Landenweb.nl

NOVA SCOTIA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Halifax
  Oppervlakte  55.283 km²
  Inwoners  940,600
  (2021)
  Munteenheid  Canadese dollar
  (CAD)
  Tijdsverschil  -5
  Web  .ca
  Code.  CA-NS
  Tel.  +1

To read about NOVA SCOTIA in English - click here

Rondreizen CanadaPLUS

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Geografie en Landschap

Geografie

Nova Scotia is een van de zeeprovincies (Maritime Provinces), een schiereiland van ruim 55.000 km2. Een deel van Nova Scotia, Cape Breton, is een eiland, en wordt van de rest van de provincie gescheiden door de Strait of Canso. De rest is met het vasteland verbonden door de landengte van Chignecto.

advertentie

Nova Scotia SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

De provincie is heuvelachtig en vormt het noordeinde van het Appalachen-gebergte. De kustlijn is rotsachtig met veel inhammen of ‘coves’ en eilandjes. In het binnenland liggen 400 meren.

Centraal Nova Scotia beslaat de kustlijn langs de Northumberland Strait, waar veel stranden met warm zeewater zijn. De kust van het Minas Basin heeft een van de hoogste getijden ter wereld met op sommige plaatsen een verschil van eb en vloed van 15 meter.

Dartmouth is een stad met maar liefst vierhonderd meren en meertjes binnen haar grenzen. De 330 kilometer lange Lighthouse Route loopt langs baaien, inhammen en fjorden. Kejimkujik National park is een reservaat met stranden, lage getijden, zoutbanken, groene bossen en lagunes. Het stadje Amherst kijkt uit over het grootste moerasgebied ter wereld, Tantramar. Cape Breton, het grootste eiland van Nova Scotia, behoort qua natuurschoon tot de indrukwekkendste van Canada. Het park ligt over de hele breedte van het topje van het eiland. Tussen de twee kusten ligt een ‘highland plateau’ van bossen, meren, moerassen en riviervalleien.

advertentie

Kustlandschap Cape Breton, Nova ScotiaPhoto: Tony Webster CC 2.0 Generic no changes made

Halifax is de hoofdstad en de grootste stad van de provincie, gelegen aan een enorme zeehaven die het gehele jaar ijsvrij is. Zusterstad Darmouth ligt aan de andere kant van de baai; de twee steden zijn verbonden door twee hangbruggen.

Klimaat en Weer

Het maritieme klimaat van Nova Scotia wordt uiteraard sterk beïnvloed door de St. Lawrence-Golf in het noorden, de Fundy-baai in het westen en de Atlantische Oceaan in het zuiden en westen.

Het water van de Atlantische Oceaan en de Fundy-baai is relatief koud (8-12°C), waardoor het in het zuidwesten koel blijft in de zomer. In januari wordt de temperatuur getemperd door hetzelfde water. Het oosten, zuiden en zuidoosten heeft te maken met de Warme Golfstroom (16°C). Van januari tot en met maart is het water van de St. Lawrence-Golf en de Straat van Northumberland bedekt met ijs.

Langs de kust bedraagt de temperatuur in januari gemiddeld -4 tot -6°C. De zomers zijn relatief koel, rond de 20°C langs de kust en landinwaarts tot 25°C.

De natste plaats van Nova Scotia is Cape Breton Island met ca. 1600 mm neerslag per jaar. Ook de zuidelijke kuststreek ontvangt ca. 1550 mm neerslag per jaar. De noordkust van de Straat van Northumberland ontvangt minder dan 1000 mm neerslag per jaar.

Neerslag valt iets vaker in de late herfst en aan het begin van de winterperiode. Ca. 15% van alle neerslag valt in Nova Scotia als sneeuw, op Cape Breton Island 30%. Langs de warme Atlantische kust en rond de Fundy-baai valt ’s winter in totaal ongeveer 150 cm, landinwaarts ongeveer 250 cm. De hoger gelegen gebieden zoals de Cobequid Mountains en de Cape Breton Highlands ontvangen meer dan 300 cm sneeuw per jaar. De sneeuwperiodes (periode met meer dan 2,5 cm sneeuw) verschillen aanzienlijk: 110 dagen langs de zuidkust en 140 dagen landinwaarts.

Sneeuwvalextremen:

Halifax heeft een terechte reputatie als zijnde een mistige stad. Halifax International Airport telt ca. 122 mistdagen per jaar. Andere ‘mistige’ steden zijn Yarmouth (118 dagen), Canso (115) en Sydney (80). De periode halverwege de lente tot het begin van de zomer is de mistigste tijd.

Door de vele mistdagen valt het aantal zonuren natuurlijk tegen, tussen 1700 en 1969 uren per jaar. Juli is landinwaarts de zonnigste maand, aan de kust is dat augustus. Het aantal zonloze dagen (minder dan 5 minuten per dag) bedraagt 75-90 per jaar, met name in de periode november-februari. Het aantal zonnige dagen bedraagt 130-160 per jaar, met name in de periode juli-oktober.

Planten en Dieren

Digby is de vissersplaats waar de voornaamste vangst de sint-jakobsschelp is. De kustwateren van Long Island en Brier Island zijn rijk aan vinvissen, dwergvinvissen, bultruggen en de zeldzame noordkapers.

Lake Ainslee trekt tal van vogels, waaronder visarenden en ijsduikers.

Cape Smokey en Tern Rock, op de landtong Middle Head, is een broedplaats van visdiefjes en noordse sternen.

advertentie

NOVA SCOTIA LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Halifax
• Nova Scotia Hotels
• Bouw je eigen Canada Rondreis
• Hotels Trivago
• Camperreizen Canada
• Boeken, ook tweedehands, over NOVA SCOTIA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Nova Scotia (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems