Landenweb.nl

Boston
 

Vliegtickets Boston | VliegenNaar

To read about Boston in English - click here

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Boston Hotels Boston

Algemeen

Boston is de hoofdstad en de grootste stad van Massachusetts, een van de oudste steden in de Verenigde Staten. Het is het economische en culturele centrum van de regio New England. Boston trekt elk jaar 20 miljoen toeristen met zijn schoonheid en rijke geschiedenis. De Boston Latin School was de eerste openbare school in de VS (1635). Het eerste metro-systeem in het hele land werd gebouwd in 1897.

Volgens de volkstelling van 2010, had de eigenlijke stad een bevolking van 617.594. Groot Boston herbergt 4,5 miljoen mensen en het is het tiende grootste stedelijke gebied in het land. Essex, Middlesex, Norfolk, Suffolk, Plymouth, Worcester, het noorden van Bristol County, Rhode Island en delen van New Hampshire behoren tot de woon-werkverkeer regio van Boston.

BostonBostonFoto: Publiek Domein

Boston en de omliggende gebieden zijn het internationale centrum van het hoger onderwijs en van de geneeskunde met tal van gerenommeerde hogescholen en universiteiten. De economie is gebaseerd op onderzoek, elektronica, handel en geavanceerde technologie. Boston is door de sterke economie uitgegroeid tot een toonaangevend financieel centrum.

advertentie
AmerikaPLUS Vliegtickets Boston | VliegenNaar

Ligging

Haven van BostonHaven van BostonFoto: QinnShou CC4.0 International no changes made

Boston ligt op 42°71 noorderbreedte en op 03°42 westerlengte. Boston bevindt zich op het Massachusetts Shawmut schiereiland aan de monding van de Charles en de Mystic River. De rivieren stromen naar Boston Harbor. Deze haven is een onderdeel van Massachusetts Bay aan de Atlantische Oceaan. Shawmut was oorspronkelijk een heuvelachtig schiereiland, bijna volledig gescheiden van het vasteland door drassige moerassen. In de loop der jaren werden de heuvels geëgaliseerd.

De stad heeft een totale oppervlakte van 89,6 vierkante mijl. Het hoogste punt in Boston is Bellevue Hill op 101 meter boven de zeespiegel. Boston Harbor bestaat uit 34 eilanden, de meest bekende is Castle Island, bekend om het fort.

advertentie
Hotels Trivago Boston Tui Reizen

Weer

Boston heeft een continentaal klimaat met maritieme invloeden vanwege de ligging aan de kust van de Atlantische Oceaan. De zomers zijn meestal warm, regenachtig en vochtig. De winters zijn koud, winderig en er valt regelmatig sneeuw. De lente en de herfst zijn meestal mild, afhankelijk van de windrichtingen. Komt de heersende wind uit het binnenland dan vermindert de invloed van de Atlantische Oceaan. De warmste maand is juli, met een gemiddelde temperatuur van 23,3° C.

De koudste maand is januari, met een gemiddelde temperatuur van -1,5° C. De jaarlijkse neerslag valt in de vorm van 42 inch regen en 42 inch sneeuw. De nabijheid van water verhoogt de luchtvochtigheid en veroorzaakt regelmatig mist.

De bries uit de Atlantische Oceaan houdt het klimaat van Boston relatief mild in vergelijking met andere steden in het noordoosten van de Verenigde Staten, maar maken Boston tot één van de meest winderige steden van het land.

Geschiedenis

Sommige prehistorische indiaanse opgravingen met archeologische vondsten op het Shawmut schiereiland bewijzen dat de streek al bewoond was in 5000 v. Chr. Het schiereiland was verbonden met het vasteland door een smalle strook land en werd omringd door de wateren van de Massachusetts Bay en de Back Bay, een monding van de Charles River.

De stad Boston is opgericht op 17 september 1630 door puriteinse kolonisten uit Engeland. De puriteinen van de Massachusetts Bay Colony worden soms verward met de Pelgrims, die tien jaar eerder Plymouth Colony stichtten in Bristol County.

De twee groepen, die sterk verschilden in religieuze opvatting en leefden in aparte kolonies. Ze werden pas verenigd tijdens vorming van de provincie Massachusetts Bay in 1691.

Destruction of Tea at Boston Harbor 1846Destruction of Tea at Boston Harbor 1846Foto: Publiek Domein

In de jaren 1770 leidden Britse pogingen om op brute wijze de controle op de dertien koloniën te behouden tot de Amerikaanse Revolutie. In de late 18e eeuw was Boston het toneel van een aantal grote gebeurtenissen die de Amerikaanse Revolutie hebben veroorzaakt. De Boston Massacre en de Boston Tea Party worden nog steeds herdacht. Een aantal vroege veldslagen van de Amerikaanse Revolutie, zoals de Slag om Bunker Hill en de Belegering van Boston vond plaats in de stad en de omliggende gebieden.

Na de Revolutie groeide Boston uit tot een van de rijkste internationale handelshavens van de wereld. De export bestond uit rum, vis, zout en tabak. In het begin van de 21e eeuw, is de stad uitgegroeid tot een intellectueel, technologisch en politiek centrum.

Bezienswaardigheden

Boston National Historical ParkBoston National Historical ParkFoto: Publiek Domein

Boston speelde een prominente rol in de Amerikaanse Revolutie en een aantal historische locaties met betrekking tot die periode worden bewaard als onderdeel van het Boston National Historical Park. Monumenten zijn te vinden langs de Freedom Trail, gemarkeerd door een rode lijn van bakstenen ingebed in de grond.

Faneuil Hall, de plaats die een zeer belangrijke rol in de Amerikaanse Revolutie heeft gespeeld (ook wel"The Cradle of Liberty" genoemd) is een bekende stop op de Freedom Trail.

Lobby van het Cutler Majestic TheatreLobby van het Cutler Majestic TheatreFoto: Takomabibelot CC2.0 Generic no changes made

Boston heeft een aantal sierlijke theaters, waaronder Cutler Majestic Theatre, Boston Opera House, City Performing Arts Center, het Colonial Theater en het Orpheum Theatre. De stad staat bekend om een zeer hoogwaardige muziekcultuur.

Enkele voorbeelden zijn: het Boston Symphony Orchestra, het Boston Ballet, het Boston Early Music Festival, de Boston Lyric Opera Company, de Boston Opera, en de Händel en Haydn Society.

Boston King's ChapelBoston King's ChapelPhoto: Chensiyuan CC 4.0 International no changes made

Boston is een religieus centrum sinds de vroegste dagen. Het rooms-katholieke aartsbisdom van Boston bedient bijna 300 parochies en is gevestigd in de kathedraal van het Heilig Kruis (1875) in de South End. Het Episcopale bisdom van Massachusetts zetelt in de kathedraal van St. Paul (1819) en bedient ongeveer 200 gemeenten. De oudste kerk in Boston is King's Chapel, de eerste Anglicaanse Kerk, opgericht in 1686.

Museum voor Schone Kunsten in BostonMuseum voor Schone Kunsten in BostonFoto: Alex Feldstein CC 3.0 Unported no changs made

Er zijn verschillende prominente musea in de stad, waaronder het Museum voor Schone Kunsten. De meest bekende werken in het Museum voor Schone Kunsten zijn ondermeer van de kunstenaars Monet, Van Gogh, Picasso en Rembrandt.

Permanente en wisselende tentoonstellingen bevatten sieraden uit de 18e eeuw en andere fijne kunstwerken. Het Museum voor Schone Kunsten staat bekend om zijn impressionistische schilderijen, Aziatische en Egyptische collecties en vroege Amerikaanse kunst.

Isabella Stewart Gardner Museum in BostonIsabella Stewart Gardner Museum in BostonFoto: Biruitorul in het puboliek domein

Het Isabella Stewart Gardner museum is gevestigd in een Venetiaans paleis dat in het centrum van Boston ligt, het is een van de meest populaire musea in de stad.

Het museum is bekend vanwege haar eclectische en indrukwekkende collectie Amerikaanse, Europese en Aziatische kunst, met werken van Rembrandt, Botticelli, Raphael, Titiaan en Matisse. Het museum bezit schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek, textiel en een interessante collectie meubels.

Boston Institute of Contemporary Art Foto:EkabhishekBoston Institute of Contemporary Art Foto: Ekabhishek CC 2.0 Unported no changes made

In december 2006 verhuisde het Institute of Contemporary Art van de Back Bay locatie naar een nieuw eigentijds gebouw in het Seaport District. The Boston Athenaeum (een van de oudste onafhankelijke bibliotheken in de Verenigde Staten), het Boston Children's Museum, het Museum of Science en het New England Aquarium zijn andere interessante bezienswaardigheden in de stad. De campus van de Universiteit van Massachusetts in Columbia Point biedt onderdak aan de John F. Kennedy Library.

Tips

Harvard Square in CambridgeHarvard Square in CambridgeFoto: Chensiyuan CC 4.0 International no changes made

Voor het studentenleven moet je in Cambridge zijn aan de andere kant van de rivier. Cambridge is strikt genomen een andere stad. Rondom Harvard University en MIT (the Massachusetts Institute of Technology) ligt een wijk die de charme heeft van een ouderwetse studentenstad. Er zijn veel cafés, boekwinkels, galerieën, speciaalzaken en vooral bruisend avondvermaak. Het centrum hiervan is Harvard Square.

Naast andere culturele gebeurtenissen die gedurende het hele jaar plaatsvinden zijn er een week lang de Harbor festiviteiten en een Boston Pop concert begeleid door vuurwerk aan de oevers van de Charles River. Boston staat ook bekend vanwege de gezaghebbende marathon die daar ieder jaar gelopen word.

Boston LINKS

Advertenties
• AmerikaPLUS
• Vliegtickets Boston | VliegenNaar
• Boston Tui Reizen
• Boston Hotels
• Droomvakanties naar Amerika vergelijken
• Autoverhuur Sunny Cars Boston
• Verenigde Staten verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Boston bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems