Landenweb.nl

SASKATCHEWAN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Regina
  Oppervlakte  651.980 km²
  Inwoners  1,180,867
  (2021)
  Munteenheid  Canadese dollar
  (CAD)
  Tijdsverschil  -7
  Web  .ca
  Code.  CA-SK
  Tel.  +1

To read about SASKATCHWAN in English - click here

Bouw je eigen Canada Rondreis

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Geografie en Landschap

Geografie

Saskatchewan is één de prairieprovincies, is vlak en wordt gekenmerkt door veel bossen, meren en schier eindeloze korenvelden, die zorgen voor een groot deel van Canada’s graan- en broodproductie.

advertentie

Saskatchewan SatellietfotoPhoto: Publiek domein

De totale oppervlakte van deze provincie bedraagt bijna 650.000 km2 en dwars er doorheen stroomt de Saskatchewan-rivier. Saskatchewan wordt in het noorden begrensd door de Northwest Territories, in het oosten door Manitoba, in het zuiden door de Amerikaanse staten North Dakota en Montana en het westen door Alberta.De grootste lengte van noord naar zuid bedraagt 1124 kilometer, van oost naar west 632 kilometer.

advertentie

Landschap

Het noorden is vlak, vrijwel onbewoond en maakt deel uit van het Canadese Schild. De Cypress Hills vormen het hoogste punt van de provincie met 1386 meter. Het Prince Albert Provincial Park bevat ca. 10.000 meren. Hier is ook goed de overgang te zien van Zuid- naar Noord-Canada. Het zuidelijke deel bestaat uit berkenbossen en prairie, het noordelijke deel is natter, met meren, dennen en sparren, het begin van de gigantische bossen van Noord-Canada. In het zuidwesten ligt het Cypress Hills Provincial Park, een gebergte van 1389 meter hoog in een woestijnachtige omgeving met veel duinen en zandkreken. Van de Diefenbaker Lakes tot de oostgrens van de provincie komen we alleen nog vlak prairieland tegen.

In het zuidwesten van de provincie ligt het Grasslands National Park met een van de laatste authentieke graslanden van Noord-Amerika. De temperatuur in het park loopt sterk uiteen, van 40°C in de zomer tot -40°C in de winter.

Net ten noorden van Regina is de Qu’Appelle River vallei aantrekkelijk. De rivier scheidt de vlakke prairies in het zuiden van het meer heuvelachtige grasland ten noorden van de rivier. Voorname rivieren zijn verder de Churchill River, de North Saskatchewan River en de South Saskatchewan River.

Het water van Little Manitou Lake is vijf keer zouter dan oceaanwater.

advertentie

Little Manitou Lake, SaskatchewanPhoto:Canadian2006 CC 3.0 Unported no changes made

Klimaat en Weer

In Saskatchewan heerst een extreem landklimaat dat niet beïnvloed wordt zeeën of oceanen. In het boreale noorden gaat dit gepaard met koele zomers, in het zuidelijke prairieklimaat met warme zomers. Door de grote temperatuurverschillen in de winter en de zomer varieert de gemiddelde jaartemperatuur van 3,5°C in het noorden tot 7,0°C in het zuiden tegen de grens met de Verenigde Staten.

Saskatchewan is een van de provincies met de minste neerslag en de meeste zonuren. Het zuiden van Saskatchewan heeft 2300 uren zon per jaar en is daarmee beduidend zonniger dan het Nederlandse De Bilt met 1477 uur. In de winter kunnen de temperaturen teruglopen tot wel -50°C, terwijl in de korte zomers de temperaturen weer oplopen tot 30°C met uitschieters naar 40°C in het zuiden van de provincie. Normaal gesproken liggen de dagwaarden tijdens de zomermaanden tussen de 22 en 25°C. Door deze grote temperatuurverschillen ligt de gemiddelde jaartemperatuur lager dan waar ook ter wereld op dezelfde geografische breedte.

Zowel in het noorden al in het zuiden valt weinig neerslag, hoewel in de prairieregio nog minder dan in de noordelijke arctische regio. De lucht van de Pacific is al droog als die in Saskatchewan aankomt. Ook de lucht uit andere richtingen is droog. Daardoor heeft Saskatchewan niet alleen weinig neerslag, maar ook zeer veel zonneschijn. Estevan is de ‘Sunshine capital’ van Canada met gemiddeld 2540 zonuren per jaar.

Een beschrijving van het klimaat in Saskatchewan is niet compleet zonder de ‘blizzards’, prairiestormen die zo’n zes uren duren en vaak in februari voorkomen. Het openbare leven is dan vaak ontregeld.

Planten en Dieren

In het Grasslands National Park, een prairiegebied met gemengde grassen (ruim veertig soorten), leven veel zeldzame diersoorten, waaronder de korthoornpadhagedis, een aantal roofvogelsoorten, grondeekhoorns, gaffelantilopen, muildierherten, konijnuiltjes en de enige kolonie zwartstaartprairiehonden in Canada. Het dal van de Frenchman River is het laatst overgebleven leefgebied van de zwartstaartprairiehond in Canada. In het Cypress Hills Interprovincial Park zijn elanden, wapiti’s en witstaartherten te zien, maar ook ruim 200 soorten trekvogels, zoals de zeldzame trompetzwaan en de rotsgebergtemees.

Het zuidelijke deel van het Prince Albert National Park is een parklandschap met espen, doorsneden door stroken prairiegras: hier leven grondeekhoorns en een kudde prairiebizons. In het noordelijk deel gaat het parklandschap over in een boreaal woud van sparren, Amerikaanse lariks en pijnbomen – het leefgebied van wolven, zwarte beren, otters en vossen. De beverstand heeft zich de laatste jaren goed hersteld.

Ter bescherming van de witte pelikanen is Lavallée Lake niet meer toegankelijk.

Het plantensymbool van Saskatchewan is de prairielelie.

advertentie

SASKATCHEWAN LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl Saskatoon
• Saskatchewan Hotels
• Bouw je eigen Canada Rondreis
• Hotels Trivago
• Camperreizen Canada
• Boeken, ook tweedehands, over SASKATCHEWAN bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems