Landenweb.nl

BRITISH COLUMBIA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Victoria
  Oppervlakte  944.735 km²
  Inwoners  5,147,712
  (2020)
  Munteenheid  Canadese dollar
  (CAD)
  Tijdsverschil  -8, -9
  Web  .ca
  Code.  CA-BC
  Tel.  +1

To read about BRITISH COLUMBIA in English - click here

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Geografie en Landschap

Geografie

British Columbia (gewoonlijk aangeduid met de initialen BC) is de meest westelijke provincie van Canada, beslaat 944.735 km2 en is daarmee bijna 23 keer zo groot als Nederland. Wereldwijd zijn er maar ca. 30 landen die groter zijn dan British Columbia. Samen met de Amerikaanse staten Washington en Oregon wordt dit gebied de 'Pacific Northwest' genoemd.

British Columbia wordt in het oosten begrensd door de Canadese provincie Alberta, in het zuiden door de Amerikaanse staten Montana, Idaho en Washington, in het westen door de Grote of Stille Oceaan over een lengte van totaal ca. 27.000 km, in het noordwesten door de Amerikaanse staat Alaska en in het noorden door Yukon Territory en de Northwest Territories. De afstand van het noorden naar het zuiden van British Columbia bedraagt maximaal 1300 kilometer; de maximale afstand van oost naar west bedraagt 700 kilometer. Na Quebec en Ontario is British Columbia de grootste provincie van Canada.

advertentie

British Columbia SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Landschap

advertentie

Canada Pacific Rim National Park British ColumbiaPhoto: Adam Jones, Ph.D. CC 3.0 Unported no changes made

Ca. driekwart van British Columbia bestaat uit bergachtig gebied; meer dan de helft van de provincie bevindt zich boven de 1250 meter. Het enige vlakke gebied ligt in het noordoosten aan de Peace-rivier. Meer dan de helft van British Columbia is bedekt met bossen. Aan de kust vooral Douglas-dennenbomen en rode cederbomen; in het binnenland bossen met pijnbomen, sparren en coniferen. Ca. 10% van British Columbia is grasland of wordt ontgonnen; bijna 2% van de oppervlakte bestaat uit rivieren en meren. Langs de meer dan 7000 km lange kust van British Columbia liggen ca. 11.000 rivieren en beekjes en 7000 meren. Het grootste meer van British Columbia is het 200 km lange Williston Lake, tevens het grootste kunstmatig aangelegde meer van Noord-Amerika.

Net voor de zuidwestkust van British Columbia ligt Vancouver Island, het grootste eiland langs de westkust van Noord-Amerika en net iets groter is dan België (31.285 km2 om 30.528 km2; ca. 454 km lang en maximaal 90 km lang). In de lengterichting loopt er een bergrug over het eiland, de Vancouver Island Ranges, met lange bergfjorden aan de westkust. Het langste fjord van British Columbia is Gardner Canal (114 km). Vancouver Island wordt gescheiden van het vasteland van British Columbia en de Verenigde Staten door de Johnstone Strait en de Queen Charlotte Street in het noorden en noordoosten, de Strait of Georgia in het zuidoosten en de Strait of Juan de Fuca in het zuidwesten. Het eiland is ook befaamd vanwege zijn mooie zandstranden en heeft verder dichte bossen. In het grote Strathcona Provincial Park, het oudste provinciale park van British Columbia (1911) liggen de hoogste watervallen van Noord-Amerika, de Della Falls (440 m langs drie cascades). Het hoogste punt van Vancouver Island ligt ook in Strathcona Provincial Park, de Golden Hinde (2197 m). In de buurt van Gold River ligt de Quatsino Cave, met 152 meter de diepste verticale grot van Noord-Amerika. De diepste 'gewone' grotten zijn ook te vinden in British Columbia, Heavy Breather System (653 m), Arctomys Cave (536 m), Close to the Edge (472 m) en Thanksgiving Cave op Vancouver Island (416 m).

Het Pacific Rim National Park Reserve omvat drie gebieden: Long Beach met zijn ruige en winderige stranden (hier ligt het enige surfstrand in British Columbia), West Coast Trail met regenwouden en diepe rotskloven en de Broken Group Islands, een archipel bestaande uit ca. 300 eilandjes en rotspunten, verspreid over een oppervlakte van ca. 80 km2. Ten noorden van Vancouver Island liggen de Queen Charlotte Islands, sinds 2010 officieel Haida Gwaii, 'eilanden van het Haida-volk', genoemd. De belangrijkste eilanden zijn Graham Island in het noorden en Moresby Island in het zuiden. Verder liggen er van noord naar zuid over een afstand van 300 km nog enkele honderden kleine eilandjes. De helft van de bevolking bestaat uit Haida's.

advertentie

Queen Charlotte Islands of Haida Gwaii, British ColumbiaPhoto: Publiek domein

De Gulf Islands is een groep eilanden in de Strait of Georgia, ook wel Salish Sea of Gulf of Georgia genoemd, die liggen tussen Vancouver island en het vasteland van British Columbia. De Gulf Islands kunnen verdeeld worden in de Northern en de Southern Gulf Islands. De Southern Gulf Islands bestaan uit zo'n tweehonderd meest onbewoonde eilandjes en rotspunten. Een klein aantal wat grotere eilanden zijn bewoond, waaronder Salt Spring Island, het grootste eiland en met de meeste bewoners, North Pender Island, South Pender Island, Saturna Island, Mayne Island, Gabriola Island en Galiano Island. Bekende eilanden van de Northern Gulf Islands zijn Denman Island, Hornby Island, Lasqueti Island en Texeda Island. Quadra Island lijkt qua ligging ook tot de Gulf Islands te behoren, maar wordt over het algemeen tot de Discovery Islands gerekend, eveneens een archipel tussen Vanouver Island en het vasteland van British Columbia. De meeste eilanden zijn niet of zeer dun bevolkt, alleen naar Quadra Island, het grootste en dichtstbevolkte eiland, en Cortes Island varen veerboten. Tot de grotere eilanden behoren onder andere Hardwicke Island, East Thurlow Island, Stuart Island, Maurelle Island, West redonda Island, Marina Island, Hernando Island, Savary Island en de Twin Islands.

Het noorden van British Columbia is bergachtig en het centrale binnenland bestaat uit een hoog plateau met dichte bossen. Van oost naar noordwest lopen een aantal bergketens. Het zuidoosten van British Columbia, Kootenay, bestaat uit bergketens als de Rocky Mountains (met de hoogste berg van de Canadese Rockies, de 3954 meter hoge Mount Robson), Purcells, Selkirks en Monashees. Daartussen stromen rivieren als de Columbia-rivier en liggen de Arrow-meren. In het Yoho Park bevindt zich een van de hoogste watervallen van Canada, de in totaal 384 meter hoge (inclusief een 254 meter hoge val) Takakkaw Falls, die gevoed wordt door het gletsjersmeltwater van de Daly Glacier uitstroomt in de Yoho River. In de buurt van Whistler, in het Shannon Falls Provincial Park, stort de op twee na hoogste waterval van British Columbia zich naar beneden, de Shannon Falls (335 m), zes keer zo hoog als de beroemde Niagara-waterval. De derde waterval is Hunlen Falls (260 m) in Tweedsmuir Provincial Park, waarvan het water terechtkomt in de Atnarko River.

advertentie

Takakkaw Falls, British ColumbiaPhoto: Michael Rogers CC 3.0 Unportedno changes made

De stad Kimberley ligt op 1117 meter en is daarmee de hoogst gelegen stad van Canada. De Kootenay-streek staat bekend om zijn vele heetwaterbronnen (waaronder Harrison Hot Springs bij het plaatsje Harrison Lake), maar hier ligt ook het Glacier National Park (1350 km2) met 422 gletsjers (met als bekendste Asulkan en Illecillewaet Glacier) en op de 3391 meter hoge Mount Dawson valt ’s winters gemiddeld 23 meter sneeuw. Door de steile bergwanden is dit gebied een de meest actieve lawinegebieden ter wereld. Mount Waddington (4019 meter) is de hoogste berg van British Columbia die volledig in de provincie ligt. Met 4671 meter is Mount Fairweather veel hoger, maar die berg ligt gedeeltelijk in Alaska. In het Stawamus Chief Provincial Park ligt de 652 meter hoge rotswand Stawamus Chief, de op één na grootste granietmonoliet ter wereld.

Het Lower Mainland is een lagune tussen de bergen van Vancouver Island en de Coast Mountains op het vasteland. De Fraser-rivier, de langste rivier van British Columbia met 1368 kilometer, heeft hier een lange delta gemaakt en mondt vervolgens uit in de Strait of Georgia. De regio Okanagan Similkameen wordt gevormd door de Okanagan Valley, een van de uitlopers in en heuvelland tussen de Cascade-bergketen in het westen en de Monashee-bergketen in het oosten. De Okanagan Valley strekt zich uit over een lengte van 215 kilometer en bestaat eigenlijk uit een serie valleien, die door een aantal meren met elkaar verbonden zijn. Een van die meren is Osoyoos Lake, het warmste zoetwatermeer van Canada met temperaturen in augustus van 26-33°C en soms nog wat hoger. Rond het meer ligt de Okanagan Desert, een verre uitloper van de Sonoran Desert, die in Mexico begint en zich noordwaarts uitstrekt over vijf Amerikaanse staten tot uiteindelijk British Columbia. Typische woestijnflora als woestijnsalie, vetbraam en cactussen treft men hier aan. Een ander opmerkelijk meer is het blauw/groen gekleurde Kalamalka Lake of 'Lake of a Thousand Colours', een van de weinige mergelmeren ter wereld. In dit gebied ligt ook het meer met de hoogste gemiddelde zomertemperatuur van Canada, Christina Lake (23°C).

advertentie

Okanagan Desert rond Lake Osoyoos, British ColumbiaPhoto: spatial Mongrel CC 2.0 Genericno changes made

Naast de Fraser River en de Columbia River, die ontspringt in Columbia Lake, stromen in deze provincie ook nog de 611 kilometer lange Peace-rivier en de rivieren Skeena, Yukon en Liard. De Kootenay River ontspringt in het Kootenay National Park en voegt zich uiteindelijk samen met de Columbia River. De Liard River Hot Springs liggen langs de Alaska-highway. Oppervlaktewater sijpelt door de spleten en breuken naar de gloeiend hete rotsen van de aardkorst, die wel 1000°C kunnen zijn.

Halverwege de kustlijn van British Columbia liggen de Queen Charlotte Islands (ca. 150 eilanden); door de warme golfstromen uit Azië is het klimaat hier altijd zeer vochtig en hangt er vaak mist tussen de eeuwenoude regenwouden met duizend jaar oude sparren en ceders.

Wells Gray Provincial Park (5200 km2) is een van de mooiste natuurgebieden van British Columbia en wordt gekenmerkt door bergweiden, meer dan 250 watervallen en hoge bergen met gletsjers. Mount Edziza Provincial Park bestaat uit vulkanische landschappen, inclusief lavastromen en basaltvlakten. Het Atlin Provincial Park wordt voor ongeveer een derde bedekt met ijsvlakten en gletsjers.

In British Columbia liggen potentieel actieve vulkanen, de laatste uitbarsting dateert echter al van meer dan 2000 jaar geleden. In de Amerikaanse staat Washington, grenzend aan British Columbia, vond nog een eruptie plaats van Mount St. Helens.

Aardbevingen daarentegen komen nog regelmatig voor in British Columbia, maar met nauwelijks zichtbare gevolgen. Toch is het nog maar enkel decennia geleden (1949) dat met name de Queen Charlotte Islands voor de kust van British Columbia getroffen werden door een aardbeving van 8.1 op de schaal van Richter. Deze aardbevingen worden veroorzaakt door twee tectonische platen die voor de Canadese westkust tegen elkaar schuren.

Aardbeving in 2012 voor de Queen Charlotte Islands, British ColumbiaPhoto: United States Geological Survey in het publeke domein

Klimaat en Weer

British Columbia WinterPhoto: Tim Gage CC 2.0 Generic no changes made

British Columbia heeft een gevarieerd klimaat door de invloeden van de Stille Oceaan met haar warme golfstromen en door de noord-zuid gelegen bergketens, waarbij de oosthellingen in de regenschaduw liggen en de westelijke hellingen de meeste regen ontvangen. Grote verschillen op een relatief klein gebied zijn mogelijk: zo valt er gemiddeld in het zuiden van de Fraser Canyon 1770 mm regen per jaar, 150 km verderop in dezelfde canyon ligt met Ashcroft de droogste plaats van British Columbia (150 mm neerslag per jaar).

De zomers aan de zuidkust zijn warm en zonnig, tot maximaal ca. 25°C. De temperatuur wordt aangenaam getemperd door zeewind. In het zuiden van British Columbia, tussen Vancouver en Kamloops worden regelmatig de hoogste temperaturen van Canada gemeten: in het plaatsje Lytton is met 44°Cde hoogste temperatuur ooit gemeten in Canada. In de winter regent het regelmatig en liggen de minimumtemperaturen overdag rond het vriespunt. ’s Zomers komen er regenstormen voor en ’s winters kan het in Vancouver of op Vancouver Island zeer langdurig sneeuwen. Jaarlijks valt er in dit gebied ca. 2000 mm neerslag. Een plaats als Prince Rupert in het westen van British Columbia op Kaien Island telt gemiddeld ca. 200 regendagen per jaar en heeft de dubieuze eer de minst zonnige plaats op aarde te zijn.

Het klimaat in de Okanagan Valley wordt sterk beïnvloed door de bergachtige kust, die deze streek scheidt van het Lower Mainland. De bergen zorgen ervoor dat ‘s zomers koele lucht uit de vallei niet doordringt en in de winter wordt er koele lucht vanuit de poolstreek aangevoerd. In de zomer valt er dan ook weinig neerslag (gemiddeld 310 mm per jaar) en is het zeer warm. De uiterste temperaturen liggen tussen -18°C in de winter en 32°C in de zomer. Sommige delen zijn zo droog dat er van woestijnvorming gesproken kan worden, compleet met cactussen en ratelslangen.

Het klimaat in Zuidoost-British Columbia wordt bepaald door bergketens. De valleien hebben een vochtig, mild klimaat in de winter en ’s zomers is het warm overdag en koel ’s nachts. Plaatselijk vallen hier grote neerslagsommen tot 4000 mm per jaar.

Midden- en Noord-British Columbia kennen temperatuurverschillen die steeds extremer worden. Zo kent het Peace River-district extremen die liggen tussen -29°C en 27°C. De arctische invloeden in het noordoosten zijn duidelijk, koude winters met veel sneeuw en korte, koude en natte zomers. In de winter ligt hier gemiddeld 55 centimeter sneeuw.

British Columbia telt ook een aantal microklimaten. Een daarvan ligt in het zuiden van British-Colombia in de buurt van het plaatsje Lillooet, waar in de Fraser Canyon een semi-aride klimaat heerst met tussen de 200-300 mm neerslag per jaar en waar sommige van de hoogste temperaturen in Canada gemeten zijn.

Klimaattypes in British Columbia volgens KöppenPhoto: Adam Peterson CC BY-SA 4.0no changes made

Planten en Dieren

Planten

Beacon Hill Park British ColumbiaPhoto: H at English Wikipedia CC 2.5 Generic no changes made

British Columbia over het algemeen heeft een weelderige flora, met veel verschillende soorten, afhankelijk van de locatie, het klimaat en de invloeden van menselijke bewoning. De uitbundige zomervoorstelling van prachtige wilde bloemen in allerlei kleurschakeringen is bijna ongeëvenaard in Noord-Amerika, maar British Columbia staat het meest bekend om haar bomenpracht, die tot de grootste en meest majestueuze ter wereld behoren.

Reuzenlevensboom, de provinciale boom van British Columbia, sitkaspar, hemlockspar en Douglasspar zijn de boomsoorten die overheersen in de vochtige kustregio. De reuzenlevensboom was belangrijk voor de oorspronkelijke bewoners van deze regio, zij gebruikten de boom voor het maken van kano's, kleding, medicijnen en totempalen. De grootste boom van Canada, een sitkaspar die onder de naam Carmanah Giant bekend staat, is ongeveer 95 meter hoog, enkele honderden jaren oud en staat in de Carmanah Valley in het westen van Vancouver Island. Andere plaatsen waar veel gigantische oude bomen te zien zijn, is op de Ancient Rain Forest Trail in de buurt van prince George en in de buurt van Yakoun Lake op de Queen Charlotte Islands.

Carmanah Giant, hoogste boom van CanadaPhoto: Ademoor CC 2.5 Generic no changes made

Kenmerkend voor de kustregio van British Columbia is ook de Arbutus menziesii, een boomsoort uit de heidefamilie, die langs vrijwel de gehele westkust van Noord-Amerika voorkomt, van British Columbia tot Zuid-Californië. Deze boom, ook wel 'madrona' of 'madrone' genoemd, is een groenblijvende boom met een opvallende oranjerode bast, gedraaide takken en dikke, glanzende donkergroene bladeren. In het Beacon Hill Park op Vancouver Island staan zeldzame eiken van de soort Quercus garriana, waarvan sommige ouder zijn dan 400 jaar.

In het gematigde regenwoud staan onder andere Douglassparren die meer dan 90 meter hoog en 500 jaar oud kunnen worden. Het nationale park Kootenay kent een grote verscheidenheid aan habitats. In het dal van de rivier de Kootenay liggen alpenweiden en vochtige naaldwouden, terwijl in de warme Rocky Mountain Trench (schijf)cactussen groeien. In de buurt van Fernie ligt het oudste (ca. 400 jaar) populierenbos ter wereld, maar pas ontdekt in 1993.

In de moerassen van het Muncho Lake Provincial Park is de zeldzame orchideeënsoort Cypipedium te vinden. In het Mount Revelstoke National Park komt de zeldzame moerasaronskelk voor.

Het Gwaii Haanas National Park Reserve omvat eeuwenoud regenwoud met onder meer 1000 jaar oude Sitkasparren. Stanley Park in Vancouver is een schitterend bos met ceders, Canadese dennen en Douglassparren, en is met ruim 400 ha het grootste stadspark van Noord-Amerika. Lighthouse Park is een van de mooiste parken in Groot-Vancouver, met een van de allerlaatste plaatsen in Canada waar nog een ongerept regenwoud te vinden is met meer dan 800 jaar oude bomen. Over de bodem in het bos kruipen tot 30 cm lange bananenslakken rond. Het plantensymbool van British Columbia is de Canadese kornoelje.

Canadese kornoelje, plantensymbool van British ColumbiaPhoto: Curtis Clark CC 2.5 Generic no changes made

Funest voor de naaldbossen in Canada, en dus zeker voor British Columbia, is het dennenkevertje Dendroctonus ponderosae (mountain pine beetle). Dit vijf milimeter kleine kevertje legt zijn eieren onder de schors van de naaldbomen. Tijdens deze activiteit maakt hij een schimmel aan die de doorvoer van water en voedingstoffen lamlegt. Bovendien zijn de larven van deze kever verzot op boomschors, met als gevolg dat de bomen al na enkele weken doodgaan. Deze ecologische ramp heeft er voor gezorgd dat in nog geen twintig jaar tijd ca. 160.000 km2 bos in British Columbia is afgestorven.

Dendroctonus ponderosae, plaag voor Canadese (dennen)bossenPhoto: Publiek domein

Dendroctonus ponderosae in het E.C. Manning Provincial Park, British ColumbiaPhoto: Jonhall at English Wijipedia CC 3.0 Unported no changs made

Een gevaarlijke plant, want giftig, is de poison ivy of gifsumak, die na aanraking kan zorgen voor allergische jeuk, ontstekingen en vervolgens zweren. De gifsumak, die ook in (Noord-)Nederland voorkomt, is een struik uit de pruikenboomfamilie.

Dieren

Algemeen

Door de geografische en klimatologische diversiteit heeft British Columbia een rijke fauna met meer dan 160 landzoogdiersoorten, 500 vogelsoorten, 500 vissoorten, 20 reptielsoorten en 20 amfibiesoorten. Ca. 100 soorten, waaronder de meeste walvissen, de holenuil (ook wel shoco of konijnuiltje) en de vancouvermarmot op Vancouver Island uit de familie van de eekhoorns staan, op de lijst van meest bedreigde dieren. De meeste ecosystemen liggen in het zuiden van British Columbia, maar daar wonen ook de meeste mensen, waardoor de druk op die ecosystemen steeds meer toeneemt.

Een bijzondere fauna komt voor op de Queeen Charlotte Islands, met unieke ondersoorten van de boommarter, de Queen Charlottevisotter, hertmuis, Amerikaanse zwarte beer en hermelijn. Helaas zetten geïmporteerde dieren als bever, raccoon, rat en sitkahert deze unieke soorten onder druk. Ca. 15% van alle nestvogels van British Columbia komt op de Queen Charlotte Islands voor, waaronder de enige broedplaats in Canada van de papegaaiduiker. Bijzonder is ook dat ca. 30% van alle zilveralken in Canada op de eilanden broedt, en 's werelds grootste kolonies Peale's slechtvalken en zwartvoetalbatrossen. Het Roderick Haig-Brown Provincial Park is nog een van de weinige plaatsen ter wereld waar een ondersoort van de zwanehalsfuut broedt.

Zilveralk, bijzonder broedvogel in British ColumbiaPhoto: Eric Ellingson CC 2.0 Generic no changes made

Landzoogdieren

Nergens in Noord-Amerika komen zoveel aan de gems verwante sneeuwgeiten voor als in British Columbia, meer dan 50% van de totale wereldpopulatie leeft hier in de Rocky Mountains. Beren zijn andere grote zoogdieren die prominent aanwezig zijn in British Columbia, bekend zijn de Amerikaanse zwarte beer of baribal en de grizzlybeer. Minder bekend is de kermodebeer (ook wel spirit bear of ghost bear), die sterk lijkt op de ijsbeer maar in werkelijkheid een ondersoort is van de Amerikaanse zwarte beer. Deze berensoort is het provinciale zoogdiersymbool van British Columbia en leeft op de eilanden voor de kust van British Columbia in het Great Bear Rainforest.

Kermodebeer, symbool van British Columbia, in de buurt van Spirit Bear Lodge, Klemtu, British ColumbiaPhoto: Maximilian Helm CC 2.0 Generic no changes made

Bijzonder zijn ook twee ondersoorten van het muildierhert, het zwartstaarthert en het sitkahert. Andere grote zoogdieren die in British Columbia voorkomen zijn het dikhoornschaap, de poema (ook wel bergleeuw of zilverleeuw), de Roosevelt-wapiti, het bedreigde Dalls of dunhoornschaap, witstaart- of Virginiaans hert, coyote of prairiewolf, bergkariboe, Amerikaanse haas en de grootste hertachtige ter wereld, de eland. Op Newcastle Island, een van de Gulf Islands, komen albino-wasberen voor.

Zowel op het vasteland van British Columbia als op de eilanden voor de kust komt de British Columbia wolf voor, een ondersoort van de grijze wolf. Door voortdurend wetenschappelijk onderzoek denkt men dat het toch twee genetisch verschillende soorten zijn, waarvan het voedsel van de eilandwolven vooral uit vis bestaat en die van het vasteland uit landzoogdieren.

British Columbia wolfPhoto: Bruce McKay CC 2.0 Generic no changes made

Zeezoogdieren en vissen

Walvissen horen onverbrekelijk tot de zeedierfauna van British Columbia. Zo trekken elk jaar twee keer enkele tienduizenden grijze walvissen, van oktober tot in december richting Mexico en van februari tot in mei naar de noordelijke Bering- en Tsjoektsjenzee. Niet zo groot in aantal maar wel zeer opvallend zijn de orca's, waarvan sommige groepen permanent voor de kust van Vancouver Island leven, andere leven langs de kust tot in het noorden van British Columbia. Andere zeezoogdieren die veel voorkomen zijn bruinvissen of rondsnuitdolfijnen, dolfijnen, zeehonden, otters en de grootste soort uit de familie van de oorrobben, de Stellerzeeleeuw.

Stellerzeeleeuw, British ColumbiaPhoto: Lauber Lon E, U.S. Fish and Wildlife Service in het publieke domein

In de Grote Oceaan bij British Columbia komen vijf soorten zalm voor: chinook (max. 55 kg), chum (max. 5 kg), coho (max. 10 kg), pink (max. 2,5 kg) en sockeye (max. 3,5 kg). De verscheidenheid aan zoetwatervissen is groot: in de meren in het zuiden van Centraal-British Columbia huizen regenboog-, roodkeel-, meer- en beekforel, terwijl in de Peace River Area vooral wordt gevist op Siberische vlagzalm en amoersnoek.

Bijzondere zeedieren zijn de reuzenkraak, een inktvissensoort, de grote blauwe haai en de Anarrhichthys ocellatus, een soort zeewolf.

Vogels

Van de meer dan 500 vogelsoorten is de Stellers gaai beroemd in British Columbia, en het is dan ook niet vreemd dat deze vogel nog niet zo lang geleden is uitgeroepen tot de officiële provincievogel.

Stellers gaai, populairste vogel van British ColumbiaPhoto: Noel Reynolds CC 2.0 Generic no changes made

Opvallende roofvogels zijn de Amerikaanse of witkopzeearend, steenarend, Amerikaanse oehoe, zaaguil en slechtvalk. In de zee rond de Queen Charlotte Islands leeft de grootste populatie Amerikaanse zeearenden van heel British Columbia. Howser, aan de noordkant van Kootenay Lake, herbergt de grootste kolonie visarenden van Noord-Amerika, ca. 100 paartjes.

De kleine en schuwe harlekijneenden zijn te vinden in snelstromende rivieren en in de branding van de oceaan. In het George C. Reifel Waterfowl Refuge op Westham Island overwintert de grootste populatie watervogels van Canada, meer dan 240 soorten, waaronder sneeuwganzen.

EENDEN, GANZEN, ZWANEN
rosse fluiteendAmerikaanse smientbrileider
taigarietgansAmerikaanse zwarte eendkoningseider
kolganswilde eendeider
keizergansblauwvleugeltalingharlekijneend
sneeuwganskaneeltalingbrilzee-eend
Ross' gansslobeendgrote zee-eend
rotganspijlstaartAmerikaanse zee-eend
Hutchins' Canadese ganszomertalingijseend
Atlantische Canadese gansSiberische talingbuffelkopeend
knobbelzwaanwintertalingbrilduiker
trompetzwaangrote tafeleendIJslandse brilduiker
kleine zwaanAmerikaanse tafeleendnonnetje
wilde zwaanringsnaveleendkokardezaagbek
Carolina-eendkuifeendgrote zaagbek
krakeendtoppermiddelste zaagbek
bronskopeendkleine topperrosse stekelstaart
smientStellers' eider
HOENDERVOGELS
bergkwartelpatrijswitstaartsneeuwhoen
Californische kuifkwartelkraaghoenblauw sneeuwhoen
bobwhite of boomkwartel (foto)waaierhoengrauw sneeuwhoen
Aziatische steenpatrijsbossneeuwhoenstekelstaarthoen
bosfazantmoerassneeuwhoenwilde kalkoen
zilverfazantalpensneeuwhoen

Boomkwartel komt voor in British ColumbiaPhoto: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters CC2.0 Genericno changes made

STORMVOGELACHTIGEN
noordse stormvogelCooks stormvogelgrote pijlstormvogel
Murphy's stormvogelgestreepte pijlstormvogeldunbekpijlstormvogel
regenstormvogelChileense grote pijlstormvogelnoordse pijlstormvogel
HawaiistormvogelAustralische grote pijlstormvogelzwartbuikpijlstormvogel
Bullers' pijlstormvogelgrauwe pijlstormvogelparelgrijs stormvogeltje
vaal stormvogeltje
KEERKRINGVOGELSOOIEVAARACHTIGENFREGATVOGELS
roodstaartkeerkringvogelkaalkopooievaarAmerikaanse fregatvogel
GENTENAALSCHOLVERSPELIKANEN
blauwvoet- of blauwpootgent (foto)Brandts' aalscholverwitte pelikaan
bruine gentroodmaskeraalscholverbruine pelikaan
pelagische aalscholver
geoorde aalscholver

Blauwvoet- of blauwpootgent komt voor in British ColumbiaPhoto: Pete CC 2.0 Genericno changes made

REIGERS
Noord-Amerikaanse roerdompgrote zilverreigerkoereiger
Amerikaanse woudaapAmerikaanse kleine zilverreigergroene reiger
Amerikaanse blauwe reigerkleine blauwe reigerkwak
GIEREN
zwarte gierroodkopgierCalifornische condor
ROOFVOGELS
visarendCoopers' sperwerprairiebuizerd
Amerikaanse grijze wouwhavikroodstaartbuizerd
steenarendAmerikaanse zeearendruigpootbuizerd
blauwe kiekendiefroodschouderbuizerdrosse ruigpootbuizerd
Amerikaanse sperwerbreedvleugelbuizerd
RALLEN
gele ralVirginiaralsoraral
Amerikaans waterhoenmeerkoet
KRAANVOGELS
Canadese kraanvogeltrompetkraanvogel
KLUTEN
Amerikaanse steltkluutAmerikaanse kluut
PLEVIEREN
zilverplevierAmerikaanse goudplevierAziatische goudplevier
Mongoolse plevierAmerikaanse strandplevierAmerikaanse bontbekplevier
dwergplevierKilldeerplevierprairieplevier
morinelplevier
STRANDLOPERS EN SNIPPEN
Bartram's ruiterregenwulpzuidzeewulp
Siberische wulpAmerikaanse wulprode grutto
rosse gruttomarmergruttosteenloper
zwarte steenlopergrote kanoetkanoet
brandingloperkemphaanSiberische strandloper
steltstrandloperkrombekstrandloperTemminck's strandloper
lepelbekstrandloperroodkeelstrandloperdrieteenstrandloper
bonte strandloperberingstrandloperBaird's strandloper
kleine strandloperkleinste strandloperBonapartes strandloper
blonde ruitergestreepte strandlopergrijze strandloper
alaskastrandloperkleine grijze snipgrote grijze snip
bokjeAmerikaanse watersnipAmerikaanse houtsnip
terekruitergrote franjepootgrauwe franjepoot
rosse franjepootAmerikaanse oeverloperAmerikaanse bosruiter
Amerikaanse grijze ruiterzwarte ruitergrote geelpootruiter
willetkleine geelpootruiterbosruiter
JAGERS
zuidpooljagermiddelste jagerkleine jager
kleinste jager
ALKEN
kleine alkzeekoetkortbekzeekoet
duifzeekoetAziatische marmeralkmarmeralk
Kittlitz' alkScripps' alkzilveralk
Cassin's alkpapegaaialkdwergalk
kuifalkneushoornalkgehoornde papegaaiduiker
kuifpapegaaiduiker
MEEUWEN
drieteenmeeuwroodpootdrieteenmeeuwivoormeeuw
vorkstaartmeeuwkleine kokmeeuwkokmeeuw
dwergmeeuwRoss' meeuwlachmeeuw
Franklin's meeuwJapanse meeuwHeermann's meeuw
stormmeeuwringsnavelmeeuwCalifornische meeuw
prairiemeeuwzilvermeeuwThayer's meeuw
kleine burgemeesterkleine mantelmeeuwkamsjatkameeuw
beringmeeuwgrote burgemeestergrote mantelmeeuw
aleoetensternAmerikaanse dwergsternreuzenstern
zwarte sternvisdiefnoordse stern
Forster's sternsierlijke stern
DUIVEN
rotsduifbandstaartduiftrekduif
oosterse tortelTurkse tortelwitvleugeltreurduif
treurduif
UILEN
ponderosadwergooruilwestelijke schreeuwuilAmerikaanse oehoe
sneeuwuilsperweruilNoord-Amerikaanse dwerguil
holenuilgevlekte bosuilgestreepte bosuil
laplanduilransuilvelduil
ruigpootuilzaaguilkerkuil
KOLIBRIES
groene violetoorkolibrieRivoli's kolibrierobijnkeelkolibrie
zwartkinkolibrieAnna's kolibrieCosta's kolibrie
breedstaartkolibrierosse kolibriecalliopekolibrie
cactussaffierkolibrie
GIERZWALUWEN
zwarte gierzwaluwschoorsteengierzaluwVaux' gierzwaluw
bonte gierzwaluw
NACHTZWALUWEN
texasnachtzwaluwAmerikaanse nachtzwaluwpoorwill
Mexicaanse whippoorwill
KOEKOEKEN
zwartsnavelkoekoekgeelsnavelkoekoek
IJSVOGELS
bandijsvogel
SPECHTEN
Lewis' spechtroodkopspechteikelspecht
bergsapspechtgeelbuiksapspechtroodneksapspecht
roodborstsapspechtdonsspechthaarspecht
witkopspechtAmerikaanse drieteenspechtzwartrugspecht
gouden grondspechtNoord-Amerikaanse helmspecht
VALKEN
noordelijke kuifcaracaratorenvalkAmerikaanse torenvalk
smellekengiervalkslechtvalk
prairievalk
TIRANNEN
sparrenpiewiewestelijke bospiewieberkenfeetiran
beukenfeetiranelzenfeetiranwilgenfeetiran
kleine feetiransparrenfeetiranalsemfeetiran
struikfeetiranoeverfeetiranzwarte phoebe
phoebeSays' phoeberode tiran
grijskeeltirangrote kuiftirantropische koningstiran
diksnavelkoningstiranarkansaskoningstirankoningstiran
grijze koningstiranzwaluwstaartkoningstiranvorkstaartkoningstiran
KLAPEKSTERS
Amerikaanse klapeksterklapekster
VIREO'S
zwartkapvireowitoogvireoHutton's vireo
Cassin's vireobrilvireophiladelphiavireo
Orpheusvireoroodoogvireogeelgroene vireo
KRAAIACHTIGEN
Canadese taigagaaipinyongaaiStellers' gaai
blauwe gaaiwestelijke struikgaaiwoodhouses struikgaai
Amerikaanse ekstergrijze notenkrakerAmerikaanse kraai
Baird's kraairaaf
LEEUWERIKEN
strandleeuwerikveldleeuwerik
ZWALUWEN
Noord-Amerikaanse ruwvleugelzwaluwpurperzwaluwboomzwaluw
groene zwaluwoeverzwaluwboerenzwaluw
Amerikaanse klifzwaluwholenzwaluw
MEZEN
Amerikaanse matkopGambels meeskastanjerugmees
hudsonmeesstruikmees
BOOMKLEVERS
Canadese boomklever (foto)witborstboomkleverdwergboomklever
ECHTE BOOMKRUIPERS
Amerikaanse boomkruiper
WINTERKONINGEN
Amerikaanse rotswinterkoningkloofwinterkoninghuiswinterkoning
Pacifische winterkoningOost-Amerikaanse winterkoningzeggewinterkoning
moeraswinterkoningBewick's winterkoning

Canadese boomklever komt voor in British ColumbiaPhoto: Pbonenfant CC 2.0 Generic no changes made

AMERIKAANSE ZANGERS
ovenvogelnoordse waterlijsterblauwvleugelzanger
bonte zangercitroenzangertennesseezanger
groene zangerLucy's zangernashvillezanger
connecticutzangerrouwkopzangergrijskopzanger
kentuckyzangergewone maskerzangermonnikszanger
Amerikaanse roodstaarttijgerzangerbrilparulazanger
magnoliazangerkastanjezangersparrenzanger
gele zangerroestflankzangerzwartkopzanger
blauwe zwartkeelzangerpalmzangerdennenzanger
geelstuitzangergeelkeelzangerprairiezanger
grijze zwartkeelzangerTownsend's zangerheremietzanger
gele zwartkeelzangerCanadese zangerWilson's zanger
roodbuikzangergeelborstzanger
LIJSTERS
roodkeelsialiablauwkeelsialiabergsialia
bergsolitaireveerygrijswangdwerglijster
dwerglijsterheremietlijsterAmerikaanse boslijster
bruine lijsterkramsvogelkoperwiek
roodborstlijsterbonte lijster
KWIKSTAARTEN EN PIEPERS
oostelijke gele kwikstaartcitroenkwikstaartgrote gele kwikstaart
witte kwikstaartroodkeelpieperPacifische waterpieper
prairiepieper
CALCARIIDAE
ijsgorsroodhalsgorsbonte ijsgors
McCown's ijsgorssneeuwgorsMcKay's sneeuwgors

Veery komt voor in British ColumbiaPhoto: Cephas CC 3.0 Unported no changes made

GORZEN
sprinkhaangorsBaird's gorsLe Contes gors
Nelson's spitsstaartgorstoendragorsmusgors
bleke gorsveldgorsBrewer's gors
zwartkeelgorsroodoorgorsprairiegors
roodstaartgorsgrijze juncowitkruingors
goudkruingorszwartkruingorswitkeelgors
nevadagorsBell's gorsavondgors
savannahgorszanggorsLincoln's gors
moerasgorsgroenstaarttowiegevlekte towie
dwerggorsbosgors
TROEPIALEN
bobolinkepauletspreeuwgeelkaakweidespreeuw
geelkoptroepiaalzwarte troepiaalBrewer's troepiaal
glanstroepiaallangstaarttroepiaalbruinkoptroepiaal
tuintroepiaalmaskertroepiaalBullock's troepiaal
baltimoretroepiaal
VINKACHTIGEN
keepgrijskruinbergvinkhaakbek
Mexicaanse roodmusAmerikaanse roodmusCassin's roodmus
Chinese groenlingkruisbekwitbandkruisbek
grote barmsijswitstuitbarmsijsdennensijs
witbandsijsgoudsijsavonddikbek
KARDINAALACHTIGEN
zomertangarezwartvleugeltangarelouisianatangare
roodborstkardinaalzwartkopkardinaalblauwe bisschop
lazuligors (foto)indigogorspurpergors
dicksissel

Lazuligors komt voor in British ColumbiaPhoto: Bill Bouton CC 2.0 Genericno changes made

SPOTLIJSTERS
katvogelrosse spotlijsterbergspotlijster
spotlijster
VLIEGENVANGERS
blauwstaartblauwe rotslijstertapuit
GOUDHAANTJES
Amerikaanse goudhaanroodkroonhaan (foto)
SPREEUWEN
spreeuwkuifmaina
MUGGENVANGERS
blauwgrijze muggenvanger
WATERSPREEUWEN
Noord-Amerikaanse waterspreeuw
HEGGENMUSSEN
bergheggenmus
MUSSEN
huismus

Roodkroonhaan komt voor in British ColumbiaPhoto: Dobak CC 2.0 Generic no changes made

EVENHOEVIGEN
Amerikaanse bizonelandmuildierhertDalls- of dunhoornschaap
sneeuwgeitRoosevelt-wapiti (foto)witstaart- of Virginiaans hert
dikhoornschaapedelhertrendier
sitkahertzwartstaarthertdamhert

Roosevelt-wapiti komt voor in British columbiaPhoto: Pnwnature CC 3.0 Unported no changes made

WALVISACHTIGEN
grote oceaannoordkapergramper of grijze dolfijnDalls bruinvis
dwergvinviswitgestreepte dolfijnkleinste potvis
noordse vinvisnoordelijke gladde dolfijnpotvis
blauwe vinvisorka of zwaardwalvisHubbspitssnuitdolfijn
gewone vinviszwarte zwaardwalvis(noordelijke) zwarte dolfijn
bultruggestreepte dolfijnStejnegers spitssnuitdolfijn
Kaapse of langsnuit gewone dolfijngrijze walvisdolfijn van Cuvier
gewone dolfijndwergpotvis
Indische griendbruinvis
ROOFDIEREN
coyote of prairiehondveelvraatnoordelijke zeebeer
grijze wolfrivier- of Noord-Amerikaanse otterStellerzeeleeuw
British Columbia wolfAmerikaanse marterCalifornische zeeleeuw
rode vosAmerikaanse boommarternoordelijke zeeolifant
Canadese lynxhermelijngewone zeehond
rode lynx of 'bobcat'wezelgewone of Noord-Amerikaanse wasbeer
poema, berg- of zilverleeuwlangstaartwezelAmerikaanse zwarte beer of baribal
gestreepte skunk of gestreept stinkdierAmerikaanse nerts of minkkermodebeer
gevlekte skunkvismarterbruine beer
zeeotterzilver- of Amerikaanse dasgrizzlybeer
VLEERMUIZEN
bleke vleermuisgrijze vleermuisMyotis septentrionalis
Corynorhinus townsendiiMyotis californicusMyotis thysanodes
grote bruine vleermuisMyotis ciliolabrumMyotis volans
Euderma maculatumMyotis evotisMyotis yumanensis
Lasionycteris noctivagansMyotis keenii
rode vleermuiskleine bruine vleermuis
HAASACHTIGEN
Amerikaanse haasfloridakonijn of oostelijke katoenstaartNoord-Amerikaanse fluithaas
prairiehaasbergkatoenstaartkonijn
konijnalaskafluithaas
OPOSSUMS of BUIDELRATTEN
Virginiaanse opossum (foto)

Virginiaanse opossum, knaagdier uit British ColumbiaPhoto: (Drcyrus) CC 2.1 Australia no changes made

KNAAGDIEREN
stompstaarteekhoornhertmuisCallospermophilus saturatus
Canadese of Noord-Amerikaanse beverPhenacomys intermediusCanadese vliegende eekhoorn
bruine lemmingwestelijke oogstmuisgrijze marmot
langstaartwoelmuisnoordelijke lemmingmuisgeelbuikmarmot
bergwoelmuisgraslandhuppelmuisbosmarmot
noordse woelmuiswestelijke huppelmuisvancouvermarmot
oregonwoelmuisPacifische huppelmuisgeelsparchipmunk
graslandwoelmuisoerzon of Noord-Amerikaans stekelvarken (foto)kleine chipmunk
Richardsonwoelmuisberggofferroodstaartchipmunk
Townsendwoelmuiskleine muisgofferTownsendchipmunk
noordelijke rosse woelmuishuismuisgrijze eekhoorn
kleine rosse woelmuisbruine ratzwarte of Amerikaanse voseekhoorn
pluimstaartratzwarte ratDouglaseekhoorn
muskus- of bisamratbeverrat of nutriaAmerikaanse rode eekhoorn

Oerzon of Noord-Amerikaans stekelvarkenPhoto: Danielle Langlois CC 3.0 Unported no changes made

Reptielen

In British Columbia komen drie ondersoorten van de gewone kousenbandslang voor, een slang uit de familie der waterslangen: de Themnophis sirtalis pickeringi, de Themnophis sirtalis fitchi en de Themnophis sirtalis parietalis.

De niet-giftige Pituophis catenifer catenifer is een ondersoort van de Pituophis catenifer en de grootste slang van British Columbia met een lengte van 90-240 cm. Deze slang komt voor in het hete droge binnenland in het zuiden van British Columbia, de Southern Interior.

Andere slangen zijn de bijzondere Hypsiglena torquata deserticola, een nachtdier; de Crotalus oraganus oreganus, een ratelslang; de noordwestelijke kousenbandslang die in het zuidwesten van British Colmbia en op kusteilanden als VancouverIsland voorkomt; de rubberboa die uit de familie der reuzenslangen (o.a. pythons en anaconda's) stamt, maar slechts 35-80 cm groot wordt; de Contia tenuis, een kleine slang (20-45 cm), niet dikker dan een potlood en een nachtdier; de Thamnophis elegans vagrans, die voorkomt in het zuiden van British Columbia tot aan het Peace River District in noordelijke richting en op Vancouver Island, de Coluber constrictor mormon, een ondersoort van de hardloper of geelbuikslang (50-200 cm), leeft in het warme, droge binnenland van British Columbia.

Coluber contrictor mormon, slang die voorkomt in British ColumbiaPhoto: Jrtayloriv CC 3.0 Unported no changes made

British Columbia telt vier hagedissoorten: de korthoornpadhagedis, die leeft in rotsachtige, zandige, droge gebieden, maar waarschijnlijk is uitgestorven in Canada; de ingevoerde Europese muurhagedis; de Elgaria coerulea principis (max. 20 cm), te vinden in het zuiden van British Columbia, Vancouver Island en de Noordelijke Golfeilanden; de Plestiodon skiltonianus skiltonianus, een hagedis uit de familie der skinken (max. 20 cm).

In de zee en op het land telt British Columbia vijf schildpadsoorten: de Oost-Pacifische soepschildpad, de Pacifische lederschildpad, de Pacifische waterschildpad, de lettersierschildpad en de midland sierschildpad.

Geschiedenis

British Columbia vóór de komst van de Europeanen

Tussen 20.000 en 15.000 jaar geleden lieten de eerste voorouders van de 'First Nations' van British Columbia zich zien op het vasteland van Noord-Amerika en in het bijzonder in het huidige British Columbia. Toen werden Noord-Amerika en Azië nog niet gescheiden door de Beringstraat, maar was er nog een landbrug tussen Rusland en Alaska. Vanaf 10.000 v.Ch., na het terugtrekken van de grote gletsjers die het land in die tijd bedekten, vestigden sommigen zich aan de Pacifische kust, anderen trokken meer naar het binnenland. Door de stijging van de zeespiegel was ook de terugweg naar Azië definitief afgesloten.

Men vermoedt dat de kustregio van het huidige British Columbia al snel uitgroeide tot een van de meest dicht bevolkte gebieden van Noord-Amerika met misschien wel meer dan 300.000 inwoners. De inheemse cultuur bleef duizenden jaren ongestoord, tot de komst van de Britten in 1778.

Bovenstaande teorie, want geschreven bronnen zijn er uiteraard niet, wordt de laatste tijd bestreden. De eerste mensen die in Noord-Amerika arriveerden zouden volgens nieuwe theorieën, gebaseerd op koolstof-14-datering, ook over water gearriveerd zijn. Onderstaande afbeelding laat dat goed zien.

Migratie over land en water naar Noord-AmerikaPhoto: Publiek domein

De eerste First Nations-volken aan de kust van de Pacific waren Nuxalk, Cowichan, Gitksan, Haida, Kwakwaka'wakw, Nisga'a, Nuu-chah-nulth, Salish, Sechelt en Tsimshian. Door een relatieve overvloed aan voedsel waren deze volkeren ook op artistiek gebied erg actief, getuige de prachtige totempalen en maskers die bewaard zijn gebleven. Naast het ontwikkelen van hun artistieke kwaliteiten wisten deze kustbewoners ook een complex handelsnetwerk op te bouwen.

In het binnenland, met hardere klimatologische omstandigheden, leefden de mensen een nomadisch leven en waren al blij als ze in hun eigen levensonderhoud konden voorzien. In het noorden van British Columbia volgden deze jagers kariboe en elanden, in het zuiden de bizon. De meeste van de volkeren waren Atapskan (nu Dene genoemd) als Chilcotin, Sekani en Tahltan, Interior Salish en Kootenay.

Een grote gebeurtenis in het jaar 800 had grote invloed op de volkeren in British Columbia. Een uitbarsting van de vulkaan die nu bekend staat als Mount Churchill in de provincie Yukon zorgde ervoor dat het as de natuur vernietigde. Vele indianen vertrokken uit het aangetaste gebied en verhuisden naar het zuidwesten van de Verenigde Staten. Uit deze groepen ontstonden later volkeren als de Navajo en de Apaches.

Totem Plaza at Lions Lookout Park, White Rock, British ColumbiPhoto: Joe Mabel CC 3.0 Unported no changes made

De eerste Europeanen

Rond het midden van de 18de eeuw verschenen de eerste Europse ontdekkingsreizigers, op zoek naar nieuwe rijkdommen, aan de westkust van Canada en de Verenigde Staten. Waarschijnlijk was de Rus Alexei Chirikov (1703-1748) de eerste blanke die British Columbia in 1741 binnenkwam, maar er wordt ook gespeculeerd dat de Engelsman Sir Francis Drake er al in 1579 geweest zou zijn. Chirikov reisde trouwens vooral langs de kust van Alaska.

Daarna volgden in ieder geval Spanjaarden die het hele westen van Mexico tot Vancouver Island claimden. Eerst zeilde Juan Pérez Hernández (ca. 1725-1775) in 1774 van Mexico naar de Queen Charlotte Islands voor de kust van British Columbia en Nootka Sound op Vancouver Island, daarna volgde in 1775 Francisco de la Bodega y Quadra (1744-1794).

Spaanse expedities naar British Columbia en Alaska, eind 18e eeuwPhoto: NorCalHistory - NASA CC 3.0 Unported no changes made

In 1778 bereikte de Britse kapitein James Cook British Columbia en zijn enthousiaste verhalen over de rijkdommen die men er kon vergaren door de handel in dierenhuiden, lokte heel wat avonturiers en pelsjagers naar het gebied. De Schot Alexander MacKenzie (1764-1820) was één van hen, hij trok als eerste boven Mexico het hele continent over, maar strandde in de buurt van het huidige Bella Coola en vluchtte voor Heiltsuk indianen weer naar het oosten. Hij bereikte net niet de open oceaan. Andere bekende pelsjagers waren de Schot Simon Fraser (1776-1862) en de Engelsman David thompson (1770-1857).

Alexander MacKenzie trok als eerste van oost naar west over het Noord-Amerikaanse continentPhoto: Publiek domein

De eerste Europese nederzetting, Fort St. John bij de Peace River, werd in 1794 gebouwd, gevolgd door vele andere. De Hudson's Bay Company (tegenwoordig nog altijd één van de grootste warenhuisketens in Canada) kreeg al snel de controle over al deze handelsposten.

In diezelfde tijd was kapitein George Vancouver (1757-1798) naar de westkust van Noord-Amerika gestuurd om de aanwezigheid op het latere Vancouver Island voor de kust van British Columbia te bestrijden en Vancouver Island voor de Britten te claimen. In 1843 werd de in Guyana geboren Brit James Douglas (1803-1877) naar Vancouver Island gestuurd en stichtte daar Fort Victoria. In 1849 werd Vancouver island een kroonkolonie en in 1849 werden aanspraken van de Britten en de Amerikanen geregeld en de grenzen vastgesteld in het Verdrag van Oregon. Vancouver Island werd toegewezen aan Britisch Columbia.

George Vancouver British ColumbiaPhoto: Publiek domein

In 1858 werd er goud gevonden in de Fraser River en veel goud- en gelukszoekers trokken naar British Columbia, dat meteen tot een kroonkolonie van Groot-Brittannië werd uitgeroepen. Later werd er ten noorden van de Fraser River, in de Cariboo regio, ook goud gevonden en dat leidde tot een nieuwe 'goldrush'. Hoewel de eigenlijke 'goldrush' maar een paar jaar duurde, bleven velen in de regio hangen en werden er veel nederzettingen gesticht.

In 1866 werden British Columbia en Vancouver Island samengevoegd en in 1868 werd Victoria tot hoofdstad uitgeroepen. Samen met de andere staten in het westen van Canada trad British Columbia op 20 juli 1871 toe tot de confederatie 'Dominion of Canada', via de British North American Act van 1867, op voorwaarde dat de federale overheid een spoorweg zou bouwen van het oosten naar het westen van Canada. Dat gebeurde en in 1885 voltooide de Canadian Pacific Railway deze transcontinentale spoorlijn, die loopt van Montréal tot aan de Pacifische kust en veel hout vervoerde voor de bouw van de vele nederzettingen in het westen van Canada. Hoewel een onderdeel van Groot-Brittannië, bleef veel (politieke) macht in handen van de centrale Canadese regering en de individuele provincies. De Canadese Confederatie werd in die eerste jaren geleid door drie toekomstige eerste ministers van British Columbia, Amor De Cosmos (1825-1897), Robert Beaven (1836-1920) en John Robson (1824-1892). Zij pushten British Columbia richting de Canadese Confederatie en in 1871 werd British Columbia de zesde provincie die zich bij de confederatie aansloot. De eerste premier van British Columbia werd de uit Ierland afkomstige, partijloze John Foster McCreight (1827-1913). In oktober 1871 werden de eerste algemene provinciale verkiezingen gehouden en McCreight won een zetel namens Victoria City. Vervolgens werd hij door de luitenant-gouverneur van British Columbia van dat moment, Joseph Trutch, gekozen als eerste premier van British Columbia. In de korte tijd dat hij regeerde, van 14 november 1871 tot 23 december 1872, was de regering van McCreight zeer productief, meer dan 35 wetten werden er aangenomen.

John Foster McCreight werd opgevolgd door de mormoonse journalist Amor De Cosmos (1825-1897; oorspronkelijke naam William Alexander Smith), die door luitenant-gouverneur Joseph Trutch werd gevraagd om als partijloze premier een nieuwe regering te vormen. Hij trad aan op 23 december 1872 en zette in op politieke hervormingen, economische expansie en ontwikkeling van het onderwijs in British Columbia. Na veel kritiek op een aantal privé-zaken trad hij af op 9 februari 1874.

De Cosmos werd op 11 februari 1874 opgevolgd door de partijloze, uit Ierland afkomstige jurist George Anthony Walkem (1834-1908), die na nog geen twee jaar na een motie van wantrouwen gedwongen werd om af te treden. Hij werd op 11 september 1875 opgevolgd door de partijloze jurist Andrew Charles Elliott (1829-1889) en Walkem werd op dat moment de leider van de oppositie in het parlement. Elliott bleef tot 11 februari 1878 premier van een onstabiel kabinet en kreeg het op federaal niveau niet voor elkaar om een spoorlijn naar de Pacific te realiseren. Verder maakte hij zich niet populair door de belastingen te verhogen en ook de bouw van een treinstation voor de hoofdstad Victoria kwam niet van de grond.

Elliott werd op 25 juni 1878 na een succesvolle verkiezingsstrijd opgevolgd door George Anthony Walkem, die iets meer dan twee jaar geleden nog afscheid genomen had van het ambt. De nieuwe Walkem-regering was erg tegen het aannemen van nog meer Chinese arbeiders en in alle contracten die de regering afsloot kwam een clausule waarin het verboden was om Chinezen aan te nemen. Een speciale belasting voor alleen Chinezen werd afgeschoten door het Canadese Hooggerechtshof.

George Anthony Walkem, 3e en 5e premier van British ColumbiaPhoto: Publiek domein

In 1882 verloor Walkem de verkiezingen van de zakenman Robert Beaven (1836-1920), maar die bleef nog geen jaar premier van British Columbia. Hij regeerde een minderheidskabinet van 13 juni 1882 tot 29 januari 1883 en moest aftreden na een motie van wantrouwen. Beaven was later een aantal jaren oppositieleider en ook nog een aantal periodes burgemeester van Victoria.

Beaven werd op 29 januari 1883 opgevolgd door de Engelsman William Smithe (1842-1887 en in Engeland William Smith), die zich in 1862 op Vancouver Island als boer gevestigd had. Smithe was in zijn politieke carrière oppositieleider en nam ook deel aan het kabinet van Andrew Charles Elliott. Hij zorgde er in zijn termijn voor dat de nationale regering de bouw van de Canadian Pacific Railway weer oppakte. Smithe stierf op 28 maart 1887 in het harnas als premier van British Columbia, een lot dat ook zijn partijloze opvolger, advocaat Alexander Edmund Batson Davie (1847-1889), te wachten stond. Davie was de eerste persoon die zijn juridische opleiding volledig in British Columbia genoten had en werd onder andere procureur-generaal onder premier William Smithe. Na de dood van Beavan werd Davie door de luitenant-generaal Hugh Nelson (1830-1893) van Canada gevraagd om premier van British Columbia te worden. Ondanks een slechte gezondheid nam hij op 1 april 1887 de baan aan, maar al op 1 augustus 1889 overleed Davie aan tuberculose.

De negende premier van British Columbia zou de zakenman en journalist John Robson worden (1824-1892). Tijdens de ziekte van zijn voorganger Davie was hij al diens vervanger, en na zijn dood vroeg de luitenant-gouverneur hem om een nieuw kabinet samen te stellen. In zijn regeerperiode vanaf 3 augustus 1889 wilde hij onder meer het hoger onderwijs in British Columbia van de grond tillen. Dat lukte maar gedeeltelijk, toen Robson op 29 juni 1892 plotseling overleed waren er nog maar drie 'high schools' in British Columbia, in Victoria, Nanaimo en Vancouver. Het plan voor een universiteit mislukte door de rivaliteit tussen Victoria en Vancouver en pas in 1915 zou de University of British Columbia haar deuren openen. Johnson overleed op tragische wijze, hij kwam met een vinger tussen de deur van een Londense taxi en overleed negen dagen later aan bloedvergiftiging.

Johnson werd op 2 juli 1892 opgevolgd door de broer van de vroegere premier Alexander Edmund Batson Davie, de advocaat en jurist Theodore Davie (1852-1898), die het onder John Robson al tot procureur-generaal geschopt had. Davie's meest in het oog springende wapenfeit was de bouw van parlementsgebouwen in Victoria. Ondanks zijn baan als premier van British Columbia bleef hij zijn drukke advocatenkantoor aanhouden, en dat kostte hem zoveel tijd en energie dat zijn gezondheid er onder te lijden had. Op 2 maart 1895 trad Davie af als premier van British Columbia.

De Engelsman John Herbert Turner (1833-1918) vertrok in 1856 naar Noord-Amerika en zou uiteindelijk op 4 maart 1895 Theodore Davie opvolgen als elfde premier van British Columbia. Van 1887 tot 1895 was hij de Minister van Financiën en Landbouw van diverse kabinetten (Alexander Davie, John Robson, Theodore Davie); van 1901 tot 1915 zou hij British Columbia vertegenwoordigen in Londen. Tijdens zijn kabinetsperiode lag Turner meteen onder vuur, want tijdens zijn periode als Minster van Financiën (1887-1898) waren er elk jaar grote tekorten. Ook werd hij door oppositionele kranten beschuldigd van favoritisme, een laks ambtenarenapparaat en extravagante uitgaven van overheidsgeld. Tenslotte zou hij zijn publieke functie ook gebruikt hebben om zichzelf te verrijken. In de periode richting provinciale verkiezingen in juli 1898 verloor Turner steeds meer krediet onder de bevolking. Hoewel de verkiezingen ongeveer gelijk eindigden tussen regeringskandidaten en oppositiekandidaten, stuurde luitenant-generaal Thomas Robert McInnes (1840-1904) toch aan op het aftreden van Turner, waar hij na wat tegenstribbelen op 8 augustus 1898 gevolg aan gaf. Met zijn aftreden kwam er een einde aan een in de hoofdstad Victoria gevestigde politieke en economische machtsbasis. De opkomst van Vancouver op het vasteland van British Columbia was sinds de voltooiing van de Canadian Pacific Railway in 1885 onstuitbaar en het economische centrum van British Columbia verschoof langzaam van Victoria naar het vasteland.

John Herbert Turner, 11e premier van British ColumbiaPhoto: Publiek domein

Turner werd op 15 augustus 1898 opgevolgd door de oppositieleider van dat moment, onderwijzer, hoteleigenaar en rancher Charles Augustus 'Charlie' Semlin (1836-1927), nadat luitenant-generaal McInnes eerst de vroegere premier Robert Beaven gevraagd had. Semlin zou maar achttien maanden premier blijven, van 15 augustus 1898 tot 27 februari 1900. De periode rond de eeuwwisseling was een stormachtige periode door de informele structuren die alle politieke groeperingen bij elkaar probeerden te houden. Door een gebrek aan echt leiderschap wist Semlin hier niet goed mee om te gaan, net als met een clash tussen twee van zijn kabinetsleden. Ook enkele hervormingsvoorstellen werden niet geaccepteerd, onder andere met een maandenlange mijnstaking als gevolg. Uiteindelijk ontsloeg luitenant-generaal McInnes het kabinet van Semlin op 27 februari 1900.

Zoals overal in Canada en de Verenigde Staten waren de oorspronkelijke bewoners de dupe van de groeiende bevolking en de economische ontwikkeling. Ook in British Columbia moesten ze hun oorspronkelijke leefgebied verlaten en dat ging gepaard met heel wat geweld. Bovendien klaagden missionarissen over de heidense gebruiken van de indianen met als gevolg een verbod op het uitoefenen van hun traditionele gebruiken. Ook de voor hen zo belangrijke 'potlatch'-traditie, een systeem van elkaar steeds overtreffende giften, werd in de jaren tachtig van de 19e eeuw verboden en pas in 1951 weer in ere hersteld.

In de tweede helft van de 19e eeuw ging het ook steeds beter met de economie van British Columbia, en werd de pelshuidenindustrie vervangen door vooral visserij, bosbouw en landbouw. Dit bleven tot ver in de 20e eeuw de belangrijkste pijlers van de economie. De economische voorspoed zorgde er ook voor dat handelsposten als Victoria, Nanaimo en Kamloops zich snel tot moderen steden ontwikkelden. Nieuwe steden waren Yale, New Westminster en als 'nakomertje' Vancouver, maar die stad groeide in korte tijd uit tot de belangrijkste stad van British Columbia. Vanaf ca. 1850 tot eind 19e eeuw begon ook de etnische diversiteit zich meer en meer af te tekenen, want immigranten kwamen, aangetrokken door de industrialisatie en de daarmee samenhangende economische groei, niet alleen uit Europa, maar vooral ook uit Aziatische landen als China en Japan.

De ontwikkeling van de economie ging gepaard met de opkomst van een militante arbeidersbeweging. De eerste belangrijke staking was in 1903 door treinarbeiders en dat kostte stakingsleider Frank Rogers (ca. 1878-1903) het leven, hij werd gedood door agenten van de Canadian Pacific Railway. De eerste landelijke staking in Canada kostte ook een stakingsleider het leven, in 1918 overleed Ginger Goodwin (1887-1918) bij de Cumberland-steenkoolmijn op Vancouver Island.

De eerste jaren van de 20e eeuw waren een komen en gaan van partijloze premiers. Charles Augustus Semlin werd achtereenvolgens opgevolgd door Joseph Martin (28 februari 1900 - 14 juni 1900, oprichter van de krant Vancouver Guardian en acht jaar lid van het Britse Huis van Afgevaardigden), James Dunsmuir (15 juni 1900 - 21 november 1902, van 1906 tot 1909 de 8e luitenant-gouverneur van British Columbia) en Edward Gawler Prior (21 november 1902 - 1 juni 1903, 11e luitenant-gouverneur van British Columbia).

Ginger Goodwin Memorial op de begraafplaats van Cumberland, British ColumbiaPhoto: Richard Eriksson CC 2.0 Generic no changes made

De 16e premier van British Columbia werd Richard McBride (1870-1917), die van 1 juni 1903 tot 15 december 1915 zijn bewind voerde en als oprichter van de 'Conservative Party' in British Columbia wordt beschouwd. Zijn partij won de eerste verkiezingen in British Columbia die langs partijlijnen gevoerd werd met een meerderheid van twee zetels. De verkiezingen in 1909 en 1912 werden met een grotere meerderheid gewonnen. Onder zijn bewind werd in 1915 de eerste universiteit van British Columbia, de university of British Columbia, geopend. Na zijn regeringstermijn vertegenwoordigde hij zijn provincie nog enkele jaren in Londen. De voltooiing van het Panama Kanaal in 1914 maakte het voor Btitish Columbia gemakkelijker om hout naar de Noord-Amerikaanse oostkust en Europa te transporteren. Het binnenland van British Columbia profiteerde sterk van de voltooing van de Grand Trunk Railway van Edmonton, Alberta naar Prince Rupert. Net als later in de Verenigde Staten zorgde het verbod op alcohol, de 'Prohibition', tussen 1917 en 1921 voor een uitgebreide zwarte markt.

McBride werd opgevolgd door de conservatieve William John Bowser (1867-1933), die echter nog geen jaar aan het bewind bleef en na de verloren verkiezingen in 1916 opgevolgd werd door de liberale partijleider Harlan Carey Brewster (1870-1918), die in 1918 onverwacht op 47-jarige leeftijd overleed en maar anderhalf jaar aan het bewind was. Carey Brewster werd opgevolgd door zijn Minister van Landbouw en Spoorwegen, John Oliver (1856-1927), die British Columbia regeerde van 3 maart 1918 tot zijn dood op 17 augustus 1927. De 20e premier van British Columbia werd John Duncan MacLean (1873-1948), onder premier John Oliver nog Minister van Financiën. Onder zijn bewind kende de Liberal Party een neergang en dat werd nog eens bevestigd in de verkiezingen van 1928, die gewonnen werden door de conservatieven van Simon Fraser Tolmie (1867-1937).

Tolmie regeerde van 1928 tot november 1933, midden in de tijd van de Grote Depressie met zijn massale werkloosheid begin jaren dertig; British Columbia had daarvan het meeste te lijden met een werkloosheid van 28%, het hoogste percentage van geheel Canada. De stakingen en demonstraties in die tijd werden vooral geleid door de Communistische Partij met een piek in 1935, tijdens het bewind van Thomas Dufferin Pattulo (1873-1956), die Tolmie was opgevolgd na een zéér overtuigende verkiezingsoverwinning met 34 van de 47 zetels in het parlement. De aftredende regering Tolmie was tevens voorlopig de laatste geheel conservatieve regering van British Columbia. Na twee maanden van onafgebroken onrust besloten een kleine tweeduizend werkelozen af te reizen naar de hoofdstad Ottawa, een reis die bekend werd onder de naam 'On-to-Ottawa Trek' en geleid door Arthur 'Slim' Evans (1890-1944).

De demonstranten kwamen echter niet verder dan Regina in de provincie Saskatchewan, en in de gevechten tussen hen en onder andere de Royal Canadian Mounted Police vielen twee doden te betreuren, de politieman Charles Millar en de Trekker Nick Shaack. Verder vielen er honderden gewonden en werden meer dan honderd Trekkers en burgers gearresteerd door politie die voorzien was van revolvers en machinegeweren.

Gearresteerde 'trekkers' van de On-to-Ottowa Trek'Photo: Communist Party of Canada in het publieke domein

Pattullo bleef in het zadel na de verkiezingen van 1937, maar de verkiezingen van 1941 leverden geen meerderheid in het parlement op, dus er moest een coalitiegenoot gezocht worden. Pattullo weigerde echter om een coalitie te vormen met de conservatieven, iets waar de Liberal Party juist sterk vóór was. De partij van Pattullo zette hem op non-actief en ging alsnog in zee met de conservatieven onder de interne opvolger van Pattullo, John Hart (1879-1957). Hart was premier tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd vooral bekend door een aantal infra-structurele projecten als de aanleg van de Highway 97 naar het noorden van British Columbia en het eerste belangrijke hydro-elektrische project in Birtish Columbia, het Brisge River Power Project.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog nam de regering van Hart controversiële maatregelen. De Japans-Canadese bevolking werd als 'vijandige vreemdelingen' openlijk gediscrimineerd en in interneringskampen geplaatst, onder andere in de Slocan Valley (BC) werden ca. 22.000 Japanse Canadezen geïnterneerd. Bezittingen, huizen en bedrijven werden zonder pardon afgenomen. Pas in 1988 bracht de Canadese overheid haar excuses over aan de Japans-Canadezen en ontvingen ze een geldelijke compensatie.

In 1942 werd er een gewapende verdedigingsgroep opgericht, de Pacific Coast Militia Rangers, en langs de kust werden kustverdedigingswerken gebouwd, onder andere om de haven van Vancouver te verdedigen. British Columbia kreeg zijdelings ook met oorlogshandelingen te maken. Japan vuurde een klein aantal parachutebommen af op British Columbia, maar na de nederlaag van de Japanners bij Midway was het gevaar geweken.

Een aantal onderdelen van het Canadese leger in British Columbia vocht in Europa tegen de Duitsers, onder andere in Italië, maar ook tegen de Japanners, onder andere door een bataillon van de Rocky Mountain Rangers in de Slag bij de Aleoeten, een eilandengroep (tot 1867 bekend onder de naam Catharina-archipel) in het noorden van de Grote Oceaan, gelegen tussen de Verenigde Staten en Rusland.

British Columbia Vancouver ChinatownPhoto: Xicotencatl CC 3.0 Unported no changes made

In de 20e eeuw trokken veel Chinezen en Japanners naar British Columbia. Alhoewel dit hardwerkende mensen waren, net als de Europeanen die bleven toestromen, waren ze niet al te welkom. In Chinatown en Little Tokyo in Vancouver kwam het zelfs geregeld tot gewelddadige confrontaties.

Tussen de twee wereldoorlogen kende British Columbia een economisch moeilijke periode. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden verschillende Duitse bedrijven vernield, maar na de oorlog ging het weer de goede kant op. De economie van British Columbia was vooral gebaseerd op de natuurlijke rijkdommen en de vraag naar papier en hout nam alsmaar toe. Ook de bevolking bleef gedurende de hele twintigste eeuw groeien. Vooral uit Azië kwamen veel immigranten, waardoor de economie van British Columbia sterk verbonden raakte met Azië. Toen het in het begin van de jaren negentig enorm goed ging in Azië pikte British Columbia een graantje mee, maar toen de Aziatische economie aan het eind van de jaren negentig volledig in elkaar stortte, werd ook de economie van British Columbia zwaar getroffen.

De eerste premier na de Tweede Wereldoorlog was nog steeds John Hart, maar die trad in december 1947 af als premier en als Minister van Financiën. Hij werd opgevolgd door de liberale partijgenoot Byron Ingemar 'Boss' Johnsson (eigenlijk Björn Ingimar 'Bjössi' Jónsson, 1890-1964), de 24e premier van British Columbia. Johnsson was de eerste premier van British Columbia die geboren was ná de toetreding van de provincie British Columbia tot Canada. De liberaal-conservatieve regering won met grote overmacht de verkiezingen van 1949; met 61% de meeste stemmen ooit in de geschiedenis van British Columbia. Maar al in 1951 klapte de coalitie en de conservatieven stapten uit de regering. De daaropvolgende verkiezingen van 1952 werden gewonnen door W(illiam).A(ndrew).C(ecil). Bennett's (1900-1979) Social Credit Party. Bennett zou de langst zittende premier van British Columbia worden, van 1 augustus 1952 tot 15 september 1972. De Social Credit Party van Bennett zou uiteindelijk zeven achtereenvolgende verkiezingen winnen: 1952, 1953, 1956, 1960, 1963, 1966 en 1969. In 1972 stelde hij zich voor de laatste keer kandidaat, maar die verkiezingen gingen verloren.

Tijdens zijn lange regeerperiode, waarin hij ook Minister van Financiën was, werd in 1960 de eerste officiële vlag van British Columbia in gebruik genomen. Ook werden er een aantal nationalisaties doorgevoerd, onder meer van BC Ferries in 1960, BC Hydro in 1961 en BC Rail. Daarnaast veel uitbreidingen en verbeteringen van de highways, stuwdamcentrales in de Columbia River en de Peace River en de oprichting van de Bank of British Columbia, waarvan de regering 25% van de aandelen in bezit had. In 1963 werd de University of Victoria en in 1965 de Simon Fraser University opgericht.

Grafsteen van W.A.C. Bennett op het Kelowna Memorial Park Cemetery, British ColumbiaPhoto: CurtisNaito CC 3.0 Unported no changes made

Op 9 januari 1965 werd het plaatsje Hope in het zuiden van British Columbia getroffen door de grootste aardverschuiving (Hope Slide) die ooit in Canada heeft plaatsgevonden. Door een aardbeving gleed de hele zuidwestelijke helling van een berg naar beneden en werd een compleet meer door het puin begraven. Bovendien kostte het vier personen in een auto het leven.

W.A.C. Bennett werd op 15 september 1972 opgevolgd door David (Dave) Barrett (1930-) van de New Democratic Party of British Columbia (NDP). Onder zijn bewind werd de publieke sector uitgebreid en werden er enkele belangrijke sociale hervormingen en maatregelen doorgevoerd, waaronder het afschaffen van lijfstraffen op scholen.

Dave Barrett werd in 1975 opgevolgd door William Richards 'Bill' Bennett (1932-2015), de zoon van W.A.C. Bennett. En ook hij hield het, net als zijn vader, lang vol, bijna elf jaar. Bennet won de verkiezingen in 1975 van Barrett voor de British Columbia Social Credit Party, de nieuwe naam voor de Social Credit Party. Ook won hij de verkiezingen van 1979 en 1983. Zijn beleid had begin jaren tachtig van de vorige eeuw te lijden onder een economische crisis, op onderwijs en sociale voorzieningen werd fors bezuinigd en arbeidswetgeving lokte een provinciebrede staking uit in 1983.

Daarentegen werden er tientallen miljoenen dollars geïnvesteerd in het binnenhalen en organiseren van de wereldtentoonstelling Expo 86 in Vancouver. Op 2 mei 1986 werd de wereldtentoonstelling geopend door de prins en prinses van Wales, Charles en Diana.

Logo van Expo 86 in Vancouver, British ColumbiaPhoto: Publiek domein

De 28e premier van British Columbia heeft een Nederlandse achtergrond. Geboren in Noordwijkerhout als Wilhelmus Nicholaas Theodore Marie van der Zalm (1934-), emigreerde hij met zijn ouders in 1947 naar Canada, in dit geval de Fraser Valley in British Columbia. In 1986 volgde hij, inmiddels als William Nicholas 'Bill' Vander Zalm, de terugtredende premier Bennett op. Vander Zalm werd een maand voor de verkiezingen van 1986 ingezworen als premier van British Columbia. De British Columbia Social Credit Party van de charismatische Vander Zalm versloeg de NDP met gemak, hoewel hij niet echt een plan had voor de lange termijn. Uiteindelijk strandde zijn premierschap, na een aantal andere akkefietjes, door een geval van belangenverstrengeling bij de verkoop van een tuin.

Vander Zalm werd opgevolgd door de eerste vrouwelijke premier van British Columbia, namelijk vice-premier Rita Johnston (1935-), maar de verkiezingen van 1991 kwamen te snel voor haar en de British Columbia Social Credit Party werd hard afgestraft door de kiezers. De partij sleepte maar zeven zetels binnen, en dat waren tevens de laatste zetels die de partij ooit nog zou winnen, want uiteindelijk werd de partij in 2013 zelfs opgeheven.

De verkiezingen werden gewonnen door een voormalige burgemeester van Vancouver, Michael 'Mike' Franklin Harcourt (1943- ), de leider van de British Columbia New Democratic Party. Harcourt stapte in februari 1996 uit principiële overwegingen op na een missstap ('Bingogate') van een partijgenoot, en ook zijn opvolger Glen David Clark (1957-) trad af na diverse schandalen (casinogate, fast ferryschandaal). De druppels waren een inval in zijn woning door de Royal Canadian Mounted Police in maart 1999 en beschuldigingen in augustus van dat jaar dat hij smeergeld had aangenomen in verband met een casino-aanvraag. Wegens gebrek aan bewijs werd hij later daarvan vrijgesproken, maar op 21 augustus 1999 was hij al afgetreden.

Mike Harcourt, 31e premier van British ColumbiaPhoto: Samuelgodfrey CC 3.0 Unported no changes made

Interim-leider van de NDP en -premier werd Arthur Daniel Miller (1944- ), die tot 24 februari 2000 diende als 32e premier van British Columbia. Op die datum koos een partijconventie van de NDP Ujjal Dosanjh (1947- ) als partijleider en hij werd daardoor tevens premier. De verkiezingen van 2001 werden glansrijk gewonnen door de leider, sinds 1993, van de British Columbia Liberal Party en oppositieleider Gordon Muir Campbell (1948- ), in een eerdere functie de 35e burgemeester van Vancouver. De Liberals wonnen 77 van de 79 zetels, de grootste meerderheid ooit, en het aantal stemmen was het tweede grootste ooit in de geschiedenis van British Columbia. Gordon Campbell werd de zevende premier in tien jaar tijd, en de eerste liberale premier in bijna vijftig jaar.

Meteen aan het begin van zijn regeerperiode deed hij zijn belofte gestand om de inkomstenbelasting te verlagen, meteen maar met 25% voor alle belastingbetalers. Campbell zette ook zwaar in op meer en beter onderwijs. Verder werd het minimumloon verlaagd en slaagde British Columbia (Canada) erin om de Olympische Winterspelen van 2010 naar Vancouver te halen.

Olympisch vuur Winterspelen Vancouver 2010, British ColumbiaPhoto: Duncan Rawlinson CC 2.0 Genericno changes made

De liberalen van Campbell wisten ook de verkiezingen van 17 mei 2005 te winnen, hoewel de meerderheid niet zo groot was als in 2001. Ook de verkiezingen van 12 mei 2009 verliepen wat minder dan in 2001, maar nog altijd met een ruime meerderheid van 49 zetels in een parlement dat inmiddels uit 85 zetels bestond.

Uiteindelijk maakte Campbell bekend dat hij op 3 november 2010, in zijn derde regeerperiode, zou aftreden na maanden van politieke oppositie tegen zijn plan voor een belastingmaatregel, de 'Harmonized Sales Tax (HST). Vanwege dit plan stapte op 11 juni 2010 zelfs een lid van zijn kabinet op, de Minister van Energie, Mijnen en Olievoorraden. Op 14 maart 2011 trad hij daadwerkelijk af en werd opgevolgd door Christina Joan 'Christy' Clark (1965- ), Minister van Onderwijs onder Gordon Campbell. Zij was ook de tweede vrouwelijke premier en de 35e premier sinds British Columbia tot de confederatie toetrad. Clark had de leiderschapverkiezingen van 26 februari 2011 gewonnen (van de voormalige Minister van Volksgezondheid Kevin Falcon met 52% van de stemmen) en wist ook de provinciale verkiezingen van 2013 te winnen, weliswaar via een omweg omdat zij de verkiezingen in haar eigen district verloren had. Op 9 mei 2017 worden de volgende provinciale verkiezingen gehouden. De verkiezingen zijn nipt gewonnen door de NDP, met behulp van de Green Party wordt John Horgan de nieuwe premier.

Christy Clark, 35e premier van British ColumbiaPhoto: Kris krüg CC 2.0 Generic no changes made

Bevolking

Algemeen

Bevolking Vancouver kijkt massaal naar de finale van de ijshockey Stanley-cupPhoto: Vaska037 CC 2.0 Generic no changes made

Canada is een land van immigranten, net als British Columbia. De provinciale populatie bedroeg in 1901 178.000, groeide aan het einde van de Tweede Wereldoorlog uit tot 1.1 miljoen en door voortdurende immigratiestromen tot ca. 4,7 miljoen in 2017. Hoewel de grootste groep immigranten van de Britse eilanden komt, zijn er ook grote groepen Duitsers, Italianen, Russen, Oekraïeners en Grieken. Van meer recente datum zijn Aziatische immigranten, bijvoorbeeld uit Hongkong na de toetreding tot China. Vancouver kent door zijn ligging aan de Stille Oceaan veel Chinezen, meer dan 100.000, en andere Aziatische immigranten. Op dit moment is ongeveer de helft van de inwoners van Aziatische afkomst en na Chinatown San Francisco en Chinatown Manhattan New York heeft Vancouver de grootste Chinatown van Noord-Amerika. Chinatown in de hoofdstad Victoria is de oudste Chinese wijk van Canada en van de gehele Noord-Amerikaanse westkust, want stamt uit de jaren '70 van de 19e eeuw. In 2006 werden er in British Columbia na een volkstelling meer dan dertig etnische groepen van meer dan 20.000 inwoners geteld.

British Columbia trad in 1871 als zesde provincie tot Canada toe. Bekend is dat ca. 90% van de Canadese bevolking binnen een afstand van 160 km van de grens met de Verenigde Staten woont. Minder bekend is dat ca. 75% van British Columbiaanse bevolking binnen 60 km van de Atlantische kust woont. De stad Vancouver telt iets meer dan 610.000 inwoners, in de agglomeratie, met (voor)steden als Surrey, Burnaby, Richmond, Coquitlam, Maple Ridge, New Westminster, Port Coquitlam, North Vancouver, Port Moody, White Rock, Pitt Meadows en Langley, wonen ongeveer dan 2,5 miljoen mensen.

Op Vancouver Island wonen ca. 760.000 mensen, waarvan meer dan de helft in de agglomeratie van het zuidelijk gelegen en qua klimaat zeer prettige Victoria. De rest van de mensen woont aan de zuidoostkust en wat dorpen in het westen en noorden van het eiland. Nanaimo is met ca. 85.000 na Victoria de grootste stad op Vancouver Island.

Overzicht bevolkingsdichtheid British ColumbiaPhoto: Publiek domein

Nederlandse Canadezen

Hoewel de eerste Hollanders al in de 17e eeuw in Noord-Amerika arriveerden, kwam de stroom pas goed op gang tijdens de Amerikaanse Revolutie (1775-1783), toen Hollandse loyalisten zich in de Brits Noord-Amerikaanse kolonies vestigden. Deze groep paste zich snel aan en ging vrij geruisloos op in de grote immigratiegolf na 1815. Vanaf ca. 1850 kwam er door slechte economische en socale omstandigheden in Nederland weer een grote immigratiegolf op gang, die zich vooral concenteerde op de Amerikaanse 'frontier'. Vanaf ca. 1880 werd de goedkope landbouwgrond steeds duurder en trokken nieuwe immigranten en Amerikaanse Nederlanders naar de Canada 'Last Best West'.

Een bevolkingsonderzoek in 2006 wees uit dat er iets meer dan één miljoen Canadezen zijn met een Nederlandse achtergrond. De emigratie van Nederlanders naar Canada is in drie periodes te verdelen. Gedurende de eerste periode van 1890 tot 1914 trokken de Nederlandse immigranten richting de prairies van West-Canada en stichtten daar nederzettingen als New Nijverdal (nu Monarch in Alberta), Neerlandia in Alberta (1911) en Edam in Saskatchewan (1907).

Edam Cafe in Edam, SaskatchewanPhoto: Jacobsimmonds CC 3.0 Unported no changes made

De meerderheid van deze immigranten verspreidde zich over West-Canada als boer of als boerenknecht. Andere immigranten vestigden rond grote steden al Calgary, edmonton en Winnipeg. De laatste stad had voor de Eerste Wereldoorlog waarschijnlijk de grootste Nederlandse gemeenschap van Canada.

De tweede grote immigratiegolf duurde van 1923 tot 1930, eindigend aan het begin van de Grote Depressie. Goedkope landbouwgrond was er niet veel meer, maar in andere sectoren konde de immigranten nog gemakkelijk een baan vinden, met name toen de economische crisis op zijn eind liep en de economie weer aantrok. Met name in Ontario en westelijke provincies als British Columbia grepen de Nederlandse immigranten hun kans. Veel Nederlanders vestigden zich in die periode in het zuiden en zuidwesten van Ontorio, en dan speciaal in Toronto. Men schat dat tussen 1890 en 1930 ca. 25.000 Nederlandse en Amerikaans-Nederlandse immigranten zich in Canada vestigden.

Door de grote economische crisis in de jaren dertig en door de Tweede Wereldoorlog zakte de immigratie naar Canada even in, maar vanaf 1947 kwam de immigatie weer goed op gang uit economisch geruïneerde landen van Europa. aanvankelijk waren de nieuwe immigranten weer veelal afkomstig van de agrarische sector, maar al snel waren er meer technici en andere vakmensen nodig. Ontario was de populairste bestmming, maar ook trokken veel immigranten naar Alberta, British Columbia en de maritieme provincies. Eind jaren zestig van de vorige eeuw hadden zich ca. 150.000 Nederlandse immigranten gevestigd in alle Canadese provicies, behalve in Newfoundland & Labrador.

Overzicht aantal immigranten, +100.000 o.a. uit NederlandPhoto: Kransky CC 3.0 Unported no changes made

Bijzonder zijn de vele nazaten van 19e eeuwse Russische immigranten, aanvankelijk in de provincie Saskatchewan, in stadjes als Grand Forks en vooral Castlegar (sinds 1908), maar ook in de provincie Saskatchewan. Deze zogenaamde 'Doechoboren', religieuze pacifisten uit Zuid-Rusland en Oekraïne, vluchtten in 1899 vanwege hun religieus-politieke overtuigingen onder leiding van Peter Verigin (1859-1924) of 'Lordly' uit Rusland voor de Russische tsaar Nicolaas II naar onder andere Canada. Zij trokken zich niets aan van de overheid en wezen de liturgie en procedures van de georganiseerde kerk af. Zij geloofden dat God zich in ieder individu ophield, en niet in een kerkgebouw of instituut. De Douchoboren werden onder andere gesteund door de beroemde Russische schrijver Leo Tolstoi. In de jaren '20 van de vorige eeuw waren er ca. 90 Douchoboren-nederzettingen in British Columbia, ieder met zo'n zestig bewoners. Op dit moment leven er ca. 15.000 Douchoboren in British Columbia, ca. 30.000 als iedereen met Douchobor-roots meegeteld wordt. De 'Freedomites' of 'Sons of Freedom', was een controversiële afgesplitste sekte die geweld niet schuwde en vaak naakt rondliep.

Dukhobor-vrouwen aan het werk in SaskatchewanPhoto: Publiek domein

Peter Verigin, leider van de DouchoborenPhoto: E.J. Campbell / British Library in het publieke domein

First Nations

De welig begroeide kust van British Columbia trok de afgelopen duizenden jaren vele culturen aan. Volkeren als de Haida, Nuxalk en Tsimshian hadden door de massale aanwezigheid van voedsel (o.a. zalm) voldoende tijd over om prachtige totempalen en grote kano's te maken. In het binnenland van British Columbia was de situatie voor een volk als de Salish volkomen anders, daar was het leven vooral gericht op de eerste levensbehoeftes en het overleven van de lange en strenge winters. In het uiterste noorden waren volkeren als de Tagish en de Gwich'in volkomen afhankelijk van migrerende elanden en rendieren. De grootste inheemse groep zijn de Quw'utsun', waarvan ca. 4000 mensen in de Cowichan Valley wonen.

De neergang van de First Nations begon met de komst van De Europeanen en hun meegebrachte ziektes. Later kwamen daar nog zaken als racisme en pure discriminiatie bij. Nog in 1859 besliste de gouverneur van British Columbia, James Douglas, dat alle land en bezit van de First Nations-volkeren het eigendom van de Kroon waren. Ook de eeuwenoude potlatch-traditie werd verboden. Vanaf de tweede helft van de 20e eeuw zijn de verschillende (landelijke) regeringen terug gekomen op al die besluiten en werd de cultuur van de First Nations weer meer gewaardeerd en bevorderd. Een moeilijk in ingewikkeld proces vormen de aanspraken van de First Nations op hun grondbezittingen van voor 1859. Tot op heden is er één overeenkomst gesloten, en wel met het Nisga'a volk, dat een compensatiebedrag ontving van van 200 miljoen dollar en een zekere mate van zelfbestuur. Slechts 20% van alle First Nations volkeren is met onderhandelen begonnen.

In British Columbia is in 2009 een 'Recognition and Reconciliation Act' aangenomen die letterlijk alle wetten die met de First Nations te maken hebben onder loep neemt. Een van de ideeën is om de 203 First Nation volkeren van British Columbia te verenigen onder ca. 30 bestuurslichamen. Maar al in 2011 concludeerde een top van de Union of British Columbia Indian Chiefs en de British Columbia Assembly of First Nations dat de wet onuitvoerbaar was en in feite 'dood' werd verklaard.

Vlag van het Nisga'a volk, British ColumbiaPhoto: Publiek domein

Potlatch

De oorspronkelijke bewoners van British Columbia vierden allemaal de zogenaamde 'potlatch'-ceremonie ter ere van speciale gebeurtenissen. Meerdere dagen wordt er gedanst, gevast en cadeaus uitgewisseld. Van de uitgenodigde gasten wordt verwacht dat ze een tijdje later een dankfeest geven. Dat feest is dan vaak nog mooier en groter dan het oorspronkelijke feest. Ook de gasten op dit feest zijn dan min of meer verplicht om ook weer een dankfeest te houden. Deze kringloop kan maandelang duren. De potlatch werd in 1927 verboden, maar is sinds 1951 weer legaal en wordt nog altijd gevierd.

Potlatch: gebouw waar gasten verblijven tijdens de potlatch, Thunderbird Park, Victoria in British ColumbiaPhoto: HighInBC CC 2.5 Unported no changes made

Totempalen

De totempalen van de First Nations aan de kust van British Columbia zijn de hoogtepunten van menig toerist. De totempalen hadden en hebben verschjillende functies, van het uitbeelden van verhalen tot het uitleggen van de familiegeschiedenis. Wetenschappers gaan er vanuit dat totempalen al gebruikt werden voordat de Europeanen in cinctact kwamen met First Nations, maar dan vaak als onderdeel van een woning. Pas in de 19e eeuw, met behulp van veel betere materialen, kwam het maken van totempalen volledig tot bloei. Aan deze ontwikkeling kwam bijna een einde door de culturele repressie die door de Canadese en Amerikaanse autoriteiten werd uitgeoefend op de First Nations.

Pas in de jaren '30 van de vorige eeuw werd het vervaardigen van totempalen weer opgepakt door houtsnijders als Mungo Martin, een Kwakwaka'wakw opperhoofd die veel totempalen maakte voor het Royal British Columbia Museum in Victoria. Eind 20e eeuw werden de totempolen weer wereldwijd bekend door de Haida-artiest Bill Reid.

Totempalen zijn heilig voor de First Nations en de ontwerpen behoren specifiek tot een familie, clan of groep. Veel First Nations proberen om oude totempalen uit de 19e eeuw terug te halen uit de diverse musea waar ze wereldwijd tentoongesteld worden.

Totempalen worden bijna altijd gemaakt van de 'Western red cedar', de reuzenlevensboom. De grootste totenmpaal ter wereld is de uit twee delen bestaande, 53 meter hoge totempaal in Alert Bay in het noorden van Vancouver Island. Het gebied rond de Hazeltons, Old Hazelton, South Hazelton en New Hazelton, staat bekend als de 'Totem Pole Capital of the World'.

Hoogste totempaal ter wereld in Alert Bay, British ColumbiaPhoto: Owen Lloyd CC 3.0 Unported no changes made

Ogopogo

British Columbia heeft haar eigen Monster van Loch Ness, Ogopogo. Ogopogo heeft een drakenachtig uiterlijk en leeft volgens de Salish First Nation in het Okanaganmeer in het zuiden van British Columbia en is in de gehele Okanagan Valley te zien op onder andere briefkaarten, billboards of bumperstickers. De naam Ogopogo komt uit een liedje dat in de jaren '20 van de vorige eeuw vaak te horen was in de varieté-theaters, maar de mythe dateert al van veel vroeger. De Salish geloofden in een creatuur N'ha-a-itk, wat 'meer-demon' betekent, een gedemoniseerde man die door de goden gestraft was omdat hij een stamgenoot gedood zou hebben. Om het monster te behagen offerden de Salish dieren elke keer als ze in de buurt van Rattlesnake Island kwamen, waar Ogopogo zich ophield.

Ogopogo, Okanagan Lake, British ColumbiaPhoto: Hamedog / Beyond My Ken CC 3.0 Unportedno changes made

Taal

Canada TweetaligPhoto: Publiek domein

Canada kent twee officiële talen, Engels en Frans. Frans is de moedertaal van 24% van de bevolking, Engels van 63% van de bevolking.

Canadezen hebben hun eigen kenmerkende accent, maar het geschreven Canadees-Engels lijkt erg veel op het Engels in Groot-Brittannië. Buiten Quebec hebben steeds minder mensen Frans als moedertaal, en hoewel er nog Franstalige gemeenschappen voorkomen in de maritieme provincies, Manitoba en Ontario, is de taal in sommige gebieden sterk beïnvloed door het Engels op het gebied van woorden en zinsbouw. Dit heeft geleid tot een voor een buitenstaander onbegrijpelijke mengtaal die ‘franglais’ wordt genoemd.

Door verschillende emigratiegolven werden er na een onderzoek in 2006 veertig talen geteld met meer dan 2000 sprekers. Engels is uiteraard de leidende taal in British Columbia, het Frans is in tegenstelling tot in Oost-Canada nauwelijks aanwezig. Zo zijn er veel meer inwoners van British Columbia die Mandarijn of Kantonees spreken dan Frans.

Nederlands wordt in Canada door zo'n 140.000 mensen gesproken door migranten van zowel de eerste asls de tweede generatie. Het betreft met name Nederlanders die in in de jaren '50 en '60 naar Canada emigreerden, maar ook Vlamingen behoren tot deze groep. Deze immigranten en hun kinderen wonen vooral in stedelijke gebieden als Vancouver, Ottawa en Toronto. Nederlandse les wordt gegeven op onder andere The University of British Columbia en de University of Waterloo en de University of Toronto in Ontario.

In British Columbia zijn de laatste honderd jaar tien First-Nation-talen uitgestorven. First Nation-talen, zoals het Skidegate Haida van de Haida Gwaii (Queen Charlotte Islands) via het Skidegate Haida Immersion Program (1998), probeert men te behouden voor de toekomst.

Godsdienst

Algemeen

Overzicht religies in British ColumbiaPhoto: StatGraphs CC 3.0 Unported no changes made

De bevolking van British Columbia is voornamelijk christelijk, met als overheersende denomaties de katholieke en de protestantse kerk.

De meeste joden wonen in Vancouver, op dit moment de op twee na grootste joodse gemeenschap van Canada.

Met de komst van vele culturen door de eeuwen heen, zijn ook hun geloven meegekomen en over de hele provincie British Columbia zijn boeddhistische, sikh- en hindoe-tempels te vinden.

Bijzondere religieuze gebouwen in British Columbia

HOPE
Christ Church: anglicaanse kerk, ingewijd in 1861 door George Hills (1816-1895), de eerste bisschop van het diocees British Columbia. De oudste kerk op het vasteland van British Columbia en tevens de oudste kerk in de provincie op de originele fundamenten.

RICHMOND
International Buddhist Temple (ook onder de naam Guan-Yin Temple): authentieke Chinese tempel, gereed in 1983 en in 1986 officieel ingewijd, waar het Mahayana-boeddhisme bestudeerd en gepraktiseerd kan worden. Symmetrisch gebouwd in een keizerlijke stijl met de keizerlijke kleur geel en Chinese drakenfiguren op het dak en aan balken en pilaren.

VANCOUVER
Christ Church Cathedral: de oudste(neogotische) kerk van Vancouver, de eerste mis werd gehouden in 1889. Glas-in-lood ramen zijn van Edward Burne-Jones (1833-1898), een Engels ontwerper en kunstenaar die zeer sterk verbonden was met de Pre-Raphaelite Brotherhood. Burne-Jones behoorde tot de tweede golf van de beweging, die zich na 1860 manifesteerde en ook wel de 'aesthetic movement' wordt genoemd.

VICTORIA
Christ Church Cathedral: Anglican Church of Canada kathedraal van het diocees British Columbia. In 13e eeuwse gotische stijl opgetrokken kathedraal, geïnspireerd door de Durham Cathedral in Durham, Noordoost-Engeland. Ontworpen door de uit Victoria afkomstige architect J.C.M. Keith. eerste steen werd gelegd in 1926, maar het zou nog enkele tientallen jaren voordat de kathedraal voltooid zou zijn. Nog in 1983 werden er twee klokken in de toren gehangen, in aanwezigheid van de Engelse koningin Elizabeth II en haar man prins Philip.

YALE
St. John the Divine: oudste kerk in British Columbia, nog uit de pionierstijd (1863).

St. John the Divine, oudste kerk van British Columbia uit 1863Photo: Darren Kirby CC 3.0 Unported no changes made

Samenleving

Staatsinrichting

Parlementsgebouw British Columbia in de hoofdstad VictoriaPhoto: Ikiwaner CC 3.0 Unported no changes made

De Koningin

De tien provincies en drie territoria van Canada maken deel uit van een federatie met als staatsvorm de parlementaire democratie. Canada is een zelfstandige constitutionele monarchie binnen het Britse Gemenebest en omvat naar Brits (Westminster) model een Kroon, een Senaat en een Huis van Afgevaardigden of Lagerhuis.

De Canadese wet erkend de Koning of Koningin, in dit geval Elizabeth II, als staatshoofd. Alle federale wetten worden aangenomen in naam van de Koning of Koningin. Verder is het vooral een ceremoniële functie.

De Gouverneur-Generaal

De Gouverneur-Generaal is de permanente vertegenwoordiger van de Koning of Koningin in Canada. De Gouverneur-Generaal wordt in principe voor een periode van vijf jaar benoemd door het staatshoofd op advies van de premier van Canada.

Een van de belangrijkste taken van de Gouverneur-Generaal is om te garanderen dat Canada altijd een premier heeft. Bijvoorbeeld, als een partij na verkiezingen geen duidelijke meerdeheid heeft of als de zittende Gouverneur-Genraal overlijdt, dan kiest de Gouverneur-Generaal een opvolger.

Verder acteert de Gouverneur-Generaal alleen op advies van de premier en zijn kabinet. Andere taken van de Gouverneur-Genraal zijn: bijeenroepen parlement, openen en sluiten van parlementszittingen, voorlezen troonrede, koninklijke goedkeuring geven aan wetsvoorstellen, ondertekenen staatsdocumenten en het ontbinden van het parlement bij nieuwe verkiezingen.

David Lloyd Johnston (1941-), 28e Gouverneur-Generaal van CanadaPhoto: Valacosa CC 2.5 Generic no changes made

De Senaat

De 'Senate' bestudeert, wijzigt en verwerpt of aanvaardt wetsvoorstellen die in de 'House of Commons' aangenomen zijn. De Senaat kan ook zelf wetsvoorstellen indienen, maar die mogen dan geen publiek geld kosten of met belastingen te maken hebben, dat is alleen het voorrecht van het huis van afgevaardigden. Geen enkel wetsvoorstel kan wet worden zonder door de Senaat te zijn beoordeeld. Senatoren bestuderen in commissies ook belangrijke sociale, juridische en economische zaken. Een van de andere taken van de Senaat is de belangen te waarborgen van alle Canadese regio's, provincies, territoria en minderheidsgroeperingen.

De 105 zetels van de Senaat worden zodanig verdeeld dat recht gedaan wordt gedaan aan de grootte van de regio. Senatoren worden aangesteld door de Gouverneur-Generaal op voorspraak van de premier en mogen in de Senaat blijven tot de leeftijd van 75 jaar.

Vergaderkamer 'Senate' van CanadaPhoto: Makaristos in het publieke domein

Het Huis van Afgevaardigden

De meeste wetten in Canada starten als wetsvoorstellen in de 'House of Commons', het Huis van Afgevaardigden of Lagerhuis, in Nederland de Tweede Kamer. De leden van het Lagerhuis besteden hun tijd voornamelijk aan debateren en het stemmen over wetsvoorstellen. Het Lagerhuis is ook de plaats waar de de leden de mening van hun kiezers vertegenwoordigen, discussiëren over nationale kwesties en de regering controleren en ter verantwoording roepen.

Om lid te worden van het Lagerhuis moet men eerst meedoen aan een van de 338 regionale verkiezingen, 'constituencies' of 'ridings'. De kandidaat met het grootste aantal stemmen gaat naar het Lagerhuis, ook al behaald men minder dan de helft van de stemmen.

De 338 zetels in het Huis van Afgevaardigden, dat aantal wordt elke tien jaar indien nodig aangepast, worden ruwweg verdeeld naar aanleiding van het aantal mensen dat in een provincies of territorium woont. Dus hoe meer inwoners, hoe meer leden in het Huis van Afgevaardigden. Voorwaarde is wel dat elke provincie of territorium minstens net zoveel zetels heeft in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat. British Columbia heeft op dit moment 42 vertegenwoordigers in de nationale 'House of Commons' en 6 zetels in de 'Senate'.

Vergaderzaal 'House of Commons' CanadaPhoto: Makaristos in het publieke domein

Zetelverdeling Senaat van Canada

Provincie Zetels
Ontario 24
Québec 24
Maritieme Provincies 24
Nova Scotia10
New Brunswick10
Prince Edward Island4
Westelijke Provincies 24
Manitoba6
British Columbia6
Saskatchewan6
Alberta6
Overigen 9
Newfoundland & Labrador6
Northwest Territories1
Yukon1
Nunavut1
Totaal 105

Zetelverdeling Huis van Afgevaardigden Canada

ProvincieZetels
Ontario121
Québec78
British Columbia42
Alberta34
Manitoba14
Saskatchewan14
Nova Scotia11
New Brunswick10
Newfoundland & Labrador7
Prince Edward Island4
Northwest Territories1
Nunavut1
Yukon1
Totaal338

In 1982 werd een grondwetswijziging doorgevoerd (Constitution Act 1982) die het Canadese parlement de bevoegdheid gaf zelf wijzigingen in de grondwet aan te brengen zonder voorafgaande toestemming van het Britse parlement. Voor wijziging van de Grondwet is een besluit vereist van het federale parlement en van zeven provincies (met tezamen meer dan 50% van de bevolking). In de Senaat geldt regionale vertegenwoordiging en de 105 leden worden net als in Groot-Brittannië door de premier benoemd. Het politieke gewicht van de Senaat is vrij gering omdat de regering over de kandidatuur van de senaatsleden beslist. Bovendien is het Canadese kabinet alleen verantwoording schuldig aan het Lagerhuis, niet aan de Senaat. De Senaat houdt zich vooral bezig met de wijziging van wetsvoorstellen.

De staatsinrichting heeft een federale structuur; elke provincie, en dus ook British Columbia, heeft een eigen constitutie, een door de Gouverneur-Generaal benoemde Luitenant-Gouverneur die door het federale kabinet wordt voorgedragen en een uit één Kamer bestaande wetgevende vergadering.

De Luitenant-Gouverneur van British Columbia vertegenwoordigt de koningin in Canada op provinciaal niveau en is het wettelijke staatshoofd van British Columbia, en dat betekent dat hij of zij de hoogste representant van het volk is en de hoogste positie bekleedt in de provinciale regering.

De British Columbia Executive Council, ook wel onder de naam Cabinet of British Columbia, bestaat uit de Luitenant-Gouverneur, de premier en zijn kabinetsministers, die eveneens lid zijn van het parlement en gekozen worden door de Luitenant-Gouverneur en de premier.

British Columbia is sinds 2002 de eerste Canadese provincie waar op een vaste dag de parlementsverkiezingen voor de 'Legislative Assembly of British Columbia' worden gehouden. Deze verkiezingen vinden plaats om de vier jaar op de tweede dinsdag in mei. De volgende verkiezingen worden gehouden op dinsdag 9 mei 2017.

Het aantal kamerzetels is in de loop van de tijd toegenomen van 25 voor de eerste verkiezingen in 1871 tot de huidige 85 zetels.

Wetkundig zit Canada nogal ingewikkeld in elkaar. Statuten die zijn uitgevaardigd door het federale parlement, zijn in het hele land geldig; wetten van de provinciale wetgever gelden alleen in de desbetreffende provincie. Daarom zijn er van provincie tot provincie grote verschillen in wetten en voorschriften – voor zover ze zaken betreffen die onder de bevoegdheden van de provincie vallen uiteraard. Het strafrecht is een federale zaak en dus in heel Canada hetzelfde.

Sinds de toetreding tot de Confederatie heeft British Columbia 34 premiers gehad, waarvan er veertien niet aan een partij gebonden waren. Van de partijgebonden premiers behoorden dr drie tot de conservatieven, acht tot de liberalen, vier tot de British Columbia Social Credit Party (of Socreds) en vijf waren New Democrats. De eerste premier was John Foster McCreight, die in 1871 ingezworen werd.

Joseph Martin was maar 106 dagen premier, W.A.C. Bennett was met meer dan twintig jaar de tot nu toe langst zittende premier en de enige die in vier verschillende kabinetten diende. Kim Campbell uit Port Alberni, hoewel maar vijf maanden in 1993, was de eerste vrouwelijke premier van Canada en tevens de eerste ingezetene van British Columbia die deze functie ooit vervulde. De huidige premier van British Columbia is Christy Clark, die op 14 maart 2011 ingezworen werd.

Christy Clark, 34e premier van British ColumbiaPhoto: Kris Krug CC 2.0 Generic no changes made

Overzicht premiers British Columbia

NaamRegeerperiodePartij
John Foster McCreight (1827-1913)14 november 1871-23 december 1872partijloos
Amor De Cosmos (1825-1897)23 december 1872-9 februari 1874partijloos
George Anthony Walkem (1834-1908)11 februari 1874-29 januari 1876partijloos
Andrew Charles Elliott (1829-1889)1 februari 1876-25 juni 1878partijloos
George Anthony Walkem (1834-1908)25 juni 1878-6 juni 1882partijloos
Robert Beaven (1836-1920)13 juni 1882-29 januari 1883partijloos
William Smithe (1842-1887)29 januari 1883-28 maart 1887partijloos
Alexander Edmund Batson Davie (1847-1889)1 april 1887-1 augustus 1889partijloos
John Robson (1824-1892)2 augustus 1889-29 juni 1892partijloos
Theodore Davie (1852-1898)2 juli 1892-2 maart 1895partijloos
John Herbert Turner (1834-1923)4 maart 1895-8 augustus 1898partijloos
Charles Augustus Semlin (1836-1927)15 augustus 1898-27 februari 1900partijloos
Joseph Martin (1852-1923)28 februari 1900-14 juni 1900partijloos
James Dunsmuir (1851-1920)15 juni 1900-21 november 1902partijloos
Edward Gawler Prior (1853-1920)21 november 1902-1 juni 1903partijloos
Richard McBride (1870-1917)1 juni 1903-15 december 1915Conservative Party
William John Bowser (1867-1933)15 december 1915-23 november 1916Conservative Party
Harlan Carey Brewster (1870-1918)23 november 1916-1 maart 1918Liberal Party
John Oliver (1856-1927)6 maart 1918-17 augustus 1927Liberal Party
John Duncan MacLean (1873-1948)20 augustus 1927-20 augustus 1928Liberal Party
Simon Fraser Tolmie (1867-1937)21 augustus 1928-15 november 1933Conservative Party
Thomas Dufferin Pattullo (1873-1956)15 november 1933-9 december 1941Liberal Party
John Hart (1879-1957)9 december 1941-29 december 1947Liberal Party
Boss Johnson (1890-1964)29 december 1947-1 augustus 1952Liberal Party
William Andrew Cecil Bennett (1900-1979)1 augustus 1952-15 september 1972Social Credit Party
Dave Barrett (1930-)15 september 1972-22 december 1975New Democratic Party
Bill Bennett (1932-2015)22 december 1975-6 augustus 1986Social Credit Party
Bill Vander Zalm (1934-)6 augustus 1986-2 april 1991Social Credit Party
Rita Johnston (1935-)2 april 1991-5 november 1991Social Credit Party
Mike Harcourt (1943-)5 november 1991-22 februari 1996New Democratic Party
Glen Clark (1957-)22 februari 1996-25 augustus 1999New Democratic Party
Dan Miller (1944-)25 augustus 1999-24 februari 2000New Democratic Party
Ujjal Dosanjh (1947-)24 februari 2000-5 juni 2001New Democratic Party
Gordon Campbell (1948-)5 juni 2001-14 maart 2011Liberal Party
Christy Clark (1965-)14 maart 2011 -Liberal Party

Amor De Cosmos, tweede premier van British ColumbiaPhoto: Publiek domein

Administratieve indeling

Canada IndelingPhoto: Publiek domein

Sinds 1999 bestaat de federale staat Canada (opgericht op 1 juli 1867) uit tien provincies en drie ‘territories’. Iedere provincie heeft een hoge mate van autonomie, o.a. tot uiting komend in de bevoegdheid zelf het plaatselijke bestuur te regelen. Verder is het grotendeels zelfstandig op gebieden als gevangeniswezen, onderwijs, gezondheidszorg en belastingen. De Kroon is in elk van de provincies vertegenwoordigd door een Luitenant-Gouverneur.

ProvincieHoofdstadOppervlakteInwoners
AlbertaEdmonton948.000 km23.113.600
British ColumbiaVictoria661.200 km24.141.300
ManitobaWinnipeg650.000 km21.150.800
New BrunswickFredericton73.500 km2756.700
Newfoundland & LabradorSt. John's406.000 km2531.600
Northwest TerritoriesYellowknife3.300.000 km241.400
Nova ScotiaHalifax55.000 km2944.800
NunavutIqaluit1.900.000 km228.700
OntarioToronto1.070.000 km212.068.300
Prince Edward IslandCharlottetown5.657 km2139.900
QuébecQuébec-City1.650.000 km27.455.200
SaskatchewanRegina651.900 km21.011.800
Yukon TerritoryWhitehorse536.000 km229.900

Economie

British Columbia Downtown VancouverPhoto: Bobanny CC 3.0 Unported no changes made

De economie van British Columbia is na de economische en financiële crisis van na 2008 weer booming. Begin 2016 creëerde de meest westelijke provincie van Canada maandelijks meer dan 10.000 banen en het werkeloosheidsprecentage daalde naar 5,8%, sinds 1976 had British Columbia op dat moment weer de minste werkelozen in Canada. Terwijl de rest van het land nog leed onder dalende vastgoedprijzen en een haperende industrie, profiteerde British Columbia van een sterk aantrekkende vastgoedmarkt die het consumentenvertrouwen en het daarmee samenhangende uitgavenpatroon stimuleerde. Deze gunstige economische omstandigheden vielen bovendien samen met een revival van de houtindustrie. De verwachting is dat het bruto binnenlands product van British Columbia, net als dat van de provincie Ontario, tot en met 2017 zal stijgen met 2,5% per jaar. De laatste keer dat British Columbia een dergelijke groei realiseerde was in 2005, en de grootste groei in twee opeenvolgende jaren was in 1961 en 1962.

Wat werkgelegenheid betreft overtreft British Columbia de rest van Canada in bijna elke sector, en dan vooral bij de groothandel, kleinhandel en woningbouw. De werkgelegenheid in de kleinhandel steeg de afgelopen jaren tussen de 5-10% per jaar, in derest van Canada was dat slechts 1,5%. ook in de groothandel zijn de verschillen met de rest van het land groot. Maar ook de industrie vestigt zich steeds meer in British Columbia. Huizenprijzen schoten in Vancouver in één jaar tijd omhoog met tientallen procenten tot wel 25%.

De agrifood-sector in British Columbia (primaire productie, verwerkende industrie, toeleveranciers, distributie, retail en horeca) is een de meest gevarieerde in Canada. Verwerkt wordt melk, vlees, kip, vis, fruit (met name in Okanagan Valley), groenten, bessen, druiven, paddestoelen, bloembollen, sierplanten en sierheesters. De productie van voedsel en drank, de tweede grootste verwerkende industrie van British Columbia, bracht in 2013 ca. 7,5 miljard euro op. Port Alberni, een belangrijk centrum van de houtindustrie, net als Port McNeill, heeft zichzelf uitgeroepen tot 'zalm-hoofdstad' van de wereld, net trouwens als Campbell River. Grass Root Diaries in Salmon Arm, voorheen Gort's Gouda Cheese Farm, maakt op traditionele wijze Goudse en Maasdammer kaas.

De bosbouwsector van British Columbia blijft zeer belangrijk voor de economie van de provincie. Terwijl de vraag naar hout, houtpulp en papier vanuit de Verenigde Staten blijft aanhouden, lijkt de vraag naar houtpulp en hout vanuit Azië jaarlijks toe te nemen. Zo blijft de bosbouw voor veel gemeenschappen in British Columbia, niet alleen op het platteland, maar ook in stedelijke regio's en en voor First Nations-gemeenschappen, van essentieel belang. Van de meer dan 100 iljoen ton cellulose die wereldwiwijd wordt geproduceerd, komt ca. 10% uit Canada en daar weer de helft van uit de bossen van British Columbia. De gehele bosbouwsector van British Columbia is goed voor meer dan 60.000 banen en alleen de export levert jaarlijks al meer dan 10 miljard euro op. Centra van de houtindustrie zijn onder andere plaatsen als Squamish, Port Alberni, Golden, Revelstoke en Powell River en Vancouver Island.

In vroeger jaren werd met name op de bossen aan de westkust van British Columbia ernstige roofbouw gepleegd. En ook op dit moement worden er meer bomen gerooid dan dat er aangeplant worden. Milieubeschermers hebben inmiddels afgedwongen dat er strengere regels gelden voor de houtkap.

Vervoer van hout in de buurt van Vancouver, British ColumbiaPhoto: Tony Hisgett CC 2.0 Unported no changes made

Bekend als Hollywood North is de regio Vancouver met tientallen opgenomen, vaak Amerikaanse speelfilms en tv-series per jaar, de op twee na grootste speelfilm productielocatie in Noord-Amerika, na Los Angeles en New York.

Marijuanateelt speelt ook een belangrijke rol in de economie van British Columbia, volgens sommigen speelt het een grotere rol dan de bosbouw.

Hoewel British Columbia voor Europeanen misschien niet het eerste opkomt als wijnbouwgebied, produceert deze Canadese provincie al decennia lang de lekkerste wijnen en in een grote variëteit. Door de vele klimaten en bodemgesteldheden kunnen telers de beste plaatsen uitzoeken voor elke druivensoort.

Er worden in British Columbia meer dan zestig druivensoorten gebruikt; van Auxerrois tot Zweigelt! Hoewel traditionele soorten als Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Pinot Gris, Chardonnay en Riesling nog steeds domineren, produceert British Columbia ook verschillende onbekende, maar niet minder spectaculaire soorten.

British Columbia telde in 2016 929 wijngaarden en 287 gelicenseerde wijnmakerijen. Deze bedrijven gebruikten ongeveer net zoveel rode als witte druiven (52% om 48%). De meeste gebruikte rode druivensoorten zijn Merlot, Syrah/Shiraz, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc; de meest gebruikte witte druivensoorten zijn Pinot Gris, Chardonnay, Gewuerztraminer, Riesling en Sauvignon Blanc.

De meeste wijnmakerijen liggen in de Okanagan Valley (173), daarna Vancouver Island (39), Fraser Valley (37), Similkameen Valley (18), Gulf Islands (14), en in opkomende regio's als Kootenays, Lillooet, Shuswap, Thompson Valley en Northern British Columbia (6). De 250 km lange Okanagan Valley is met een wijngaardoppervlakte van bijna 3500 ha het grootste en belangrijkste wijngebied van British Columbia. Een van de bekendste wijnbouwbedrijven is Sumac Ridge Estate Winery, en verder Summerhill Pyramid Winery, Cedar Creek Estate Winery en Mission Hill Family Estate. Beroemd is de Okanaga-ijswijn, een zoete desertwijn, waarvan de druiven pas geplukt worden als ze door de eerste nachtvorst bevroren zijn.

Wijngaard in Kelowna (Okanagan Valley), British ColumbiaPhoto: Mack Male CC 2.0 Generic no changes made

Toerisme, met ca. 15 miljoen overnachtingen, waarvan ca. 5 miljoen niet-Canadezen, is een belangrijk onderdeel van het leven en de economie van British Columbia. Vancouver International Airport is met in 2015 voor het eerst meer dan 20 miljoen passagiers, na Los Angeles International Airport (in 2015 bijna 75 passagiers, de drukste vlieghaven van het westen van Noord-Amerika. Meer dan 100.000 mensen zijn werkzaam in het toerisme en de economische waarde van het toerisme ligt op meer dan 10 miljard dollar per jaar, waarvan meer dan 1 miljard dollar alleen al door het toerisme naar Vancouver gegenereerd wordt. Vancouver trekt jaarlijks zo'n negen miljoen toeristen, die ca. 1 miljard dollar besteden.

De Port of Vancouver is de grootste haven van Canada en de meest gediversificieerde van Noord-Amerika, waar jaarlijks ca. 400.000 auto's en drie miljoen containers verwerkt worden, twee terminals zich bezighouden met stukgoed (o.a. houtproducten, staal en machines) en twee derde van alle tonnages bestaat uit droge en vloeibare bulkgoederen. Bovendien leggen talloze cruiseschepen, gemiddeld zo'n 120 per jaar met ca. 600.000 toeristen aan boord, jaarlijks aan in de haven.

Port of Vancouver, British ColumbiaPhoto: Publiek domein

Belangrijk voor de economie en de ontsluiting van British Columbia is de Alaska Highway (afgekort Alcan), die vanaf Dawson Creek in het noorden van British Columbia loopt tot het 2236 km verderop gelegen Delta Junction in Alaska. Met de aanleg van deze highway werd in maart 1942 begonnen, in oktober van datzelfde jaar was de weg klaar voor gebruik.

Vakantie en Bezienswaardigheden

British Columbia NatuurPhoto: Ken Eckert CC 4.0 Internation no changes made

British Columbia is een ideale vakantiebestemming voor natuur- en outdoorliefhebbers, in het algemeen voor mensen die op zoek zijn naar een actieve vakantie. British-Columbia trakteert haar miljoenen bezoekers per jaar op indrukwekkend en zeer gevarieerd natuurschoon, onder andere van de Rocky Mountains met zijn meren, bossen en regenwouden, bergen, gletsjers, ijsmeren, skigebieden, canyons en prairies. Maar British Columbia is ook de provincie van Canada met zandstranden, indrukwekkende fjorden en tienduizenden eilanden, waaronder Vancouver Island, het grootste eiland van de Noord-Amerikaanse westkust. In het zuiden van de provincie ligt het warmste gebied van Canada met zelfs een zelfbenoemde 'woestijn', in feite echter een droge kreupelhoutsteppe. De meest toeristische stad is de op een schitterende plek liggende moderne metropool Vancouver. De hoofdstad Victoria biedt een grote verscheidenheid aan monumenten en historische gebouwen.

Vancouver British ColumbiaPhoto: Rollan Budi CC 2.0 Generic no changes made

Vancouver telt een aantal interessante musea, waaronder de Vancouver Art Gallery (nationale en internationale kunst, waaronder veel werken van de British Columbiaanse kunstenares Emily Carr); Maritime Museum (geschiedenis van Vancouver als haven- en handelsstad); Vancouver Museum (geschiedenis Vancouver), University of British Columbia Museum of Anthropology (kunst van inheemse volken, o.a. een collectie totempalen); Science World (wetenschapsmuseum).

Gastown, waar Vancouver ooit ontstond, is een van de oudste wijken van Vancouver met 19e-eeuwse bakstenen gebouwen, maar ook moderne gebouwen als het architectonische hoogstandje Canada Palace en Harbour Centre Tower met een 167 meter hoge toren. Bijzonder zijn ook nog Water Street met de eerste stoomklok ter wereld (ca. 1870), het standbeeld van 'gassy' Jack Deighton, de stichter van de wijk, de Inuit Gallery met Inuit-sieraden en -schilderijen, en het opvallende Triangular Building.

Een bezoek meer dan waard zijn o.a. Robson Street, een van de duurste winkelstraten ter wereld; het populaire strand English Bay; Capilano Suspension Bridge & Lynn Valley Canyon (hangbruggen); Chinatown (uitgeroepen tot historisch erfgoed); BC Place Stadium (rondleidingen door het eerste overdekte stadion van Canada); Granville Island (aparte, unieke winkeltjes, géén ketens); Old Hastings Mill Store (houten gebouw uit 1865, eerste postkantoor en warenhuis van Vancouver).

Ook de natuurliefhebber komt in Vancouver volledig aan zijn trekken met de volgens taoïstische principes en in Ming-stijl aangelegde Dr. Sun Yat-sen Classical Chinese Garden; het in 1975 geopende Van Dusen Botanical Garden; het schitterende stadspark Stanley Park, waarin opgenomen het Vancouver Aquarium Marine Science Center (naast vele vissoorten ook beluga's, dolfijnen, zeeleeuwen, zeeotters, zeeschildpadden, kikkers, kaaimannen, luiaards en slangen) en de Ted & Mary Greig Rhododendron Garden met ca. 45.000 rododendrons; Lynn Canyon Park and Ecology Centre, een populair wandelgebied; Grouse Mountain (1211 m), met op de top, te voet of via kabelbaan, een prachtig uitzicht en 's winters skifaciliteiten; Lighthouse Park, met de Atkinson Lighthouse uit 1910, de oudste bemande vuurtoren van Canada; Queen Elizabeth Park met de Bloedel Conservatory (ca. 500 tropische en subtropische planten, meer dan 100 vogelsoorten); Cypress Provincial Park, 's winters een ski- en langlaufgebied, 's zomers wandelen en mountainbiken.

Victoria British ColumbiaPhoto: Brandon Godfrey CC 2.0 Generic no changes made

De hoofdstad Victoria, met een bijna mediterraan klimaat en een oud-Britse koloniale sfeer, ligt op het meest zuidelijke puntje van Vancouver Island en telt twee bijzondere laat-19e-eeuwse gebouwen: de Parliament Buildings of British Columbia Legislative Buildings (1898) en het Fairmont Empress Hotel (1905), beide ontworpen door de beroemde architect Francis Rattenbury (1867-1935). Andere fraaie 19de-eeuwse gebouwen liggen aan de pleinen Bastion Square en Market Square.

Natuurliefhebbers kunnen terecht in Thunderbird Park (met een aantal totempalen) en Beacon Hill Park (met de zeldzame eikensoort Quercus garryana). Andere bezienswaardigheden zijn Helmcken House (oudste huis British Columbia uit 1852), British Columbia Experience (multimediatentoonstelling in historisch gebouw over British Columbia met o.a. 372 m2 grote maquette), Carr House (geboortehuis kunstenares Emily Carr), Art Gallery of Greater Victoria (wisselende tentoonstellingen en vaste Emily Carr-tentoonstelling), Craigdarroch Castle (schitterende glas-in-loodramen in art-nouveaustijl), Government House (residentie van de luitenant-gouverneur van British Columbia; gebouw niet toegankelijk voor toeristen, maar wel de fraaie tuin), Royal British Columbia Museum (geschiedenis, geologie, bevolking, natuurlijke historie, inheemse kunst en cultuur), China Town (met Fan Tan Alley, het smalste straatje van Canada), Royal London Wax Museum in de uit 1924 stammende voormalige Canadian Pacific Steamship Terminal, Pacific Undersea Gardens (drijvend aquarium), Crystal Garden (nu vergadercentrum, in 1925 laatste door Francis Rattenbury ontworpen gebouw). Victoria en omgeving zijn ook uitermate geschikt voor allerlei outdooractiviteiten als wandelen, fietsen, golfen, kanoën, duiken, zeilen en kajakken. Victoria valt ook op doordat veel lantaarnpalen versierd zijn met bloembakken, waardoor de stad een uitermate vrolijk en vriendelijk karakter heeft.

Behalve de hoofdstad Victoria is Vancouver Island vooral een waar paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers, watersportliefhebbers, duikers en watersportliefhebbers. De Pacific Rim National Park Reserve kent drie gebieden: Long Beach heeft stranden en veel wandelmogelijkheden, waaronder de Schooner trail; De West Coast Trail (75 km) is een bijzonder lastige wandelroute die leidt door regenwouden en langs diepe rotskloven; de Broken Group Islands is een geliefde plaats voor duikliefhebbers en kanoërs. De westkust van Vancouver Island, populair bij zowel 'whalewatchers' als 'stormwatchers', staat bekend om het grote aantal walvissen dat er te zien is, en walvisexcursies vanuit de stadjes Tofino en Ucluelet vormen een hoogtepunt voor veel toeristen in hun vakantie.

Butchart gardens British ColumbiaPhoto: Marcus CC 1.0 Generic no changes made

De prachtige tuinen van Butchart Gardens (22 ha), een van de populairste bezienswaardigheden van Vancouver Island, bevatten onder ander een Italiaanse tuin en een rozentuin met meer dan honderd soorten. Enkele honderden orka's zijn te zien in de wateren van Johnstone Strait, waarbij Alert Bayt bekend staat als 'Home of the Killer Whale. Elk Falls Provincial Park telt verschillende watervallen. Spectaculair zijn de getijdenverschillen in Juan de Fuca Provincial Park en de Juan de Fuca Marine Trail is eigenlijk alleen geschikt voor geroutineerde wandelaars. Goldstream Provincial Park telt diverse wandelroutes door uitgestrekte regenwouden en langs imposante watervallen: o.a. Arbutus Loop, Gold Mine Trail, Lower Goldstream Trail en Upper Goldstream Trail.

In het Nanaimo District Museum is een replica te zien van het 19e-eeuwse Chinatown van de hoofdstad Victoria en in de wijk Old City Quarter staan veel 19e-eeuwse gebouwen.

Speleologen en toeristen kunnen volop terecht in Gold River met meer dan 50 grotten; Strathcona Provincial Park, met hoge bergen als de Golden Hind (2200 m), Elkhorn Mountain (2195 m) en de hoogste waterval van Canada (440 m), is het oudste provinciepark van British Columbia, waar naast bergleeuwen, beren en wolven ook de zéér zeldzame Vancouver Island marmot voorkomt, een van de zeldzaamste dieren ter wereld; met de mijnenveger Uchuck III uit de Tweede Wereldoorlog kan een bezoek worden gebracht aan Friendly Cove, waar captain James Cook in 1778 de eerste Europeaan was die contact had met de inheemse bevolking.

In Duncan staan 80 totempalen, en aan het Cowichan Community Centre hangt de grootste ijshockeystick ter wereld, officieel erkend door het Guiness World Records. In Duncan is ook het British Columbia Forest Discovery Centre (bosbouw en bosbeheer) gevestigd. Coombs heeft het World Parrot Refuge met meer dan 700 papegaaien. Maquinna Provincial Park heeft een van de meest bijzondere warmwaterbronnen ter wereld, Hot Springs Cove, waarbij warm water etagegewijs naar beneden stort.

Bijzonder is Chemainus, met op veel woningen muurschilderingen over de geschiedenis en de bevolking van het stadje. Mooie stranden zijn te vinden in Comox. Campbell River wordt de zalmhoofdstad van de wereld genoemd, waar inderdaad koningszalmen (Chinook salmon) van meer dan 20 kg uit de rivier gehaald worden. Hier kan men ook snorkelen tussen honderdduizenden zalmen tijdens hun trek naar paaigronden.

Barkerville British ColumbiaPhoto: Kickstart 70 in het publieke domein

Diverse bezienswaardigheden:

-Barkerville: Barkerville Historic Town (openluchtmuseum)

-Bella Coola: Thorsen Creek Petroglyphs (indiaanse rotstekeningen)

-Boswell: Glass House gemaakt van vierkante flessen die gebruikt werden voor balsemvloeistof

Glass House, British ColumbiaPhoto: TilJ CC 3.0 Unportedno changes made

-Bowron Lake Provincial Park: Bowron Lake Circuit (kanotrektochten)

-Britannia Beach: British Columbia Museum of Mining

-Cache Creek: Hat Creek Ranch (19e-eeuwse ranch)

-Capilano: Capilano Suspension Bridge (137 m lange hangbrug)

-Castlegar: Dukhobor Discovery Centre (Russische gemeenschap in Canada); Christina Lake (warmste meer van Canada, 's zomers gemiddeld 23°C)

-Cody Caves Provincial Park: grotexcursies

-Courtenay: Courtenay District Museum and Paleontology Centre (o.a. fossielen en dinosaurussen)

-Cranbrook: Canadian Museum of Rail Travel

-Dawson Creek: beginpunt Alaska Highway

-E.C. Manning Provincial Park: op klein gebied veel verschillende ecosystemen en wandelroutes

Glacier National Park British ColumbiaPhoto: Mark Wagner CC 2.5 Generic no changes made

-Glacier National Park: lange trails (Great Glacier Trail, Balu Pass Trail); korte trails (Hemlock Grove Trail, Abonded Rails Trail, Meeting of the Waters Trail, Bear Falls Trail, Loop Brook Trail)

-Golden: Northern Lights Wildlife Wolf Centre

-Greenwood: bewaard gebleven mijnwerkersstadje en mijnmuseum

-Hope: Othello-Quintette tunnels (vroeger onderdeel van de Kettle Valley Railroad, nu onderdeel van de Trans-Canada Trail)

-Kasko: S.S. Moyle (oudste raderstoomboot van Noord-Amerika)

-Kelowna: British Columbia Wine Museum; British Museum Orchard Industry Museum (plukken, verpakken en preserveren van fruit); Myra-Bellevue Provincial Park (zéér spectaculaire wandeling over o.a. 18 op houten schragen gebouwde spoorbruggen); Kalamalka Lake (zeldzaam mergelmeer)

-Kicking Horseriver: spectaculair raftgebied

-Kokanee Glacier Provincial Park: één van de oudste parken in Canada met verschillende gletsjers: Kokanee Glacier, Caribou Glacier, Woodbury Glacier

-Kootenay Region: berg- en watersport; Sinclair Canyon

-Lytton: 'Rive Rafting Capital of Canada'

-Merritt: 'Country Music Capital' (in juli Merritt Mountain Music Festival); Canadian Country Music Hall of Honour & Museum; Walk of Stars (handafdrukken van beroemde countryzangers)

-Mount Robson Provincial Park: Mount Robson is hoogste berg van de Canadese Rocky Mountains, 4000 m

-Mount Washington: skigebied

-Nelson: honderden prachtige Victoriaanse panden

-Old-, South- en New Hazelton: 'Totem Pole Capital of the World'

-Osoyoos: Osoyoos Desert Centre (woestijnmuseum): Canada's woestijngebied, Pocket Desert

-Penticton: Okanagan Inland Marine Heritage Park (raderstoomboten en andere historische schepen); Okanagan Dominion Radio Astrophysical Observatory (telescopen)

-Port Edward: North Pacific Historic Fishing Village: (openluchtmuseum met originele visconservenfabriek en arbeiderswijk uit 1889)

Overzicht provinciale parken en beschermde natuurgebiedenPhoto: Publiek domein

-Prince Rupert: Museum of Northern British Columbia (gebruiks- en kunstvoorwerpen van indianen); Khutzeymateen Grizzly Bear Sanctuary en Whale Watching (excursies)

-Qualicum Beach: Old Schoolhouse Arts Centre (kunst); Qualicum Beach Museum (fossielen)

-Queen Charlotte Islands of Haida Gwaii: unieke planten en dieren; nationaal park Gwaii Haanas met overblijfselen Haidadorpen en eeuwenoud regenwoud

-Revelstoke Mountain Resort: skigebied met langste afdaling van Noord-Amerika; Railway Museum (historische locomotieven en wagons)

-Sicamous: 'Houseboat Capital of Canada' (honderden woonboten te huur)

-Squamish: rotsklimmen, mountainbiken; West Coast Railway Heritage Park (grootste spoorwegtentoonstelling van West-Canada); Stawamus Chief (652 m hoge rotswand met 200 klimroutes op één na grootste granietmonoliet ter wereld)

-Squilax: Roderick Haig-Brown Provincial Park ('salmon runs', terugkeer van zalmen naar hun paaigronden)

-Sunshine Coast: mooie stranden

-Wells Gray Provincial Park: natuurgebied met ca. 250 watervallen, o.a. Spahats Falls, Moul Falls, Dawson Falls en met name Helmcken Falls)

-Whistler Mountain / Blackcomb Peak: top-skibestemming; Peak-2Peak Gondola (gondel die Whistler Mountain en Blackcomb Peak verbindt, lengte 4,5 km); Shannon Falls (335 m hoge waterval)

-Williams Lake: Williams Lake Stampede (een van de grootste rodeo's van Noord-Amerika)

-Yale: St. John the Divine (oudste kerk British Columbia)

-Yoho National Park: UNESCO World Heritage Site (vindplaats 500 miljoen jaar oude fossielen); hoodoos (piramidevormige rotspilaren); Takakkaw Falls (een na hoogste waterval van Canada)

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

BRITISH COLUMBIA LINKS

Advertenties
• British Columbia Vliegtickets,nl
• Travelworld Canada
• Rondreis British Columbia
• British Columbia Hotels
• British Columbia Tui Reizen
• Boeken, ook tweedehands, over BRITISH COLUMBIA bij Bol.com

Nuttige links

British Columbia Fotoreisverhaal
British Columbia Startnederland (N+E)
Reizen British Columbia (N)
Telefoongids Canada