Steden VERENIGDE STATEN

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

Memphis   
To read about Memphis in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Stedentrip Memphis

Skyline Memphis Foto:photophone02 Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Memphis is een stad in de zuidwestelijke hoek van de Amerikaanse staat Tennessee en de hoofdstad van Shelby County. De stad ligt ten zuiden van de samenvloeiing van de rivieren Wolf en Mississippi.

Volgens de volkstelling van 2011 had Memphis een bevolking van 672.277 inwoners. Het is de grootste stad in de staat Tennessee en de op drie na grootste in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Het grootstedelijk gebied van Memphis bestaat ook uit aangrenzende provincies in Mississippi en Arkansas en telde 1.316.100 inwoners. Dit maakt Memphis het op twee na grootste stedelijke gebied in Tennessee, na Nashville.

Ligging Memphis

De coördinaten van Memphis zijn: 35° 7'3' N en 89° 58'16' W.

Memphis ligt in het zuidwesten van Tennessee. De stad strekt zich uit over een gebied van 839.2 km2. Downtown Memphis ligt langs de rivier de Mississippi, terwijl de stad zich verder uitstrekt over het zuidwesten van Tennessee en het noorden van Mississippi en Arkansas.

Mississippi bij Memphis Foto:USchick Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported no changes

Weer Memphis

Memphis heeft een vochtig subtropisch klimaat, met vier verschillende seizoenen. De winter staat afwisselend onder invloed van de luchtstromen vanuit de Upper Great Plains en die uit de Golf van Mexico, waardoor er drastische temperatuur schommelingen voorkomen. In de zomer is het in Memphis erg warm en vochtig. Juli heeft een hoge luchtvochtigheid als gevolg van vocht vanuit de Golf van Mexico. Onweer komt vaak voor in de zomer, maar meestal duurt dat niet erg lang. In het begin van de herfst is het meestal aangenaam droog en mild, maar het kan ook nog heet zijn tot eind oktober. In de late herfst is het regenachtig en koeler, de meeste regen valt in november en december. Het winterweer varieert van mild tot koud. Sneeuw komt af en toe voor in de winter, met een gemiddelde hoeveelheid aan sneeuw van 99 mm per jaar. IJsstormen en ijzel kan het verkeer in gevaar brengen. In het gebied van Memphis komen ook regelmatig tornado’s voor.

Schade door Tornado in MemphisFoto:Publiek Domein

De hoogste temperatuur ooit gemeten in Memphis was 42° C, de laagste temperatuur was -13° C op 24 december 1963. De jaarlijkse neerslag is hoog, gemiddeld ongeveer 1.363 mm en is relatief gelijkmatig verdeeld over het jaar.

Geschiedenis Memphis

Het gebied werd voor het eerst bewoond door mensen van de Mississippi Cultuur en vervolgens door de Chickasaw indianenstam. De Europeanen kwam later, vanaf de 16e eeuw. Spanje had de controle over de scheepvaart op de Mississippi rivier in de regio tot het eind van de achttiende eeuw. In 1796 werd het gebied een deel van de staat Tennessee. Memphis werd opgericht in 1819 door John Overton, James Winchester en Andrew Jackson. De stad is vernoemd naar de oude hoofdstad van Egypte aan de rivier de Nijl.

Memphis rond 1850 Foto:Publiek Domein

Door haar plek hoog boven de Mississipi rivier en dus vrij van overstromingen ontwikkelde Memphis zich tot een transportcentrum in de 19e eeuw. Het werd de grootste katoen en hout markt van de wereld. Op 4 april 1968 werd de beroemde strijder voor de mensenrechten van afro-amerikanen, Martin Luther King, vermoord in het Lorraine Motel in Memphis.

Memphis staat bekend om haar bijdragen aan de identiteit van het Amerikaanse Zuiden. De Mississippi Delta heeft vele beroemde musici voortgebracht. Enkele van de meest bekende zangers, artiesten en muzikanten zijn Elvis Presley, Jerry Lee Lewis en Johnny Cash. Ze woonden en leefden in Memphis.

Bezienswaardigheden Memphis

Victorian Village in Memphis Foto:Publiek DomeinFoto:Publiek Domein

Victorian Village is een historische buurt van Memphis met een reeks prachtige Victoriaanse herenhuizen, waarvan sommige open zijn voor het publiek als museum.
Er zijn een aantal interessante musea in Memphis. In het beroemde kunstdistrict in het zuiden van het centrum staan het Brooks Museum en het Dixon met zijn tuinen.

Memphis Brooks Museum of Art no changes made Foto:Michael GäblerCreative Commons-licentie Naamsvermelding 3.0 Unported

Het Memphis Brooks Museum of Art, opgericht in 1916, is het oudste en grootste beeldende kunst museum in de staat Tennessee. De vaste collectie van het Brooks omvat werken uit de Italiaanse renaissance en het barok tijdperk tot aan Britse en Franse impressionisten en 20e-eeuwse kunstenaars. Er zijn topwerken van onder andere Anthony van Dyck, Pierre Auguste Renoir, George Romney, Thomas Gainsborough en Georgia O'Keeffe.

Dixon Art Gallery and Gardens in Memphis Foto:Thomas R Machnitzki Creative Commons Attribution 3.0 Unported no changes made

Het Dixon is opgericht in 1976 en heeft een grote collectie Franse en Amerikaanse impressionisten: Monet, Degas, Renoir, evenals schilderijen van Pierre Bonnard, Mary Cassatt, Marc Chagall, Honore Daumier, Henri Fantin-Latour, Paul Gauguin, Henri Matisse, Edvard Munch, Auguste Rodin en Alfred Sisley. Het museum ligt in een 7 hectare groot park met schitterende tuinen.

National Civil Rights Museum Memphis Foto:Thomas R Machnitzki Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes

Bijzonder interessant voor de recente geschiedenis van de mensenrechten is het National Civil Rights Museum, gevestigd in het voormalige Lorraine Motel, waar Martin Luther King werd vermoord. Het bevat een historisch overzicht van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Het museum wil haar bezoekers inspireren om deel te nemen aan inspanningen om burgerrechten over de hele wereld te verbeteren. Je ziet een groot aantal multi-media tentoonstellingen over dit onderwerp.

Tips Memphis

Graceland in MemphisFoto:Joseph Novak Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Memphis Graceland, het voormalige huis van de muzieklegende Elvis Presley, is een van de meest bezochte huizen in de Verenigde Staten (alleen het Witte Huis trekt meer bezoekers). Bezoekers kunnen ervoor kiezen om Graceland te verkennen, met een audiogids ingesproken door Lisa Marie, de dochter van Elvis. Je ziet er onder meer de privé-jets en auto's van Elvis. Graceland trekt meer dan 600.000 binnenlandse en internationale bezoekers per jaar.

Er zijn tal van parken en tuinen in Memphis. Shelby Farms Park, gelegen aan de oostelijke rand van de stad is een van de grootste stedelijke parken in de Verenigde Staten. Een ander aantrekkelijk gebied is Overton Park in Midtown.


Artikelen en Reisverhalen over VERENIGDE STATEN
  Rondreis Verenigde Staten   Rondreis Amerika
  Amerika rondreizen   Bluesroute
  Wanneer en waarheen in Amerika   Hiken in de Grand Canyon

Schrijf uw artikel over Memphis

To read about Memphis in English - click here

Memphis LINKS

Advertenties
• AmerikaPLUS
• Memphis Vliegtickets.nl
• Hotels memphis
• Memphis Vliegtickets WTC
• Droomvakanties naar Amerika vergelijken
• Kras Reizen USA
• Autoverhuur Sunny Cars Memphis
• Memphis Vliegtickets Tix.nl


Nuttige links
Telefoongids

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems