Landenweb.nl

Ottawa
 

Ottawa verre reizen van ANWB

To read about Ottawa in English - click here

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Ottawa Canada verre reizen van ANWB

Algemeen

Down Town OttawaDown Town OttawaFoto: Publiek Domein

Ottawa is de hoofdstad van Canada en de vierde stad in grootte van het land. De stad ligt in het oostelijke deel van Zuid-Ontario aan de zuidelijke oever van de Ottawa rivier. Ottawa en de naburige steden Gatineau en Quebec vormen de National Capital Region (NCR).

De stad werd gesticht in 1826 als Bytown en kreeg de naam van Ottawa in 1855 en ontwikkelde zich al snel tot politiek en technologisch centrum van Canada. Ottawa breidde zijn territorium uit en het bevolkingsaantal groeide, maar de grote uitbreiding vond plaats in 2001, toen het landoppervlak aanzienlijk toenam vanwege een fusie.

De naam Ottawa is afgeleid van het Algonquin woord adawe, wat"de handel" betekent. Sinds het prille begin als een Ierse en later Franse nederzetting heeft Ottawa zich ontwikkeld tot een multiculturele stad met diverse bevolkingsgroepen. Volgens de telling van 2011 had de stad een bevolking van 883.391 inwoners, het grootstedelijk gebied had een bevolking van 1.236.324 inwoners en de National Capital Region had 1.451.415 inwoners.

advertentie
Hotels Ottawa Vliegennaar - Ottawa

Ligging

OttawaOttawaFoto: Publiek Domein

De coördinaten van Ottawa zijn: 45°25'15' Noorderbreedte en 75°41'24' Westerlengte. Ottawa ligt aan de zuidelijke oever van de Ottawa rivier, die ontstaat uit de samenvloeiing van de Rideau Rivier en het Rideau kanaal. Het oude deel van de stad staat bekend staat als de benedenstad en ligt tussen het kanaal en de rivier. Overblijfselen van het oude Bytown zijn nog steeds te zien. Het financiële en commerciële centrum van Ottawa strekt zich uit naar het westen over het kanaal. Het 202 kilometer lange Rideau kanaal loopt naar Kingston en Fort Henry en werd uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed op 29 juni 2007.

advertentie
Hotels Trivago Djoser Rondreis Canada

Weer

Ottawa heeft een vochtig continentaal klimaat met vier verschillende seizoenen. De gemiddelde maximumtemperatuur is 26.5° C in juli. De gemiddelde minimumtemperatuur is -15,3° C in januari. De zomers zijn warm en vochtig. Overdag loopt de temperatuur vaak op tot 30° C of nog hoger. Sneeuw en ijs zijn dominant tijdens het winterseizoen. Ottawa heeft 235 centimeter sneeuwval gemiddeld per jaar. De nachten zijn bijzonder koud in de winter met vaak temperaturen van onder de -20° C. De temperaturen overdag zijn niet zo laag. De lente en herfst zijn variabel, met regelmatig extreme temperaturen en onvoorspelbare weersomstandigheden. De zon schijnt gemiddeld 2060 uren per jaar.

Rideau Canal Ottawa in winterRideau Canal Ottawa in winterFoto: Publiek domein

Geschiedenis

De eerste Europeanen kwamen in 1610 op de plaats van de huidige stad aan. De stam van de Algonquin indianen leefde daarvoor al eeuwenlang aan de oevers van de Ottawa rivier. In 1613 schreef Samuel de Champlain over de watervallen en over zijn ontmoetingen met de Indianen. Deze vroege ontdekkingsreizigers werden later gevolgd door vele missionarissen. De eerste nederzetting in het gebied werd op 7 maart 1800 gesticht aan de noordzijde van de rivier.

Blytown Montreal in 1853Blytown Montreal in 1853Foto: Publiek Domein

Bytown werd in 1826 gesticht en er werd een start gemaakt met de bouw van het Rideau kanaal. De houthandel in het dal ontwikkelde zich tot de belangrijkste economische tak in het gebied. Hout werd stroomafwaarts vervoerd via de vallei van Ottawa naar Quebec.

Ottawa werd op 31 december 1857 gekozen tot hoofdstad van wat toen nog de provincie Canada heette. In de tweede helft van de 19e eeuw werden grote zagerijen gebouwd. De National Capital Region kreeg de periode van de jaren 1960 tot de jaren 1980 te maken met een grote economische opleving met veel bouwactiviteiten. In de latere decennia volgde een grote groei van de high-tech industrie. In 2001 fuseerden de twaalf bestaande gemeenten en ontstond de huidige stad Ottawa.

Bezienswaardigheden

Rideau Kanaal in OttawaRideau Kanaal in OttawaFoto: Bobak Ha'Eri CC 2.5 Generic no changes made

Een van de oudste attracties van de stad is het Rideau kanaal, het oudste continu bediende kanaalsysteem van Noord-Amerika. Het werd uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed in 2007. Er zijn vierentwintig nationale historische locaties in Ottawa en omgeving.

Ottawa ParlementsgebouwOttawa ParlementsgebouwFoto: Jeffery Nichols CC 3.0 Unported no changes made

Parliament Hill is het centrum van de politiek in Canada, het bestaat uit een aantal belangrijke en historische gebouwen en is de thuisbasis van het Lagerhuis, de leden van het Parlement en de Senaat. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht op de rivier. Het parlementsgebouw is opgetrokken in gotische bouwstijl. De Peace Tower staat hoog boven de parlementsgebouwen. De Peace Tower is ongeveer 92 meter hoog en bestaat uit meer dan 50.000 stenen, met een enorme klok van bijna 4,8 meter in doorsnee.

Altaar van de Notre Dame Basiliek in OttawaAltaar van de Notre Dame Basiliek in OttawaFoto: Sergiu Dumitriu CC 3.0 Unported no changes made

De Notre Dame basiliek is een imposant gebouw, met opvallende neogotische architectuur en vele historische elementen. De kerk dateert uit het midden van de 19e eeuw en is de oudste kerk van de stad en één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Ottawa. De kerk heeft twee torens en een fraai interieur, andere hoogtepunten van de kathedraal zijn de kleurrijke glas-in-loodramen en mooie stenen beelden.

National Gallery of Canada in OttawaNational Gallery of Canada in OttawaFoto: Tullia CC 3.0 Unported no changes made

De National Gallery of Canada is een van de stad mooiste musea van de stad en is gehuisvest in een indrukwekkend gebouw, dat werd gebouwd in de late jaren 1980. De National Gallery staat in het centrale deel van Ottawa en bevat uitgebreide collecties schilderijen en sculpturen, waaronder kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars zoals Cézanne, Chagall, Constable, Matisse, Monet, Picasso, Pissarro, Rembrandt, Rodin, Rubens, Van Gogh en Warhol.

Het Canadian War Museum beschikt over een schat aan oorlog-gerelateerde artefacten en militaire memorabilia. Ook van belang zijn de uitgebreide onderzoeksfaciliteiten en grote historische collecties van het Museum.

Het Canadian Museum of Nature werd gebouwd in 1905 en het werd volledig gerenoveerd tussen 2004 en 2010. De stad herbergt ook het Canada Aviation and Space Museum en het Canada Science and Technology Museum.

Het National Arts Centre werd geopend in 1969 als een belangrijke locatie voor de podiumkunsten. Hier spelen het National Arts Centre Orchestra, het Ottawa Symfonie Orkest en de Opera Lyra Ottawa.

Tips

Het culturele leven in Ottawa speelt zich af in Lower Town, Downtown en Parliament Hill. De straten rond Wellington Street, Rideau Street, Sussex Drive, Elgin Street, Bank Street, Somerset Street, Preston Street en Sparks street zijn de plekken met veel boetieks, musea, theaters, galeries, restaurants, cafes, bars en nachtclubs.

Ingangshal Canadian Museum of CivilazationIngangshal Canadian Museum of CivilazationFoto: Wojciech Dittwald CCe 3.0 Unported no changes made

Het Canadian Museum of Civilization ligt aan de overkant van de rivier de Ottawa in Gatineau en is het meest bezochte museum in Canada. Het museum ligt een paar mijl buiten Ottawa in de omgeving van Hull. Hoogtepunten in het Canadian Museum of Civilization zijn tentoonstellingen over archeologie, kunst en ambachten, culturen, militaire geschiedenis, inheemse beschavingen in Canada en zelfs een bijzondere collectie totempalen. Het museum beschikt ook over een IMAX-theater, het Canadese postmuseum en het Canadese kindermuseum.

Ottawa LINKS

Advertenties
• Vliegennaar - Ottawa
• Hotels Ottawa
• Canada verre reizen van ANWB
• Djoser Rondreis Canada
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Ottawa
• Boeken, ook tweedehands, over Ottawa bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems