Landenweb.nl

SAMOS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Samos-stad
  Oppervlakte  477 km²
  Inwoners  33,814
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

To read about SAMOS in English - click here

Naar Samos met Sunweb

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

Samos is na Lesbos en Chios het grootste van de Noord-Egeïsche eilanden en ligt van alle eilanden in de Egeïsche Zee het dichtst bij Turkije. Het wordt slechts gescheiden van Turkije door de smalle zee-engte van Mycale (ook wel Eptastadio-kanaal genoemd of in het Turks Dar Bogaz), die ca. 1200 meter breed is.

advertentie

Samos SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Samos heeft, samen met de kleine eilandjes eromheen, een oppervlakte van 475 km² en is daarmee het op zeven na grootste Griekse eiland. Van oost naar west is het eiland maximaal 49 km breed en van noord naar zuid is het maximaal 20 km lang. De lengte van de gehele kustlijn bedraagt ca. 140 km. Ten zuidoosten en zuiden van Samos liggen de eilanden Ikaria, Fourni en Agathonissi. Ten noordwesten van Samos ligt het grotere eiland Chios.

advertentie

Landschap

Het zeer groene Samos heeft een afwisselend landschap met hoge bergen, uitgestrekte bossen, groene valleien, vruchtbare vlakten in het zuiden, hoge kusten en veel mooie kiezelstanden en enkele helderwitte zandstranden.

Ondanks deze afwisseling is Samos is grotendeels bergachtig met in het midden van het eiland het Ámpelos-massief (ook wel Karvounis-massief genoemd). De hoogste top van deze bergrug is de Profítis Iliás (1140 m). In het westen ligt het Kérkis-massief met de Vigla (1440 m) en de hoogste top van Samos, de Kérkis (1443 m). De Kérkis is tevens de op twee na hoogste berg van de eilanden in de Egeïsche Zee.

Stranden zijn overal te vinden, zoals bij Megalo Seitani in het westen, Psili Ammos en Mikali in het oosten, Tsabou, Lemonakia en Tsamadou in het noorden en Votsalakia en Chrisi Ammos, het mooiste strand van Samos, in het zuiden.

advertentie

Potami-bocht op SamosPhoto: Pe-sa in het publieke domein

Samos is een van de waterrijkste eilanden van de Egeïsche Zee en bijna overal op het eiland ontspringen bronnen, waarvan de meeste het hele jaar door water geven. Om tijdens extreem droge periodes watertekorten aan te vullen, zijn bij de plaatsen Pythagório en Mytiliníi kunstmatige meren aangelegd. Het Límni Alíkes bij Mykáli is een natuurlijk meer.

advertentie

SAMOS LINKS

Advertenties
• Naar Samos met Sunweb
• Samos Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Samos Rossholidays
• Authentieke reizen naar Samos
• Eilandhoppen Dodekanesos
• Samos Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Samos
• Boeken, ook tweedehands, over SAMOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Samos (N)
Startnederland Samos (N)

Bronnen

Wikipedia

Schönrock, D. / Samos

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems