Landenweb.nl

NORTHWEST-TERRITORIES
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Yellowknife
  Oppervlakte  1.346.106 km²
  Inwoners  45,504
  (2021)
  Munteenheid  Canadese dollar
  (CAD)
  Tijdsverschil  -8
  Web  .ca
  Code.  CA-NT
  Tel.  +1

To read about NORTHWEST TERRITORIES in English - click here

Rondreizen CanadaPLUS

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Geografie en Landschap

Geografie

De totale oppervlakte van deze enorme provincie bedraagt 3,3 miljoen km2. De Northwest-Territories, meestal NWT genoemd, zijn daarmee tien keer zo groot als Duitsland en beslaan ruim een derde van de totale oppervlakte van Canada. De gehele provincie ligt boven de poolcirkel, ten noorden van de 60ste breedtegraad.

advertentie

Ligging Northwest Territories in CanadaPhoto: TUBS CC 2.5 Generic no changes made

advertentie

Landschap

In het noorden ligt de naamloze hoogste top van de Northwest-Territories (2762 meter). Een groot gedeelte van de Territories bestaat uit toendragebied of ‘barren lands’ en ijsvlaktes.

Door de Northwest-Territories stroomt de langste rivier van Canada, de Mackenzie-rivier met 1800 kilometer. Een van de diepste meren ter wereld is hier ook te vinden, namelijk het Great Slave Lake met een diepte van ruim 600 meter. Ook de hoogste watervallen van Canada komen in deze provincie voor, van bijna 90 meter hoogte valt het water in de South Nahanni River.

Zowel de noordelijke geografische pool als de noordelijke magnetische pool liggen in deze provincie. De geografische pool (Big Nail) is de plaats op de top van de aarde waar alle denkbeeldige lijnen samenkomen. De magnetische pool is alleen met het kompas vast te stellen, en kan jaarlijks behoorlijk verschillen.

Het Noorderlicht of de Aurora Borealis is hier in de herfst en winter goed te zien; door botsende, elektrisch geladen deeltjes met atomen en moleculen buiten de stratosfeer, zijn er na zonsondergang dansende lichtjes in allerlei kleuren aan de hemel te zien.

Ellesmere Island National Park Reserve is een gebied van gletsjers en bergen, maar ook komen hier thermische oases voor.

De Northern Frontier-regio ligt rond de meest noordelijke stad van Canada, de hoofdstad Yellowknife. In deze regio liggen duizenden kleine meren.

De belangrijkste rivieren zijn de Mackenzie River, de Coppermine River, de Back River en de Thelon River.

advertentie

Mackenzie River, Northwest TerritoriesPhoto: David Adamec in het publieke domein

Klimaat en Weer

De NWT hebben een bar klimaat. Ongeveer zeven maanden per jaar daalt de temperatuur tot onder het vriespunt en op het hoogtepunt van de winter vriest het gemiddeld 32 graden.

In het noorden is het uiteraard het koudst. In Melville op 76 graden noorderbreedte, vlakbij de magnetische noordpool, is de jaartemperatuur gemiddeld -17,7°C. ’s Winters vriest het daar gemiddeld 38 graden en in de zomer is het rond de 6°C.

Ook in de NWT kan het nog erg warm worden; bij Fort Providence en Fort Simpson zijn temperaturen van 36°C gemeten. De laagst gemeten temperatuur is gemeten in Shepard Bay met -57°C, maar ook dit is een uitzondering.

De grond is wel het hele jaar door bevroren, de zogenaamde permafrost. Zomersneeuw komt voor, maar is niet gebruikelijk. Naar het noorden toe neemt de neerslaghoeveelheid sterk af, aan de noordkust valt jaarlijks maar 60 mm.

Planten en dieren

In de buurt van de Virginia Falls in het Nahanni National Park Reserve komen 13 vissoorten voor, meer dan 120 soorten vogels, en verder wolven, grizzlyberen, Dall’s schapen en West-Canadese boskariboes.

In het Mackenzie Bison Sanctuary in Wood Buffalo National Park leeft de grootste kudde (ca. 2000 stuks) zeldzame bosbizons ter wereld. Banks Island herbergt de grootste kudde muskusossen ter wereld, in het Aulavik National Park (ca. 18.000 exemplaren). Op Melville Island komt de eigenaardige langharige muskusos voor.

De regio Northern Frontier heeft de grootste kariboe-kudde in NWT met meer dan 400.000 stuks.

In het Auyuittuq National Park, een van de weinige nationale parken boven de poolcirkel, kunnen sneeuwganzen, poolvossen en ijsberen worden waargenomen.

In de beboste streken van de Territories leven veel wolven, vossen, lynxen, otter, bevers, konijnen en andere kleine dieren.

Het plantensymbool van de Northwest Territories is het nagelkruid.

advertentie

NORTHWEST-TERRITORIES LINKS

Advertenties
• Vluchten naar Canada - Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Canada Rondreis
• Hotels Northwest Territories
• Camperreizen Canada
• Boeken, ook tweedehands, over NORTHWEST-TERRITORIES bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems