Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

SAMOS   

Basisgegevens
   Officiële landstaalGrieks
   HoofdstadSamos-stad
   Oppervlakte477 km2
   Inwoners32.297 (2011, laatst bekend)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..gr | GRC | +30

Geografie en Landschap

Geografie

Samos is na Lesbos en Chios het grootste van de Noord-Egeïsche eilanden en ligt van alle eilanden in de Egeïsche Zee het dichtst bij Turkije. Het wordt slechts gescheiden van Turkije door de smalle zee-engte van Mycale (ook wel Eptastadio-kanaal genoemd of in het Turks Dar Bogaz), die ca. 1200 meter breed is.

Samos Satellietfoto Photo:Publiek Domein

Samos heeft, samen met de kleine eilandjes eromheen, een oppervlakte van 475 km² en is daarmee het op zeven na grootste Griekse eiland. Van oost naar west is het eiland maximaal 49 km breed en van noord naar zuid is het maximaal 20 km lang. De lengte van de gehele kustlijn bedraagt ca. 140 km. Ten zuidoosten en zuiden van Samos liggen de eilanden Ikaria, Fourni en Agathonissi. Ten noordwesten van Samos ligt het grotere eiland Chios.

Landschap

Het zeer groene Samos heeft een afwisselend landschap met hoge bergen, uitgestrekte bossen, groene valleien, vruchtbare vlakten in het zuiden, hoge kusten en veel mooie kiezelstanden en enkele helderwitte zandstranden.
Ondanks deze afwisseling is Samos is grotendeels bergachtig met in het midden van het eiland het Ámpelos-massief (ook wel Karvounis-massief genoemd). De hoogste top van deze bergrug is de Profítis Iliás (1140 m). In het westen ligt het Kérkis-massief met de Vigla (1440 m) en de hoogste top van Samos, de Kérkis (1443 m). De Kérkis is tevens de op twee na hoogste berg van de eilanden in de Egeïsche Zee.

Stranden zijn overal te vinden, zoals bij Megalo Seitani in het westen, Psili Ammos en Mikali in het oosten, Tsabou, Lemonakia en Tsamadou in het noorden en Votsalakia en Chrisi Ammos, het mooiste strand van Samos, in het zuiden.

Potami-bocht op SamosPhoto:Pe-sa in het publieke domein

Samos is een van de waterrijkste eilanden van de Egeïsche Zee en bijna overal op het eiland ontspringen bronnen, waarvan de meeste het hele jaar door water geven. Om tijdens extreem droge periodes watertekorten aan te vullen, zijn bij de plaatsen Pythagório en Mytiliníi kunstmatige meren aangelegd. Het Límni Alíkes bij Mykáli is een natuurlijk meer.

SAMOS LINKS

Advertenties
• Samos Rossholidays
• Samos Vliegtickets.nl
• Naar Samos met Sunweb
• Samos Hotels
• Samos Vliegtickets Tix.nl
• Samos Tui Reizen
• Autoverhuur Sunny Cars Samos

Nuttige links

Reisinformatie Samos (N)
Startnederland Samos (N)
Telefoongids Griekenland
Schrijf uw artikel over SAMOS

Bronnen

Wikipedia

Schönrock, D. / Samos
ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems