Landenweb.nl

Mexico City
 

Vliegtickets Mexico City | Vliegennaar

To read about Mexico City in English - click here

advertentie
Mexico Tui Reizen Autoverhuur Sunny Cars Mexico

Algemeen

Mexico City is hoofdstad van Mexico en de zetel van de Mexicaanse Unie. Mexico City maakt geen deel uit van een van de 31 Mexicaanse staten, maar is een aparte entiteit. Mexico City is de grootste en belangrijkste stad van het land en haar politieke, culturele, financiële en educatieve centrum. Mexico City is onderverdeeld in 16"delegaciones" of stadsdelen. Volgens de volkstelling van 2012, had de stad 8.864.370 inwoners, het grootstedelijk gebied telde 21.200.000 bewoners.

Mexico CityMexico CityFoto: Edmund Garman CC 2.0 Generic no changes made

advertentie
Hotels Mexico Hotels Trivago

Ligging

De Coördinaten van Mexico City zijn: 19° 26' NB 99° 8' WL.

Mexico City ligt in de Vallei van Mexico, ook wel het Bekken van Mexico genoemd. Deze vallei ligt in de vulkanische gordel, op de hoogvlakte van Zuid-Centraal Mexico. Het totale gebied omvat 1.513 vierkante km. De vallei ligt op een hoogte tussen 2.200 m en 3.930 m boven de zeespiegel. Het plateau wordt omringd door bergen en vulkanen die een hoogte van meer dan 5.000 meter bereiken.

advertentie
Mexico verre reizen van ANWB Vliegtickets Mexico City | Vliegennaar

Weer

Mexico City heeft een subtropisch hoogland klimaat vanwege de ligging in de tropische gordel en door de hoge ligging. De lagere regionen van de vallei krijgen minder neerslag dan de bovenste regio's in het zuiden. De laag gelegen wijken van Mexico City zijn meestal droger en warmer dan de hoger gelegen.

De gemiddelde temperatuur varieert van 12° tot 16° C, afhankelijk van de hoogte. De laagste temperatuur, meestal geregistreerd in januari en februari, kan tussen -2°- en -5° C liggen en wordt meestal vergezeld door sneeuw. De maximum temperatuur in de late lente en zomer kan oplopen tot 32° C. Uitersten variëren van -4,4° C tot 33,9° C. De regenval is geconcentreerd in de zomermaanden. Sneeuw is zeer zeldzaam in de centrale vallei van Mexico. De gemiddelde hoeveelheid neerslag in het gebied per jaar is ongeveer 820 mm.

Er zijn twee verschillende belangrijke seizoenen. Het regenseizoen duurt van juni tot oktober wanneer de wind tropische vochtigheid van de zee aanvoert en het droge seizoen van november tot mei. Het droge seizoen heeft een koude periode met polaire lucht die vanuit het noorden komt en een warme periode met een dominante tropische wind.

Geschiedenis

Mexico City val van TenochtitlanMexico City val van TenochtitlanFoto: Publiek Domein

Mexico-stad werd in 1325 gesticht door de Mexicaanse inheemse bevolking, de Azteken, de stad heette toen Tenochtitlan. Na de landing in Veracruz werden de Spanjaarden, onder leiding van Hernán Cortes, op de hoogte gesteld van de beroemde stad. Cortes en zijn gezelschap zagen Tenochtitlan voor het eerst op 8 november 1519 en waren verbijsterd door de schoonheid en de grootte van de stad. Hun troepen landden in het zuiden en ze veroverden de stad straat na straat, huis voor huis. De Spanjaarden verwoestten Tenochtitlan vrijwel volledig. Ze hernoemden de stad Ciudad de Mexico.

De stad groeide uit in de richting van het meer. In de 16e eeuw bouwden de Spanjaarden een groot aantal katholieke kerken, velen van hen staan ook vandaag nog in het historische centrum. Mexico City groeide voorspoedig als gevolg van de handel. Op 27 september 1821 werd Mexico's onafhankelijkheid van Spanje vorm gegeven in de Verklaring van Onafhankelijkheid van het Mexicaanse Rijk, na een decennium van oorlog. De Mexicaanse Federatie werd opgericht met een nieuwe regering die een grondwet uitvaardigde, naar een concept van de Amerikaanse grondwet.

Mexico City Portret van Poririo DiazMexico City Portret van Poririo DiazFoto: El Ágora CC 3.0 Unported no changes made

Onder het 30 jarige bewind van Porfirio Diaz kende Mexico City een totale transformatie. Zijn doel was om een stad vergelijkbaar te maken met de grote Europese steden, met Spaanse elementen in de architectuur. Parijs werd gebruikt als een model. Deze bijzondere mix van Mexicaanse-Franse stijl in de architectuur werd gemeenzaam bekend als Porfirio architectuur. De stad werd op uitgebreide schaal gemoderniseerd. Veel gebouwen in Spaanse koloniale stijl werden verwoest en vervangen door nieuwe, veel grotere gebouwen en veel landelijke gebieden aan de rand van de stad werden omgevormd tot stedelijke of industriële districten met een moderne infrastructuur. De belangrijkste bezienswaardigheden van Mexico City en monumenten werden gebouwd tijdens deze periode en in deze specifieke stijl. De snelle moderne ontwikkeling leidde uiteindelijk tot de Mexicaanse Revolutie.

De fenomenale groei van de stad in de 20e eeuw had sterke, niet altijd goede gevolgen voor het milieu. In 1900 was de bevolking van Mexico-stad gegroeid tot 500.000. In de vroege 20e eeuw groeide de stad snel naar het westen toe. Tussen 1960 en 1980 was de bevolking van de stad gegroeid naar 8.831.079 inwoners. Diensten kon geen gelijke tred houden met zo'n plotselinge groei. Dit veroorzaakte ernstige lucht- en watervervuilingsproblemen in Mexico City.

Bezienswaardigheden

Mexico City XochimilcoMexico City XochimilcoFoto: Clinker CC 1.0 Generic no changes made

Het historische centrum van Mexico-stad en de"drijvende tuinen" van Xochimilco in het zuidelijke stadsdeel zijn tot werelderfgoed uitgeroepen door de UNESCO. Beroemde bezienswaardigheden in het historische centrum zijn de Plaza de la Constitución, het belangrijkste centrale plein. De Kathedraal en het Nationaal Paleis, ook de oude Azteekse tempelruïnes van Templo Mayor liggen op korte afstand.

Mexico City Gouden EngelMexico City Gouden EngelFoto: Lidia Lopez CC 2.0 Generic no changes made

De gouden Engel van de Onafhankelijkheid geplaatst op de brede, elegante straat Paseo de la Reformais is de meest bekende icoon van Mexico-Stad. Vandaag de dag is deze laan een belangrijke, financiële wijk, waarin de Mexicaanse beurs een hoofdkantoor heeft gevestigd. Een andere belangrijke laan is de Avenida de los Insurgentes, die zich over 28.8 km uitstrekt en daarmee een van de langste straten ter wereld is.

Kasteel van Chapultepec in Mexico CityKasteel van Chapultepec in Mexico CityFoto: Arturo Chavez CC 3.0 Unported no change made

Het Chapultepec park herbergt het kasteel van Chapultepec met een mooi uitzicht over het park en de vele musea, monumenten en de nationale dierentuin en het Nationaal Museum. Het Plein van de Drie Culturen in de wijk Tlatelolco en het heiligdom en de basilieken van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe zijn ook belangrijke bezienswaardigheden.

Frida Kahlo Museum in Mexico CityFrida Kahlo Museum in Mexico CityFoto:Anagoria CC 3.0 Unported no changes made

Mexico City heeft ongeveer 160 musea, meer dan 100 kunstgalerijen en ongeveer 30 concertzalen. Gedurende het hele jaar is er culturele activiteit. Het is de stad met het grootste aantal musea in de wereld. Er zijn muurschilderingen van Diego Rivera in een aantal instellingen van de stad. Diego Rivera en zijn vrouw Frida Kahlo leefden in de zuidelijke voorstad van Coyoacán, waar een aantal van hun huizen, studio's, en kunstverzamelingen open zijn voor het publiek. Het huis waar Leon Trotski leefde en waar hij werd vermoord in 1940 is ook in Coyoacán.

Palacio de Bellas Artes in Mexico CityPalacio de Bellas Artes in Mexico CityFoto: Alex Covarrubias CC 2.5 Unported no changes made

Het prachtige Palacio de Bellas Artes is een imposant gebouw, gelegen aan de oostelijke kant van de Alameda in het centrum van Mexico-stad en het staat bekend om de grote witmarmeren Art Deco gevel. Het museum is gebouwd aan het begin van de 20e eeuw en uiteindelijk bijna 30 jaar later voltooid, na aanzienlijke problemen met bodemdalingen. Dit kunstcentrum beschikt over een aantal enorme muurschilderingen van beroemde kunstenaars. Het museum bezit ook uitstekende schilderijen die te zien zijn in de verschillende tentoonstellingszalen.

Beeldentuin Museo de Arte Moderno in Mexico CityBeeldentuin Museo de Arte Moderno in Mexico CityFoto: Alejandro MEJIA CC 3.0 Unported no changes made

Liefhebbers van hedendaagse kunstwerken moeten zeker een bezoek brengen aan het Museo de Arte Moderno, dat kan worden gevonden in de buurt Polanco van Mexico-Stad. Schilderijen en sculpturen van een aantal toonaangevende 20e-eeuwse kunstenaars van het land, zoals Frida Kahlo en Francisco Toledo, zijn hier tentoongesteld. Andere hoogtepunten zijn een beeldentuin, mooi te zien vanuit de coffeeshop van het museum.

Tips

Er zijn een aantal beroemde restaurants met prima Mexicaans eten in gerestaureerde haciënda’s, zoals de San Angel Inn, de Hacienda de Tlalpan en de Hacienda de los Morales.

Mercado de la Merced in Mexico CityMercado de la Merced in Mexico CityFoto: Thelmadatter CCl 3.0 no changes made

Op de Mercado de la Merced de marktplaats in Mexico City is het heel druk maar je wordt beloond met smaken uit alle hoeken van het land. Traditioneel eten zoals verse witte kaas en een scala aan hete pepers. Bijna alle stalhouders laten je royaal proeven. In aanvulling op explosieve smaken, zijn er lichte wollen dekens in alle denkbare kleuren die aan de kraampjes bungelen. De Mercado is een feest van kleuren en smaken.

Mexico City LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Mexico City | Vliegennaar
• Mexico Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Mexico verre reizen van ANWB
• Autoverhuur Sunny Cars Mexico
• Hotels Mexico City
• Rondreizen Mexico Sawadee
• Boeken, ook tweedehands, over Mexico City bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems