Landenweb.nl

NEWFOUNDLAND EN LABRADOR
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  St. John's
  Oppervlakte  405.212 km²
  Inwoners  522,453
  (2021)
  Munteenheid  Canadese dollar
  (CAD)
  Tijdsverschil  -4,5 (New Foundland) -5 (Labrador)
  Web  .ca
  Code.  CA-NL
  Tel.  +1

To read about NEWFOUNDLAND AND LABRADOR in English - click here

Rondreizen CanadaPLUS

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Geografie en Landschap

Geografie

Tot de provincie Newfoundland behoort niet alleen het eiland Newfoundland (112.300 km2), maar ook het veel grotere Labrador (300.000 km2) op het vasteland. De afstand tussen het noordelijkste puntje van Labrador, Cape Chidley, en het zuidoostelijke deel van Newfoundland, Cape Pine, bedraagt ongeveer 1800 kilometer.

advertentie

Newfoundland SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Newfoundland & Labrador is de meest oostelijke provincie van Canada met woeste open ruimten, hoge toppen en uitgestrekte landschappen. De provincie bestaat uit het eiland Newfoundland en het grotere gebied Labrador op het vasteland. De twee onderdelen worden gescheiden door de vijftien kilometer brede zeestraat Strait of Belle-Isle. De oppervlakte van deze provincie bedraagt iets meer dan 400.000 km2.

De 25.000 kilometer lange kust is rotsachtig met kliffen, fjorden en inhammen. In de zee naar het oosten en zuiden ligt het grote continentale plat Grand Banks, het rijkste visgebied ter wereld. Dit komt door de samensmelting van de koele Labrador-stroming en de warme Atlantische golfstroom. Het landschap van Newfoundland & Labrador bestaat uit semi-polaire toendra en gebergten in noordelijk Labrador tot prairies, lage bergen, dichte bossen en ruige rotspartijen langs de kusten in oostelijk New Foundland. Het centraal plateau is een gigantisch bosgebied, doorsneden door een aantal rivieren, waarvan de grootste de Humber, de Exploits en de Gander zijn. De hoogste punten, tot 814 meter boven de zeespiegel, liggen in het westelijke gedeelte van Newfoundland.

In het Gros Morne National Park, een Werelderfgoedgebied, liggen spectaculaire fjorden, hoge kliffen en watervallen. Het kustgebergte behoort tot de oudste ter wereld. De Long Range Mountains bestaan uit bergachtige toendra, bedekt met polaire alpenflora. Bij Shallow Bay langs de Green Gardens Trail liggen stranden en duinen.

De boomloze Torngat Mountains (oppervlakte 30.067 km2, lengte ca. 300 km) liggen voor 56% in Quebec en voor 44% in Labrador. Minder dan 1% is gelegen op Killiniq Island, Nunavut, en ca. 2% van de bergketen ligt volledig onder water. Hoogste punt is Mount Caubvick of Mont d'Ilberville (1652 m).

advertentie

Torngat Mountains, Newfoundland & LabradorPhoto: Paul Gierszewski in het publieke domein

De naam van het uitgestrekte schiereiland Labrador is afkomstig van de Portugees Corte Real, die het relatief vruchtbare gebied betitelde als 'terra de laborador'. Het vormt het uiterste noordoosten van het Noordamerikaanse continent, tussen de Hudsonbaai in het westen, Straat Hudson en de Ungavabaai in het noordoosten, en de Straat Belle Isle en de St.Lawrencebaai in het zuiden. Het grootste deel van het land bestaat uit een hoogvlakte, die 300-700 meter boven de zeespiegel ligt, met een gletsjerachtig reliëf en bezaaid met ontelbare meren. Het vormt een belangrijk onderdeel van het Canadese Schild.

Voor de kust, onder aan Newfoundland, liggen twee eilandjes die toebehoren aan Frankrijk, St. Pierre en Miquelon. Het zijn de laatste resten van het Franse imperium in Noord-Amerika. Er wonen ca. 6000 mensen die één afgevaardigde in het Franse Parlement hebben.

Klimaat en Weer

Newfoundland & Labrador kennen een gevarieerd klimaat, hoewel het klimaat over het algemeen kouder is dan in de andere provincies aan de oostkust. Newfoundland heeft een gematigd zeeklimaat terwijl Labrador een koud en droog landklimaat heeft. De oost- en zuidkust van Newfoundland zijn vaak mistig. De gewone mist in Newfoundland is vaak zo zwaar, dat ondanks een krachtige wind de mist blijft hangen. Een ander mistfenomeen is de zogenaamde arctische zeerook, oververzadigde koude lucht waarbij condensatie optreedt. Deze mistlaag kan een dikte van enkele meters bereiken en komt heel vaak voor. Mist bij zeer lage temperaturen wordt ijsmist genoemd.

Ondanks de ligging aan zee kan het weer in de winter van dag tot dag sterk verschillen. Felle koude-invallen wisselen korte dooiperiodes af, en dit gaat meestal gepaard met zware sneeuwval (tientallen centimeters in korte tijd), ijzel en een harde wind, vaak zelfs sneeuwstormen of blizzards. Er valt jaarlijks bijna twee keer zoveel neerslag als in Nederland, in het kustgebied van Newfoundland vaak in de vorm van ijzel. IJzelrampen zijn in Newfoundland geen uitzondering. IJzel met harde wind wordt wel ‘ice-storm’ genoemd.

De gemiddelde zomertemperaturen in Newfoundland liggen tussen de 15 en 22°C, de gemiddelde wintertemperaturen van -5 tot 0°C, met af en toe uitschieters naar boven. De gemiddelde zomertemperaturen in Labrador liggen tussen 10 en 15°C, de gemiddelde wintertemperaturen tussen -10 en -25°C. In februari is de gemiddelde minimumtemperatuur -8,7°C en de maximumtemperatuur -1,4°C.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

In het Terra Nova National Park komen 350 plantensoorten voor, waaronder diverse zeldzame moerasorchideeën.

In het Gros Morne National Park ligt een smalle vlakte met gemengd bos en moeras waar orchideeën en bekerplanten, de provinciale bloem van Newfoundland, bloeien.

advertentie

Dieren

Aan het zuidelijke eind van de Avalon Peninsula ligt Cape St. Mary’s Ecological Reserve, de enige broedkolonie van zeevogels in de provincie, waar onder andere ca. 8000 jan-van-gents nestelen. Op de eilanden van het Witless Bay Ecological Reserve leven talloze meeuwen, alken, zeekoeten, drieteenmeeuwen en vooral veel papegaaiduikers, een van de symbolen van Newfoundland.

In de wildernis van Wets-Labrador leven de 700.000 kariboes van de George River-kudde.

In de uitgestrekte naaldbossen leven pelsdieren als de vos, de nerts, de bever, de eekhoorn en de otter, maar ook lynxen, elanden en zwarte beren. De rivieren zitten vol zalm en forel.

NEWFOUNDLAND EN LABRADOR LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Newfoundland
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Canada Rondreis
• Newfoundland en Labrador Hotels
• Auto huren in Newfoundland
• Camperreizen Canada
• Boeken, ook tweedehands, over NEWFOUNDLAND EN LABRADOR bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Newfoundland (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems