Landenweb.nl

NAXOS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Naxos-stad
  Oppervlakte  429 km²
  Inwoners  ca. 21,000
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

To read about NAXOS in English - click here

Authentieke Reizen naar Naxos

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

Naxos is een eiland van de Cycladen, een tot Griekenland behorende eilandengroep die onderverdeeld kan worden in de noordelijke Cycladen (Andros, Dilos, Mykonos, Syros, Tinos), de centrale Cycladen (Naxos, Amorgos, Antiparos, Paros), de westelijke Cycladen (Kea, Kimolos, Kythnos, Milos, Serifos, Sifnos) en de zuidelijke Cycladen (Anafi, Folegandros, Ios, Santorini, Sikinos). Naast deze bewoonde eilanden in de Egeïsche Zee zijn er nog duizenden onbewoonde eilanden, eilandjes en rotspunten.

advertentie

Naxos: Satellietfoto van de CycladenPhoto: Henryhartley CC 3.0 Unported no changes made

Naxos, liggend ongeveer midden in de Egeïsche archipel, is het grootste eiland van de Cycladen met een totale oppervlakte van 448 km2, een maximale lengte van ongeveer 38 km, een maximale breedte van ongeveer 21 km en een kustlijn met een lengte van ongeveer 150 km. Naxos is bijna drie keer zo groot als het Nederlandse waddeneiland Texel (161 km2). Naxos ligt 33 km ten zuidwesten van het eiland Mykonos, 35 km ten oosten van het eiland Paros en ten noordwesten van het eiland Amorgos. Naxos ligt ca. 140 km ten zuidoosten van Piraeus op het vasteland van Griekenland.

Ten zuiden van Naxos, tussen Naxos en Amorgos, liggen de 'Eenzame eilanden' Donoussa, Koufonissi, Irakliá en Schinoussa.

advertentie

Landschap

Naxos is, met name in het binnenland, behoorlijk bergachtig en zeker in vergelijking met de omringende eilanden betrekkelijk groen en vruchtbaar. Het landschap is hier zeer afwisselend met bergen, bossen, groene valleien (o.a. de Tragaia-vallei, de Livadi-vallei, de Mélanes-vallei), bronnen en (ondergrondse) beekjes.

Uit de hoogvlakte van Tragea rijst de hoogste top van Naxos op, de Zas (1001 meter). Deze berg is van vrijwel overal op het eiland te zien en is tevens de hoogste berg van de Cycladen en de enige berg hoger dan 1000 meter. Andere hoge 'bergen' zijn de Fanari (883 m), de Marathos (523 m) en de Viglatouri (418 m). Het hoogst gelegen dorp van Naxos is Komiaki.

advertentie

Gezicht op Naxos-stadPhoto: Sergio Alvarez CC 2.0 Generic no changes made

In de vruchtbare dalen die uitlopen in de zee worden onder meer citrusvruchten, olijven en druiven verbouwd. De grillige kust van Naxos is in het noorden vrij steil met hoge rotsformaties, in het westen worden deze rotsformaties afgewisseld door afgelegen en vaak beschutte baaitjes. Het eiland heeft betrekkelijk lange zandstranden die geflankeerd worden door duinen. Het binnenland telt een aantal grotten, waaronder de grootste grot van Naxos, de grot Zas, met bijzondere formaties van stalactieten en stalagmieten.

Naxos heeft zelfs een aantal watervallen, vlakbij het dorp Keramoti ligt de grootste waterval van het eiland, de 20 meter hoge Routsouna-waterval.

advertentie

NAXOS LINKS

Advertenties
• Naar Naxos met Sunweb
• Authentieke reizen naar Naxos
• Naxos Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Cycladen
• Griekenland Ross Holidays
• Hotels Naxos
• Wandelreis Naxos, Santorini en Paros
• Autoverhuur Sunny Cars Naxos
• Boeken, ook tweedehands, over NAXOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Naxos (N)
Startnederland Naxos (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems