vorm van het eiland wordt voor een groot gedeelte bepaald door twee grote baaien, in het midden die van van Skala Kallonis (ca. 160 km2) en in het zuidoosten Gera Bay (ca. 100 km2), die beiden zeer diep landinwaarts gaan. Rond deze baaien en achter grote delen van de kust is het landschap vlak tot licht heuvelachtig. De westpunt van Lesbos is vulkanisch en het ruige landschap is daar kaal, dor en bergachtig door de vulkaanuitbarstingen in de oertijd. Toen is ook het 'versteend woud' ontstaan na de uitbarsting van de vulkaan Ordymnos, waar over een oppervlakte van bijna 30 ha verschillende oeroude versteende stammen van sequoia-bomen 'staan'. Lesbos telt, door de ondergrondse vulkanische activiteit, ook een aantal geneeskrachtige warmwaterbronnen, waarvan Polichnitos met 81-92°C een van de warmste warmwaterbronnen van Europa is. Eenmaal uit de grond wordt het water afgekoeld tot 42–44° graden voor de baden.

De meeste stranden, die variëren van klein en smal tot vrij lang en breed, bestaan uit grind, kiezels en keien; er zijn maar enkele zandstranden. In het zuiden van Lesbos, ligt Vatera, het langste strand van het eiland (11 km)). Zeer druk bezocht in het zuiden is Agios Isidoros, een kiezelstrand.

advertentie

LESBOS LINKS

Advertenties
• Lesbos Tui Reizen
• Naar Lesbos met Sunweb
• Autohuur Lesbos
• Lesbos Rossholidays
• Lesbos Hotels
• Auto huren in Lesbos
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over LESBOS bij Bol.com

Nuttige links

Lesbos Foto's
Lesbos Startnederland (N)
Reisinformatie Lesbos (N)

Bronnen

Dubin, Marc S. / Griekse eilanden

Van Reemst

Greek islands

Lonely Planet

Griekse eilanden

Lannoo

McGilchrist, Nigel / Greece : the Aegean islands

Somerset Books

Midgette, Anne / Griekse eilanden : Egeïsche Zee

Het Spectrum

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems