Landenweb.nl

KRETA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Iraklion of Heraklion
  Oppervlakte  8.336 km²
  Inwoners  632,674
  (2017)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

To read about CRETE in English - click here

West Kreta Rossholidays

Steden KRETA

Chersonissos

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

Kreta (Nieuw-Grieks: Kréte; uitspraak: Kríti; Latijns: Creta), is een Grieks eiland in de Middellandse Zee en tevens een administratieve regio, 8336 km2 groot. Kreta is het grootste eiland van Griekenland en is na Sicilië, Sardinië, Corsica en Cyprus het vijfde eiland van de Middellandse Zee.

advertentie

Kreta Satellietfoto NASAFoto: Publiek domein

Het eiland is 260 kilometer lang en heeft maximaal een breedte van 60 kilometer. De belangrijkste steden zijn Iraklion en Chanía. De kust van Noord-Afrika ligt op 300 kilometer afstand, het Griekse vasteland op 100 kilometer en Athene ligt 250 kilometer naar het noordwesten. Kreta ligt op de grens van de Egeïsche Zee in het noorden en de Libische Zee in het zuiden. Op Gavdos na, dat tot Kreta behoort, is Kreta het meest zuidelijke eiland van Europa. Enkele tientallen miljoenen jaren geleden begon Afrika zich in de richting van Europa te bewegen en drukte de Afrikaanse schol op tegen de Europese schol. Op de grens daarvan ontstonden aan aantal eilanden, o.a Kreta, Kasos en Karpathos.

Het Kreta van nu ontstond pas enkele miljoenen jaren geleden, in het Plioceen. Op de plaats van de huidige Middellandse Zee was Kreta een bergrug in een woestijnbassin. Toen de Straat van Gibraltar zich opende stroomde het water van de Atlantische Oceaan het bassin binnen en bleven er een aantal eilanden waaronder Kreta over. De Afrikaanse schol rukt nog steeds op en veroorzaakt regelmatig voor aardbevingen op Kreta en omstreken. De laatste grote aardbeving dateert van 1926.

advertentie

Landschap

Het zeer bergachtige Kreta is een deel van de keten tussen de Dinarische Alpen in het zuidwesten van de Balkan en het Taurus-gebergte in Turkije. Het eiland bestaat grotendeels uit ten dele verkarste kalksteengebergten, in het westen het Levkagebergte (Levká Óre of Witte Bergen) met als hoogste top de Páhnes (2453 meter), in het midden de Íde Óros of Pséloreítes met als hoogste top de Psilorítis of Timíos Stavrós (2456 meter hoog, de antieke Ida) en in het oosten de hoogvlakte van Lassíthi met als hoogste toppen de Díkti (2148 meter) en de Aféndis Hristós (2141 meter).

advertentie

Zonsondergang gezien vanaf de top van de Timíos Stavrós, KretaPhoto: Uoaei1 CC 4.0 International no changes made

De totale kustlijn is ca. 1050 kilometer lang. De zuidkust rijst steil uit zee omhoog en langs de noordkust ligt een heuvelachtig gebied met laagvlakten en baaien. Hier liggen de grotere steden en zitten de meeste toeristen. Verder zijn er enkele vruchtbare laagvlakten tussen de bergen, waarvan de Pediás Mesarás, in het zuiden van Midden-Kreta, de belangrijkste is want de graanschuur van Kreta is. Deze laagvlakte is zo'n 60 kilometer lang met een gemiddelde breedte van 5 kilometer. Andere hoogvlaktes zijn de Omalós-vlakte, de Askífou-vlakte en de Nída-vlakte. Grote gebieden van Kreta zijn kaal en rotsachtig en dit landschap wordt"phrygana" genoemd.

De bergen van Kreta bestaan voornamelijk uit verschillende waterdoorlatende kalksteensoorten waardoor ca. 3000 (druipsteen)grotten zijn ontstaan, o.a. de Idaïsche grot, de Kamáresgrot en de grot van Zonianá. Kreta heeft ook een aantal bijzondere kloven waarvan de beroemdste de 18 kilometer lange Samariá-kloof is, de langste kloof van Europa. Andere kloven zijn de Topólia-kloof en de Kourtaliótiko-kloof.

In de bergen ontstaan een aantal onbevaarbare rivieren die het Kretenzische land doorsnijden, maar in de zomer meestal droog staan. De belangrijkste rivieren zijn de Tiflós, de Geropótamos en de Anapodáris. Ten zuidwesten van Rethymnon ligt het enige meer van het eiland, het Meer van Kournas.Kreta heeft vele stranden. De drukste en meest toegankelijke stranden liggen in het noorden. Ook de zuidkust heeft enkele mooie stranden. De kleine vaak afgelegen strandjes liggen in bochten en inhammen.

Rondom Kreta liggen nog wat kleine eilanden. Langs de noordkust o.a. Gramvoúsa, Día, Psíra en Ag; langs de oostkust Dragonáda en Grántes; langs de westkust Elafonísi; langs de zuidkust Hrisí, Gaúdos (het grootste eiland) en Koufonísi. In het westen liggen bekende schiereilanden als Rodópou en Akrotíri en in het oosten Spinalónga.

Ierapetra (ca. 15.000 inwoners), gelegen aan de zuidkust van Kreta, is niet alleen de meest zuidelijke stad van Kreta en van Griekenland, maar ook van Europa.

advertentie

KRETA LINKS

Advertenties
• Naar Kreta met Sunweb
• Kreta Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autohuur Kreta
• Eilandhoppen Kreta
• Authentieke reizen naar Kreta
• Kreta Hotels
• West Kreta Rossholidays
• Auto huren in Kreta
• Boeken, ook tweedehands, over KRETA bij Bol.com

Nuttige links

Kreta (N)
Kreta Foto's
Kreta Verzamelgids (E+N)
Last Minutes Kreta (N)
Reisinformatie Kreta (N)
Reizendoejezo - Kreta (N)

Bronnen

Buma, H. / Reishandboek Kreta

Elmar

Hendriksen, B. / Kreta

Babylon-De Geus

Lubsen-Admiraal, S.M. / Kreta

Kosmos

Strijbos, E. / Kreta

Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems