Steden CALIFORNIE

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

Geografie   

Basisgegevens
   Officiële landstaalEngels
   HoofdstadSacramento
   Oppervlakte411.049 km²
   Inwoners37.253.956 (2010)
   MunteenheidAmerikaanse dollar (USD)
   Tijdsverschil-9
   Web | Code | Tel..us .gov .edu .mil .um | USA | +1

Algemeen

Californië is met een oppervlakte van 411.049 km² na Alaska en Texas de op twee na grootste staat van de Verenigde Staten en bijna tien keer zo groot als Nederland. Alleen al de grootste county van Californië, San Bernardino, is met een oppervlakte van 52.200 km² een stuk groter als Nederland. Californië is gemidddeld ca. 1300 km lang en 400 km breed, het breedste punt bedraagt 587 km.
Californië grenst in het noorden aan Oregon, in het zuiden aan de Mexicaanse staat Baja California, in het westen aan Nevada, in het zuidwesten aan Arizona en in het oosten aan de Grote of Stille Oceaan met een kustlijn van ca. 1350 km.

Californië Satellietfoto: Publiek domein

Landschap

Golden Gate Bridhe, San Francisco, Californaië

Rich Niewiroski Jr. Creative Commons Attribution 2.5 Generic no changes made

Mount Whitney, hoogste berg van Californië

Geographer, Creative Commons Attribution 1.0 Generic

Death Valley, laagste punt van Californië

Roger469, public domain

In het Yosemite National Park torent El Capitan, een van de hoogste monolieten (900 m) ter wereld, boven het landschap van Yosemite Valley uit.

El Capitan in Yosemite Valley, Californië

Mike Murphy,Creative CommonsAttribution-Share Alike 3.0 Unportedno changes made

Net ten zuiden van de kustplaats Santa Barbara liggen de acht grotendeels niet of nauwelijks bewoonde eilanden van vulkanische Channel Islands, of in het Spaans Archipiélago del Norte (totale oppervlakte ca. 900 km²). De archipel is te verdelen in een zuidelijke en een noordelijke groep eilanden. In het zuiden liggen de eilanden Santa Barbara Island, San Nicolas island, San Clemente Island en het met ca. 4000 bewoners grootste (194 km²) en meest bevolkte eiland, Santa Catalina Island. Santa Catalina Island, op ca. 50 m van de Californische kust, is een ware toeristische trekpleister met jaarlijks ca. 1 miljoen bezoekers.
De noordelijke groep eilanden bestaan uit Anacapa Island, San Miguel Island, Santa Cruz Island en Santa Rosa Island. De afstand tussen het meest noordelijke eiland, San Miguel Island, en het meest zuidelijke eiland, San Clemente Island, bedraagt 260 km. De Channel Islands tellen 145 planten- en dierensoorten die nergens anders ter wereld voorkomen, en dat leverde de archipel de bijnaam "California's Galapagos" op.

Het grootste meer van Californië is Salton Sea. Dit door de mens geschapen meer heeft een oppervlakte van ca. 970 km², ligt 69 meter onder zeeniveau en is maximaal 15 meter diep; Een ander groot kunstmatig meer is Lake Berryessa met een oppervlakte van 84 km2. Clear Lake is het grootste Californische zoetwatermeer met een kustlijn van ca. 160 km en een oppervlakte van ca. 180 km2. Eagle Lake is het tweede grootste natuurlijke meer van Californië met een oppervlakte van ca. 180 km2. Het grootste bergmeer en op één na diepste meer van de Verenigde Staten is Lake Tahoe met een diepte van 501 meter.

De hoogste waterval (totaal 744 meter) van de Verenigde Staten is Yosemite Falls in de Sierra Nevada. Deze cascadewaterval is verdeeld in: Upper Yosemite Fall (440 m en hoort bij de twintig hoogste watervallen ter wereld), Middle Cascades (206 m) en Lower Yosemite Fall (98 m).

Yosemite Falls, Californië

Kevin Ingolfsland, Creative CommonsAttribution 2.0 Genericno changes made

Aardbevingen

Onder Californië lopen veel breuken die aardbevingen kunnen veroorzaken. De actiefste en meest bekende breuk is de San Andreasbreuk, die over een lengte van bijna duizend kilometer over bijna de gehele lengte van Californië loopt, van Cape Mendocino in het noorden tot de Golf van Californië in het zuiden van Californië. De San Andreasbreuklijn is een gevolg van de botsingen tussen de Noord-Amerikaanse Plaat en de Pacifische Plaat, en een van de weinige plaatsen in de wereld waar tektonische platen zich op het land raken.
De zwaarste schokken kwamen tot nu toe voor in het noordelijke deel van de breuk. Wetenschappers zijn op dit moment het meest bezorgd over het zuidelijke deel van de breuk, met name rond de miljoenenstad Los Angeles. De laatste grote aardbeving in dit gebied, met een kracht van 7.9 op de Schaal van Richter, dateert uit 1857. Volgens de wetenschappers is de druk aan de zuidelijke kant van de breuk zich al meer dan een eeuw aan het opbouwen en die zal zich via een waarschijnlijk zware aardbeving, de zogenaamde 'Big One', een weg naar buiten banen en grote schade veroorzaken met veel dodelijke slachtoffers. Ook in de regio San Francisco is de laatste jaren weinig druk vrijgekomen, dus dat daar ook binnen niet al te lange tijd een grote aardbeving te gebeuren staat, is niet onlogisch. In 1906 werd San Francisco verwoest door een grote brand na een aardbeving van 7.8 op de Schaal van Richter. In 1989 werd de stad weer getroffen, met 62 mensenlevens en 6 miljard schade als gevolg.

Klimaat

Californië Winter

Brocken Inaglory, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Het klimaat van Californië varieert enorm, van woestijn- tot subarctisch klimaat, afhankelijk van breedtegraad, hoogteverschillen en de nabijheid van de kust. De kustregio's, het voorgebergte van de Sierra Nevada en de Central Valley hebben een mediterraan klimaat, met warme, droge zomers en milde winters, zowel qua temperatuur als qua neerslaghoeveelheden.
Door de invloed van de oceaan wordt het klimaat aan de kust getemperd, waardoor de winters wat warmer zijn en de zomers behoorlijk wat koeler kunnen zijn. Dan kan het zo maar zijn dat het in het binnenland 38°C is en de thermometer aan de kust maar 21°C aanwijst.
Verder landinwaarts wordt het klimaat wat continentaler en in sommige gebieden zelfs een semi-aride of steppeklimaat met koude winters en hete zomers. Hier lijken de weersomstandigheden meer op die van de woestijngebieden van Arizona en Noord-Mexico.

De gemiddelde temperatuursverschillen kunnen, niet ver van elkaar gelegen, behoorlijk significant zijn.Zo wordt het aan de kust gemiddeld 4°C warmer dan in het laaggelegen binnenland, in de zomer is het in het binnenland gemiddeld maar liefst 14°C warmer dan aan de kust. De gemiddelde dagtemperatuur in San Francisco ligt in juli en augustus tussen de 17 en 20°C, in Walnut Creek, 32 km landinwaarts, is het dan gemiddeld 32°C. Een ander voorbeeld is de kustplaats Santa Monica, waar de gemiddelde dagtemperatuur in augustus 24°C is, in Burbank, slechts 16 km landinwaarts, is het dan 35°C, een temperatuurstoename van twee graden celsius per 1,6 kilometer!
In de wintermaanden heeft de Coachella Valley regelmatig de hoogste temperaturen ten westen van de Rocky Mountains; Oost-Los Angeles, de Gateway Cities en delen van de San Gabriel Valley hebben de hoogste wintertemperaturen in het westen van de Verenigde Staten (22°C), Santa Monica heeft de laagste wintertemperaturen (11°C). Palm Springs, een stad in de Coachella Valley, heeft hoogste/laagste/gemiddelde temperaturen van 24°C/10°C/17°C in de periode november tot april.
In het uiterste zuidwesten, rond San Diego, heeft een subtropisch semi-aride of steppeklimaat met zeer droge winters. De zuidoostelijke gebieden hebben een heet aride klimaat dat lijkt op het klimaat van de Sahara. In het noorden van de Mojave-woestijn ligt Death Valley, waar de hoogste temperaturen ter wereld gemeten worden rond de 50°C met als hoogste temperatuur 56.7°C op 10 juli 1913; sinds 2005 werden er regelmatig temperaturen van 54°C of hoger geregistreerd. De gemiddelde etmaaltemperatuur in juli is er 38.8°C.

Klimaattypes Californië

Adam Peterson, CC BY-SA 4.0 no changes made

De belangrijkste westenwinden vanuit de Pacific brengen de neerslag aan land, in het noorden van de staat meer dan in het zuiden. Belangrijk voor de neeerslaghoeveelheden zijn ook de diverse bergketens: vochtige lucht vanuit het westen koelt af en wordt geloosd op de westflanken van het gebergte.
Het noordwesten van Californië heeft neerslaghoeveelheden van 380-1300 mm per jaar; het Coast Redwood-woud ontvangt meer dan 2500 mm per jaar. De Central Valley heeft gevarieerde neerslaghoeveelheden: de noordelijke delen ontvangen substantieel meer neerslag dan de zuidelijke delen en de Valley is regelmatig bedekt met een dikke laag mist (loakale naam = tule fog).
De hoge bergketens, de Sierra Nevada, de Cascade Range en de Klamath Mountains, hebben een bergklimaat met sneeuw in de winters en gematigde zomers. Ski-oorden als Lake Tahoe, Mammoth Lakes en Mount Shasta ontvangen in het winterseizoen minimaal drie meter sneeuw, vaak nog meer.
De oostflanken van de bergketens liggen in de veel drogere regenschaduw, met woestijnachtige gebieden ten oosten van de Sierra Nevada en de Transverse Ranges en Peninsular Ranges in het zuiden van Californië. De laaggelegen woestijngebieden ten oosten van de zuidelijke bergeketens behoren tot de Sonora-woestijn met nauwelijks vorst in de winter. De hoger gelegen woestijngebieden als de Mojave-woestijn, Owens Valley en het Modoc Plateau hebben meer een landklimaat met koude winternachten. Gedurende de zomermaanden, van juli tot begin september, wordt deze regio getroffen door de Mexican Monsoon, die komend van de Pacific, Golf can Californië en/of de Golf van mexico zorgt voor zware onweers- en regenbuien. Californië heeft vrijwel geen last van tropische cyclonen, hoewel de stat in 2017 getroffen werd door hevige stormen en zeer veel neerslag in korte tijd.

Planten

Californie Sequoia Boom Foto:Jim Bahn

Jim Bahn, CC BY 2.0 no changes made

In Californië staan de hoogste en oudste bomen ter wereld, sequoia's genoemd. Bijzonder is dat 30% van alle Amerikaanse plantensoorten in Californië voorkomen.

Torrey Pines State Reserves, aan de kust in de buurt van San Diego, en Santa Rosa Island, zijn de enige plaatsen op de wereld waar de Torrey pine of Pinus torreyana (8-17 meter hoog) voorkomt.

Pinus Torreyana, uniek in Californië

Richard O. Barry, Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Van de vele palmsoorten die in Californië voorkomen, is de Californische waaierpalm de enige soort die van oorsprong in Californië voorkomt. De dadelpalm werd in 1890 vanuit Algerije ingevoerd.

Bijzondere woestijnplant is de creosootstruik, waarvan sommige exemplaren al meer dan 10.000 jaar oud zijn. Een andere opmerkelijke woestijnpant is Yucca brevifolia of 'Joshua tree' (max. 15 meter hoog), die voornamelijk in de Mojavewoestijn voorkomt en enkele honderden jaren oud kan worden.

Dieren

Californie Zwarte Beer Foto:Diginatur

Typisch voor de Californische dierenwereld zijn zeeolifant, zwarte beer, Californische condor, grijze walvis, Californische zeeleeuw, muildierhert, woestijnschildpad, poema, monarchvlinder en wapiti.

Bijzonder is dat 50% van alle Amerikaanse vogels en zoogdieren in Californië voorkomen. In de nationale parken komt klein wild voor, maar ook zwarte beren. In het noorden van Californië kan op zalm en forel gevist worden.

Endemisch voor de Mojavewoestijn is de Badwaterslak, een slakkensoort die zich prima thuisvoelt in de zilte leefomgeving van Badwater, het laagste punt van Noord-Amerika waar temperaturen van tegen de 50°C geen uitzondering zijn.

Mono Lake in de oostelijke Sierra Nevada is de broedplaats voor zo'n 85% van alle prairiemeeuwen.
Het uitsterven van de Californische condor, met een spanwijdte van meer dan drie meter, is voorlopig een halt toegeroepen. In 1987 waren er wereldwijd nog maar 27 exemplaren in leven, allemaal verblijvend in een beschermde (dierentuin)omgeving. Vandaag de dag zijn er meer dan 400 condors, en steeds meer in gevangenschap opgegroeide exemplaren worden in het wild uitgezet, waarbij men hoopt dat ze broedparen gaan vormen.

De Californische bruinvis of vaquita (lokaal ook wel cochito genoemd) is een van de zeldzaamste zoogdieren op aarde, er zouden volgens een telling in 2016 nog maar zo'n dertig exemplaren rondzwemmen in het noordelijke gedeelte van de Golf van Californië.


CALIFORNIE LINKS

Advertenties
• Cheaptickets San Francisco
• AmerikaPLUS
• Rondreis Californie
• Vliegtickets naar Los Angeles
• Droomvakanties naar Californie vergelijken
• Californie Vliegtickets WTC
• Amerika rondreizen met kinderen
• Vergelijk Vliegtickets vanaf Schiphol
• Californie Hotels
• Los Angeles Vliegtickets Tix.nl
• Camperreizen Californie
• Autoverhuur Sunny Cars Californie
• Eliza was here
• Vluchten naar Californie Skyscanner

Nuttige links

Californië Startnederland (N+E))
Het Beste van West-Amerika: Californië
Romans over Californië (N)
Sportclubs in Los Angeles (N)
Telefoongids Verenigde Staten
Schrijf uw artikel over CALIFORNIE

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Ominalowska, Malgorzata / Californië
Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum

Wikipedia

laatst bijgewerkt januari 2017
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems