Landenweb.nl

Montreal
 

Montreal verre reizen van ANWB

To read about Montreal in English - click here

advertentie
Vliegen naar Montreal Autoverhuur Sunny Cars Montreal

Algemeen

Montreal is de economische en culturele metropool van de Canadese provincie Quebec, Quebec City is het politieke centrum. Het is de op één na grootste stad van Canada (na Toronto) en na Parijs de grootste Franstalige stad ter wereld. Montreal is rijk aan cultuur en geschiedenis en is één van de levendigste steden in Noord-Amerika. De stad ligt op het eiland van Montreal, vernoemd naar Mount Royal of Mont Real. Volgens de telling van 2011 had de stad Montreal een bevolking van 1.649.519 inwoners, terwijl het grootstedelijk gebied een geschatte bevolking van 3.824.221 inwoners had. De officiële taal van Montreal is het Frans.

MontrealMontrealFoto: Taxiarchos228 CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Canada verre reizen van ANWB Hotels Trivago

Ligging

De coördinaten van Montreal zijn: 45° 31 Noorderbreedte 73° 39 Westerlengte. Montreal ligt in het zuidwestelijke deel van de provincie Quebec. De stad zelf beslaat het grootste deel van het eiland van Montreal aan de samenvloeiing van de Saint Lawrence en de Ottawa rivier. Een deel van Montreal ligt aan de ene kant van de Saint Lawrence Seaway, de rivier die zich uitstrekt van de Grote Meren naar de Atlantische Oceaan. Het hoogste punt van Montreal ligt 232 meter boven zeeniveau. Het stadsgebied beslaat 431,50 km², het grootstedelijk gebied omvat 4.258.31 km².

Haven van MontrealHaven van MontrealFoto: Harald CC 2.0 Generic no changes made

advertentie
Djoser Rondreis Canada Hotels Montreal

Weer

Montreal heeft een vochtig continentaal klimaat met vier verschillende seizoenen. De zomers zijn vochtig en variëren van warm tot heet. De dagelijkse gemiddelden liggen tussen de 21 en 22° C in juli, temperaturen boven 30° C zijn niet ongewoon. In de vroege en late zomer is het vaak winderig weer.

Sneeuw in Oud-MontrealSneeuw in Oud-MontrealFoto: Tetro Smog CC 3.0 Unported no changes made

De winters in Montreal brengen meestal koud weer met wind en sneeuw, met een dagelijks gemiddelde van rond de -10° C in januari. Ook in die periode kunnen de temperaturen boven het vriespunt stijgen, met een aantal regenachtige dagen in januari en februari. De lente en herfst zijn aangenaam mild, hoewel er grote temperatuurschommelingen zijn. Het weer in april is vrij mild en zonnig en mei is warm en vaak vochtig. De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt 980 mm, inclusief een gemiddelde van ongeveer 200 cm aan sneeuwval van november tot maart. Onweer met zware regenval komt voor vanaf de late lente tot de zomer en aan het begin van de herfstperiode. Montreal heeft gemiddeld 2029 uren zonneschijn per jaar.

Geschiedenis

Het gebied van het eiland van Montreal werd al in het tweede millennium voor Christus bewoond. Dit blijkt uit archeologische vondsten. Vóór de 10e eeuw na Christus verbouwden kolonisten al maïs en na het jaar 1000 bouwden ze versterkte dorpen.

Brief van Koning Lodewijk XIV aan de inwoners van MontrealBrief van Koning Lodewijk XIV aan de inwoners van MontrealFoto: Publiek Domein

In 1611 werd een handelspost gevestigd op het eiland van Montreal, op een terrein bij de samenvloeiing van Petite Rivière en de St. Lawrence Rivier. In het jaar 1642 werd de stad gesticht. De stad heette oorspronkelijk La Place Royale en werd een centrum voor de bonthandel en de uitvalsbasis voor verdere Franse verkenningen in Noord-Amerika. In 1832 werd de naam Montreal officieel. Met de opening van het Lachine Canal en de bouw van de Victoria Bridge kreeg Montreal steeds meer betekenis en werd tevens een groot spoorwegcentrum.

Facqua Cartierl Sqaure rond 1900Facqua Cartierl Sqaure rond 1900Foto: Publiek Domein

Rond 1860 werd Montreal het economische en culturele centrum van Canada en de grootste stad in Brits Noord-Amerika. Montreal was de hoofdstad van Canada tussen 1844 en 1849. Vervolgens verplaatste de regering de hoofdstad naar Ottawa, vanwege de meer gunstige ligging in het binnenland van het land. In 1951 had Montreal een bevolking van meer dan een miljoen mensen. In 1959 werd de Saint Lawrence Seaway geopend, zodat schepen Montreal konden bereiken. De economie van de stad verslechterde eind vorige eeuw omdat bedrijven verplaatst werden naar andere delen van het land. Op 1 januari 2002 werd Montreal samengevoegd met de 27 omliggende gemeenten op het eiland van Montreal.

Quartier des Spectacles MontrealQuartier des Spectacles MontrealFoto: Art_inthecity CC 2.0 Generic no changes made

De 21ste eeuw heeft geleid tot een opleving van het economische en culturele leven van de stad. De bouw van nieuwe wolkenkrabbers en de twee grootste ziekenhuizen in Canada heeft samen met de oprichting van het Quartier des Spectacles Montreal een moderne uitstraling gegeven.

Bezienswaardigheden

Stadhuis van MontealStadhuis van MontealFoto: David Iliff CC 2.5 Generic no changes made

Oud Montreal (Frans: Vieux-Montreal) is een historisch gebied ten zuidoosten van het centrum met vele verschillende bezienswaardigheden, zoals de oude haven van Montreal, de Place Jacques-Cartier en het stadhuis van Montreal. Oud Montreal heeft een karakteristieke architectuur en smalle geplaveide straatjes, het is zeer aantrekkelijk voor toeristen en ligt in de directe nabijheid van de rivier. Er zijn veel goed bewaarde historische gebouwen, zoals de Notre-Dame de Montreal Basilicella, de Bonsecours Markt, het indrukwekkende 19e-eeuwse hoofdkantoor van de grote Canadese banken op St. James Street en de Ernest Cormier's Art Deco Universiteit van Montreal. De meeste historische gebouwen dateren uit de 17e tot de 19e eeuw. Ze zijn prachtig verlicht 's nachts. Er zijn ook tal van interessante musea en kerken.

Gebrandschilderde ramen Kathedraal van MontrealGebrandschilderde ramen Kathedraal van MontrealFoto: Jean Gagnon CC 3.0 Unported no changes made

Christ Church Cathedral is een groots Anglicaans gebouw, dat dateert uit het midden van de 19e eeuw. Het staat in het oostelijke deel van Down Town Montreal. Christ Church Cathedral is gebouwd in neogotische stijl en de vele historische elementen, waaronder grote schilderijen, gebrandschilderde ramen en een indrukwekkend pijporgel, maken het tot een toeristenattractie. Je kunt rondleidingen krijgen of een aantal seizoensgebonden evenementen bezoeken.

Museum voor schone Kunsten in MontrealMuseum voor schone Kunsten in MontrealFoto: Stéphane Batigne CC 3.0 Unported no changes made

Het Museum voor Schone Kunsten is een van de belangrijkste musea van de stad en dateert uit 1860. Het museum ligt aan de westkant van Down Town Montreal. Er zijn meerdere paviljoens, die worden verbonden door ondergrondse gangen. Het museum herbergt meer dan 25.000 objecten, waaronder historische schilderijen, prenten en lokale memorabilia. Dit museum staat hoog aangeschreven in heel Canada en heeft ook een populair café.

Place des Arts in MontrealPlace des Arts in MontrealFoto: JeanGagnon CC 3.0 Unported no changes made

Het museum voor moderne kunst van Montreal in het Quartier Latin beschikt over een grote en indrukwekkende collectie moderne kunstwerken gemaakt sinds de jaren 1940. Het Museum voor Moderne Kunst ligt op het Place des Arts complex en beschikt over meer dan 6.000 kunstwerken, met werken van veel opmerkelijke kunstenaars, zoals Picasso en Andy Warhol. Tijdelijke tentoonstellingen worden het hele jaar door georganiseerd.

Rialto Theater MontrealRialto Theater MontrealFoto: Jeangagnon CC 3.0 Unported no changes made

Het Rialto Theater, met zijn sierlijke proporties en details, is een van de meest interessante gebouwen in Montreal. Het is een centrum van de podiumkunsten. Paviljoens ontworpen voor de Expo 67 bevatten een breed scala aan architectonische ontwerpen. In 2006 werd Montreal benoemd tot UNESCO City of Design. Montreal is een belangrijk centrum van de film-en televisieproductie. De stad is ook de thuisbasis van vele culturele, film-en muziekfestivals. De meest populaire sport in Montreal is ijshockey.

Tips

Lange rijen winkels en winkelcentra vind je in ondergrondse galerijen. Dit biedt een prettige manier van winkelen vooral bij slecht weer. St-Laurent Street is de beroemdste winkelstraat van de stad.

Park Mont RoyalPark Mont RoyalFoto: Montrealais CC 3.0 Unported no changes made

Het grootste park van Montreal ligt op de helling van Mount Royal. Dit prachtige bosrijke park is ontworpen door dezelfde tuinarchitect als het Central Park in New York. Een paar kilometer rijden naar het noorden met de metro ligt Hochelaga-Maisonneuve met het Olympisch Stadion, het insectarium, de botanische tuin en het Biodôme.

Montreal LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Montreal
• Hotels Montreal
• Canada verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Canada
• Autoverhuur Sunny Cars Montreal
• Boeken, ook tweedehands, over Montreal bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems