Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

NAXOS   

Basisgegevens
   Officiële landstaalGrieks
   HoofdstadNaxos-stad
   Oppervlakte429 km²
   Inwoners18.904 (2011, laatst bekend)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..gr | GRC | +30

Geografie en Landschap

Geografie

Naxos is een eiland van de Cycladen, een tot Griekenland behorende eilandengroep die onderverdeeld kan worden in de noordelijke Cycladen (Andros, Dilos, Mykonos, Syros, Tinos), de centrale Cycladen (Naxos, Amorgos, Antiparos, Paros), de westelijke Cycladen (Kea, Kimolos, Kythnos, Milos, Serifos, Sifnos) en de zuidelijke Cycladen (Anafi, Folegandros, Ios, Santorini, Sikinos). Naast deze bewoonde eilanden in de Egeïsche Zee zijn er nog duizenden onbewoonde eilanden, eilandjes en rotspunten.

Naxos: Satellietfoto van de Cycladen

Photo:Henryhartley Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unportedno changes made

Naxos, liggend ongeveer midden in de Egeïsche archipel, is het grootste eiland van de Cycladen met een totale oppervlakte van 448 km2, een maximale lengte van ongeveer 38 km, een maximale breedte van ongeveer 21 km en een kustlijn met een lengte van ongeveer 150 km. Naxos is bijna drie keer zo groot als het Nederlandse waddeneiland Texel (161 km2). Naxos ligt 33 km ten zuidwesten van het eiland Mykonos, 35 km ten oosten van het eiland Paros en ten noordwesten van het eiland Amorgos. Naxos ligt ca. 140 km ten zuidoosten van Piraeus op het vasteland van Griekenland.
Ten zuiden van Naxos, tussen Naxos en Amorgos, liggen de 'Eenzame eilanden' Donoussa, Koufonissi, Irakliá en Schinoussa.

Landschap

Naxos is, met name in het binnenland, behoorlijk bergachtig en zeker in vergelijking met de omringende eilanden betrekkelijk groen en vruchtbaar. Het landschap is hier zeer afwisselend met bergen, bossen, groene valleien (o.a. de Tragaia-vallei, de Livadi-vallei, de Mélanes-vallei), bronnen en (ondergrondse) beekjes.
Uit de hoogvlakte van Tragea rijst de hoogste top van Naxos op, de Zas (1001 meter). Deze berg is van vrijwel overal op het eiland te zien en is tevens de hoogste berg van de Cycladen en de enige berg hoger dan 1000 meter. Andere hoge 'bergen' zijn de Fanari (883 m), de Marathos (523 m) en de Viglatouri (418 m). Het hoogst gelegen dorp van Naxos is Komiaki.

Gezicht op Naxos-stad

Photo:Sergio Alvarez Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Genericno changes made

In de vruchtbare dalen die uitlopen in de zee worden onder meer citrusvruchten, olijven en druiven verbouwd. De grillige kust van Naxos is in het noorden vrij steil met hoge rotsformaties, in het westen worden deze rotsformaties afgewisseld door afgelegen en vaak beschutte baaitjes. Het eiland heeft betrekkelijk lange zandstranden die geflankeerd worden door duinen. Het binnenland telt een aantal grotten, waaronder de grootste grot van Naxos, de grot Zas, met bijzondere formaties van stalactieten en stalagmieten.
Naxos heeft zelfs een aantal watervallen, vlakbij het dorp Keramoti ligt de grootste waterval van het eiland, de 20 meter hoge Routsouna-waterval.

NAXOS LINKS

Advertenties
• Naar Naxos met Sunweb
• Naxos Vliegtickets.nl
• Naxos Tui Reizen
• Hotels Naxos
• Wandelreis Naxos, Santorini en Paros
• Naxos Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Naxos

Nuttige links

Reisinformatie Naxos (N)
Startnederland Naxos (N)
Telefoongids Griekenland
Schrijf uw artikel over NAXOS

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems