Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

ALONISSOS   
To read about ALONISSOS in English - click here

Basisgegevens
   Officiële landstaalGrieks
   HoofdstadAlonissos
   Oppervlakte129.6 km²
   Inwonersca. 3000 (2011, laatst bekend)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..gr | GRC | +30

Algemeen

Alonissos maakt deel uit van de Noordelijke Sporaden, een tot Griekenland behorende eilandengroep in het noordwesten van de Egeïsche Zee. Alonissos is qua oppervlakte het vierde eiland van de Noordelijke Sporaden, na Evia, Skyros en Skopelos. Het langgerekte Alonissos heeft een oppervlakte van 64,5 km2 en is daarmee iets groter dan het waddeneiland Ameland (59 km2). Alonissos is 4,5 km breed en heeft van het zuidoosten naar het noordwesten een lengte van ca. 20 km. Alonissos heeft een kustlijn van ca. 74 km.

Alonissos LandschapPhoto:Giuliagi Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

In de buurt van Alonissos liggen nog wat kleine eilandjes, waaronder het dichtst bij Alonissos gelegen Peristera (16 km2), Piperi, het verst van Alonissos verwijderd, Kyra-Panagia (25 km2), het grootste van de kleine eilanden rondom Alonissos, het bergachtige Gioura (14 km2), het door herders bewoonde Skantzoura (12 km2), Dio Adelfi (3 km2) en Psathoura (1 km2), het meest noordelijke eiland van alle Sporaden.

Landschap

Alonissos Baai Photo:Publiek domein

Alonissos is een groen, heuvelachtig eiland, begroeid met vooral veel pijnboombossen en olijf- en druivenboomgaarden. Het hoogste punt op Alonissos is de Kouvouli (476 m), gevolgd door de Geladias (456 m), de Tourkovigla (343 m), de Kalovoulos (355 m) en de Vouno (255 m). Het eiland staat bekend om zijn, vooral aan de oostkant gelegen, mooie stranden (o.a. Chrisi Milia Kokkinokastro, Tzorzi Gialo en Steni-vala) en het heldere water. De 82 zand-, kiezel- en fijngrindstranden, die vanwege het grillige karakter van de kustlijn nergens lang zijn, worden omgeven door pijnbomen en mooie rotsformaties. De westkust van Alonissos is veel rotsachtiger met op sommige plaatsen steile kliffen, en heeft daardoor veel minder stranden. Het zeewater rondom Alonissos staat bekend als het schoonste van de Egeïsche Zee.

To read about ALONISSOS in English - click here

ALONISSOS LINKS

Advertenties
• Alonissos RossHolidays
• Naar Alonissos met Sunweb
• D-Reizen Alonissos
• Alonissos ReizenTui
• Hotels Alonissos
• Autoverhuur Sunny Cars Alonissos

Nuttige links

Reisinformatie Alonissos (N)
Startnederland Alonissos (N)
Schrijf uw artikel over ALONISSOS

Bronnen

Browne, J. / An insider's guide to Alonnisos
Travelleur

Skiathos, Skopelos and Alonnisos
Thomas Cook

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems