Landenweb.nl

ONTARIO
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Toronto
  Oppervlakte  1.076.395 km²
  Inwoners  14,223,942
  (2021)
  Munteenheid  Canadese dollar
  (CAD)
  Tijdsverschil  -6, -7
  Web  .ca
  Code.  CA-ON
  Tel.  +1

To read about ONTARIO in English - click here

Rondreizen CanadaPLUS

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Geografie en Landschap

Geografie

Ontario is de meest zuidelijke provincie van Canada en de op één na grootste provincie van Canada met meer dan een miljoen km2. Ontario wordt in het noorden begrensd door de Hudson Bay en de James Bay, in het oosten door Québec, in het zuiden door de St. Lawrence River, Lake Ontario, de Amerikaanse staten New York, Ohio en Michigan, Lake Erie, Lake Huron, Lake Superior, en in het westen door de provincie Manitoba. Van oost naar west is de grootste afstand 1690 kilometer en van oost naar west 1610 kilometer.

advertentie

Ontariomeer SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

In het zuiden van deze provincie liggen de grote meren Lake Superior, Huron, Michigan, Erie en Ontario, die weer verbonden worden de grote rivieren St. Lawrence, Niagara, Ottawa en Rideau.

Lake Erie is ongeveer 400 kilometer lang en gemiddeld 60 kilometer breed. Het is het ondiepste van de Grote Meren en scheidt Canada van de Verenigde Staten. Lake Superior of Bovenmeer is het meest westelijke van de Grote Meren, en met 82.000 km2 het grootste zoetwaterreservoir ter wereld.

Ontario herbergt de beroemdste waterval ter wereld, Niagara Falls, en verder zo’n 250.000 grote en kleine meren. De Canadese Horseshoe-waterval is 54 meter diep en 675 meter breed; de Amerikaanse waterval is 56 meter diep en 320 meter breed. Iedere minuut valt er 115 miljoen liter water in de Horseshoe Falls.

advertentie

Horsehoe Waterfall, Niagara Falls, OntarioPhoto: Helen Filatova CC 3.0 Unported no changes made

Het onbewoonde noorden van Ontario, Algoma-land, is een gebied met bossen, watervallen, ravijnen en bergen. In het Sudbury Basin, gelegen in het landschap van het noordelijke Canadese Schild, is een vindplaats van vele metalen en mineralen, o.a. goud, zilver, platina, kobalt en vooral nikkel.

In de St.-Lawrence rivier liggen de Thousand Islands, een gebied met meer dan 1000 eilanden. Het eiland Prince Edward County heeft 25 meter hoge duinen van fijn zand; ze worden beschouwd als een van de belangrijkste zoetwaterduingebieden in de wereld.

Het Algonquin Provincial Park is het oudste en beroemdste park in Ontario met een oppervlakte van 7725 km2 ongerepte natuur en meer dan 1000 meren. Manitoulin Island ligt vlak tegen de noordoever van Lake Huron en is, met zijn oppervlakte van 2800 km2, het grootste eiland in een meer ter wereld.

St. Lawrence Islands National Park ligt in de gelijknamige rivier, waar die de grens vormt met de staat New York. Het park bestaat uit 18 beboste eilanden en een stuk of tachtig rotsachtige kleine eilandjes.

Belangrijke rivieren in Ontario zijn de Abitibi, de Albany, de Attawapiskat, de Montréal, de Moose, de Niagara, de Ottawa, de Thames, de Trent en de Winisk.

Klimaat en Weer

Zuid-Ontario heeft een vochtig klimaat met lange, warme zomers en zachte winters door de matigende invloed van de Grote Meren.

In het noorden van de provincie heeft men koude winters en zonnige, warme zomers met koele nachten.

De gemiddelde jaartemperatuur varieert van 2-3°C in het zuiden tot ca. -4°C in het verre noorden van de provincie. Verschillende locaties delen het record wat betreft de maximumtemperatuur, 42,2°C (Atikokan, Fort Frances en Biscotasing). In het zuiden zijn zomer temperaturen van meer dan 35°C geen uitzondering.

Aan de andere kant van thermometer liggen plaatsen als Central Patricia, Hornepayne, White River en Geraldton met minima lager dan -50°C. Iroquois Falls houdt het record met -58,3°C.

In Ontario valt meer neerslag dan in de westelijke staten. Jaarlijks valt in het oosten van de provincie rond de 800 mm. De neerslag is wel over het hele jaar verdeeld. Rond de Hudsonbaai is het met jaarlijks 1700 uur zonneschijn minder zonnig door het gemakkelijk ontstaan van mist en laaghangende bewolking.

De hoeveelheid neerslag varieert sterk van jaar tot jaar en van plaats tot plaats. In het algemeen kan men stellen dat de hoeveelheden neerslag van het noordwesten naar het zuidoosten toenemen. Zo ontvangt het Big Trout Lake-gebied ca. 600 mm neerslag per jaar, de Marathon/White River-regio ca. 900 mm en Thunder Bay iets meer dan 700 mm. De meeste neerslag valt in de maanden mei tot september. Periode van langdurige droogte komen eigenlijk niet voor. Winters met meer dan 400 cm sneeuw in sommige gebieden zijn vrij normaal. Searchmount, ten oosten van het Bovenmeer of Lake Superior, haalt gemakkelijk 430 cm.

Thunder Bay is de zonnigste plaats in Ontario en zelfs in geheel Oost-Canada met iets meer dan 2200 uur zonneschijn per jaar.

Toronto ligt redelijk zuidelijk en ondervindt invloed van de meren in de buurt, waardoor de gemiddelde temperaturen meevallen. In de winter ligt in Toronto meestal een dun laagje sneeuw en daalt de temperatuur gemiddeld 10 gaden onder nul; in de zomer is het dagelijks rond de 27°C, en daarmee is Toronto een van de warmere plaatsen van Canada, samen met Montréal in de provincie Québec.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Ontario heeft een behoorlijk aantal nationale parken. Point Pelee NP is een stuk land dat Lake Erie in steekt. Het is het meest zuidelijke punt van Canada, maar het is een park omdat deze mengeling van stranden, bossen, meren en moerassen onderdak biedt aan ieder jaar duizenden trekvogels. Bruce Peninsula NP en Fathom Five National Marine Park liggen op de landvinger die Lake Huron en de Georgian Bay scheidt. Het is een landschap van rotsen, vol grotten en bedekt met bossen waar ook orchideen groeien.

advertentie

Dieren

Algonquin is het oudste en beroemdste park in Ontario. Hier kan je bevers, elanden, rendieren, wolfen en beren tegenkomen. In het zuiden van het park loopt Highway 60. Als je daar rijdt, is de kans zelfs zeer groot dat je meerdere elanden tegenkomt. Algonquin is ook erg aantrekkelijk voor vissers. Het wemelt hier van de zalmforel en baars!

ONTARIO LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Toronto
• Ontario Hotels
• Bouw je eigen Canada Rondreis
• Hotels Trivago
• Auto huren in Toronto
• Camperreizen Canada
• Boeken, ook tweedehands, over ONTARIO bij Bol.com

Nuttige links

Ontario Startnederland (N+E)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems