Landenweb.nl

BRITISH COLUMBIA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Victoria
  Oppervlakte  944.735 km²
  Inwoners  5,147,712
  (2020)
  Munteenheid  Canadese dollar
  (CAD)
  Tijdsverschil  -8, -9
  Web  .ca
  Code.  CA-BC
  Tel.  +1

To read about BRITISH COLUMBIA in English - click here

Rondreizen British Columbia

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Geografie en Landschap

Geografie

British Columbia (gewoonlijk aangeduid met de initialen BC) is de meest westelijke provincie van Canada, beslaat 944.735 km2 en is daarmee bijna 23 keer zo groot als Nederland. Wereldwijd zijn er maar ca. 30 landen die groter zijn dan British Columbia. Samen met de Amerikaanse staten Washington en Oregon wordt dit gebied de 'Pacific Northwest' genoemd.

British Columbia wordt in het oosten begrensd door de Canadese provincie Alberta, in het zuiden door de Amerikaanse staten Montana, Idaho en Washington, in het westen door de Grote of Stille Oceaan over een lengte van totaal ca. 27.000 km, in het noordwesten door de Amerikaanse staat Alaska en in het noorden door Yukon Territory en de Northwest Territories. De afstand van het noorden naar het zuiden van British Columbia bedraagt maximaal 1300 kilometer; de maximale afstand van oost naar west bedraagt 700 kilometer. Na Quebec en Ontario is British Columbia de grootste provincie van Canada.

advertentie

British Columbia SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

advertentie

Canada Pacific Rim National Park British ColumbiaPhoto: Adam Jones, Ph.D. CC 3.0 Unported no changes made

Ca. driekwart van British Columbia bestaat uit bergachtig gebied; meer dan de helft van de provincie bevindt zich boven de 1250 meter. Het enige vlakke gebied ligt in het noordoosten aan de Peace-rivier. Meer dan de helft van British Columbia is bedekt met bossen. Aan de kust vooral Douglas-dennenbomen en rode cederbomen; in het binnenland bossen met pijnbomen, sparren en coniferen. Ca. 10% van British Columbia is grasland of wordt ontgonnen; bijna 2% van de oppervlakte bestaat uit rivieren en meren. Langs de meer dan 7000 km lange kust van British Columbia liggen ca. 11.000 rivieren en beekjes en 7000 meren. Het grootste meer van British Columbia is het 200 km lange Williston Lake, tevens het grootste kunstmatig aangelegde meer van Noord-Amerika.

Net voor de zuidwestkust van British Columbia ligt Vancouver Island, het grootste eiland langs de westkust van Noord-Amerika en net iets groter is dan België (31.285 km2 om 30.528 km2; ca. 454 km lang en maximaal 90 km lang). In de lengterichting loopt er een bergrug over het eiland, de Vancouver Island Ranges, met lange bergfjorden aan de westkust. Het langste fjord van British Columbia is Gardner Canal (114 km). Vancouver Island wordt gescheiden van het vasteland van British Columbia en de Verenigde Staten door de Johnstone Strait en de Queen Charlotte Street in het noorden en noordoosten, de Strait of Georgia in het zuidoosten en de Strait of Juan de Fuca in het zuidwesten. Het eiland is ook befaamd vanwege zijn mooie zandstranden en heeft verder dichte bossen. In het grote Strathcona Provincial Park, het oudste provinciale park van British Columbia (1911) liggen de hoogste watervallen van Noord-Amerika, de Della Falls (440 m langs drie cascades). Het hoogste punt van Vancouver Island ligt ook in Strathcona Provincial Park, de Golden Hinde (2197 m). In de buurt van Gold River ligt de Quatsino Cave, met 152 meter de diepste verticale grot van Noord-Amerika. De diepste 'gewone' grotten zijn ook te vinden in British Columbia, Heavy Breather System (653 m), Arctomys Cave (536 m), Close to the Edge (472 m) en Thanksgiving Cave op Vancouver Island (416 m).

Het Pacific Rim National Park Reserve omvat drie gebieden: Long Beach met zijn ruige en winderige stranden (hier ligt het enige surfstrand in British Columbia), West Coast Trail met regenwouden en diepe rotskloven en de Broken Group Islands, een archipel bestaande uit ca. 300 eilandjes en rotspunten, verspreid over een oppervlakte van ca. 80 km2. Ten noorden van Vancouver Island liggen de Queen Charlotte Islands, sinds 2010 officieel Haida Gwaii, 'eilanden van het Haida-volk', genoemd. De belangrijkste eilanden zijn Graham Island in het noorden en Moresby Island in het zuiden. Verder liggen er van noord naar zuid over een afstand van 300 km nog enkele honderden kleine eilandjes. De helft van de bevolking bestaat uit Haida's.

advertentie

Queen Charlotte Islands of Haida Gwaii, British ColumbiaPhoto: Publiek domein

De Gulf Islands is een groep eilanden in de Strait of Georgia, ook wel Salish Sea of Gulf of Georgia genoemd, die liggen tussen Vancouver island en het vasteland van British Columbia. De Gulf Islands kunnen verdeeld worden in de Northern en de Southern Gulf Islands. De Southern Gulf Islands bestaan uit zo'n tweehonderd meest onbewoonde eilandjes en rotspunten. Een klein aantal wat grotere eilanden zijn bewoond, waaronder Salt Spring Island, het grootste eiland en met de meeste bewoners, North Pender Island, South Pender Island, Saturna Island, Mayne Island, Gabriola Island en Galiano Island. Bekende eilanden van de Northern Gulf Islands zijn Denman Island, Hornby Island, Lasqueti Island en Texeda Island. Quadra Island lijkt qua ligging ook tot de Gulf Islands te behoren, maar wordt over het algemeen tot de Discovery Islands gerekend, eveneens een archipel tussen Vanouver Island en het vasteland van British Columbia. De meeste eilanden zijn niet of zeer dun bevolkt, alleen naar Quadra Island, het grootste en dichtstbevolkte eiland, en Cortes Island varen veerboten. Tot de grotere eilanden behoren onder andere Hardwicke Island, East Thurlow Island, Stuart Island, Maurelle Island, West redonda Island, Marina Island, Hernando Island, Savary Island en de Twin Islands.

Het noorden van British Columbia is bergachtig en het centrale binnenland bestaat uit een hoog plateau met dichte bossen. Van oost naar noordwest lopen een aantal bergketens. Het zuidoosten van British Columbia, Kootenay, bestaat uit bergketens als de Rocky Mountains (met de hoogste berg van de Canadese Rockies, de 3954 meter hoge Mount Robson), Purcells, Selkirks en Monashees. Daartussen stromen rivieren als de Columbia-rivier en liggen de Arrow-meren. In het Yoho Park bevindt zich een van de hoogste watervallen van Canada, de in totaal 384 meter hoge (inclusief een 254 meter hoge val) Takakkaw Falls, die gevoed wordt door het gletsjersmeltwater van de Daly Glacier uitstroomt in de Yoho River. In de buurt van Whistler, in het Shannon Falls Provincial Park, stort de op twee na hoogste waterval van British Columbia zich naar beneden, de Shannon Falls (335 m), zes keer zo hoog als de beroemde Niagara-waterval. De derde waterval is Hunlen Falls (260 m) in Tweedsmuir Provincial Park, waarvan het water terechtkomt in de Atnarko River.

advertentie

Takakkaw Falls, British ColumbiaPhoto: Michael Rogers CC 3.0 Unportedno changes made

De stad Kimberley ligt op 1117 meter en is daarmee de hoogst gelegen stad van Canada. De Kootenay-streek staat bekend om zijn vele heetwaterbronnen (waaronder Harrison Hot Springs bij het plaatsje Harrison Lake), maar hier ligt ook het Glacier National Park (1350 km2) met 422 gletsjers (met als bekendste Asulkan en Illecillewaet Glacier) en op de 3391 meter hoge Mount Dawson valt ’s winters gemiddeld 23 meter sneeuw. Door de steile bergwanden is dit gebied een de meest actieve lawinegebieden ter wereld. Mount Waddington (4019 meter) is de hoogste berg van British Columbia die volledig in de provincie ligt. Met 4671 meter is Mount Fairweather veel hoger, maar die berg ligt gedeeltelijk in Alaska. In het Stawamus Chief Provincial Park ligt de 652 meter hoge rotswand Stawamus Chief, de op één na grootste granietmonoliet ter wereld.

Het Lower Mainland is een lagune tussen de bergen van Vancouver Island en de Coast Mountains op het vasteland. De Fraser-rivier, de langste rivier van British Columbia met 1368 kilometer, heeft hier een lange delta gemaakt en mondt vervolgens uit in de Strait of Georgia. De regio Okanagan Similkameen wordt gevormd door de Okanagan Valley, een van de uitlopers in en heuvelland tussen de Cascade-bergketen in het westen en de Monashee-bergketen in het oosten. De Okanagan Valley strekt zich uit over een lengte van 215 kilometer en bestaat eigenlijk uit een serie valleien, die door een aantal meren met elkaar verbonden zijn. Een van die meren is Osoyoos Lake, het warmste zoetwatermeer van Canada met temperaturen in augustus van 26-33°C en soms nog wat hoger. Rond het meer ligt de Okanagan Desert, een verre uitloper van de Sonoran Desert, die in Mexico begint en zich noordwaarts uitstrekt over vijf Amerikaanse staten tot uiteindelijk British Columbia. Typische woestijnflora als woestijnsalie, vetbraam en cactussen treft men hier aan. Een ander opmerkelijk meer is het blauw/groen gekleurde Kalamalka Lake of 'Lake of a Thousand Colours', een van de weinige mergelmeren ter wereld. In dit gebied ligt ook het meer met de hoogste gemiddelde zomertemperatuur van Canada, Christina Lake (23°C).

advertentie

Okanagan Desert rond Lake Osoyoos, British ColumbiaPhoto: spatial Mongrel CC 2.0 Genericno changes made

Naast de Fraser River en de Columbia River, die ontspringt in Columbia Lake, stromen in deze provincie ook nog de 611 kilometer lange Peace-rivier en de rivieren Skeena, Yukon en Liard. De Kootenay River ontspringt in het Kootenay National Park en voegt zich uiteindelijk samen met de Columbia River. De Liard River Hot Springs liggen langs de Alaska-highway. Oppervlaktewater sijpelt door de spleten en breuken naar de gloeiend hete rotsen van de aardkorst, die wel 1000°C kunnen zijn.

Halverwege de kustlijn van British Columbia liggen de Queen Charlotte Islands (ca. 150 eilanden); door de warme golfstromen uit Azië is het klimaat hier altijd zeer vochtig en hangt er vaak mist tussen de eeuwenoude regenwouden met duizend jaar oude sparren en ceders.

Wells Gray Provincial Park (5200 km2) is een van de mooiste natuurgebieden van British Columbia en wordt gekenmerkt door bergweiden, meer dan 250 watervallen en hoge bergen met gletsjers. Mount Edziza Provincial Park bestaat uit vulkanische landschappen, inclusief lavastromen en basaltvlakten. Het Atlin Provincial Park wordt voor ongeveer een derde bedekt met ijsvlakten en gletsjers.

In British Columbia liggen potentieel actieve vulkanen, de laatste uitbarsting dateert echter al van meer dan 2000 jaar geleden. In de Amerikaanse staat Washington, grenzend aan British Columbia, vond nog een eruptie plaats van Mount St. Helens.

Aardbevingen daarentegen komen nog regelmatig voor in British Columbia, maar met nauwelijks zichtbare gevolgen. Toch is het nog maar enkel decennia geleden (1949) dat met name de Queen Charlotte Islands voor de kust van British Columbia getroffen werden door een aardbeving van 8.1 op de schaal van Richter. Deze aardbevingen worden veroorzaakt door twee tectonische platen die voor de Canadese westkust tegen elkaar schuren.

advertentie

Aardbeving in 2012 voor de Queen Charlotte Islands, British ColumbiaPhoto: United States Geological Survey in het publeke domein

advertentie

BRITISH COLUMBIA LINKS

Advertenties
• VliegenNaar - Vancouver vliegtickets
• Bouw je eigen Canada Rondreis
• ANWB vakantie boeken British Columnbia
• Hotels Trivago
• British Columbia Tui Reizen
• Rondreis British Columbia
• British Columbia Hotels
• Auto huren in Vancouver
• Camperreizen Canada
• Boeken, ook tweedehands, over BRITISH COLUMBIA bij Bol.com

Nuttige links

British Columbia Startnederland (N+E)

Bronnen

BBC - Country Profiles

British Columbia and the Rockies

Michelin Apa Publications

Canada

Cambium

Canada

Lonely Planet

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Jepson, Tim / Vancouver en de Canadese Rockies

Wat & Hoe

Leigh Fleming, Janet / British Columbia : a walking guide

Cicerone

Ohlhoff, Kurt Jochen / Canada west & Alaska

ANWB

Phenix, Penny / Canada

Wat & Hoe

The rough guide to Canada

Rough Guides

Struijk, Aad / West-Canada

Elmar

Veldt, Marc / Canada

Gottmer/Becht

Ver Berkmoes, Ryan / British Columbia & the Yukon

Lonely Planet

Wagner, Heike / West-Canada : Alberta, British Columbia

Lannoo

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

 

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems