Landenweb.nl

MANITOBA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Winnipeg
  Oppervlakte  649.950 km²
  Inwoners  1,383,000
  (2021)
  Munteenheid  Canadese dollar
  (CAD)
  Tijdsverschil  -7
  Web  .ca
  Code.  CA-MB
  Tel.  +1

To read about MANITOBA in English - click here

Bouw je eigen Canada Rondreis

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Geografie en Landschap

Geografie

Manitoba is 650.000 km2 groot en daarmee de achtste provincie van Canada.

Manitoba is de meest centrale prairie-provincie en ligt tussen Saskatchewan en Ontario. In het noorden grenst Manitoba aan het Nunavut Territory, in het noordoosten aan de Hudson Bay, in het zuiden aan de Amerikaanse staten Minnesota en North Dakota. De grootste lengte bedraagt 1224 kilometer en de grootste breedte 793 kilometer. Het hoogste punt is de Baldy Mountain (831 meter).

advertentie

Kaart van Manitoba met belangrijkste stedenPhoto: Kmusser CC BY-SA 3.0 no changes made

advertentie

Landschap

Het landschap van Manitoba vormt de overgang tussen de prairies van Saskatchewan en de glooiende heuvels en bossen van Ontario. Zuid-Manitoba heeft vooral vlak prairieland met grote rivieren als de Red-river en de Assiniboine. Belangrijke rivieren zijn verder de Churchill River, de Hayes River, de Nelson River, de Saskatchewan River en de Winnipeg River. Op de grens met de Amerikaanse staat North Dakota ligt de International Peace Garden, waar het geografische midden van het Noord-Amerikaanse continent ligt. Noordelijker liggen bossen en ca. 10.000 meren met zandstranden. In totaal is ongeveer de helft van de oppervlakte van Manitoba bebost met overwegend pijnbomen, espen, zilverberken en sparren. Het Hudson Bay Lowland rond de Hudson Bay is een vlak en vrijwel boomloos toendragebied waar alleen mos, gras en korstmossen groeien. Rond de hoofdstad Winnipeg ligt een uitgebreid landbouwgebied.

Lake Winnipeg is een enorm meer met een lengte van 350 kilometer, dat het zuiden van Manitoba via de Nelson Rivier verbindt met de Hudsonbaai. De noordelijke helft van het meer is omringd door wildernis en langs de zuidelijke helft liggen her en der lange witte zandstranden.

advertentie

Zonsondergang boven Lake WinnipegPhoto: Non-dropframe CC 3.0 Unported no changes made

Bij de stad Churchill ligt de noordelijkste diepe haven van Canada aan de monding van de Churchill-rivier en de Hudson Bay, die in 1610 ontdekt werd door Henry Hudson. Van september tot april is hier het Noorderlicht of Aurora Borealis te zien.

Klimaat en Weer

Het klimaat in Manitoba kenmerkt zich in het algemeen door warme, zonnige zomers en koude winters. In juli en augustus loopt de temperatuur op tot ca. 25°C, maar hartje winter blijft de temperatuur onder het vriespunt.

De gemiddelde temperaturen in een aantal plaatsen zijn als volgt:

gemiddeld januari-minimumgemiddeld juli-maximum
Brandon-19,7°C18,8°C
The Pas-22,7°C17,7°C
Thompson-26,6°C15,6°C
Churchill-27,5°C11,8°C

In Manitoba is het in het zuiden warmer en in het noorden koeler dan bijvoorbeeld in de buurprovincie Saskatchewan.

De reden hiervoor is dat de Hudsonbaai voor een minder extreem landklimaat zorgt. De hoogste temperatuur ooit gemeten bedraagt 33,9°C. In 1964 daalde de temperatuur naar -45,4°C.

Het klimaat in Manitoba kan behoorlijk veel verschillen: van 30°C in de zomer tot -40°C in de winter. Gemiddeld valt er, vooral in het zuiden van de provincie, meer dan 100 cm sneeuw per jaar (Winnipeg 126 cm, Brandon, 117 cm). De meeste sneeuw valt in Noordoost-Manitoba, ten oosten van de lijn Bissett-Churchill, en in de Duck- en Riding Mountains, ca. 160 cm per jaat. Meer dan de helft van alle neerslag valt in de zomer, vaak in korte hevige buien. Het zuiden van Manitoba heeft gemiddeld zeer veel zonuren per jaar, wat normaal is voor een prairiegebied.

Planten en Dieren

In het moerassige deel van het Grand Beach Provincial Park komen veel vogelsoorten voor, waaronder de zeldzame en bedreigde fluitplevieren. In het Oack Hammock Marsh leven vogelsoorten als de zomertaling en de Ammospiza caudacuta, een bijzondere mussensoort.

Het Narcisse Wildlife Management Area is speciaal ingesteld om het leefgebied van de duizenden kousenbandslangen veilig te stellen. Een groenblijvend sparren- en dennenbos in het Riding Mountain National Park vormt het leefgebied voor elanden, wapiti’s en een kleine kudde bizons. Aan de oostkant van het park groeien iepen, eiken en esdoorns, die beschutting bieden aan een rijke onderlaag van struiken, wijnstokken en varens, een habitat die in de prairies bijna niet meer voorkomt.

Churchill wordt ook wel de ‘Polar Bear Capital of the World’ genoemd. Tegen het invallen van de herfst trekken de ijsberen naar de baai ten oosten van Churchill, en trekken er zo’n 150 door het stadje.

Tussen juni en september verzamelen zich ongeveer 3000 beluga’s of witte dolfijnen in de monding van de Churchill-rivier.

In het Spruce Woods Provincial Park leven zeldzame dieren als haakneusslangen, knoflookpadden en noordelijke prairieskinken.

Het plantensymbool van Manitoba is de prairiekrokus.

advertentie

MANITOBA LINKS

Advertenties
• Bouw je eigen Canada Rondreis
• Winnipeg - VliegenNaar
• Manitoba Hotels
• Camperreizen Canada
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Manitoba
• Boeken, ook tweedehands, over MANITOBA bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems