Landenweb.nl

ALONISSOS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Alonissos
  Oppervlakte  129.6 km²
  Inwoners  ca. 3000
  (2011, laatst bekend)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

To read about ALONISSOS in English - click here

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

Alonissos maakt deel uit van de Noordelijke Sporaden, een tot Griekenland behorende eilandengroep in het noordwesten van de Egeïsche Zee. Alonissos is qua oppervlakte het vierde eiland van de Noordelijke Sporaden, na Evia, Skyros en Skopelos. Het langgerekte Alonissos heeft een oppervlakte van 64,5 km2 en is daarmee iets groter dan het waddeneiland Ameland (59 km2). Alonissos is 4,5 km breed en heeft van het zuidoosten naar het noordwesten een lengte van ca. 20 km. Alonissos heeft een kustlijn van ca. 74 km.

advertentie

Alonissos LandschapPhoto: Giuliagi CC 3.0 Unported no changes made

In de buurt van Alonissos liggen nog wat kleine eilandjes, waaronder het dichtst bij Alonissos gelegen Peristera (16 km2), Piperi, het verst van Alonissos verwijderd, Kyra-Panagia (25 km2), het grootste van de kleine eilanden rondom Alonissos, het bergachtige Gioura (14 km2), het door herders bewoonde Skantzoura (12 km2), Dio Adelfi (3 km2) en Psathoura (1 km2), het meest noordelijke eiland van alle Sporaden.

Landschap

advertentie

Alonissos BaaiPhoto: Publiek domein

Alonissos is een groen, heuvelachtig eiland, begroeid met vooral veel pijnboombossen en olijf- en druivenboomgaarden. Het hoogste punt op Alonissos is de Kouvouli (476 m), gevolgd door de Geladias (456 m), de Tourkovigla (343 m), de Kalovoulos (355 m) en de Vouno (255 m). Het eiland staat bekend om zijn, vooral aan de oostkant gelegen, mooie stranden (o.a. Chrisi Milia Kokkinokastro, Tzorzi Gialo en Steni-vala) en het heldere water. De 82 zand-, kiezel- en fijngrindstranden, die vanwege het grillige karakter van de kustlijn nergens lang zijn, worden omgeven door pijnbomen en mooie rotsformaties. De westkust van Alonissos is veel rotsachtiger met op sommige plaatsen steile kliffen, en heeft daardoor veel minder stranden. Het zeewater rondom Alonissos staat bekend als het schoonste van de Egeïsche Zee.

Klimaat en Weer

advertentie

Griekenland MeltemiPhoto: Publiek domein

Alonissos heeft net als de andere eilanden van de Sporaden een Middellandse Zeeklimaat met lange warme zomers en milde maar vrij natte winters. In de zomermaanden liggen de maximumtemperaturen rond de 30°C, in de winter tussen 10-15°C. De Meltemi-wind zorgt in de zomermaanden voor verkoeling. In de periode tussen oktober en april kan het op Alonissos behoorlijk hard waaien, tussen 5-7 op de schaal van Beaufort. Het waait vooral na 10 uur 's ochtends, in de namiddag gaat de wind over het algemeen weer liggen.

KLIMAATTABELmax. temp.min.temp.uren zon p/dregendagen
januari10136
februari12246
maart15356
april20675
mei261195
juni3115104
juli3318112
augustus3217102
september291483
oktober221066
november16647
december11237

Planten en dieren

Planten

advertentie

Olijfbomen AlonissosPhoto: Petr Pakandl CC 2.5 Generic no changes made

Dichte pijnboombossen bedekken een groot deel van Alonissos, maar ook de vele eiken- en fruitbomen vallen op.

Alonnisos en haar omliggende eilanden staan bekend om hun rijkdom aan medicinale planten en het is dan ook niet voor niets dat op Alonissos de 'International Academy of Classical Homeopathy' gevestigd is. Er wordt geschat dat er op de eilanden meer dan 6.000 planten voorkomen die van bekende geneeskrachtige waarde zijn.

In het voorjaar is Alonissos bedekt met wilde bloemen als klaprozen, margrieten en kamille.

Dieren

advertentie

Monniksrob AlonissosPhoto: Publiek domein

Op het eilandje Gioura, net ten noordoosten van Alonissos, leeft een wilde geitensoort die te vergelijken is met de kri-kri van Kreta.

Zeer bijzonder zijn de zeldzame monniksrobben of Monachus-zeehonden die op Alonissos en wat buureilandjes leven.

Het Nationaal Maritiem Park van Alonissos Noordelijke Sporaden was het eerste Griekse maritieme park (1992), en bestaat uit Alonissos, zes kleinere eilanden (Peristera, Kyra Panagia, Gioura, Psathoura, Piperi en Skantzoura) en wat onbewoonde rotsen. Het gebied is een belangrijke woongebied voor vele soorten vissen, vogels, reptielen en zoogdieren, met inbegrip van de mediterrane monniksrob (Monachus monachus), die te boek staat als een van de zeldzaamste dieren in Europa. Het is op dit moment het grootste maritieme park van Europa (ca. 2260 km2).

Eleonora's valk AeginaPhoto: Mike prince CC 2.0 Generic no changes made

Het maritieme reservaat is een belangrijk leefgebied voor vele soorten vissen (ca. 300), vogels (tot 80 soorten), reptielen en ook zoogdieren. Afgezien van de monniksrob zijn er nog meer bijzondere en zeldzame dieren te zien, waaronder Eleonora's valk, Audouins meeuw, kuifaalscholver, en de wilde geit van Gioura. Verder nog vogels als de havikarend, de aalscholver, de Pontische meeuw, gierzwaluw, Alpengierzwaluw, de rotsklever, de zwartkop en de kleine zwartkop. De onderwaterfauna is ook gevarieerd, met veel bodemdieren en vissoorten. Verschillende soorten dolfijnen en sommige walvissoorten kunnen gezien worden in de regio, zoals de gewone dolfijn, de gestreepte dolfijn, de tuimelaar, de dolfijn van Cuvier, de griend en de potvis.

Slngen komen ook voor op Alonissos, de meeste zijn ongevaarlijk zoals de grassslang. Maar er leven op Alonissos ook adders, en zie zijn wel giftig.

Geschiedenis

Vondsten in het gebied rond Kokkinokastro laten zien dat er meer dan 100.000 jaar geleden al een menselijke nederzetting op Alonissos moet zijn geweest. Alonissos is het enige eiland in de Egeïsche Zee waar zulke oude overblijfselen van menselijke nederzettingen gevonden zijn. In die tijd waren alle eilanden van de Sporaden nog met elkaar verbonden, wat nu zee is waren toen valleien en meren.

Er wordt aangenomen dat er in de prehistorie een Pelagische stam leefde op het eiland, en dat er misschien wel Kretenzische kolonisten waren tijdens de Minoïsche tijd. Alonissos was in die tijd een boereneiland, met wijn en olijfolie als belangrijkste exportproducten.

In de klassieke tijd bereikte Alonissos zijn economische en culturele hoogtepunt. Het produceerde hoogwaardige wijn, olijfolie en amforen, en waarschijnlijk werd de god Posseidon speciaal vereerd.

Alonissos GrotPhoto: Adamantioa CC 3.0 Unported no changes made

Toen de Romeinen in de 2e eeuw voor Christus Alonissos veroverden, gebruikten ze het eiland als een verbanningsoord voor Romeinse burgers. Op omliggende eilanden als Youra werden gevangenissen en militaire bases gebouwd. Door de hoge belastingen verarmde de lokale bevolking langzaamaan, en het eiland viel terug in zijn oorspronkelijke status als boereneiland, waarbij het geproduceerde gebruikt werd voor de eigen bevolking.

De geschiedenis van Alonissos, dat in de 3e eeuw na Christus tot het christendom bekeerd werd, is in die tijd te vergelijken met de geschiedenis van de eilanden Skiathos en Skopelos, want in de 4e eeuw na Christus vonden er over deze eilanden veel conflicten plaats over het bezit van het eiland tussen Athene en Philippus II van Macedonië.

Dit ging tijdens de Byzantijnse periode door, en het eiland werd in deze periode steeds weer geteisterd door aanvallen van piraten. Tijdens deze eeuwen werden ook vele kerken en kloosters gebouwd in het gebied.

Net als naburige eilanden kwam Alonissos in 1207 onder de Venetiaanse overheersing van de Ghisi-familie, aangevoerd door de Baron van Ghisi. De Venetianen repareerde en versterkten het fort op het eiland, dat toen geschikt was om de aanvallen van Arabische, Italiaanse en Turkse piraten te weerstaan. In 1538 werd Alonissos bezet door de Turken, en alle bewoners van het eiland werden opgesloten in het fort en mochten na goedkeuring van de Turken het fort verlaten. Pas in 1830 werd Alonissos van de Turken bevrijd en werd Alonissos een onderdeel van de nieuwe en vrije Helleense Staat, samen met de rest van de andere Sporadische eilanden.

Gedurende de 2e Wereldoorlog sneuvelden veel jongemannen van het eiland op het vasteland van Griekenland en aan de grens met Albanië. In oktober 1940 werd Alonissos ingenomen door de Italianen, maar in april 1941 werden de eilandbewoners opgeroepen om hun patriottische plicht te doen en zich te verzetten tegen de bezetting van hun eiland. Ze vochten gedurende de hele oorlogsperiode in de voorste linies, maar toen de Duitsers de Italianen aflosten, dienden ze hun eiland op een andere manier. Ze sloten zich aan bij de EAM (een verzetsgroep), organiseerden het veilige vervoer van Australiërs, Engelsen en Cyprioten naar het Midden-Oosten en construeerden een compleet verzetsnetwerk op alle Noordelijke Sporaden-eilanden.

Later, toen de Italianen definitief vertrokken waren, lieten ze het bevel en het beheer van het gebied aan de Duitsers. Tegen het einde van de oorlog begonnen de Duitsers, met behulp van verraders, te beginnen met het vernietigen van de EAM. Op 15 augustus 1944 werden elf leden van de EAM verzameld op het dorpsplein en doodgeschoten voor het oog van vele eilandbewoners, een staaltje van machtswellust dat tekenend was voor de Duitse bezetting.

In 1950 werden alle wijngaarden op Alonissos getroffen door een ziekte, en in 1965 werd Alonissos weer door een grote natuurramp getroffen. Door een aardbeving werden bijna alle gebouwen op het eiland verwoest. Alonissos richt zich in de 21e eeuw vooral op duurzaam toerisme.

Zie verder ook de geschiedenispagia van Griekenland op landenweb.

Bevolking

Alonissos strand tafereelPhoto: Catlemur CC 3.0 Unported no changes made

Alonissos heeft ca. 2750 bewoners en is al vanaf de prehistorie bewoond geweest. De meeste mensen wonnen in de hoofdstad van Alonissos-stad (Pattiri) en plaatsjes in de buurt, Rsoum en Votsi. Ook de kustplaatsen Steni-vala en Kalamakia zijn wat dichter bevolkt dan de rest van het eiland. Het noordelijke deel van Alonissos is vrijwel onbewoond. De bevolkingsdichtheid van Alonissos bedraagt ca. 55 bewoners per km2.

Taal

Grieks AlfabetPhoto: M. Adiputra CC 3.0 Unported no changes made

Het moderne Grieks of Nieuw Grieks behoort net als het Nederlands tot de Indo-Europese taalfamilie en is één van de oudste nog levende talen. Hoewel behorend tot dezelfde taalfamilie lijkt het Grieks nauwelijks op een andere Indo-Europese taal. Dit komt omdat het Grieks zich relatief geïsoleerd van buitenlandse invloeden heeft kunnen ontwikkelen.

In de klassieke oudheid werden er verschillende Griekse dialecten naast elkaar gebruikt, maar het Attisch van de stad Athene verstond men in geheel Griekenland. Vanaf de vierde eeuw voor Christus kreeg het Attisch concurrentie van het Koinè-Grieks, een soort algemeen beschaafd Grieks dat gebruikt werd van Macedonië tot het Nabije Oosten. Vanaf die tijd werd het Attisch gebruikt in het onderwijs en het was de officiële overheids- en kerktaal in het Byzantijnse Rijk en in de Kerk. De gewone man sprak een soort volkstaal die van het Koinè-Grieks afstamde. In de Middeleeuwen vestigden zich allerlei andere volken in Griekenland en veranderde de spreektaal drastisch terwijl de schrijftaal hetzelfde bleef en aldus de twee talen steeds verder uit elkaar groeiden.

Na de Vrijheidsoorlog begin 19e eeuw trachtte de overheid een nieuwe taal in te voeren, het Katharevousa of"gezuiverde taal". De overheid en op scholen ging men deze taal inderdaad gebruiken maar het volk bleef zich van de Dimotiki bedienen, de spreektaal van het Griekse volk. De bedoeling was dat het Dimotiki zou verdwijnen, maar dat bleek moeilijker dan gedacht en mislukte dan ook. Vanaf 1920 mocht het Dimotiki op scholen gebruikt worden en in 1974 verdween het Katharevousa van diezelfde scholen.

Het Griekse alfabet bestaat uit 24 letters die er op het eerste gezicht ingewikkeld uitzien, maar bij nader inzien simpeler zijn dan het Nederlandse alfabet. De uitspraakregels zijn regular// en daardoor sneller te begrijpen. In het Grieks is het belangrijk om de juiste klemtoon te gebruiken. Een woord met de klemtoon op de eerste lettergreep kan een totaal verschilleden de betekenis hebben van hetzelfde woord maar met de klemtoon op bijvoorbeeld de derde lettergreep.

De alfabetten van alle grote Europese talen zijn min of meer gebaseerd op het oude Griekse alfabet. Ons Romeinse alfabet wordt soms wel de westerse vorm van het Griekse alfabet genoemd.

Enkele woorden en uitdrukkingen:

In de Middeleeuwen en tot de 19e eeuw stond Alonissos bekend onder de namen Liadromia en Chiliodromia. In 1838 toen het, ten onrechte zo zou later blijken, geïdentificeerd werd als het Alonisson van de antieke oudheid. In werkelijkheid stond Alonissos bij de oude Grieken bekend als Ikos.

Godsdienst

Kerken op Alonissos

Alonissos heeft in verhouding veel minder kerken dan andere Griekse eilanden omdat de meeste kerken ooit gebouwd zijn in de oude hoofdstad Hora en vernietigd zijn door de aardbeving van 1965.

Christuskerk
Kleine kerk in de oude hoofdstad en een van de weinige kerken die de aardbeving overleefde. De architectuur van de kerk vermoedt sterke westerse invloeden. De kerk, oorspronkelijk uit de 12e eeuw, herbergt een aantal 17e eeuwse iconen.

Agios Athanasios
Overleefde ook de aardbeving van 1965 en werd in dezelfde tijd gebouwd als de Christuskerk. De Agios Athanasios herbergt een schitterende 18e eeuwse icoon.

Agios Giorgios
Deze kerk ligt wat hoger gelegen in de oude hoofdstad en is ook goed bewaard gebeleven ondanks de aardbeving. Agios Giorgios heeft enkele prachtige18e eeuwse iconen en twee mooie 17e-18e eeuwse iconen.

Agios Dimitrios
Deze kerk werd volledig verneild tiojdens aardbeving. Iconen werden gelukkig gered en ondergeracht bij kerk Agios Athanasios.

Agios Nikolas
Deze moderne kerk werd bovenop de kerk Agios Nikolaos gebouwd, die te zeer vervallen was om te laten staan. De kerk werd in 1964 gebouwd door de bevolking van Alonissos.

Klooster op Kyra Panagia
Het klooster van Kyra Panagia, gewijd aan de geboorte van de maagd Maria, leent zijn naam van het gelijknamige woestijnachtige, ten noordoosten van Alonissos gelegen eilandje Kyra Panagia, ook wel Pelagonisi of Pelagos genaamd. Het is een 16e-eeuws post-Byzantijns klooster, gelegen op de top van een heuvel met uitzicht op de zee aan de oostkant van Alonissos. De gebouwen van het klooster liggen rond de pittoreske kerk van Panagia. In de binnentuin werden vroeg-christelijke overblijfselen uit de 6e en 7e eeuw na Christus ontdekt.

Griekse mythologie

Het woord mythe is afgeleid van het woord"muthos", dat eerst uiting betekende en later vaak werd uitgelegd als"een gesproken of geschreven verhaal".

Mythologie (muthologia) is dus"vertellen over verhalen", of een verzameling mythen, of de studie van mythen.

Toen het schrift ontstond in Griekenland waren de mythen en legenden al verankerd in de orale overleveringen en vooral latere dichters gaven de verhalen een ander verloop. De Griekse mythologie lijkt veel op andere mythologieën. Zo komt de Noorse god Odin overeen met de Griekse Zeus en verrichtten de Noorse helden vaak dezelfde heldendaden als hun Griekse collega's.

Enkele Griekse goden

Aeolus (Aiolos)
Een zoon van Hippotes, die door Zeus was aangesteld als bewaker van de winden. Hij was de baas over de (wind)goden: Boreas, Zephyros, Notos en Euros.

AphroditePhoto: George E. Koronaios in het publieke domein

Aphrodite
Aphrodite is de godin van de liefde en schoonheid. Zij werd geboren uit het schuim van de zee, waar ook het belangrijkste heiligdom gewijd aan Aphrodite staat. Ze was getrouwd met Hephaestus, maar had liever Ares als minnaar.

Haar zoon was Eros, de god van de liefde. Aphrodite wordt afgebeeld met de gevleugelde Eros en met duiven. Zij was een van de Olympische goden. De Romeinen noemden haar Venus.

Apollo
Apollo was de zoon van Zeus en Leto, en tweelingbroer van Artemis. Hij is god van het licht, van de geneeskunde, muziek en wetenschap. Apollo wordt vaak afgebeeld met een lier in zijn hand. Het belangrijkste heiligdom gewijd aan Apollo ligt in Delphi, de belangrijkste orakelplaats van het oude Griekenland. Apollo was een Olympische god.

Ares
Ares was een zoon van Zeus en Hera en is de god van de oorlog. Hij wordt vaak afgebeeld in volledige wapenuitrusting en was een Olympische god. De Romeinen nomen hem Mars.

Artemis
Artemis was de tweelingzus van Apollo, en dochter van Zeus en Leto. Zij was de godin van de natuur en de jacht. Zij was ook de beschermgodin van zwangere vrouwen en wordt vaak afgebeeld met een boog in haar hand. Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Diana.

Dionysos
Dionysos was een zoon van Zeus en de god van de druiven en de wijn. Hij wordt vaak afgebeeld met een staf, die van boven omwonden is met klimopbladen. Hij was een Olympische god en zijn Romeinse naam is Bacchus of Liber.

Eros
Eros is de god van de behoeften en wordt ook wel Himeros genoemd. Eros wordt vaak gezien als gevleugelde jongensgod die mannen in hun hart schiet met liefdespijlen. Romeinse namen voor hem zijn Amor en Cupido.

Hermes
Hermes was de boodschapper van de goden en een zoon van Zeus. Hij is ook god van de reizigers, dieven en handelaren. Hij wordt altijd afgebeeld met een reizigersmuts en reizigersstaf of een helm met vleugels. Ook zijn sandalen hebben vleugels. Hij begeleidde de schimmen van de doden naar de onderwereld, de Hades.

Pallas AthenaPhoto: Ingo Neu CC 3.0 Unported no changes made

Pallas Athena
Zij is de dochter van alleen Zeus, want uit zijn voorhoofd geboren. Zij is de beschermgodin van de kunstenaars en handwerkslieden, maar ook de godin van de wijsheid en kennis. In oorlogstijd werd Athena ook nog vereerd als oorlogsgodin. Ze was de speciale beschermgodin van de stad Athene en een beschermengel van Griekse helden als Herakles en Odysseus.

Zij wordt vaak afgebeeld met helm en volledige wapenuitrusting. De uil, die wijsheid symboliseert, was aan haar gewijd. Pallas Athena heeft een heiligdom gelegen in Athene: het Parthenon.

Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Minerva.

Poseidon
Poseidon is een roer van Zeus en is de god van de zee en beschermgod van de zeevaarders. Zijn paleis ligt diep onder water en hij wordt vaak afgebeeld met een drietand, waarmee hij de zee in beroering kan brengen. Het paard was aan hem gewijd.

Omdat de Grieken geloofden dat het land op de zee dreef, beschouwden ze hem ook als de god die de aardbevingen veroorzaakte. De Romeinse naam is Jupiter.

Zeus
Zeus was de oppergod van de Grieken en de koning van goden en mensen. Daarnaast was hij de god van de lucht en het weer. Hij wordt vaak afgebeeld met een bliksem in zijn hand en is gezeten op een troon. Uit zijn liefdesavonturen met mooie vrouwen zijn vele halfgoden en helden ontstaan, zoals Herakles en Perseus.

ZeusPhoto: Publiek domein

Samenleving

Bestuur

Bestuurlijke regio's Griekenland sinds 2011Photo: Skgxt in het publieke domein

Griekenland kreeg op 1 januari 2011 een nieuwe bestuurlijke indeling als onderdeel van een algehele bestuurlijke hervorming, die vernoemd werd naar Kallikratis, een Griekse architect uit het midden van de 5e eeuw v.Chr.

Griekenland is sinds 2011 in 13 bestuurlijke regio's, de zogenaamde"periferia", opgedeeld. Deze bestuurlijke regio's zijn weer onderverdeeld in 74 regionale eenheden, de 'perifereiaki enotita'. De regionale eenheden, die geen eigen bestuur meer hebben, worden op hun beurt weer onderverdeeld in 325 gemeenten of 'demoi'. Daarnaast kent Griekenland sinds 1926 één autonoom gebied onder een eigen Grieks-orthodox bestuur, namelijk Agion Oros of de monnikenstaat Athos in Chalkidiki (Noord-Griekenland).
De 13 bestuurlijke regio's van Griekenland zijn Attica (1), Centraal-Griekenland (2), Centraal-Macedonië (3), Kreta (4), Oost-Macedonië en Thracië (5), Epirus (6), Ionische Eilanden (7), Noord-Egeïsche Eilanden (8), Peloponnesos (9), Zuid-Egeïsche Eilanden (10), Thessalië (11), West-Griekenland (12) en West-Macedonië (13).

Door de bestuurlijke herindeling van 2011 werd Alonissos een onderdeel van de bestuurlijke regio Thessalië, die verder bestaat uit de regionale eenheden Karditsa, Larissa, Magnesia, (Noordelijke) Sporaden en Trikala. Alonissos is een gemeente die behoort tot de Noordelijke Sporaden, net als de eilanden/gemeenten Skiathos en Skopelos.

Tot de gemeente Alonissos behoren ook de (onbewoonde) eilanden Adelfi, Adelfopoulo, Gioura, Korakas, Kyra Panagia, Lechousa, Peristera, Piperi, Psathoura, Skantili en Skantzoura. De actuele politieke situatie van Griekenland staat beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

Thessalië met Noordelijke SporadenPhoto: TUBS CC 3.0 Unported no changes made

Economie

Amandelen AlonissosPhoto: Luigi Chiesa CC 3.0 Unported no changes made

Nadat de Romeinen Alonissos verlaten hadden, kwam het eiland in een neerwaartse economische spiraal terecht. De enige activiteiten waren wat landbouw en veeteelt, voornamelijk voor de eigen bevolking. Wel werd er tot het einde van de 2e Wereldoorlog nog wijn geëxporteerd, maar de productie van die wijn had toen sterk te lijden onder een ziekte die de druiven trof. Vandaag de dag steunt de economie van Alonissos voornamelijk op landbouw (amandelen, vijgen, druiven, olijven), visserij en toerisme, hoewel het nog steeds een van de meest rustige en minst toeristische eilanden van de Sporaden is. De meeste economische activiteiten concentreren zich in en rond de hoofdstad Patitiri.

Zie ook het hoofdstuk economie van Griekenland.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Alonissos, een eiland van de Noordelijke Sporaden, is nog niet ontdekt door het massatoerisme, hoewel steeds meer toeristen het nog rustige, kalme en nog vrijwel onaangetaste Alonissos weten te 'vinden'. Alonissos heeft mooie (soms aangelegde) stranden, die omgeven worden door zeer helder zeewater. Ook de dichte pijnboombossen maken Alonissos een aantrekkelijke bestemming voor een rustige vakantie. De aanwezigheid van de zeldzame monniksrob en het Nationaal Marine Park, het grootste beschermde zeegebied van Europa (2220 km²) maken van Alonissos een bijzondere vakantiebestemming.

Alonissos ChoraFoto: Catlemur (CC BY-SA 3.0) no changes made

De onderwaterwereld bij Alonissos is populair bij duikers. Ten noorden van de hoofdstad Patitiri liggen een aantal bekende stranden met mooie namen: Kokkinokastro, Agios Dimitrios, Chrisi Milia, Milia en Tzortzi Gialos. De oude hoofdstad van het eiland, het op een heuvel liggende Alonissos-stad of Chora, werd in 1965 volkomen geruïneerd door een zware aardbeving, maar is inmiddels weer gerenoveerd in de oorspronkelijke stijl. met smalle steegjes, winkeltjes, cafeetjes, boetiekjes, restaurants, historische kerken en monumenten.

Het authentieke Griekse leven is nog te vinden op vlak bij Alonissos gelegen eilandjes als Gioura, Kyra Panagia en Xiro, die per boot vanuit Alonissos te bereiken zijn.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

ALONISSOS LINKS

Advertenties
• Alonissos RossHolidays
• Naar Alonissos met Sunweb
• Alonissos ReizenTui
• Hotels Alonissos
• Autoverhuur Sunny Cars Alonissos
• Boeken, ook tweedehands, over ALONISSOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Alonissos (N)
Startnederland Alonissos (N)