Landenweb.nl

KOS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Kos-stad
  Oppervlakte  290 km²
  Inwoners  19,432
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

To read about KOS in English - click here

Steden KOS

Kos stad

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

Kos is na Rhodos en Karpathos het grootste eiland van de in de Zuidoost-Egeïsche Zee gelegen Dodekanesos-eilanden. Deze archipel omvat ongeveer 200 eilanden, die als een lange kralenketting voor de Turkse kust liggen.

advertentie

Kos Satellietfoto Dodekanesos NASAPhoto: Publiek domein

Kos heeft een lengte van 50 km en is tussen de 1,5 en 13,5 km breed; de totale oppervlakte bedraagt 290 km2. De kustlijn heeft een lengte van ongeveer 116 km en Kos ligt op ca. zes kilometer van de Turkse kust, ter hoogte van de bekende toeristenplaats Bodrum. Kos ligt ten noorden van Nsiros, ten zuiden van Kalymnos, ten zuidoosten van Samos en ten noordwesten van Rhodos.

Landschap

Kos is over het algemeen vrij vlak, met in het zuiden het Dikaios-gebergte met een hoogste top van 846 meter. In het noorden zijn zoutpannen te vinden, in de buurt van Kos-stad (geneeskrachtige) warmwaterbronnen.

Langs de hele kustlijn van Kos liggen veel brede zandstranden. De zuidwestkust telt enkele fraaie stranden, waaronder Golden Beach en Paradise Beach (Paradissos).

Plaka is een bosrijke streek tussen het vliegveld en de plaats Kefalos met veel naaldbomen.

advertentie

Dikaios-gebergte op KosPhoto: Wgauthier CC 2.0 Generic no changes made

Klimaat en Weer

De eilanden uit de Dodekanesos groep hebben een Mediterraan klimaat. Kenmerkend zijn de koele winters en de droge zomers. Neerslag valt in de winter en het vroege voorjaar. In de zomer waait er een constante noordoosten wind die soms krachtig tot stormachtig kan zijn. Deze wind staat in Griekenland bekend als de Meltemi. De temperatuur in Kos is in het voorjaar en in het najaar heel aangenaam. In de winter is het nooit heel koud. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 30 en 40 graden Celsius overdag.

Klimaattabel

gem. max.temp.uren zon p/ddagen neerslag p/m
januari14°C512
februari14°C610
maart16°C79
april20°C96
mei24°C123
juni29°C131
juli32°C140
augustus32°C130
september29C112
oktober24°C83
november19°C68
december16°C512

Planten en Dieren

Planten

In de oudheid was Kos bedekt met bos. Maar eeuwenlang kapten de eilandbewoners bos voor huizen, schepen en verdedigingswerken. Hierdoor is een bijna boomloos landschap ontstaan. Wel is er veel struikgewas te vinden op Kos.

Tevens zijn er veel kruiden, zoals rozemarijn, lavendel en tijm. Van de weinige bomen zijn er kurkeiken, laurierbomen en dennen. Daar waar de grond vruchtbaar is zijn olijfbomen, amandelbomen en citrusbomen geplant.

Dieren

Mede door de ontbossing is de dierenwereld klein te noemen. Groot wild is verdwenen. Er zijn op Kos hagedissen, schildpadden en enkele flamingo's. Ook de zee is voedselarm. De meest voorkomende vissen zijn tonijn, makreel en sardine.

Soms zie je nog dolfijnen en zeehonden vanaf de veerboten die tussen de eilanden varen.

Geschiedenis

Oudheid

Kos is al vroeg bewoond en de geschiedenis begint in het Neolithicum. Ongeveer 1600 voor Christus vestigden de Minoërs zich op Kos. Na de ineenstorting van dit rijk komen er verschillende andere groepen totdat Kos zich aansloot bij de Dorische stedenbond (700 voor Christus), evenals Rhodos, Halicarnasos(Bodrum) en een aantal andere steden. Kos beleefde een bloeitijd en de god van de geneeskunst werd vereerd (Asklepius). Tijdens de Peloponessische oorlogen streed Kos voornamelijk aan de kant van Athene. In 411 voor Christus veroverden de Spartanen Astipale de toenmalige hoofdstad. De bewoners vluchtten en stichtten de stad Kos. In 333 voor Christus sloot Kos een verbond met Alexander de Grote en ging het eiland deel uitmaken van het Macedonische rijk.

Romeinen en Byzantijnen

Na oorlogen met de Macedoniërs kwam Kos in 30 voor Christus in Romeinse handen.

Het eiland maakte deel uit van de provincie Asia. Nadat het Romeinse rijk opgesplitst werd viel de dodekanesos in Byzantijnse handen. In deze Byzantijnse tijd (330-1204) had Kos te maken met invallen van Vandalen, Goten , Slaven en Arabieren. Meerdere malen werd het eiland geplunderd.

Venetianen, Genuezen en Johannieters

Na de val van Constantinopel kwam Kos in handen van de Venetianen. Leon Gabalas werd gouverneur van zowel Kos als Rhodos. De Byzantijnen gaven niet op en heroverden Kos met hulp van Genua. Genuese admiraals werden de feitelijke eigenaren van Kos. In 1306 werd Kos verkocht aan de Johannieters. Deze kruisvaarders vestigden zich tien jaar later op Kos, nadat ze eerder op Rhodos hun hoofdkwartier hadden gevestigd. De Johannieters hebben veel burchten en kastelen nagelaten. Zij leverden strijd tegen de Turken om de heerschappij van het Heilige land.

Turkse Bezetting

Tijdens de regering van sultan Suleyman de Grote (1520-1566) viel de Dodekanesos in Turkse handen. De Turken gaven de eilanden een vorm van zelfbestuur. Ook werd de Orthodoxe kerk gedoogd. Het bestuur werd echter steeds minder efficiënt. De eilandbewoners kwamen meerdere malen in opstand tegen het Turkse gezag. De pasja van Egypte was een belangrijke bondgenoot van de Turken. Engeland, Frankrijk en Rusland kwamen de Grieken helpen bij hun onafhankelijkheidsstrijd. De dodekanesos kwam weer onder Turkse invloed na een ruil met Evia.

Italianen

De Italianen landden in mei 1912 op Rhodos. Aanvankelijk waren ook de bewoners van Kos enthousiast, omdat de Italianen beloofden de Dodekanesos aan Griekenland af te staan. Maar in 1920 lijfde Italië de Dodekanesos in als provincie.

De Italianen hebben op Kos en Rhodos een aantal regeringsgebouwen in fascistische stijl neergezet. Zij hadden ook veel aandacht voor archeologische opgravingen, met name die van de oude Romeinen. Na de vak van Mussolini bezette Duitsland de Dodekanesos. De Duitsers waren wreder dan de Italianen. De Joodse inwoners van Kos werden afgevoerd naar de concentratiekampen. Na de inval van Engeland werd de Dodekanesos een Brits protectoraat. Op 7 maart 1948 vond de hereniging met Griekenland plaats.

Recente geschiedenis

De Dodekanesos en ook Kos speelden geen actieve rol bij de burgeroorlog in Griekenland, die uitbrak tussen de communisten en de royalisten. De spanningen met buurland Turkije en de kwestie Cyprus waren wel van belang in de recente geschiedenis van Kos. Het voorlopige dieptepunt in de betrekkingen tussen de beide landen was in 1996 toen er strijd was om een rotspunt genaamd . De laatste tijd (na 2000) is er sprake van een stabiele situatie.

Op donderdag 20 juli 2017 werd Kos getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Twee mensen werden gedood en er vielen meer dan 100 gewonden. Naschokken met maximaal een kracht van 4,4 zorgden voor veel paniek en onrust onder de bevolking en de vele vakantievierders.

Zie verder ook de geschiedenis van Griekenland op Landenweb.

Bevolking

Op de Dodekanesos wonen ruim 160.000 mensen. Kos heeft een inwonertal van 33.000. Meer dan de helft van de Koanen woont in Kos-stad. Aan het einde van de 19e eeuw en in het begin van de 20e eeuw trok de bevolking van de eilanden weg. Het toerisme zorgt er voor dat het inwonertal weer stijgt.

Taal

advertentie

AlfabetFoto: LewWhite CC 3.0 Unported no changes made

Het moderne Grieks of Nieuw Grieks behoort net als het Nederlands tot de Indo-Europese taalfamilie en is één van de oudste nog levende talen. Hoewel behorend tot dezelfde taalfamilie lijkt het Grieks nauwelijks op een andere Indo-Europese taal. Dit komt omdat het Grieks zich relatief geïsoleerd van buitenlandse invloeden heeft kunnen ontwikkelen.

In de klassieke oudheid werden er verschillende Griekse dialecten naast elkaar gebruikt, maar het Attisch van de stad Athene verstond men in geheel Griekenland. Vanaf de vierde eeuw voor Christus kreeg het Attisch concurrentie van het Koinè-Grieks, een soort algemeen beschaafd Grieks dat gebruikt werd van Macedonië tot het Nabije Oosten. Vanaf die tijd werd het Attisch gebruikt in het onderwijs en het was de officiële overheids- en kerktaal in het Byzantijnse Rijk en in de Kerk. De gewone man sprak een soort volkstaal die van het Koinè-Grieks afstamde. In de Middeleeuwen vestigden zich allerlei andere volken in Griekenland en veranderde de spreektaal drastisch terwijl de schrijftaal hetzelfde bleef en aldus de twee talen steeds verder uit elkaar groeiden.

Na de Vrijheidsoorlog begin 19e eeuw trachtte de overheid een nieuwe taal in te voeren, het Katharevousa of"gezuiverde taal". De overheid en op scholen ging men deze taal inderdaad gebruiken maar het volk bleef zich van de Dimotiki bedienen, de spreektaal van het Griekse volk. De bedoeling was dat het Dimotiki zou verdwijnen, maar dat bleek moeilijker dan gedacht en mislukte dan ook. Vanaf 1920 mocht het Dimotiki op scholen gebruikt worden en in 1974 verdween het Katharevousa van diezelfde scholen.

Het Griekse alfabet bestaat uit 24 letters die er op het eerste gezicht ingewikkeld uitzien, maar bij nader inzien simpeler zijn dan het Nederlandse alfabet. De uitspraakregels zijn regular// en daardoor sneller te begrijpen. In het Grieks is het belangrijk om de juiste klemtoon te gebruiken. Een woord met de klemtoon op de eerste lettergreep kan een totaal verschilleden de betekenis hebben van hetzelfde woord maar met de klemtoon op bijvoorbeeld de derde lettergreep.

De alfabetten van alle grote Europese talen zijn min of meer gebaseerd op het oude Griekse alfabet. Ons Romeinse alfabet wordt soms wel de westerse vorm van het Griekse alfabet genoemd.

Enkele woorden en uitdrukkingen:

Godsdienst

Algemeen

advertentie

St. Nicholas Church op de Pigadia begraafplaats. Karpathos, GriekenlandFoto: Onbekend CC 3.0 Unported no changes made

Ca. 98% van de Griekse bevolking is lid van de Grieks-orthodoxe Kerk, die ontstond na de grote scheuring in 1054 toen de patriarchen uit het Oosten het leergezag van de paus niet langer erkenden. De Grieks-orthodoxe staatskerk is sinds 1833 onafhankelijk van het primaat van de patriarch van Istanbul(vroeger Constantinopel). De Grieks-orthodoxe kerk kent een aantal verschillen ten opzichte van de westerse christelijke kerken. Zo dienen voor de grondslag van de leer alleen de bijbel, de kerkvaders en de uitspraken van de oecumenische concilies. Verder richten de Griekse geestelijken zich vooral op de liturgie en op gebed en meditatie. Op sociaal gebied is de Oosterse kerk lang niet zo actief als in het westen. Wel zijn de overheid en de kerk veel nauwer verbonden. De overheid subsidieert de Kerk en de Kerk op haar beurt volgt de politiek op de voet.

De grootste religieuze minderheid zijn de moslims, de Turkse Grieken. De meeste moslims wonen in Thracië, waar dan ook veel moskeeën te vinden zijn.

Het aantal joden is na de Tweede Wereldoorlog drastisch verminderd. Zo woonden er in het noordelijke Thessaloniki in 1941 meer dan 60.000 joden; tegenwoordig nog maar ca. 1100. De ca. 40.000 katholieken wonen voornamelijk op de Griekse eilanden.

Griekse mythologie

advertentie

Mythologische afbeelding op vaasFoto: Publiek domein

Het woord mythe is afgeleid van het woord "muthos", dat eerst uiting betekende en later vaak werd uitgelegd als "een gesproken of geschreven verhaal".

Mythologie (muthologia) is dus "vertellen over verhalen", of een verzameling mythen, of de studie van mythen.

Toen het schrift ontstond in Griekenland waren de mythen en legenden al verankerd in de orale overleveringen en vooral latere dichters gaven de verhalen een ander verloop. De Griekse mythologie lijkt veel op andere mythologieën. Zo komt de Noorse god Odin overeen met de Griekse Zeus en verrichtten de Noorse helden vaak dezelfde heldendaden als hun Griekse collega's.

Enkele Griekse goden

Aeolus (Aiolos)
Een zoon van Hippotes, die door Zeus was aangesteld als bewaker van de winden. Hij was de baas over de (wind)goden: Boreas, Zephyros, Notos en Euros.

Aphrodite
Aphrodite is de godin van de liefde en schoonheid. Zij werd geboren uit het schuim van de zee, waar ook het belangrijkste heiligdom gewijd aan Aphrodite staat. Ze was getrouwd met Hephaestus, maar had liever Ares als minnaar.

Haar zoon was Eros, de god van de liefde. Aphrodite wordt afgebeeld met de gevleugelde Eros en met duiven. Zij was een van de Olympische goden. De Romeinen noemden haar Venus.

advertentie

Aphrodite, godin van de liefde en schoonheidFoto: Tilemahos Efthimiadis CC 2.0 Generic no changes made

Apollo
Apollo was de zoon van Zeus en Leto, en tweelingbroer van Artemis. Hij is god van het licht, van de geneeskunde, muziek en wetenschap. Apollo wordt vaak afgebeeld met een lier in zijn hand. Het belangrijkste heiligdom gewijd aan Apollo ligt in Delphi, de belangrijkste orakelplaats van het oude Griekenland. Apollo was een Olympische god.

Ares
Ares was een zoon van Zeus en Hera en is de god van de oorlog. Hij wordt vaak afgebeeld in volledige wapenuitrusting en was een Olympische god. De Romeinen nomen hem Mars.

Artemis
Artemis was de tweelingzus van Apollo, en dochter van Zeus en Leto. Zij was de godin van de natuur en de jacht. Zij was ook de beschermgodin van zwangere vrouwen en wordt vaak afgebeeld met een boog in haar hand. Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Diana.

Dionysos
Dionysos was een zoon van Zeus en de god van de druiven en de wijn. Hij wordt vaak afgebeeld met een staf, die van boven omwonden is met klimopbladen. Hij was een Olympische god en zijn Romeinse naam is Bacchus of Liber.

DionysosFoto: Zde CC 4.0 International no changes made

Eros
Eros is de god van de behoeften en wordt ook wel Himeros genoemd. Eros wordt vaak gezien als gevleugelde jongensgod die mannen in hun hart schiet met liefdespijlen. Romeinse namen voor hem zijn Amor en Cupido.

Hermes
Hermes was de boodschapper van de goden en een zoon van Zeus. Hij is ook god van de reizigers, dieven en handelaren. Hij wordt altijd afgebeeld met een reizigersmuts en reizigersstaf of een helm met vleugels. Ook zijn sandalen hebben vleugels. Hij begeleidde de schimmen van de doden naar de onderwereld, de Hades.

Pallas Athena
Zij is de dochter van alleen Zeus, want uit zijn voorhoofd geboren. Zij is de beschermgodin van de kunstenaars en handwerkslieden, maar ook de godin van de wijsheid en kennis. In oorlogstijd werd Athena ook nog vereerd als oorlogsgodin. Ze was de speciale beschermgodin van de stad Athene en een beschermengel van Griekse helden als Herakles en Odysseus.

Zij wordt vaak afgebeeld met helm en volledige wapenuitrusting. De uil, die wijsheid symboliseert, was aan haar gewijd. Pallas Athena heeft een heiligdom gelegen in Athene: het Parthenon.

Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Minerva.

Palla AthenaFoto: Diana Ringo CC 3.0 Austria no changes made

Poseidon
Poseidon is een roer van Zeus en is de god van de zee en beschermgod van de zeevaarders. Zijn paleis ligt diep onder water en hij wordt vaak afgebeeld met een drietand, waarmee hij de zee in beroering kan brengen. Het paard was aan hem gewijd.

Omdat de Grieken geloofden dat het land op de zee dreef, beschouwden ze hem ook als de god die de aardbevingen veroorzaakte. De Romeinse naam is Jupiter.

Zeus
Zeus was de oppergod van de Grieken en de koning van goden en mensen. Daarnaast was hij de god van de lucht en het weer. Hij wordt vaak afgebeeld met een bliksem in zijn hand en is gezeten op een troon. Uit zijn liefdesavonturen met mooie vrouwen zijn vele halfgoden en helden ontstaan, zoals Herakles en Perseus.

Zeus en ThetisFoto: Publiek domein

Samenleving

Staatsinrichting

Griekenland VouliFoto: Jebulon in het publieke domein

De grondwet dateert van 1975 waarna er in 1986 belangrijke amendementen werden doorgevoerd. De wetgevende macht ligt bij het parlement (de ‘Vouli’), dat uit één kamer bestaat en waarvan de 300 leden eens in de vier jaar volgens een ‘versterkt recht van evenredige verkiezing’ gekozen worden. Het systeem begunstigt de sterkste partij om een voor regeren voldoende meerderheid te bereiken, wat echter een tweepartijensysteem in de hand werkt.

Staatshoofd is de president, die door het parlement (een tweederde meerderheid is vereist) voor een periode van vijf jaar gekozen wordt en één keer herkiesbaar is. De president benoemt en ontslaat de premier. Ook het parlement mag hij ontbinden en in noodtoestanden kan hij wetten per decreet uitvaardigen. Zijn functie is verder grotendeels ceremonieel, hij heeft als staatshoofd geen uitvoerende macht. Deze macht ligt bij de Raad van ministers die daarover verantwoording aflegt aan het parlement Er bestaat algemeen kiesrecht voor alle Grieken vanaf 18 jaar.

Na de militaire dictatuur viel een volksstemming over de terugkeer van de monarchei in het nadeel van ex-koning Constantijn nadelig uit. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Administratieve indeling

Griekenland administratieve indelingFoto: TUBS CC 3.0 Unported no changes made

Griekenland is in 13 administratieve divisies, de zogenaamde "Periferieën" (districten) opgedeeld. Deze "Periferieën" zijn weer onderverdeeld in prefecturen. Een prefectuur wordt een "Nomos" genoemd, met aan het hoofd een 'nomoi'. In totaal zijn er 51 prefecturen. Daarnaast kent Griekenland één autonoom gebied onder een eigen bestuur, namelijk Agion Oros (Berg Athos) in Chalkidiki (Noord-Griekenland). Groot-Athene heeft een aparte status. De andere provincies zijn: Midden-Griekenland, Peloponnesos, Ionische eilanden, Epiros, Thessalië, Macedonië, Thracië, Egeïsche eilanden en Kreta.

Een woonplaats vervolgens wordt ofwel "Dimos" (gemeente, stad) ofwel "Kinotita" (gemeenschap, dorp) genoemd. In totaal er zijn 900 gemeenten en 133 gemeenschappen.

Onderwijs

Universiteit van Athene GriekenlandFoto: Thomas Wolf CC 3.0 Germany no changes made

Het kleuteronderwijs (Nypiagogeia) omvat twee jaar en is op dit moment facultatief, maar wordt geleidelijk aan verplicht.

Het verplichte onderwijs in Griekenland duurt negen jaar, van 6 tot 15 jaar. De eerste zes jaar wordt er door de leerlingen onderwijs gevolgd aan de "Dimotiko Scholio" (basisonderwijs) en de laatste drie jaar aan het Gymnasio, de eerste fase van het secundair onderwijs. In alle klassen wordt algemeen onderwijs gegeven en er is dag- en avondonderwijs.

Kinderen die het basisonderwijs verlaten worden automatisch en zonder examens toegelaten tot de eerste klas van het Gymnasio. Er moet wel een afsluitend getuigschrift (apolytirio) worden overlegd van de lagere school. Engels is een verplicht vak en wordt gegeven vanaf de vierde klas van het basisonderwijs.

Aan het eind van het Gymnasio ontvangen de leerlingen een diploma (Apolytirio Gymnasiou). Om dit diploma te kunnen ontvangen moeten de leerlingen in de regel gemiddeld 10 punten hebben met een maximum van 20 voor alle vakken en mag het schoolverzuim de maximale toegestane grens niet overschrijden.

Het hoger secundair onderwijs is niet verplicht. De tweede fase van het secundair onderwijs wordt gegeven aan de Lykia en de Technikés Epangelmatikés Scholés (scholen voor technisch onderwijs).

De bestaande typen Lykia zijn: het algemene Lykio, het technisch-beroepslykio, het uitgebreide (Polikladiko) Lykio, het klassieke Lykio, het kerkelijke Lykio, en het muzieklykio.

De studie aan een Lykio duurt drie jaar, en er is zowel een dag- als een avondcursus. De avondcursus duurt vier jaar. De leerlingen die het Gymnasio hebben voltooid kunnen zich inschrijven op iedere school voor secundair onderwijs van de tweede fase op basis van het diploma van het Gymnasio. Er zijn geen toelatingsexamens. De leerling moet ten minste 14 jaar oud zijn. Het onderwijs in vreemde talen (Engels of Frans of Duits) wordt aan alle typen Lykia gegeven; aan het klassieke Lykio wordt altijd Duits onderwezen.

Aan het eind van elk schooljaar moeten de leerlingen een officieel schriftelijk examen afleggen in elk vak, zodat kan worden bepaald of zij overgaan naar het volgende jaar. Aan het eind van het derde jaar van het Lykio moeten de leerlingen een eindexamen afleggen; als ze hiervoor slagen krijgen ze het einddiploma, het "Apolytirio Lykiou".

Het hoger onderwijs kan zowel universitair als niet-universitair zijn en wordt gegeven aan de universiteiten en aan de technische onderwijsinstellingen. De universiteiten bestaan uit faculteiten die in afdelingen of "tmimata" zijn opgesplitst. Het programma van een afdeling leidt tot een standaarddiploma of "ptychio".

De Technische Onderwijsinstellingen bestaan uit afdelingen die tezamen faculteiten vormen; deze omvatten de algemene opleidingen (beeldende kunsten en kunstopleidingen, bedrijfskunde en economie, beroepen op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, landbouwwetenschappen en –technologie, toegepaste technologie, voedingsmiddelentechnologie en voedingsleer).

Universitaire opleidingen duren ten minste vier jaar, opleidingen aan de technische hogescholen ten minste drie jaar.

Als ze het willen kunnen afgestudeerden een doctoraat volgen; ze moeten daarvoor een proefschrift schrijven in het Grieks en het voorbrengen in het openbaar.

Economie

Kos moet veel producten invoeren, hiervan komt maar 20% uit Griekenland zelf. De rest voornamelijk uit landen van de Europese Unie en de Verenigde Staten.

De bevolking van Kos leeft in overwegende mate van het toerisme. Ook in de landbouw en de bouw (hotels en appartementen) verdienen de inwoners van Kos hun geld. Er is geen grootschalige industrie in Kos. Jaarlijks boeken tienduizenden Nederlandse toeristen een vakantiereis naar Kos. De zandstranden zijn hierbij zeer in trek.

Vakantie en Bezienswaardigheden

De belangrijkste toeristische attracties van Kos stad zijn het Johannieter kasteel aan de haven, de oude opgegraven Romeinse Agora en verder de stranden en de excursiemogelijkheden naar omliggende eilanden en naar de Turkse Bodrum. Een bijzondere aantrekkingskracht heeft het Asklipio. Dat is verbonden met de eerste arts Hippocrates, de bekendste bewoner van het eiland Kos. Deze voormalige tempel is de bakermat van de moderne geneeskunde. Een van de attracties van het eiland is de boom van Hippocrates, dit zou de oudste boom in Europa zijn en de plek waar van Hippocrates zijn lessen gaf.

Naast de rijke geschiedenis en cultuur zijn er ook mooie dorpjes en prachtige stranden. Aan de zuidwestelijke kant heeft het dorp Kefalos een aantal fantastische stranden en kleine taveernes. Kardamena beschikt over perfecte stranden die zich uitstrekken over meer dan vier kilometer. In de omgeving van Kos stad zijn er verschillende charmante dorpjes op de berg Dikaion. Agios Dimitrios, Zia, Asfendiou en Lagoudi allemaal met uitzicht op de zee. Pyli heeft ruïnes van een Byzantijns fort en ligt in een groene omgeving van velden. Antimachia ligt boven op een plateau met een groot Venetiaans kasteel en twee Byzantijnse kerken. Kos is voor Nederlanders aantrekkelijk vanwege de vlakke kust. Er zijn dan ook volop fietsen te huur.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

KOS LINKS

Advertenties
• Kos Tui Reizen
• Kos Vliegtickets.nl
• Naar Kos met Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Kos
• Autohuur Kos
• Kos Hotels
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over KOS bij Bol.com

Nuttige links

Kos Reisfoto's
Kos Verzamelgids (E+N)
Reisinformatie Kos (N)
Startpagina Kos (N)
Vakantie Kos (N)