Landenweb.nl

Detroit
 

Goedkope vliegtickets naar Detroit

To read about Detroit in English - click here

advertentie
Tui Reizen USA Hotels Trivago

Algemeen

Detroit SkylineDetroit SkylineFoto: Publiek Domein

Detroit is de grootste stad in de staat Michigan. De stad ligt in het Middenwesten van de Verenigde Staten, het is de belangrijkste havenstad aan de Detroit River. Detroit is een symbool geworden van de Amerikaanse auto-industrie. In 2010 had de stad 713.777 inwoners en was de op 18 na dichtstbevolkte stad in de Verenigde Staten. Op het hoogtepunt in 1950 was Detroit de vijfde stad in grootte in de Verenigde Staten. Maar door het verval van de industrie is een groot deel van de bevolking naar de buitenwijken vertrokken. Het grootstedelijk gebied van Detroit met een bevolking van 4.296.250 is het elfde grootste gebied in de VS.

advertentie
Verenigde Staten verre reizen van ANWB Hotels Detroit

Ligging

Detroit Rivier met op de achtergrond Downtown DetroitDetroit Rivier met op de achtergrond Downtown DetroitFoto: Publiek Domein

De coördinaten van Detroit zijn: 42°19 noorderbreedte en 83°02 westerlengte. De stad heeft een totale oppervlakte van 143,0 vierkante mijl, waarvan 4,2 vierkante mijl water. Detroit is de belangrijkste stad van de regio. Detroit ligt in het zuidoosten van Michigan in Wayne County aan de Detroit Rivier. De Detroit River maakt deel uit van de grens tussen Michigan, VS (west) en Ontario, Canada (oost) en is de verbindingsweg tussen Lake St. Clair en Lake Erie.

De stad ligt op een gemiddelde hoogte van 183 meter, met het hoogste punt in de Universiteitswijk in het noordwesten van Detroit. De laagste plekken bevinden zich aan de rivier. De Detroit River International Wildlife Refuge is een uniek internationaal natuurpark in Noord-Amerika, uniek gelegen in het hart van een grootstedelijke gebied. Het park bestaat uit eilanden, kust-moerassen, zandbanken en water.

advertentie
Goedkope vliegtickets naar Detroit AmerikaPLUS

Weer

Detroit heeft net als de rest van zuidoost Michigan een vochtig continentaal klimaat, onder invloed van de Grote Meren. De winters zijn koud, met matige sneeuwval en temperaturen die meerdere keren per jaar dalen tot onder 17,8° C, terwijl de zomers heet zijn met temperaturen boven de 32,2° C. Sneeuwval komt voor van december tot de late lente met een gemiddelde van 110 cm. De jaarlijkse neerslag bedraagt 835,4 mm.

Geschiedenis

Standbeeld Antoine de la Mothe CadillacStandbeeld Antoine de la Mothe CadillacFoto: Matthew Trump CCt 3.0 Unported no changes made

De naam van de stad is afgeleid van de Detroit River (Frans: le detroit du Lac Erie). Detroit werd opgericht op 24 juli 1701 door de Franse ontdekkingsreiziger, avonturier en edelman Antoine de la Mothe Cadillac, die een fort aan de rivier bouwde. Frankrijk bood gratis land om gezinnen aan te trekken om in Detroit te gaan wonen. In 1765 woonden er 800 families en Detroit werd de grootste stad tussen Montreal en New Orleans.

Tijdens de Franse en Indiaanse Oorlog (1760) kregen Britse troepen controle over het gebied en verkortten de naam tot Detroit. Detroit viel toe aan de Verenigde Staten bij het Jay Verdrag van 1796. Detroit werd weer veroverd door de Britse troepen tijdens de oorlog van 1812 maar werd heroverd door de Verenigde Staten in 1813.

Detroit rokaart uit1880Detroit rokaart uit1880Foto: Publiek Domein

De late 19e en vroege 20e eeuw waren de gouden eeuw voor de architectuur in de stad. Veel bijzondere gebouwen en woningen werden gebouwd. Detroit werd aangeduid als het Parijs van het Westen vanwege de architectuur en door Washington Boulevard, waar Thomas Edison elektrisch licht aanlegde. De strategische ligging van Detroit langs de Grote Meren hielp met haar ontwikkeling tot transportcentrum van de regio. De stad groeide gestaag door de opkomst van de scheepvaart, scheepsbouw en industrie. In 1903 richtte Henry Ford de Ford Motor Company op. Ford zorgde er samen met andere auto-industrie pioniers zoals William C. Durant, de Dodge broers, Packard en Walter Chrysler voor dat Detroit de status kreeg van autohoofdstad van de wereld.

In de jaren 1990 spreidde de stad zich uit over de Downtown, Midtown en New Center gebieden. In 1993 veranderde de skyline van de stad langs de waterkant. Er ontstond een nieuw modern centrum met hoge torens. Dit werd de spil van nieuwe ontwikkelingen naar het voorbeeld van Windsor in Ontario. In 2001 werd het eerste deel van de “International Riverfront” voltooid als bijdrage aan de viering van de 300e verjaardag van de stad. In de jaren daarna werden parken en fonteinen langs het water aangelegd, waardoor de stad mooier en aantrekkelijk werd voor zowel haar inwoners en bezoekers.

Bezienswaardigheden

Detroit Guardian BuildingDetroit Guardian BuildingFoto: Mikerussell at the English Wikipedia CC 3..0 Unported no changes made

Er is veel gedaan om Detroit te transformeren tot een moderne en aantrekkelijke stad. Detroit laat langs de waterkant een scala aan architectonische stijlen zien. Je kunt er de post moderne neogotische torens van het nieuwe Detroit Center bewonderen, Dit Center werd gebouwd in 1993 en is zo ontworpen dat het past bij de Art Deco wolkenkrabbers van de stad. Voorbeelden van de Art Deco stijl zijn Guardian Building, Penobscot Building, Fisher Building en Cadillac Place in het nieuwe centrum. Andere toonaangevende gebouwen zijn het grootste Fox Theater van de VS , het Detroit Opera House en het Detroit Institute of Arts.

Detroit Kathedraal van het Allerheiligst SacrementDetroit Kathedraal van het Allerheiligst SacrementFoto: Publiek Domein

Terwijl in de binnenstad en het Nieuwe Centrum vooral hoge gebouwen te zien zijn, bestaat het grootste gedeelte van de omringende stad uit laagbouw en vrijstaande eengezinswoningen. De historische buurten vind je vooral in Palmer Woods, Sherwood Forest en het Universiteits District. De stad heeft veel Amerikaanse laat 19e en vroeg 20e eeuwse gebouwen. Er zijn een aantal architectonisch belangrijke kerken en kathedralen waaronder St. Joseph's, St. Mary's en de kathedraal van het Allerheiligst Sacrament.

Veel van de vooraanstaande musea bevinden zich in het historisch cultureel centrum in de buurt rond Wayne State University en het College for Creative Studies. Deze musea zijn onder meer: Het Detroit Institute of Arts, het Detroit Historisch Museum, het Charles H. Wright Museum van Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis.

Detroit Institute of ArtsDetroit Institute of ArtsFoto: Michael Barera CC 4.0 International no changes made

Het Detroit Institute of Arts is een prachtig voorbeeld van architectuur, daterend uit de periode 1921-1927 en het bevat een interessante verzameling kunstwerken. Het is het op vier na grootste museum van de Verenigde Staten en herbergt meer dan 65.000 kunstwerken, waaronder een aantal meesterwerken van wereldberoemde kunstenaars. De collectie is erg breed en beslaat het oude Egypte en oude meesters zoals Jan van Eyck, Pieter Breughel en Rembrandt, maar ook veel 19e en 20e eeuwse kunst. Hoogtepunten zijn onder meer werken van Cezanne, Van Gogh, Rodin, Matisse. Gauguin, Degas, Brancusi, Picasso en Kandinsky. Uiteraard is er ook aandacht voor Amerikaanse kunst, Georgia O'Keeffe en Andy Warhol behoren tot de bekendste namen.

Detroit Historisch MuseumDetroit Historisch MuseumFoto: Goldnpuppy CC 3.0 Unported no changes made

De lange en veelzijdige geschiedenis van de stad wordt verkend in het Detroit Historisch Museum. Dit uitstekende museum ligt in het hart van het centrum van het district. Talloze exposities traceren het verleden van de stad vanaf het moment dat de oprichter, Antoine de la Mothe, landde op de oevers van de rivier de Detroit. Hoogtepunten in het Historisch Museum zijn onder andere exposities over de rol van de 'ondergrondse spoorweg' via welke slaven ontsnapten uit het zuiden en over belangrijke ontwikkelingen in de stad, zoals auto's, jazz, motown en techno.

Charles H. Wright Museum of African American HistoryCharles H. Wright Museum of African American HistoryFoto: Michael Berrera CC 4.0 International no changes made

Het Charles H. Wright Museum van Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis is vooral opmerkelijk en beroemd omdat het meer dan zes eeuwen etnische geschiedenis voor het voetlicht brengt. Het museum is gehuisvest in een kolossaal gebouw binnen het cultureel centrum van de stad. De collecties van de permanente tentoonstellingen worden aangevuld met steeds wisselende displays, met informatie over actuele vraagstukken zoals burgerrechten.

Andere culturele hoogtepunten in Detroit zijn de Pewabic Aardewerk studio en school, het Tuskegee Airmen Museum, Fort Wayne, het Dossin Grote Meren Museum, het Museum van Hedendaagse Kunst Detroit en het Contemporary Art Institute van Detroit.

Tips

Detroit Fox TheatreDetroit Fox TheatreFoto: Mike Russel CC 3.0 Unported no changes made

Het Detroit Theatre District is op een na grootste van de VS. Alle Broadway shows zijn hier te zien. Vaak kun je hier veel gemakkelijker kaartjes voor voorstellingen krijgen dan in New York. De grote theaters zijn ondermeer het Fox Theatre, de Music Hall, het Gem Theater, het Masonic Temple Theater, het Detroit Opera House, het Fisher Theater, Fillmore Detroit, St. Andrews Hall, het Majestic Theatre en Orchest Hall, waar het befaamde Detroit Symphony Orchestra speelt.

Motown Historisch Museum DetroitMotown Historisch Museum DetroitFoto: Publiek Domein

Het Motown Historisch Museum bevat een overvloed van memorabilia van sterren zoals de Supremes, The Temptations, Stevie Wonder en de Jackson 5, die hier in de jaren 1960 hun platen opnamen. Je kunt een rondleiding krijgen door de bescheiden gebouwen waar de oorsprong van de Motown-sound ontstond, een zintuiglijke mini-revolutie die de Amerikaanse muziekindustrie veranderden. 'Hitsville USA', zoals de opnamestudio werd genoemd heeft nog de authentieke controlekamer.

Detroit LINKS

Advertenties
• AmerikaPLUS
• Goedkope vliegtickets naar Detroit
• Tui Reizen USA
• Hotels Detroit
• Autoverhuur Sunny Cars Detroit
• Droomvakanties naar Amerika vergelijken
• Verenigde Staten verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Detroit bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems