Landenweb.nl

ALBERTA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Edmonton
  Oppervlakte  661.848 km²
  Inwoners  4,442,879
  (2021)
  Munteenheid  Canadese dollar
  (CAD)
  Tijdsverschil  -9
  Web  .ca
  Code.  CA-AB
  Tel.  +1

To read about ALBERTA in English - click here

Bouw je eigen Canada Rondreis

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Geografie en Landschap

Geografie

Alberta, ook wel de 'Princess Province' genoemd, is een provincie in het westen van Canada en met een oppervlakte van 661.848 km² de grootste provincie van Canada na Quebec (1.542.056 km²), Ontario (1.076.395 km²) en British Columbia (944.735 km²). Alberta grenst nergens aan zee en de totale oppervlakte bestaat voor 642.317 km² uit land en voor 19.531 km² uit water. Alberta behoort tot de zogenaamde prairieprovincies, samen met Manitoba en Saskatchewan.

advertentie

De Canadese prairieprovinciesPhoto: Shaund CC 3.0 Unported no changes made

Alberta is drie keer zo groot als Groot-Brittannië, bijna zestien keer zo groot als Nederland en net zo groot als Frankrijk, Zwitserland, België en Nederland samen. De grootste afstand van noord naar zuid bedraagt 1221 kilometer, van oost naar west 634 kilometer.

Alberta grenst in het westen aan British Columbia, in het oosten aan Saskatchewan (1223 km), in het zuiden aan de Amerikaanse staat Montana (298 km) en in het noorden aan de Northwest Territories (644 km). Het meest noordelijke dorp van Alberta is Indian Cabins, 14 kilometer van de grens met Northwest Territories.

Canada is verdeeld in maar liefst zes tijdzones, Newfoundland Time (-4,5 uur), Atlantic Time (-5 uur), Eastern Time (-6 uur), Central Time (-7 uur), Mountain Time (-8 uur) en Pacific Time (-9 uur); Alberta ligt in de tijdzone Mountain Time.

Landschap

advertentie

Hoogtekaart van AlbertaPhoto: Qyd publiek domein

Door fysiografie, klimaat, bodem en vegetatie te combineren zijn er in Alberta vier biofysische regio's te onderscheiden.

De prairie-regio, die doorloopt in de Amerikaanse staat Montana, omvat het grootste deel van Zuid-Alberta, meer precies het gebied ten zuiden en ten oosten van een boog die zich uitstrekt van Waterton in de zuidwesthoek naar de grens van Saskatchewan ten oosten van Red Deer. Dit zacht glooiende vrijwel boomloze grasland is relatief droog, maar dit landschap wordt op sommige plaatsen onderbroken door diepe rivierdalen en hoogtes van ca. 300 meter in het noordoosten tot meer dan 1460 meter in de Cypress Hills in het zuidoosten. Prairiegebieden met de oorspronkelijke begroeiing zijn nog maar sporadisch te vinden, ze zijn in de loop der tijden bijna overal in cultuur gebracht om te dienen als 'graanschuur'.

Vegetatieloze, door erosie aangetaste onvruchtbare plekken in de prairie met canyons, ravijnen en hoodoos worden de 'Alberta Badlands' genoemd. Dit gebied ligt ten oosten van Calgary en strekt zich naar het zuiden uit. Het is tevens een van de belangrijkste paleontologische regio's ter wereld vanwege de vele dino-vondsten.

advertentie

Prairielandschap AlbertaPhoto: Brett Snyder CC1.0 Generic no changes made

Parklandschap, 'Aspen Parkland' genoemd en een overgangsgebied tussen bossen in het noorden en prairie in het zuiden, overheerst in Centraal-Alberta en ligt in de vorm van een halve maan ten westen en noorden van de prairie-regio, inclusief een groot deel van het stroomgebied van de North Saskatchewan-rivier.

Het parklandschap varieert van laagland gevormd door drooggevallen meerbodems tot glooiende landschappen met talrijke meren en laagtes. Het bevat zowel boomrijke, vooral espen, ratelpopulieren en sparren, als grasgebieden, met een bodem die door gunstige klimatologische omstandigheden uitermate geschikt is voor landbouwactiviteiten.

advertentie

Parklandschap in Centraal-AlbertaPhoto: Paulhami CC 2.0 Generic no changes made

De noordelijke helft van Alberta is bedekt met arctische bossen, vooral taiga naaldwouden, en veengebieden. Samen met vele meren en grote rivieren die richting de Noordelijke IJszee stromen, bepalen zij landschap. Bodem en zware klimatologische omstandigheden maken de landbouw in dit gedeelte van Alberta moeilijk, behalve in de omgeving van de Peace River in het noordwesten, waar een parklandschap het mogelijk maakt om graan te verbouwen op het meest noordelijk gelegen areaal ter wereld. Dit relatief vlakke land wordt onderbroken door onder andere de Swan Hills (max. hoogte 1200 meter), de Birch Mountains en de Caribou Mountains (max. hoogte 1030 meter).

advertentie

Typisch landschap Canadese Rocky Mountains in AlbertaPhoto: Gorgo in het publieke domein

Ten westen van het prairiegebied doemen na een heuvelgebied, de Rocky Mountain Foothills, de echte Rocky Mountains op, die wat Canada betreft in de provincies British Columbia en Alberta liggen. Deze strook met bergen van soms meer van 3700 meter hoog, begint in Alberta bij de stad Grande Prairie en loopt in zuidelijke richting langs Alberta's westgrens met Brits Columbia.

De meeste bergen van Alberta zijn te vinden in het zuidwestelijke deel van de provincie op de oostelijke hellingen van de Canadese Rocky Mountains. Andere gebieden met bergen zijn de Caribou Mountains en de Cypress Hills. De Mount Columbia, gelegen op de grens met British Columbia, is met 3747 meter de hoogste berg van Alberta en de op een na hoogste berg van de Canadese Rocky Mountains (Mount Robson in British Columbia, 3954 meter). In Kananaskis Country ligt de Highwood Pass, met 2206 meter de hoogste bergpas in Canada waar een verharde weg overheen loopt. De gemiddelde hoogte van Alberta bedraagt 725 meter. Het laagste punt van Alberta ligt (152 meter) ligt in het noordoosten van de provincie bij de Slave River in het Wood Buffalo National Park. De stad Banff is de hoogst gelegen stad van Canada (1383 m), het dorpje Lake Louise is nog hoger gelegen, op 1534 m.

Op de grens van British Columbia en Alberta liggen de 384 meter hoge Takakkaw Falls, de op een na hoogste waterval van Canada die gevoed wordt door smeltwater van het Wapta Icefield. Andere hoge of spectaculaire watervallen zijn Crypt Falls (Waterton Lakes National Park, 150 m), Upper Falls en Lower Falls (Banff National Park), Weeping Wall (Banff National Park, 100 m), Bridal Veil Falls (Banff National Park), Panther Falls (Banff National Park), Upper Sunwapta Falls en Lower Sunwapta Falls (Jasper National Park), Athabasca Falls (Jasper National Park, 23 m).

advertentie

Cypress HillsPhoto: Erik Lizee in het publieke domein

De Caribou Mountains bevinden zich in het noorden van Alberta en vormen een verhoogd plateau in een verder vlak landschap met wetlands. De bergen bereiken hier een hoogte van maximaal 1030 m, en steken daarmee bijna 700 m boven de verder vlakke omgeving uit. In het uiterste noordwesten van Alberta ligt het Hay-Zama Lakes Wildland, een complex netwerk van meren, moerassen en rivieren, samen een 800 km² groot zoetwater wetlands vormend, een van de grootste van Canada. Gedurende de herfsttrek verblijven hier ca. 300.000 eenden en ganzen.

De Cypress Hills, bedekt met grasland en bossen, liggen in het zuidoosten van Alberta op de grens met Saskatchewan en vormen het hoogste gebied tussen de Rocky Mountains en Labrador in het uiterste westen van Canada. De Cypress Hills bereiken een maximale hoogte van 1468 meter.

Hieronder de top-tien van hoogste bergen van Alberta

NaamHoogte
Mount Columbia3747 meter
Twin Peaks Massif3684 meter
Mount Alberta3619 meter
Mount Forbes3612 meter
Mount Temple3543 meter
Mount Brazeau3525 meter
Snow Dome3520 meter
Mount Kitchener3505 meter
Mount Lyell3504 meter
Mount Hungabee3492 meter

advertentie

Mount Columbia, hoogste berg van AlbertaPhoto: Geoffl in het publieke domein

Rivieren en meren

Alberta telt 245 rivieren die naar drie verschillende wateren stromen, de Noordelijke IJszee, de Hudsonbaai en de Golf van Mexico. Dat er geen rivieren vanuit Alberta uitstromen in de Pacific komt door de 'Continental Divide', 'Great Divide' of 'Continentale Waterscheiding', een bergrug die via Alaska, Canada (o.a. Alberta) en de Verenigde Staten naar Mexico voert. Rivieren ten westen van de Continental Divide wateren af in de Grote of Stille Oceaan; rivieren ten oosten van deze scheidslijn wateren af in de Atlantische Oceaan. Het grootste gedeelte van de Continental Divide volgt de Rocky Mountains in Canada en de Verenigde Staten. De Athabasca River-delta is na die van de Amazone-rivier de grootste rivierdelta ter wereld.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste rivieren van Alberta

Naam rivierStroomgebiedLengte
Athabasca RiverAlberta1231 km
Beaver RiverAlberta en Saskatchewan491 km
Hay RiverAlberta en Northwest Territories702 km
Milk RiverAlberta en Montana1173 km
North Saskatchewan RiverAlberta en Saskatchewan1287 km
Peace RiverAlberta en British Columbia1923 km
Slave RiverAlberta en Northwest Territories434 km
South Saskatchewan RiverAlberta en Saskatchewan1392 km

Rivieren in AlbertaPhoto: Qyd in het publieke domein

Alberta telt zo'n 600 meren, die voornamelijk gevormd zijn in de laatste ijstijd, ca. 12.000 jaar geleden. Er zijn verschillende meertypen in Alberta te onderscheiden, van gletsjermeren in de Rocky Mountains, kleine ondiepe meertjes op de prairies, meren met bruin water in de noordelijke arctische bossen, 'muskeg' moerasmeertjes tot grote meren met zandstranden in Centraal-Alberta.

Het grootste meer dat volledig op het grondgebied van Alberta ligt is Lake Claire. Het enorme Lake Athabasca ligt voor het grootste gedeelte in de provincie Saskatchewan, maar het Alberta-gedeelte is nog steeds veel groter dan Lake Claire. Een van de mooiste meren van Canada en een echte toeristentrekker is het smaragdgroene bergmeer Lake Louise, dat ligt aan de voet van Mount Victoria en genoemd is naar de dochter van koningin Victoria, Louise Caroline Alberta.

Bijzonder is het in Jasper National Park gelegen Medicine Lake, dat in de herst- en winterperiode leegloopt in een ondergronds grottensysteem en in de Maligne Canyon weer naar boven komt.

Tien grootste meren van Alberta

NaamLiggingOppervlakte
Lake AthabascaAlberta en Saskatchewan7850 km² (2295 km² in Alberta)
Lake ClaireAlberta1436 km²
Lesser Slave LakeAlberta1160 km²
Bistcho LakeAlberta426 km²
Utikuma LakeAlberta296 km²
Cold LakeAlberta en Saskatchewan280 km² (248 km² in Alberta)
Lac la BicheAlberta236 km²
Beaverhill LakeAlberta139 km²
Calling LakeAlberta134 km²
Winefred LakeAlberta123 km²

Satellietfoto van Lake Claire (rechts een gedeelte van Lake Athabasca)Photo: Copernicus Sentinel-2, ESA CC 3.0 IGO no changes made

Een van de mooiste meren van Alberta: Lake LouisePhoto: Orlandkurtenbach in het publieke domein

Nationale parken

Alberta heeft de meeste parkgebieden van Canada met zijn vijf nationale en 62 provinciale parken. De nationale parken zijn Banff National Park, Elk Island Park, Jasper National Park, Waterton Lakes National Park en Wood Buffalo National Park.

Banff National Park (6641 km2) was Canada's eerste nationale park (1885) en wereldwijd het derde. Het nationale park ligt midden in de Rocky Mountains en is, naast bergen, valleien, gletsjers, bossen, rivieren, meren en grasland ook bekend om zijn zwavelhoudende warmwaterbronnen. Het water van de Upper Hot Springs Pool bij Sulphur Mountain is gemiddeld 38°C. Zeer opmerkelijk zijn de ‘hoodoos’, ruim 20.000 jaar oude rotspartijen van leisteen in de vorm van hoge tafels. Het hoogste punt van Banff National Park is Mount Forbes (3612 m), het grootste meer is het 28 km lange Lake Minnewanka, er lopen 320 km aan wegen door het park en ca. 1500 km aan wandelroutes.

Hoodoos nabij East Coulee, AlbertaPhoto: Darren Kirby CC 2.0 Generic no changes made

Jasper National Park, opgericht in 1907 en sinds 1930 een nationaal park, is het grootste en meest noordelijke van de vier nationale parken in de Rocky Mountains. Het heeft een oppervlakte van 10.878 km² met bergen, valleien, gletsjermeren, Columbia Icefields, een 400 jaar oude ijszee, 325 km² groot met een dikte tot ca. 400 meter, en de 30 meter hoge Athabasca Falls.

Columbia Icefields is een van de grootste niet-polaire ijszeeën ter wereld. Miette Hot Springs heeft het warmste bronwater (tot bijna 54°C) van de Rockies met een hoog mineraalgehalte. Jasper National Park heeft ca. 1000 km aan wandelpaden en duizenden kampeerplekken.

Athabasca-gletsjer, AlbertaPhoto: Carlos Delgado CC 3.0 Unported no changes made

De Athabasca Glacier is de grootste gletsjer in de Rocky Mountains, zes kilometer lang en met een totale oppervlakte van 300 km². De gletsjer is een uitloper van het Columbia Icefield, het grootste veld van ijs en sneeuw in Noord-Amerika buiten de poolgebieden.

Elk Island National Park (194 km²), nog geen uurtje rijden van Edmonton, werd in 1906 opgericht als het eerste dierenreservaat van Canada. De natuur in het park bestaat uit glooiende weiden, bossen, ‘wetlands’ en zo'n 250 meren; ca. 20% van het oppervlak bestaat uit water. Elk Island Park, naast een toevluchtsoord voor wapiti's, bosbizons en prairiebizons, een waar vogelparadijs met ca. 250 verschillende soorten, waaronder de trompetzwaan. Ook de zeldzame dwergspitsmuis komt hier voor.

Ligging Wood Buffalo National Park, AlbertaPhoto: Qyd in het publieke domein

Wood Buffalo National Park (opgericht in 1922) is het grootste nationale park van Canada en een van de grootste ter wereld (44.807 km2), ongeveer even groot als Denemarken (grootste nationale park ter wereld is het Groenlandse Northeast Greenland National Park, 972.001 km2). Het park is in 1983 door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoedgebied en omvat drie soorten landschap: een hoogland, een plateau met moerassen en beken en de rivierdelta van de Peace en de Athabasca, vol zeggevelden, moerassen en ondiepe meertjes. Er leven enkele duizenden bosbizons in dit nationale park. Met een lengte van 800 meter ligt hier de grootste beverdam ter wereld.

Waterton Lakes National Park, gesticht in 1895, is met 525 km2 een relatief klein nationaal park. Hier liggen een aantal langgerekte meren die zich tot in het Amerikaanse Montana uitstrekken. Waterton Lakes National Park vormt al sinds 1932 samen met het in Montana gelegen Glacier National Park het Waterton Glacier International Peace Park. Dit hele gebied werd in 1995 door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Prince of Wales Hotel in Waterton Lakes National Park, AlbertaPhoto: Jon Sullivan in het publieke domein

Het in Calgary gelegen Fish Creek Provincial Park is een van de grootste stadsparken ter wereld (1189 ha).

Winters landschap in Fish Creek Park, Alberta Foto:CszmurloPhoto: Cszmurlo CC 3.0 no changes made

Buiten het dal van de Red Deer River strekken zich de ‘badlands’ van Alberta uit, een steenwoestijn met ravijnen, tafelbergen, plateaus en rotspilaren, de zogenaamde ‘hoodoos’. Dit maanlandschap is één van de rijkste vindplaatsen van dinosaurusfossielen ter wereld.

Badlands AlbertaPhoto: Dingy CC 3.0 Unported no changes made

ALBERTA LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Calgary
• Bouw je eigen Canada Rondreis
• ANWB vakantie boeken Alberta
• Alberta Tui Reizen
• Alberta Hotels
• Auto huren in Canada
• Hotels Trivago
• Camperreizen Canada
• Boeken, ook tweedehands, over ALBERTA bij Bol.com

Nuttige links

Startpagina Alberta (N+E)

Bronnen

Canada

Cambium

Canada

Lonely Planet

Hempstead, Andrew / Calgary

Avalon Travel

Hempstead, Andrew / Edmonton & Northern Alberta

Avalon Travel

Pashby, Christie / Frommer's Alberta

Wiley

Struijk, Aad / West-Canada

Elmar

Teuschl, Karl / Canada-West : Rocky Mountains, Vancouver

Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum BV

Veldt, Marc / Canada

Gottmer/Becht

Wagner, Heike / West- Canada

Lannoo

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems