Steden CALIFORNIE

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

Geografie   

Basisgegevens
   Officiële landstaalEngels
   HoofdstadSacramento
   Oppervlakte411.049 km²
   Inwoners37.253.956 (2010)
   MunteenheidAmerikaanse dollar (USD)
   Tijdsverschil-9
   Web | Code | Tel..us .gov .edu .mil .um | USA | +1

Algemeen

Californië is met een oppervlakte van Californië van 411.049 km² na Alaska en Texas de op twee na grootste staat van de Verenigde Staten en bijna tien keer zo groot als Nederland. Alleen al de grootste county van Californië, San Bernardino, is met een oppervlakte van 52.200 km² een stuk groter als Nederland. Californië is gemidddeld ca. 1300 km lang en 400 km breed, het breedste punt bedraagt 587 km.
Californië grenst in het noorden aan Oregon, in het zuiden aan de Mexicaanse staat Baja California, in het westen aan Nevada, in het zuidwesten aan Arizona en in het oosten aan de Grote of Stille Oceaan met een kustlijn van ca. 1350 km.

Californië Satellietfoto: Publiek domein

Landschap

Golden Gate Bridhe, San Francisco, Californaië

Rich Niewiroski Jr. Creative Commons Attribution 2.5 Generic no changes made

Californië heeft de meeste nationale parken van alle staten met hoge bergen, waarin toppen met eeuwige sneeuw, valleien, stranden en rivieren, waar men kan vissen, kanovaren of goud zoeken.

Nevada is een woestijngebied met verlaten goudzoekerstadjes, oude zilvermijnen en de gigantische Hooverdam nabij de gokstad Las Vegas.

Californië heeft het op één na hoogste punt van Noord-Amerika (Mount Whitney in de High Sierra, 4418 m) en het laagste punt (Badwater, Death Valley in de Mojave-woestijn, 85 meter onder zeeniveau), de hoogste bomen ter wereld en het op één na heetste gebied op aarde.

Mount Whitney, hoogste berg van Californië

Geographer, Creative Commons Attribution 1.0 Generic

Death Valley, laagste punt van Californië

Roger469, public domain

Evenwijdig met de kust van de Stille Oceaan liggen de Coast Ranges of het Kustgebergte. Het oosten van de staat wordt gedomineerd door de Sierra Nevada, met Nationale Parken zoals Yosemite en Kings Canyon. De Cascades vormen een keten van dode en actieve vulkanen, waartoe onder andere de Mount St. Helens, de Mount Lassen en de Mount Shasta behoren.

Net ten zuiden van de kustplaats Santa Barbara, liggen de acht grotendeels niet of nauwelijks bewoonde, vulkanische Channel Islands, of in het Spaans Archipiélago del Norte (totale oppervlakte ca. 900 km²). De archipel is te verdelen in een zuidelijke en een noordelijke groep eilanden. In het zuiden liggen de eilanden Santa Barbara Island, San Nicolas island, San Clemente Island en het met ca. 4000 bewoners grootste (194 km²) en meest bevolkte eiland, Santa Catalina Island. Santa Catalina Island, op ca. 50 m van de Californische kust, is een ware toeristische trekpleister met jaarlijks ca. 1 miljoen bezoekers.
De noordelijke groep eilanden bestaan uit Anacapa Island, San Miguel Island, Santa Cruz Island en Santa Rosa Island. De afstand tussen het meest noordelijke eiland, San Miguel Island, en het meest zuidelijke eiland, San Clemente Island, bedraagt 260 km.

Het grootste meer van Californië is Salton Sea. Dit door de mens geschapen meer heeft een oppervlakte van ca. 970 km², ligt 69 meter onder zeeniveau en is maximaal 16 meter diep. Een ander groot kunstmatig meer is Lake Berryessa, Clear Lake is het grootste Californische zoetwatermeer.

Aardbevingen

Onder Californië lopen veel breuken die aardbevingen kunnen veroorzaken. De actiefste en meest bekende breuk is de San Andreasbreuk, die over een lengte van bijna duizend kilometer over bijna de gehele lengte van Californië loopt, van Cape Mendocino in het noorden tot de Golf van Californië in het zuiden van Californië. De San Andreasbreuklijn is een gevolg van de botsingen tussen de Noord-Amerikaanse Plaat en de Pacifische Plaat, en een van de weinige plaatsen in de wereld waar tektonische platen zich op het land raken.
De zwaarste schokken kwamen tot nu toe voor in het noordelijke deel van de breuk. Wetenschappers zijn op dit moment het meest bezorgd over het zuidelijke deel van de breuk, met name rond de miljoenenstad Los Angeles. De laatste grote aardbeving in dit gebied, met een kracht van 7.9 op de Schaal van Richter, dateert uit 1857. Volgens de wetenschappers is de druk aan de zuidelijke kant van de breuk zich al meer dan een eeuw aan het opbouwen en die zal zich via een waarschijnlijk zware aardbeving, de zogenaamde 'Big One', een weg naar buiten banen en grote schade veroorzaken met veel dodelijke slachtoffers. Ook in de regio San Francisco is de laatste jaren weinig druk vrijgekomen, dus dat daar ook binnen niet al te lange tijd een grote aardbeving te gebeuren staat, is niet onlogisch. In 1906 werd San Francisco verwoest door een grote brand na een aardbeving van 7.8 op de Schaal van Richter. In 1989 werd de stad weer getroffen, met 62 mensenlevens en 6 miljard schade als gevolg.

Klimaat

Californië Winter

Brocken Inaglory, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Het klimaat van Californië varieert enorm, van woestijn- tot subarctisch klimaat, afhankelijk van breedtegraad, hoogteverschillen en de nabijheid van de kust. De kustregio's, het voorgebergte van de Sierra Nevada en de Central Valley hebben een mediterraan klimaat, met warme, droge zomers en milde winters, zowel qua temperatuur als qua neerslaghoeveelheden.
Door de invloed van de oceaan wordt het klimaat aan de kust getemperd, waardoor de winters wat warmer zijn en de zomers behoorlijk wat koeler kunnen zijn. Dan kan het zo maar zijn dat het in het binnenland 38°C is en de thermometer aan de kust maar 21°C aanwijst.
Verder landinwaarts wordt het klimaat wat continentaler en in sommige gebieden zelfs een semi-aride of steppeklimaat met koude winters en hete zomers. Hier lijken de weersromstandigheden meer op die van de woestijngebieden van Arizona en Noord-Mexico.

De gemiddelde temperatuursverschillen kunnen, niet ver van elkaar gelegen, behoorlijk significant zijn. Zo wordt het aan de kust gemiddeld 4°C warmer dan in het laaggelegen binnenland, in de zomer is het in het binnenland gemiddeld maar liefst 14°C warmer dan aan de kust. De gemiddelde dagtemperatuur in San Francisco ligt in juli en augustus tussen de 17 en 20°C, in Walnut Creek, 32 km landinwaarts, is het dan gemiddeld 32°C. Een ander voorbeeld is de kustplaats Santa Monica, waar de gemiddelde dagtemperatuur in augustus 24°C is, in Burbank, slechts 16 km landinwaarts, is het dan 35°C, een temperatuurstoename van twee graden celsius per 1,6 kilometer!
In de wintermaanden heeft de Coachella Valley regelmatig de hoogste temperaturen ten westen van de Rocky Mountains; Oost-Los Angeles, de Gateway Cities en delen van de San Gabriel Valley hebben de hoogste wintertemperaturen in het westen van de Verenigde Staten (22°C); Santa Monica 


Klimaattypes Californië

Adam Peterson, CC BY-SA 4.0 no changes made

De noordelijke kusten hebben een klimaat dat nog veel lijkt op dat van de noordwestelijke staten. Verder naar het zuiden en meer landinwaarts gaan de temperaturen steeds verder omhoog en worden de zomers in Centraal- en Zuid-Californië droog. In het zuidoosten lijken de omstandigheden dan steeds meer op de woestijngebieden in Arizona en Noord-Mexico.

De bergen aan de kust en van de Sierra Nevada zijn zo hoog dat de overvloedige neerslag vaak in de vorm van sneeuw valt. Californië is een van de zonnigste staten van het land. Het aantal zonuren varieeert van 7-8 in de winter tot 12-14 uren in de zomer in de droogste gebieden van de staat. Door de zeemist liggen deze waarden aan de kust veel lager: van 6-7 uren in de winter tot 9-10 in de zomer. 

Planten

Californie Sequoia Boom Foto:Jim Bahn

Jim Bahn, CC BY 2.0 no changes made

In Californië staan de hoogste en oudste bomen ter wereld, sequoia's genoemd. Bijzonder is dat 30% van alle Amerikaanse plantensoorten in Californië voorkomen.

Torrey Pines State Reserves, aan de kust in de buurt van San Diego, en Santa Rosa Island, zijn de enige plaatsen op de wereld waar de Torrey pine of Pinus torreyana (8-17 meter hoog) voorkomt.

Pinus Torreyana, uniek in Californië

Richard O. Barry, Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Van de vele palmsoorten die in Californië voorkomen, is de Californische waaierpalm de enige soort die van oorsprong in Californië voorkomt. De dadelpalm werd in 1890 vanuit Algerije ingevoerd.

Bijzondere woestijnplant is de creosootstruik, waarvan sommige exemplaren al meer dan 10.000 jaar oud zijn. Een andere opmerkelijke woestijnpant is Yucca brevifolia of 'Joshua tree' (max. 15 meter hoog), die voornamelijk in de Mojavewoestijn voorkomt en enkele honderden jaren oud kan worden.

Dieren

Californie Zwarte Beer Foto:Diginatur

Bijzonder is dat 50% van alle Amerikaanse vogels en zoogdieren in Californië voorkomen. In de nationale parken komt klein wild voor, maar ook zwarte beren. In het noorden van Californië kan op zalm en forel gevist worden.

Endemisch voor de Mojavewoestijn is de Badwaterslak, een slakkensoort die zich prima thuisvoelt in de zilte leefomgeving van Badwater, het laagste punt van Noord-Amerika waar temperaturen van tegen de 50°C geen uitzondering zijn.


CALIFORNIE LINKS

Advertenties
• Cheaptickets San Francisco
• AmerikaPLUS
• Rondreis Californie
• Vliegtickets naar Los Angeles
• Droomvakanties naar Californie vergelijken
• Californie Vliegtickets WTC
• Amerika rondreizen met kinderen
• Vergelijk Vliegtickets vanaf Schiphol
• Californie Hotels
• Los Angeles Vliegtickets Tix.nl
• Camperreizen Californie
• Autoverhuur Sunny Cars Californie
• Eliza was here
• Vluchten naar Californie Skyscanner

Nuttige links

Californië Startnederland (N+E))
Het Beste van West-Amerika: Californië
Romans over Californië (N)
Sportclubs in Los Angeles (N)
Telefoongids Verenigde Staten
Schrijf uw artikel over CALIFORNIE

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Ominalowska, Malgorzata / Californië
Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum

Wikipedia

laatst bijgewerkt januari 2017
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems