Landenweb.nl

UTAH
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Salt Lake City
  Oppervlakte  220.080 km²
  Inwoners  3,337,975
  (2021)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD)
  Tijdsverschil  -8, -7
  Web  .us .gov .edu .mil .um
  Code.  US-UT
  Tel.  +1

To read about UTAH in English - click here

Droomvakanties naar Amerika vergelijken

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Geografie en Landschap

Geografie

De staat Utah beslaat 220.080 km², waarvan 212.988 km² land. De staat ligt in de Mountain-tijdzone. In het oosten bevinden zich uitgestrekte Indianenreservaten. Utah kan grofweg in drie gebieden worden verdeeld: In het oosten het Colorado Plateau, een woest, bergachtig en nagenoeg onbewoond gebied. Westelijk ligt de Great Basin Region met vlakke gebieden gescheiden door bergketens. In het midden van de staat lopen de Rocky Mountains.

advertentie

Great Salt Lake: SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Utah grenst in het noorden aan Idaho en Wyoming, in het westen aan Nevada, in het oosten aan Colorado en in het zuiden aan Arizona. Verder heeft het in het zuidoosten een hoekpunt gemeen met New Mexico. Dit punt, waar Utah, Colorado, New Mexico en Arizona elkaar raken, heet Four Corners en is het enige vierstatenpunt in de Verenigde Staten.

advertentie

Landschap

Het midden en oosten van Utah worden gedomineerd door de Rocky Mountains. Het hoogste punt is de Kings Peak (4123 m). In het westen liggen onder meer het Great Salt Lake (Grote Zoutmeer) en grote zoutvlakten. Veel snelheidsrecords zijn er gebroken tijdens tests die op het uiterst vlakke en uitgestorven oppervlak konden plaatsvinden. Door het zuidoosten van de staat stroomt de Colorado-rivier.

In Utah vindt je een aantal Nationale Parken, waaronder Bryce Canyon en Zion.

advertentie

Kings Peak, hoogste punt van UtahPhoto: Hyrum K. Wright CC 3.0 Unported no changes made

Klimaat en Weer

Utah heeft een droog landklimaat, met als belangrijkste kenmerken warme zomers en strenge winters. Er is een duidelijk verschil in klimaat tussen het berggebied in het noorden en oosten en het lager gelegen woestijngebied in het zuiden en westen. In het noordoosten valt er tussen november en april veel sneeuw, terwijl het zuidwesten het gehele jaar door een aangenaam klimaat heeft. De warme zomers zijn dankzij de geringe vochtigheidsgraad van de lucht bijzonder aangenaam, maar ook het late voorjaar en het begin van de herfst zijn ideaal om Utah te bezoeken.

De warmste maanden zijn juni, juli, augustus en september. De maanden november, december, januari, februari en maart zijn het koudst.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

De flora van Utah is als gevolg van het afwisselende landschap, het hoogteverschil en de klimatologische verschillen bijzonder gevarieerd. Er groeien meer dan vierduizend verschillende soorten planten en bomen.

Het grootste gedeelte van Utah ligt tussen de duizend en tweeduizend meter boven de zeespiegel. Hier vind je een vegetatiepatroon, dat karakteristiek is voor de hooggelegen droogtegebieden van Utah.

Boven de tweeduizend meter verandert dit beeld. Dan maken de Utah-jeneverbesbomen en de piñon-pijnbomen plaats voor gele dennen, coloradozilversparren, douglassparren en Amerikaanse ratelpopulieren (aspen). De staatsbloem van Utah is sinds 1911 de lelie Calochortus nuttalli, de staatsboom is sinds 1933 de blauwspar.

advertentie

Dieren

Utah heeft een rijk geschakeerde fauna. In de bosrijke gebieden zijn het muildierhert en de grijze vos bijzonder talrijk. Ook zwarte beren, rode lynxen en zilverdassen komen in deze gebieden voor. Het staatsdier van Utah is sinds 1971 de wapiti.

De staatsvogel van Utah is sinds 1955 de prairiemeeuw.

advertentie

UTAH LINKS

Advertenties
• Vlucht naar Salt Lake City - VliegenNaar
• Bouw je eigen West Amerika Rondreis
• Tui Rondreizen Westelijke staten VS
• AmerikaPLUS
• Hotels Trivago
• Camperreizen West Amerika
• Autoverhuur Sunny Cars Utah
• Utah Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over UTAH bij Bol.com

Nuttige links

Het Beste van West-Amerika: Utah

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

www.landenweb.nl/verenigde-staten

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems