Landenweb.nl

Los Angeles
 

Los Angeles Tui Reizen

To read about Los Angeles in English - click here

advertentie
Hotels Los Angeles Goedkope vliegtickets Los Angeles

Algemeen

Los AngelesLos AngelesPhoto: BDS2006 at the English Wikipedia CC 3.0 Unported no changes made

Los Angeles, vaak simpelweg afgekort tot"LA", is een complexe stad. Los Angeles staat bekend om zijn gouden stranden, uitstekende surfcondities en de talrijke filmsterren, die je er kunt spotten. Een aantal bekende wijken van Los Angeles zijn Hollywood, met veel film gerelateerde toeristische attracties en LA's stranddistrict, met Malibu Beach als grote trekpleister. Maak een wandeling langs de Sunset Strip en de Rodeo Drive, de Walk of Fame, rij langs de enorme herenhuizen in Beverly Hills of verken de culturele mogelijkheden van Los Angeles. Je zult al snel beseffen waarom Los Angeles, ook wel de “City of Angels" genoemd, is uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van de Verenigde Staten.

advertentie
Droomvakanties naar Amerika vergelijken Auto huren in Los Angeles

Ligging

Los Angeles PanoramaLos Angeles PanoramaPhoto: Matthew Field CC 3.0 Unported no change made

Los Angeles ligt aan de Stille Oceaan in de staat Californië. Het is een toegangshaven tot de Stille Oceaan. San Pedro Bay is het belangrijkste havengebied. Twee bergketens, de Santa Monica en de Verdugo lopen door het stadscentrum. De geografische coördinaten van de stad zijn 118.15° westerlengte en 34.04° noorderbreedte.

advertentie
Hotels Trivago Los Angeles Tui Reizen

Weer

Het klimaat in Los Angeles is Mediterraan met zacht weer en met het hele jaar door zon. Los Angeles is mede hierdoor uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming. De neerslag varieert per seizoen. De maanden mei, juni, juli en augustus zijn over het algemeen droog met veel zon en mooi weer. In de zomermaanden augustus en september is het in Los Angeles erg warm. De gemiddelde temperatuur in Los Angeles tijdens deze maanden kan stijgen tot boven de 32° C. Hierdoor bestaat de kans op smogproblemen.

Geschiedenis

Het gebied rond Los Angeles werd voor het eerst bezocht door Europeanen in 1769. Gaspar de Portola en een groep missionarissen kampeerden bij de Los Angeles rivier. Franciscaanse monniken bouwden in 1771 de missiepost San Gabriel ongeveer 9 mijl ten noorden van het huidige Los Angeles. Amerikaanse schepen arriveerden rond 1800 ondanks een embargo dat de Spaanse overheid op de handel met buitenlandse schepen had ingesteld. De eerste Engelssprekende inwoner vestigde zich in het gebied in 1818. Het was een timmerman die Joseph Chapman heette. Hij hielp mee met het bouwen van de kerk tegenover het centrale stadsplein. Nadat Mexico, waaronder Californië viel, zijn onafhankelijkheid van Spanje in 1821 verkreeg, groeide de handel met de Verenigde Staten. In de jaren 1840 was Los Angeles de grootste stad in het zuiden van Californië.

Station Southern Pacific Spoorweg in Los angeles in 1891Station Southern Pacific Spoorweg in Los angeles in 1891Photo: Publiek Domein

Tijdens de oorlog tussen de Verenigde Staten en Mexico in 1846, werd Los Angeles bezet door een Amerikaans garnizoen. Met het Verdrag van Cahuenga, ondertekend in 1847, eindigde de oorlog in Californië. Los Angeles en de rest van Californië werden Amerikaans grondgebied. De Goldrush in 1848 in de bergen ten noorden van Los Angeles zorgde ervoor dat de stad een marktstad werd en vele goudzoekers vestigden zich in het gebied na de goudkoorts. De Southern Pacific spoorweg bereikt Los Angeles in 1876, gevolgd door de Santa Fe spoorweg negen jaar later. De twee rivaliserende bedrijven zorgden voor een prijzenoorlog met als gevolg dat de prijs van een kaartje naar de oostelijke Verenigde Staten slechts vijf dollar kostte.

Los Angeles in 1910Los Angeles in 1910Photo: Publiek Domein

Rond 1890 werd olie ontdekt en dat zorgde al snel voor een nieuwe opleving. Tegen het einde van de eeuw waren bijna vijftienhonderd oliebronnen in gebruik in Los Angeles. In het begin van de 20e eeuw werd de landbouw belangrijk voor de economie en werd er een enorm aquaduct gebouwd. De groei van de stad zorgde ervoor dat de San Fernando vallei en de haven van San Pedro aan het grondgebied van Los Angeles werden toegevoegd. Los Angeles verwierf een positie in de internationale handelsmarkt.

LOs Angeles HollywoodLos Angeles HollywoodPhoto: Publiek Domein

De filmindustrie bloeide op na het eerste decennium van de twintigste eeuw. Door de behoefte aan huisvestiging ontstonden grote suburbane wijken en het begin van de massale infrastructuur van de stad met het snelwegsysteem. De depressie en de droogte van de jaren 1930 in het Midwesten zorgden voor een toestroom van duizenden mensen naar Californië die allemaal op zoek waren naar werk. Om hieraan tegemoet te komen startte de stad een aantal grote projecten, waaronder de bouw van de Hoover Dam. Door de uitstekende weersomstandigheden was Los Angeles een ideale locatie voor het bouwen en testen van vliegtuigen. De Tweede Wereldoorlog zorgde voor de opkomst van nieuwe industrieën die de lokale economie stimuleerden. In de jaren vijftig groeide Los Angeles uit tot een uitgestrekte metropool. Los Angeles werd beschouwd als de belichaming van alles wat nieuw en modern in de Amerikaanse cultuur was, een combinatie van supersnelwegen, betaalbare huisvesting, en kansen voor iedereen.

Los Angeles MetroLos Angeles MetroPhoto: Justefrain CC 3.0 Unported no changes made

De droom van Los Angeles begon te vervagen in de zestiger jaren. Files werden een groot probleem, de industrie en de uitstoot van auto’s leidden tot smog en vervuiling. Frustratie over de leefomstandigheden zorgden voor rellen in het Afro-Amerikaanse getto van Watts, en er ontstonden problemen met de Spaanse gemeenschappen uit het oosten van Los Angeles. Als reactie op deze nieuwe problemen kreeg Los Angeles strenge richtlijnen om de luchtvervuiling tegen te gaan en nam het stappen om minderheden in het politieke proces te interesseren. In 1973 verkoos Los Angeles burgemeester Tom Bradley, de eerste Afro-Amerikaanse burgemeester. In de volgende twee decennia werd het openbaar vervoer verbeterd en kwam er een metro-systeem. Het centrum werd een bloeiende wijk met indrukwekkende glazen wolkenkrabbers.

Los Angeles herstelde van de recessie van het midden van de jaren 1990, maar kreeg net als de rest van het land een nieuwe klap na de terreuraanslagen van 11 september 2001. Als reactie op de daaropvolgende economische neergang creëerde de burgemeester de Los Angeles Economic Impact Task Force, waaraan werd deelgenomen door bedrijfsleiders uit de hele stad. Het doel was om aanbevelingen te ontwikkelen voor het versterken van de lokale economie. Het resultaat is een toename van het toerisme, detailhandel en andere aanhoudende tekenen van herstel.

Bezienswaardigheden

Downtown Los AngelesDowntown Los AngelesPhoto: Chris Eason CC 2.0 Generic no changes made

Vanwege de uitgestrektheid van Los Angeles, bevinden zich veel van de belangrijkste toeristische attracties van Los Angeles buiten het centrum en Hollywood. Hoewel er voldoende te zien en te doen is in deze centrale wijken, is het belangrijk dat toeristen in Los Angeles zich niet beperken tot deze gebieden. Anders missen ze een aantal van de belangrijkste attracties en bezienswaardigheden. Met dat in het achterhoofd is het centrum van Los Angeles toch het perfecte startpunt voor een bezoek. Je kunt hier veel van de toeristische attracties vinden, zoals de LA studio's van Paramount en CBS.

Paramount Pictures Los Angeles Foto:Agnès ContensouParamount Pictures Los AngelesPhoto: Gary Bembridge (CC BY 2.0) no changes made

Paramount Pictures is de oudste continu werkende filmstudio in Hollywood en een van de weinige die niet is verhuisd. Je kunt er onder andere wandeltochten rond de prachtige studio's en sets maken. Paramount had tal van grote sterren in Hollywood's Gouden Eeuw, zoals Marlene Dietrich, Bing Crosby en Gloria Swanston. In de meer recente jaren heeft de studio een aantal van de meest populaire TV-series geproduceerd, zoals Star Trek, The Brady Bunch, Cheers en Happy Days.

Watts Towers Los AngelesWatts Towers Los AngelesPhoto: BenFrantzDale CC3.0 Unported no changes made

De Watts Towers vormen een werkelijk unieke bezienswaardigheid in Los Angeles. Dit karakteristieke bouwwerk ontsprong uit het brein van bouwvakker Simon Rodia, die het in meer dan drie decennia gebouwd heeft van 1921 tot 1954. Tot de belangrijke bouwstoffen van de torens behoren schelpen, glas, schroot, buizen en lattenbodems. Samen vormen ze een vindingrijk en creatief kunstwerk waar de gebruikelijke glitter en glamour van LA afwezig zijn.

Hollywood Entertainment Museum Los AngelesHollywood Entertainment Museum Los AngelesPhoto: Marcin Wichary (CC BY 2.0) no changes made

Er zijn veel musea in Los Angeles. Het Hollywood Entertainment Museum is een museum met memorabilia en speciale tentoonstellingen. Je kunt er onder andere een bezoek brengen aan de oorspronkelijke sets van producties zoals Star Trek en Cheers.

Getty Museum Los AngelesGetty Museum Los AngelesPhoto: Jelson25 in het publieke domein

Een culturele attractie die je niet mag missen is het Getty Museum. Dit museum is de thuisbasis van de collecties van oude meesters, manuscripten en beelden, evenals een selectie van 20e-eeuwse foto's en een selectie Griekse en Romeinse oudheden. Dit moderne complex is alleen al vanwege de architectuur een bezoek waard. De omliggende tuinen hebben een rustige eenvoud, waar je tot rust kunt komen in de hectische stad.

 Los Angeles County Museum of ArtLos Angeles County Museum of ArtPhoto: Sailko CC 3.0 Unported no changes made

Een van de meest gerenommeerde musea in de VS is het Los Angeles County Museum of Art (LACMA). Je ziet hier een uitgebreide collectie van kunst uit de hele wereld. Er is een sectie islamitische kunst, schilderijen uit de Renaissance, moderne sculpturen en abstracte fotografie, samen met andere media en genres. Het museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen alsmede filmvoorstellingen en concerten. Het LA County Museum of Art (LACMA) staat naast Hancock Park en fungeert ook als een cultureel centrum voor de stad.

Armand Hammer Museum Los AngelesArmand Hammer Museum Los AngelesPhoto: Gary Minnaert in het publieke domein

Het Armand Hammer museum is er voor liefhebbers van wereldberoemde schilders. Er zijn werken van Monet, Cassatt, Van Gogh en Pissarro, evenals werken van andere impressionisten maar ook meer eigentijdse kunst. Buiten ligt een mooie beeldentuin. Dit museum omvat ook het Billy Wilder Theater en ligt dicht bij het Geffen Playhouse, de University of California Los Angeles en het Westwood Memorial Park. Het museum stopt niet bij de beeldende kunst, het biedt ook regelmatig tentoonstellingen over dans, muziek en poëzie.

Tips

Disneyland Los AngelesDisneyland Los AngelesPhoto:Tuxyso CC 3.0 Unported no changes made

Het grootste en meest bekende pretpark in de wereld, Disneyland, bevindt zich in Los Angeles. Disneyland is een must op je reis naar Los Angeles. Het is verdeeld in acht landen, elk met verschillende attracties en bezienswaardigheden. Het Disneyland themapark is het hele jaar geopend en biedt eindeloos plezier, entertainment en nog veel meer.

Universal Studios Hollywood Los AngelesUniversal Studios Hollywood Los AngelesPhoto: Ana Paula Hirama (CC BY-SA 2.0) no changes made

De grootste filmstudio annex themapark van de wereld, Universal Studios Hollywood, ligt ook vlakbij Los Angeles. Het beschikt over filmstudio’s, attracties, restaurants en nog veel meer. Bekijk de sets van sommige van je favoriete films, waaronder Jaws en Back to the Future en ervaar spannende speciale effecten op een tour. Ook zijn hier achtbanen, waaronder Jurassic Park, die je door een jungle voert waar je talrijke angstaanjagende dinosaurussen tegen komt.

Santa Monica Beach Los AngelesSanta Monica Beach Los AngelesPhoto: JCS CC 3.0 Unported no changes made

Een favoriet uitstapje van bewoners van Hollywood en toeristen is Santa Monica Beach. Hier tref je een wat alternatief publiek en het is binnen handbereik van het centrum van Los Angeles. Het was ooit thuisbasis van sterren uit de Gouden Eeuw van Hollywood, waaronder Greta Garbo en Clark Gable. Attracties op Santa Monica Beach zijn onder andere de populaire pier, kermisattracties en de veelgeprezen visrestaurants. De Third Street Promenade herbergt een overvloed aan boetieks, cafés en bars.

Santee AlleySantee AlleyPhoto: Neon Tommy CC 2.0 Generic no changes made

Santee Alley is een openlucht markt in Los Angeles, daar vind je alle soorten goederen, variërend van casual tot chique avondkleding, sieraden, herenkleding, kinderkleding, speelgoed en nog veel meer.

Los Angeles LINKS

Advertenties
• Los Angeles Tui Reizen
• Goedkope vliegtickets Los Angeles
• Hotels Trivago
• AmerikaPLUS
• Droomvakanties naar Amerika vergelijken
• Hotels Los Angeles
• Auto huren in Los Angeles
• Boeken, ook tweedehands, over Los Angeles bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems