Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

KORFOE   

Basisgegevens
   Officiële landstaalGrieks
   HoofdstadKorfoe-stad
   Oppervlakte593 km²
   Inwonersca. 120.000 (2016, laatst bekend)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..gr | GRC | +30

Geografie en Landschap

Geografie

De Ionische eilanden liggen langs de westkust van Griekenland en met uitzondering van Kythera allemaal in de Ionische Zee. In het noorden ligt Korfoe of Kérkyra. Wat zuidelijker ligt Paxos, en dan volgen Lefkas, Ithaki, Kefalonia en Zakynthos. Ten zuiden van de Peloponnesos ligt het afgelegen Kythera dat meestal ook tot de Ionische eilanden gerekend wordt. De zeven grootste eilanden worden ook wel “Eptanissa” of “Zeven eilanden” genoemd. In totaal zijn er 32 Ionische eilanden waarvan 13 bewoond. De Ionische eilanden hebben gezamenlijk een oppervlakte van 2270 km2 en ca. 160.000 inwoners.

Korfoe Ionische Eilanden Satellietfoto foto: NASA

De Ionische eilanden zijn (behalve Kythera) bergachtig en kenmerken zich verder door het groene landschap, veel kleurige bloemen en prettige temperaturen. De hoogste berg ligt op Kefallonia, de Enos met 1627 meter. De Ionische eilanden liggen in een seismisch actief gebied. De eilanden Kefallonia, Ithaki en Zákynthos liggen op een kruispunt van drie tektonische platen die bijvoorbeeld in 1948 en 1953 tot aardbevingen leidden die grote schade en meer dan 600 doden opleverden. Ten zuidoosten van Zákynthos ligt de grootste diepte van het Middellandse-Zeebekken: 5090 meter.

Korfoe

Korfoe Satellietfoto foto: NASA

Korfoe of Kérkyra ligt ten noordwesten van het vasteland van Griekenland en behoort tot de Ionische eilanden. Het eiland ligt vlak bij de oostkust van Griekenland en het noorden (Kaap Stéfanos) ligt maar enkele kilometers van Albanië vandaan. Ten westen van Korfoe ligt de “laars” van Italië. Korfoe ligt in de Middellandse Zee en dan met name in het deel dat Ionische Zee heet. De Straat van Otranto verbindt de Ionische Zee met de noordelijk gelegen Adriatische Zee.

Ongeveer 200 miljoen jaar geleden werd Korfoe van het vasteland van Griekenland afgesneden. Er ontstond toen een zeestraat die in het noorden maar drie kilometer breed is en in het zuiden 20 kilometer.
De totale landoppervlakte bedraagt 593 km2 en daarmee is Korfoe het op zes na grootste eiland van Griekenland. Van de Ionische eilanden is alleen Kefallonia groter dan Korfoe. De lengte van noord naar zuid bedraagt 62 kilometer en op zijn breedst is het eiland 28 kilometer, op zijn smalst 3,5 kilometer. De uiterste zuidpunt van Korfoe is de 100 meter hoge Kaap Asprókavos, 47 kilometer ten noorden van Korfoe-stad. De totale kustlengte bedraagt 217 kilometer.
Rondom het eiland liggen nog wat kleine eilanden, vaak niet meer dan rotsblokken. Ten noorden van de hoofdstad Kérkyra of Korfoe-stad liggen de wat grotere eilanden, Lazaretto, Vidos en Ptychia. Ten noorden van Korfoe liggen de kleinere eilandjes Othoni, Erikoussa en Manthraki, die met bootjes te bereiken zijn.

Landschap

Van oost naar west lopen over het eiland twee bergruggen die het eiland in feite in drieën verdelen.
Het noorden van Korfoe is bergachtig met twee kalksteengebergtes. In het noordoosten ligt het Oros-gebergte met de hoogste top van het eiland, de Pantokrator (906 meter), die in de winter soms een kleine sneeuwkap heeft. In het noordwesten ligt het Gyrosgebergte met de Arakli (505 meter). Tussen de bergen en zee ligt een kustvlakte.

Pantokrator, hoogste berg op Korfoe

Florival fr, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Het middengedeelte van Korfoe wordt Mesi genoemd en heeft een afwisselend landschap met heuvels met daar tussendoor kleine en grote vlaktes. De hoogste top in dit gebied is de Agii Deka (576 meter). Ten noordwesten van Kérkyra, tussen de oost- en westkust, ligt de vruchtbare Ropa-vallei. Dwars door deze vallei stroomt de Ropa die bij Ermones in zee uitmondt.
Zuid-Korfoe of Lefkími bestaat uit vlak en golvend laagland en de Hlomos met zijn 330 meter steekt dan ook fors boven het landschap uit. Aan de westkust ligt een grote vlakte met daarin het grootste meer van het eiland, het Korissiónmeer. Vroeger was dit een baai maar wordt nu door een landstrook van de zee afgescheiden, hoewel er op één plaats nog een kleine verbinding met de zee is. De oppervlakte van het meer bedraagt 5,4 km2. Ondanks de vele regenval zijn er maar een paar rivieren die het hele jaar door regen hebben, o.a. de Mesongí en de Lefkími.
De kustlijn is gevarieerd met bergwanden, inhammen, kiezel- en zandstranden en kliffen die in het zuidwesten een hoogte van 100 meter bereiken. Korfoe kent drie grote lagunen. De Antinióti-lagune aan de noordkust ligt in een vrij woest gebied, met dieren en planten in het water en omringende rietvelden. In de Halikiopoulos-lagune, ten zuiden van Korfoe-stad is een vliegveld aangelegd, maar desondanks komen er otterfamilies voor. In het zuidelijke Korissiónmeer leven o.a. ibissen en kluten en verder is het een populair jachtgebied.

KORFOE LINKS

Advertenties
• Korfoe Tui Reizen
• Korfoe Vliegtickets.nl
• Autohuur Corfu
• Naar KefalKorfoeonia met Sunweb
• Korfoe Rossholidays
• Korfoe Hotels
• Korfoe Vliegtickets Tix.nl
• Fietsvakantie Korfoe
• Autoverhuur Sunny Cars Korfoe

Nuttige links

Korfoe Fotoreportage
Korfoe Reisstart (N)
Korfoe Start België (N)
Reisinformatie Corfu (N)
Schrijf uw artikel over KORFOE

Bronnen

Desypris, Y. / 777 schitterende Griekse eilanden
Uitgeverij Michalis Toubis S.A.

Fürst, F. / Corfu
Het Spectrum

Gerrard, M. / Korfoe
Van Reemst

Hendriksen, B. / Korfoe en de Ionische eilanden : Paxos, Lefkáda, Kefaloniá, Itháka en Zákinthos
Van Reemst

Webb, S. / Corfu & the Ionians
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems