Landenweb.nl

NEWFOUNDLAND EN LABRADOR
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  St. John's
  Oppervlakte  405.212 km²
  Inwoners  522,453
  (2021)
  Munteenheid  Canadese dollar
  (CAD)
  Tijdsverschil  -4,5 (New Foundland) -5 (Labrador)
  Web  .ca
  Code.  CA-NL
  Tel.  +1

To read about NEWFOUNDLAND AND LABRADOR in English - click here

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Geografie en Landschap

Geografie

Tot de provincie Newfoundland behoort niet alleen het eiland Newfoundland (112.300 km2), maar ook het veel grotere Labrador (300.000 km2) op het vasteland. De afstand tussen het noordelijkste puntje van Labrador, Cape Chidley, en het zuidoostelijke deel van Newfoundland, Cape Pine, bedraagt ongeveer 1800 kilometer.

advertentie

Newfoundland SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Newfoundland & Labrador is de meest oostelijke provincie van Canada met woeste open ruimten, hoge toppen en uitgestrekte landschappen. De provincie bestaat uit het eiland Newfoundland en het grotere gebied Labrador op het vasteland. De twee onderdelen worden gescheiden door de vijftien kilometer brede zeestraat Strait of Belle-Isle. De oppervlakte van deze provincie bedraagt iets meer dan 400.000 km2.

De 25.000 kilometer lange kust is rotsachtig met kliffen, fjorden en inhammen. In de zee naar het oosten en zuiden ligt het grote continentale plat Grand Banks, het rijkste visgebied ter wereld. Dit komt door de samensmelting van de koele Labrador-stroming en de warme Atlantische golfstroom. Het landschap van Newfoundland & Labrador bestaat uit semi-polaire toendra en gebergten in noordelijk Labrador tot prairies, lage bergen, dichte bossen en ruige rotspartijen langs de kusten in oostelijk New Foundland. Het centraal plateau is een gigantisch bosgebied, doorsneden door een aantal rivieren, waarvan de grootste de Humber, de Exploits en de Gander zijn. De hoogste punten, tot 814 meter boven de zeespiegel, liggen in het westelijke gedeelte van Newfoundland.

In het Gros Morne National Park, een Werelderfgoedgebied, liggen spectaculaire fjorden, hoge kliffen en watervallen. Het kustgebergte behoort tot de oudste ter wereld. De Long Range Mountains bestaan uit bergachtige toendra, bedekt met polaire alpenflora. Bij Shallow Bay langs de Green Gardens Trail liggen stranden en duinen.

De boomloze Torngat Mountains (oppervlakte 30.067 km2, lengte ca. 300 km) liggen voor 56% in Quebec en voor 44% in Labrador. Minder dan 1% is gelegen op Killiniq Island, Nunavut, en ca. 2% van de bergketen ligt volledig onder water. Hoogste punt is Mount Caubvick of Mont d'Ilberville (1652 m).

advertentie

Torngat Mountains, Newfoundland & LabradorPhoto: Paul Gierszewski in het publieke domein

De naam van het uitgestrekte schiereiland Labrador is afkomstig van de Portugees Corte Real, die het relatief vruchtbare gebied betitelde als 'terra de laborador'. Het vormt het uiterste noordoosten van het Noordamerikaanse continent, tussen de Hudsonbaai in het westen, Straat Hudson en de Ungavabaai in het noordoosten, en de Straat Belle Isle en de St.Lawrencebaai in het zuiden. Het grootste deel van het land bestaat uit een hoogvlakte, die 300-700 meter boven de zeespiegel ligt, met een gletsjerachtig reliëf en bezaaid met ontelbare meren. Het vormt een belangrijk onderdeel van het Canadese Schild.

Voor de kust, onder aan Newfoundland, liggen twee eilandjes die toebehoren aan Frankrijk, St. Pierre en Miquelon. Het zijn de laatste resten van het Franse imperium in Noord-Amerika. Er wonen ca. 6000 mensen die één afgevaardigde in het Franse Parlement hebben.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

NEWFOUNDLAND EN LABRADOR LINKS

Advertenties
• Newfounland en Labrador Vliegtickets.nl
• Travelworld Canada
• Newfoundland en Labrador Hotels
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over NEWFOUNDLAND EN LABRADOR bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Newfoundland (N)
Telefoongids Canada