Landenweb.nl

San Francisco
 

Tui Reizen San Francisco

To read about San Francisco in English - click here

advertentie
Droomvakanties naar Amerika vergelijken Hotels Trivago

Algemeen

San Francisco steilSan Francisco steilPhoto: Cliff Mosdall in het publieke domein

San Francisco is een spectaculair schiereiland, aan drie kanten omringd door water. Deze moderne stad is uitgegroeid tot een van de meest favoriete steden van Amerika en is visueel spectaculair, met wereldberoemde steile heuvels met een mooi uitzicht op de baai van San Francisco en de adembenemende Golden Gate Bridge. De brug werd geopend in 1937 en was toen de langste hangbrug ter wereld.

advertentie
Hotels San Francisco Vliegennaar.nl - Vliegticket San Francisco

Ligging

San FranciscoSan FranciscoPhoto: Paul h in het publieke domein

De stad San Francisco is een onderdeel van de staat Californië en ligt op het puntje van het schiereiland San Francisco. Het is de vierde stad qua inwonersaantal in Californië. De Stille Oceaan vormt de westelijke grens van het schiereiland en de baai van San Francisco ligt in het oosten. In totaal zijn er drie grote districten - het centrum (tussen de baai, Market Street en Van Ness Avenue), het district zuiden (ten zuiden van Market Street) en de westelijke kant van de stad, die voornamelijk bestaat uit woonwijken en Pacific Heights, Richmond, het Golden Gate Park en de jachthaven omvat.

advertentie
Tui Reizen San Francisco Auto huren in San Francisco

Weer

Het klimaat van San Francisco wordt sterk beïnvloed door de Stille Oceaan. Het weer is daardoor het grootste deel van het jaar gematigd en kan worden aangemerkt als Mediterraan. De zomers zijn koel en aangenaam, terwijl de winters relatief warm zijn. In de zomer schommelen de temperaturen tussen 15°C en de 24°C, in de winter tussen 10°C en 15°C. Het regent in de zomer bijna nooit in San Francisco, dit in tegenstelling tot de winter. Een bijzonder kenmerk van het weer in San Francisco is de mist. Je kunt San Francisco in elk jaargetijde bezoeken.

Geschiedenis

Archeologische opgravingen wijzen uit dat het gebied van de baai van San Francisco al rond 3000 voor Christus bewoond werd. De eerste Europese vermelding van de plaats was in het jaar 1769 toen San Francisco werd opgericht en gekoloniseerd door de Spanjaarden. San Francisco wordt in 1821 een onderdeel van Mexico. De Engelsman William Richardson verbouwde de stad in Europese stijl en veel Amerikaanse kolonisten stroomden toe.

Haven van San Francisco in de tijd van de GoldrushHaven van San Francisco in de tijd van de GoldrushPhoto: Publiek Domein

Door de Gold Rush groeide de bevolking, schatzoekers uit alle delen van de wereld kwamen naar de havenstad. De Gold Rush en de oprichting van het fort op Alcatraz zorgden er voor dat San Francisco officieel en definitief onder Amerikaanse controle kwam. De bevolking nam verder toe door de vondst van zilver in 1859. Deze ontwikkelingen brachten ondernemers naar de stad die zorgden voor de oprichting van de eerste transcontinentale spoorweg. De haven van San Francisco maakte de stad tot een belangrijk handelscentrum.

San Franciso Tram StartpuntSan Franciso Tram StartpuntPhoto: Cliff Mosdall in het publieke domein

San Francisco werd een dure en luxe stad aan het begin van de twintigste eeuw. De stad heeft een aantal belangrijke historische wapenfeiten, het VN-Handvest werd hier ondertekend in 1945 en de oorlog met Japan werd beëindigd met het Verdrag van San Francisco in 1951. Tijdens de zeventiger jaren werd de stad een belangrijk centrum voor de homobeweging. In de jaren negentig zorgde het internettijdperk voor een nieuwe opleving van de stad.

Bezienswaardigheden

San Francisco FunSan Francisco FunPhoto: Cliff Mosdall in the public domain

De belangrijkste bezienswaardigheden van San Francisco zijn de Golden Gate Bridge, Alcatraz, de Japanse theetuin, het stadhuis en Fisherman’s Wharf. Daarnaast zijn er een aantal interessante musea te bezoeken.

Golden Gate Bridge San FranciscoGolden Gate Bridge San FranciscoPhoto: Rich Niewiroski Jr. CC 2.5 Generic no changes made

Toen de Golden Gate Bridge geopend werd in 1937 was het de langste hangbrug in de wereld en was het niets minder dan een technisch hoogstandje. Deze monumentale brug is 1280 meter lang is ook toegankelijk voor voetgangers. Je kunt wandelen langs de zijkanten van de brug. Er zijn enkele prachtige uitkijkpunten met een spectaculair uitzicht over de baai. Er is ook een bezoekerscentrum en je kunt helikopter en kajaktochten boeken.

Alcatraz San FranciscoAlcatraz San FranciscoPhoto: D Ramey Logan CC 3.0 Unported no chanhes made

Alcatraz was ooit een gevangenis voor de meest gevaarlijke criminelen van Amerika. Alcatraz is niet meer in gebruik als gevangenis, maar is een onderdeel van een nationaal park. Een bezoek aan deze gevangenis is het herbeleven van het verleden en een must in je reisschema. Rondleidingen op Alcatraz zijn erg populair en moeten vooraf gereserveerd worden. Als alternatief kun je de audio-tour nemen die gebruik maakt van de stemmen van echte bewakers en gevangenen uit Alcatraz.

Japanse Theetuin in San FranciscoJapanse Theetuin in San FranciscoPhoto: Caroline Culler CC 3.0 Unported no changes made

De traditionele Japanse theetuin is zonder twijfel de meest rustige plek van de stad San Francisco en beslaat ongeveer vijf hectare. De tuin heeft vijvers met koi-karpers, een grote authentieke pagode, mooie Japanse esdoorns, bamboe, een indrukwekkende sierlijke brug, watervallen en er je kunt er groene thee drinken.

Stadhuis van San FranciscoStadhuis van San FranciscoPhoto: King of Hearts CC3.0 Unported no changes made

Het oorspronkelijke stadhuis van San Francisco werd in 1899 voltooid, maar werd slechts zeven jaar later tijdens een verwoestende aardbeving geheel vernietigd. Het huidige stadhuis werd gebouwd tussen 1913 en 1915 in de periode van de Panama-Pacific internationale tentoonstelling. Het gebouw zelf is indrukwekkend en is ontworpen door twee vooraanstaande architecten uit Parijs. Op de top van het gebouw staat een grote koepel, die is gebaseerd op de koepel van de Sint Pieter in Vaticaanstad in Rome. Het is de op vier na grootste koepel in de wereld. In de loop der jaren hebben enkele beroemde evenementen hier plaatsgevonden. In dit stadhuis is Marilyn Monroe getrouwd in 1954 en meer recent werden meer dan 100 homo- en lesbische stellen door de burgemeester in de echt verbonden.

San Francisco Fisherman' s WarfSan Francisco Fisherman' s WarfPhoto: Cliff Mosdall in het publiek domein

Fisherman's Warf heeft vele winkels, arcades, visrestaurants, cafe's, kermisattracties, straatverkopers, attracties en een mooi uitzicht op de oceaan. Je ziet de Golden Gate Bridge, Alcatraz en Angel Island. Pier 39 is de nummer één toeristische attractie en een echte publiekstrekker in de stad. Honderden zeeleeuwen liggen te luieren in de Californische zon rond Pier 39.

California Academy of Science in San FranciscoCalifornia Academy of Science in San FranciscoPhoto: Publiek domein

De California Academy of Sciences ligt in het Golden Gate Park. Het museum werd opgericht in het midden van de 19e eeuw en verhuisde naar de huidige plek in 2008. De kosten waren meer dan $ 500 miljoen en het gebouw werd geprezen om de milieuvriendelijke, duurzame architectuur. De grote attracties zijn het Kimball Natural History Museum, de Afrikaanse Hal, het Morrison Planetarium en het Steinhart Aquarium. Het museum trekt meer dan een miljoen bezoekers per jaar die vooral geïnteresseerd zijn in het levende groene dak, dat een oppervlakte van ongeveer 1 hectare beslaat.

Expolatorium San FranciscoExpolatorium San FranciscoPhoto: Figure8 CC 3.0 Unported no changes made

Het Exploratorium is opgericht door de natuurkundige Frank Oppenheimer in het jaar 1969. Het is een wetenschapsmuseum met een focus op wetenschappelijke mysteries en de talen van de wereld. Honderden talen worden ontrafeld en er wordt aan stamboomonderzoek gedaan.

San Francisco Museum of Modern ArtSan Francisco Museum of Modern ArtPhoto: Vincent Bloch in het publieke domein

Het San Francisco Museum of Modern Art staat op 3rd Street, waar het dichtbij zowel het Yerba Buena Center for the Arts en de Yerba Buena Gardens ligt. In 1935 werd het museum opgericht na een gulle donatie van schilderijen. In 1995 verhuisde het Museum of Modern Art naar 3rd Street vanuit haar vorige locatie in het War Memorial Veterans Building. Het is nu de thuisbasis van een enorme collectie hedendaagse meesterwerken. Je ziet hier werken van onder andere Mark Rothko, Costantin Brancusi, Gearges Braque, Marcel Duchamp, Frida Kahlo en Paul Klee. Onlangs opende de tuin op het dak, die functioneert als een openlucht tentoonstellingsruimte.

Tips

San Francisco Straatbeeld met TramSan Francisco Straatbeeld met TramPhoto: Cliff Mosdall in het publieke domein

Union Square is het winkelhart van San Francisco. Maar voor goedkope geschenken kun je beter naar Chinatown gaan. Voor vintage mode en zeldzame cd’s is Haight Street de plek om heen te gaan. In North Beach vind je boekwinkels en liefhebbers van goed eten moeten naar Ferry Building Marketplace op de Embarcadero gaan. De meeste winkels zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Aquarrium van de Baai in San FranciscoAquarrium van de Baai in San FranciscoPhoto: Binksternet CC 3.0 Unported no changes made

Het Aquarium van de Baai van San Francisco is een boeiende plaats waar letterlijk duizenden zeedieren, van kleine vissen tot enorme haaien te bewonderen zijn. Er zijn tunnels en loopbruggen onder en over enorme tanks die gevuld zijn met haaien, vissen, paling en vele andere inheemse zeedieren uit de baai van San Francisco . Een bezoek aan het aquarium is een onvergetelijke ervaring en een heel leuk uitstapje met kinderen.

San Francisco LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl - Vliegticket San Francisco
• Hotels Trivago
• Droomvakanties naar Amerika vergelijken
• Tui Reizen San Francisco
• AmerikaPLUS
• Hotels San Francisco
• Auto huren in San Francisco
• Boeken, ook tweedehands, over San Francisco bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems