Landenweb.nl

PRINCE EDWARD ISLAND
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Charlottetown
  Oppervlakte  5.684 km²
  Inwoners  166,331
  (2021)
  Munteenheid  Canadese dollar
  (CAD)
  Tijdsverschil  -5
  Web  .ca
  Code.  CA-PE
  Tel.  +1

To read about PRINCE EDWARD ISLAND in English - click here

Rondreizen CanadaPLUS

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Geografie en Landschap

Geografie

Prince Edward Island is de kleinste provincie van Canada met z’n oppervlakte van 5657 km2. Prince Edward Island meet van oost naar west ongeveer 200 kilometer; de breedte varieert van 6 tot 65 kilometer. Het eiland ligt in de St. Lawrence-golf en is alleen met het vasteland verbonden door een brug, de Confederation Bridge (13 kilometer lang). Het is de langste ononderbroken boogbrug over zee ter wereld. Prince Edward Island is pas sinds ongeveer 500 jaar een eiland, toen door stijging van de zeespiegel Northumberland Strait ontstond.

advertentie

Prince Edward Island SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

Diagonaal over het eiland liggen de Bonshaw Hills die ca. 120 meter hoog zijn. Het hoogste punt ligt 147 meter boven de zeespiegel. Door de ijzerhoudende aarde is de grond roestbruin.

Prince Edward Island National Park is het kleinste nationale park van Canada en ligt langs de kustlijn van de St. Lawrence-golf.

advertentie

Kustlandschap Prince Edward IslandPhoto: Vic Brincat CC BY 2.0 no changes made

Het park beslaat 40 km2 met ruige duinen die voortdurend van plaats veranderen door de stormachtige winden, en verder zoutwatermoerassen, rotsen en uitgestrekte stranden. Prince Edward Island heeft verder enorme landbouwgebieden.

Klimaat en Weer

Prince Edward Island is omringd door water en dat heeft natuurlijk grote invloed op het klimaat van deze provincie. De winter zijn vaak onstuimig van karakter, maar milder als in de rest van Canada. De lente is koel en de zomer gematigd warm met veel wind. Hoogteverschillen zijn er nauwelijks, dus dat heeft geen invloed op het klimaat.

Van januari tot eind april vriezen de wateren rond Prince Edward Island dicht en tot in mei komt er drijfijs voor.

Prince Edward Island heeft van dag tot dag het meest gevarieerde weer in heel Canada. Dit komt door de verschillende weersystemen die zelden lang duren. Deze weersystemen brengen afwisselend polaire, zee-, continentale en tropische lucht met zich mee. Deze luchtstromen komen van de Arctische Pacific, de Atlantische Oceaan e de Golf van Mexico.

Door wolken, mist en nevels ligt het aantal uren zonneschijn iets lager dan in de rest van het land. Mist komt vooral in de lente en de zomer vaak voor, de rest van het jaar is vrijwel mistvrij, dit in tegenstelling tot provincies als Newfoundland en Nova Scotia.

De zomers zijn vrij koel met een gemiddelde juli-temperatuur van ca. 18,5°C en dagelijkse maximumtemperaturen tot ca. 25°C. Temperaturen boven de 30°C komen nauwelijks voor en de hoogste temperatuur ooit gemeten bedraagt 37,8°C.

De winter temperaturen worden beïnvloed door het ijs dat Prince Edward Island in de winter omringt. Temperaturen van meer dan -15°C komen echter zelden voor. De vorstvrije periode ligt tussen eind mei en begin oktober, en duurt niet langer dan 130 dagen.

Het gehele jaar door valt er neerslag, gemiddeld ca. 1000 mm per jaar in het zuidoosten en 1100 mm midden op het eiland. De meeste neerslag valt vanaf het eind van de herfst tot het begin van de winter. Het eiland telt tussen de 130 en 160 regendagen per jaar, waarvan 30% met sneeuw. Prince Edward Island is een van de sneeuwrijkste gebieden in Canada. Na St. John en Québec-City is Charlottetown met ca. 330 cm sneeuw per jaar de derde ‘sneeuwstad’ van Canada.

Het waait gemiddeld harder dan in de andere Maritime Provinces, met name in de wintermaanden, als het ook vaak stormt. Tornado’s, zware onweersbuien en hagelstormen komen zelden voor.

Het eiland heeft wel vaak te lijden onder Atlantische stormen, die vloedgolven, hevige winden en zware regenval met zich meebrengen. Soms veroorzaakt een staartje van een passerende hurricane het eiland en brengt dan veel regenval. Op 22 september 1942 viel er in Charlottetown 163,8 mm regen, een record op Prince Edward Island.

Winterstormen die het hurricane-niveau (+ 100 km/uur) benaderen en zware regen- of sneeuwval veroorzaken kunnen het eiland dagenlang teisteren. IJzel en sneeuw kunnen het openbare leven op het eiland dan gemakkelijk dagenlang platleggen.

Planten en Dieren

Het Cabot Beach Provincial Park beslaat een deel van de Malpeque Bay, waar elk jaar ca. 10 miljoen befaamde Malpeque-oesters gevangen worden. Verder wordt er veel zeekreeft, heilbot, kabeljauw, tonijn, haring en makreel.

Groot wild is er niet te vinden op het eiland, maar wel bever, vos, nerts, eekhoorn, wasbeer en wezel.

De bekendste vogels zijn de patrijs, de fazant, het korhoen en vooral veel watervogels. The Harvey Moore Wildlife Centre is een beschermd gebied dat door talloze trekvogels wordt aangedaan.

advertentie

PRINCE EDWARD ISLAND LINKS

Advertenties
• Goedkope vliegtickets Canada
• Prince Edward Island Hotels
• Bouw je eigen Canada Rondreis
• Hotels Trivago
• Camperreizen Canada
• Boeken, ook tweedehands, over PRINCE EDWARD ISLAND bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems