Landenweb.nl

Seattle
 

Vlucht Seattle | VliegenNaar

To read about Seattle in English - click here

advertentie
Verenigde Staten verre reizen van ANWB Seattle Tui Reizen

Algemeen

Seattle SkylineSeattle SkylineFoto: Raime in het publieke domein

Seattle is een belangrijke kustplaats en zeehaven en de hoofdstad van King County in de Amerikaanse staat Washington. Volgens de telling van 2011 had de stad 620.778 inwoners en telde het grootstedelijk gebied 3.500.026 inwoners. Seattle is de grootste stad in de Pacific Northwest regio en de grootste stad aan de westkust ten noorden van San Francisco. Seattle is de 8e haven in grootte van de Verenigde Staten en een belangrijke toegangspoort voor de handel met Azië.

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog kreeg de stad te maken met een hoge economische groei, vooral dankzij de hier gevestigde Boeing Company en de vliegtuigindustrie. Seattle werd een centrum van de vliegtuigindustrie.

advertentie
Hotels Trivago Vlucht Seattle | VliegenNaar

Ligging

De coördinaten van Seattle zijn: 47°36'35' Noorderbreedte en 122°19'59' Westerlengte. De stad ligt op een smalle landengte tussen Puget Sound (een inham van de Stille Oceaan) en Lake Washington, ongeveer 100 mijl (160 km) ten zuiden van de Canadese grens. Het ligt noordelijker dan het Canadese Toronto.

Lake Sammamish bij Seattle Foto:Jelson25Lake Sammamish bij SeattleFoto :Jelson25 CC 3.0 Unported no changes made

Net zoals Rome ligt Seattle op zeven heuvels. De Olympische Schiereilanden liggen samen met de Olympische Bergen in het westen van Puget Sound, de Cascade Range en Lake Sammamish liggen ten oosten van Lake Washington. De weelderige groene bossen en talrijke waterbronnen zorgen voor uitstekende leefomstandigheden. Het stadsgebied beslaat 369.2 km². Het grootstedelijk gebied omvat 21.202 km². Seattle ligt in een gevaarlijk aardbevingsgebied.

advertentie
AmerikaPLUS Hotels Seattle

Weer

Het klimaat van de stad heeft de kenmerken van een zeeklimaat en een koel mediterraan klimaat. De winters zijn koel en regenachtig, de zomers zijn droog. De meeste regen in Seattle valt in de maanden november, december en januari. De temperaturen bedragen gemiddeld +2 tot -4° C in de winter. De zomers zijn zonnig, vrij droog en warm met gemiddelden overdag van rond de 24° C. Sneeuwval komt voor in de winter, maar zware sneeuw is zeldzaam.

Geschiedenis

Het gebied van Seattle werd al minstens 4000 jaar bewoond door indianen voordat de eerste blanke kolonisten hun intrede deden. In 1851 arriveerde een groep Europeanen en ze vestigden zich aan de monding van de rivier de Duwamish. In 1851 eisten zij formeel het land op. Seattle werd de officiële naam van de stad in 1853.

Seattle in 1889Seattle in 1889Foto: Publiek Domein

Eeuwenlang was de houtindustrie de belangrijke industrie in het gebied, maar vanaf de late 19e eeuw werd de stad een commercieel centrum, met name door de export van goederen naar Alaska tijdens de Klondike Gold Rush.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de scheepsbouw de belangrijkste industrie en gaf een sterke impuls aan de economie van de stad. De Tweede Wereldoorlog bracht welvaart naar de stad mede vanwege de nieuw opgerichte Boeingfabriek met haar immense vliegtuigindustrie. De stad was gastheer van de wereldtentoonstelling in 1962. Grote bedrijven vestigden zich in Seattle, met name Microsoft. Dit bedrijft opende hier in 1979 haar hoofdkwartier. Nu is Seattle een van Amerika's top steden in termen van economische kracht en kwaliteit van leven. De muziekscene bloeit en milieu-initiatieven hebben er voor gezorgd dat Seattle als een van Amerika's groenste steden te boek staat. Met een mix van natuurlijke schoonheid en creativiteit blijft de stad aantrekkelijk voor zowel technologiebedrijven als kunstzinnige bewoners.

Bezienswaardigheden

Er zijn tal van bezienswaardigheden in de stad, de belangrijkste zijn: Space Needle, Seattle Aquarium, het Pacific Science Center, het EMP Museum, de Woodland Park dierentuin, het luchtvaartmuseum en het Seattle Art Museum.

Space Needle in SeattleSpace Needle in SeattleFoto: Ikiwaner CC 3.0 Unported no changes made

De Space Needle dateert uit de 1962 en is het meest herkenbare punt van Seattle. Vanaf het observatiedek hebben bezoekers een spectaculair 360 ° uitzicht over de stad. Het Seattle Center naast de Space Needle is uitgegroeid tot een plek waar talrijke culturele evenementen plaatsvinden. De Seattle Center Monorail loopt van Seattle centrum naar Westlake, een winkelcentrum op ongeveer een mijl ten zuidoosten van de stad.

Seattle AquariumSeattle AquariumFoto: Joe Mabel CC 3.0 Unported no changes made

Het Seattle Aquarium ligt aan Pier 59 met uitzicht op de Puget Sound, het is een landelijk erkend educatief centrum dat voor het eerst haar deuren opende in het voorjaar van 1977. Je ziet hier meer dan 380 soorten vissen, ongewervelde dieren, vogels en zeezoogdieren. Maar ook is hier de eerst gerealiseerde zalmladder te zien en een viskwekerij in een aquarium. Het is ook het eerste instituut dat zowel zeeotters als een gigantische inktvis in een eigen speciaal gebouwde leefomgeving laat zien.

Pacific Science Center in SeattjePacific Science Center in SeattjeFoto: Joe Mabel CC 3.0 Unported no changes made

Het Pacific Science Center is een toonaangevend instituut om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de wetenschap. Het museum bestaat uit acht gebouwen, waaronder twee IMAX theaters (een van de weinige plaatsen in de wereld met meer dan één IMAX-theater), een van 's werelds grootste Laser Dome theaters, een tropisch vlinderhuis, een planetarium en honderden tentoonstellingen over wetenschap.

EMP SeattleEMP SeattleFoto: Cacophony CC 2.5 Generic no changes made

Het EMP (Experience Music Project) Museum is een kleurrijk door Frank Ghery ontworpen gebouw. Hier zie je de belangrijkste momenten in de rockmuziek, science fiction en populaire kunst. Het sciencefiction museum is de enige in zijn soort in de Verenigde Staten. Het verkent de levendige geschiedenis, creaties en ideeën van het genre. Er zijn interactieve tentoonstellingen over de technologieën, experimentele samenlevingen en kunstmatige wezens uit het science fiction genre.

Woodland Parl Zoo in SeattleWoodland Parl Zoo in SeattleFoto: The Ninjaneer CC 3.0 Unported no changes made

Het bekroonde Woodland Park Zoo stelt zich als doel om zich in te zetten voor het behoud van dieren. Het ligt ten noorden van het centrum van Seattle in de buurt van de Green Lake, de wijk Lower Queen Anne en Belltown. De dierentuin heeft een terrein van iets meer dan 37 hectaren en beschikt onder meer over een Afrikaanse savanne, leefomgeving voor de Aziatische olifant, een fantastische vlindertuin, tropisch regenwoud en geurige rozentuinen.

Museum of Flight in SeattleMuseum of Flight in SeattleFoto: InSapphoWeTrust (CC BY-SA 2.0) no changes made

De geschiedenis van de luchtvaart en de ruimtevaart komt tot leven in het Museum of Flight. Het is de grootste en meest omvattende lucht- en ruimtevaart collectie in het westen. Het museum bevat tal van full-size vliegtuigen en ruimtevaartuigen en meer dan 19.000 kunstvoorwerpen, waaronder instrumenten, textiel en modellen. De exposities geven een levendig beeld van de geschiedenis van de lucht- en de ruimtevaart prestaties, met onder andere het beroemde 'Vliegende Witte Huis', die de presidenten Kennedy, Johnson en Nixon vervoerde.

Seattle Art MuseumSeattle Art MuseumFoto: Cliff CC 2.0 Generic no changes made

Het Seattle Art Museum is een gerenommeerd kunstmuseum. Het heeft een permanente brede collectie met meer dan 21.000 items uit Azië, Afrika, North West Coast Native America en Europa. Er is veel aandacht voor moderne en Europese schilderkunst en decoratieve kunsten, Het SAM heeft ook wisselende tentoonstellingen van internationale allure, gratis rondleidingen en lezingen en is vooral bekend door de reusachtige sculptuur van Jonathan Borofsky, 'Hammering man'.

Tips

Reuzenrad SeattleReuzenrad SeattleFoto: N i c o l a CC 2.0 Generic no changes made

Er is nog veel meer te zien. Een greep uit wat je zeker niet mag missen in Seattle zijn de Pike Place Market, de Fremont Troll, de Hall of Fame (in het Seattle Center), de Centrale Bibliotheek en het reuzenrad van Seattle.

Seattle LINKS

Advertenties
• Vlucht Seattle | VliegenNaar
• AmerikaPLUS
• Droomvakanties naar Amerika vergelijken
• Seattle Tui Reizen
• Hotels Seattle
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Autoverhuur Sunny Cars Seattle
• Verenigde Staten verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Seattle bij Bol.com

Nuttige links

Startpagina Seattle (N+E)

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems