Landenweb.nl

HAWAII
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels, Hawaïaans
  Hoofdstad  Honolulu
  Oppervlakte  28.337 km²
  Inwoners  1,441,553
  (2021)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD)
  Tijdsverschil  -11
  Web  .us .gov .edu .mil .um
  Code.  US-HI
  Tel.  1

To read about HAWAII in English - click here

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Geografie en Landschap

Geografie

De staat bestaat uit 137 vulkanische eilanden (waarvan de meeste klein en onbewoond) in het midden van de Stille Oceaan, waarvan de belangrijkste worden gevormd door de Hawaïaanse eilanden, een archipel met 19 eilanden. Er zijn 8 grote eilanden, van west naar oost: Ni'ihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lanai, Kaho'olawe, Maui en Hawaï (het grootste eiland). Gezamelijk beslaan de eilanden een oppervlakte van 16.650 vierkante kilometer. Hawaii maakt deel uit van de Verenigde Staten en wordt omringd door de Grote Oceaan.

advertentie

Hawaii Satellietfoto foto: NASAPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Het landschap is zeer divers en elk eiland heeft zijn eigen kenmerken. Mooie stranden worden afgewisseld met berggebieden en weidse grasvlakten. De droge berggebieden komen vooral voor op de hellingen van de lijzijde. Op een hoogte van twaalhonderd tot tweeduizend meter bevinden zich moerassen, die gevormd werden door zware regenval. Verder is er nog laagland met rijke grasvlakten.

De kustgebieden maken de diversiteit aan landschappen compleet. De grond is zeer vruchtbaar als gevolg van de vulkaanuitbarstingen. Met 4205 meter is de Mauna Kea op Big Island de hoogste berg.

De eilanden zijn van vulkanische oorsprong: Ze liggen op een zogenaamde hotspot, waar magma vanuit het binnenste van de aarde als lava naar buiten komt. Omdat de aardkorst ten opzichte van de hot spot beweegt, ontstond er zo een rij van eilanden van west naar oost, waarbij de oudste, dode vulkanen in het westen liggen en de jongste, actieve in het oosten. Momenteel zijn de vulkanen Kilauea en Mauna Loa op het grootste eiland Hawaï nog steeds zeer actief; mogelijk geldt dit ook voor Hualalai. Mauna Kea is een slapende vulkaan. Kilauea, in het Volcanoes National Park, heeft bijna continu uitbarstingen, die door toeristen goed bezocht kunnen worden. Mauna Loa heeft ongeveer elke 20 jaar een nieuwe uitbarsting, voor Mauna Kea wordt een uitbarsting elke 4000 jaar niet uitgesloten.

advertentie

Mauna Kea, hoogste berg van HawaiiPhoto: Vadim Kurland CC BY 2.0 no changes made

Nog 30 km verder naar het oosten, ver onder de zeeoppervlakte, werkt een nieuwe vulkaan, Loihi, aan de opbouw van een nieuw eiland dat over 10.000 jaar boven het zeeniveau uit zal komen.

Mauna Kea (witte berg) is, van de voet tot de top gemeten, de hoogste berg ter wereld: de berg rijst 10203 meter uit boven de zeebodem, en 4207 meter boven zeeniveau. Mauna Loa (lange berg) is de zwaarste berg ter wereld; hij is slechts enkele meters lager dan Mauna Kea, maar heeft een bredere basis.

De berg Haleakala (huis van de zon), een vulkaan op Maui, is bij toeristen bijzonder geliefd. Het is eenvoudig om in een gehuurde auto de 55 km lange weg naar de top af te leggen. Helemaal bovenop de berg is een parkeerplaats. Veel toeristen gaan naar de top van Haleakala om de zonsopgang of zonsondergang daar te bewonderen. De vulkaan is onderdeel van het nationaal park Haleakala.

Klimaat en Weer

Het weer in Hawaï is vrijwel constant en er zijn ook weinig temperatuurverschillen. In Hawaï onderscheidt men twee seizoenen, de zomer en de winter. De zomer begint in mei en eindigt in oktober en wordt ook het Kau genoemd. De winter begint in november en eindigt in april. Dat seizoen wordt ook het Ho'oilo genoemd. De dagtemperaturen in de zomer zijn rond 29,4 °C. In de winter is de gemiddelde temperatuur 26,6 °C. De nachttemperatuur bedraagt respectievelijk gemiddeld 19,4 °C en 15,6 °C.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

De nationale bloem van Hawaii is de hibiscus (Malvaceae) of, op z'n Hawaiiaans: pua ma'o hau hele. Hawaii is in het bezit van een haast unieke flora: 89 procent van de planten komt alleen op Hawaii voor. De oorzaak hiervan is dat de eilandengroep geïsoleerd ligt. De zaden die het land van over de hele wereld bereikten, hebben zich zodanig aangepast aan het land, dat zij aanzienlijk verschillen van hun oorspronkelijke vorm. Zo vind je op Hawaii bijvoorbeeld de kokio (een variatie van de hibiscus) en akala's (typisch Hawaiiaanse frambozen). De bloem die symbool staat voor the Big Island , is de pua lea, een soort rode bloesem.

De begroeiing op Hawaii is het beste te omschrijven per landschap. Op kusthoogte groeien palmen, struiken en hoge bomen. In vlakke gebieden is er veelal sprake van moerasvorming, waar de moerasvegetatie (kruiden, (cyper)gras en struikgewas) welig tiert. Moerassen zijn te vinden op een hoogte van twaalfhonderd tot tweeduizend meter, waar veel regen valt en de afwatering niet goed in elkaar zit. Op hoogten vanaf drieduizend meter is het droog. Hier groeit struikgewas, zoals zilverzwaarden en het Hawaiiaanse kupoa.

advertentie

Dieren

Vroeger leefde er slechts een handvol diersoorten op Hawaii. Op het moment dat Hawaii in contact kwam met de rest van de wereld, bezat het zeventig soorten vogels. Meer dan de helft van deze soorten is inmiddels uitgestorven. Veel dieren hebben zich, net als de planten, aangepast aan het leven op de eilanden, waardoor nieuwe soorten zijn ontstaan. Het nationale dier, de Hawaiian goose of nene, lijkt bijvoorbeeld op de Canadese gans, maar heeft zich aangepast aan het lopen op lava. Door de verre evolutie is het in veel gevallen onmogelijk vast te stellen van welke voorouders de vogels afstammen.

In de zee leven tropische vissen, dolfijnen en walvissen. Ook de bossen herbergen tropische diersoorten. Er zijn ook uitermate giftige diersoorten zoals zwarte weduwen en schorpioenen.

Geschiedenis

Hawaii wordt sinds ca. 400 bewoond door Polynesiërs, waarschijnlijk uit de buurt van Tahiti. Deze waren bijzonder goede zeevaarders, en spraken een Polynesische taal, het Hawaïaans. Het Hawaïaanse klanksysteem kent slechts 7 medeklinkers, en de taal klinkt daardoor heel snel herkenbaar.

Hoewel wordt aangenomen dat de eilanden mogelijk door de Spanjaarden reeds in de 16e eeuw gezien zijn, is James Cook de officiële Europese 'ontdekker' van de eilanden, die hij de Sandwich Islands (Sandwicheilanden) doopte.

Onder invloed van de contacten met de Europeanen verenigde koning Kamehameha I alle voordien vaak onderling vijandige eilanden tot één koninkrijk. De Hawaïaanse koningen voerden een politiek van gastvrijheid voor vreemdelingen, waarbij zij echter bijvoorbeeld de Engelsen tegen de Amerikanen uitspeelden. Zo wist het eilandenrijk ondanks zijn strategische ligging het grootste deel van de 19e eeuw een onafhankelijke staat te blijven. In 1893 pleegden een aantal Amerikaanse suikerplanters een staatsgreep, plaatsten koningin Liliuokalani onder arrest en openden de deur voor Amerikaanse inlijving in 1893.

De aanval op Pearl Harbor (op het eiland O'ahu) op 7 december 1941 door het keizerlijk leger van Japan had als gevolg dat de Verenigde Staten zich gingen mengen in de Tweede Wereldoorlog. Het gebied bleef een Amerikaans Territorium tot 1959. Inmiddels was de oorspronkelijke bevolking een kleine minderheid op eigen eiland geworden en besloot de bevolking een staat van de VS te worden, hetgeen gebeurde op 21 augustus 1959.

Slechts één van de eilanden, Niihau, heeft nog een geheel oorspronkelijk karakter; het is in zijn geheel privébezit en is niet voor buitenstaanders toegankelijk, tenzij op uitnodiging.

Zie verder ook de geschiedenis van de verenigde Staten op Landenweb.

Bevolking

Hawaï of Hawaii (Engels: Hawaii, Hawaïaans: Hawai?i) is de vijftigste staat van de Verenigde Staten van Amerika. De hoofdstad is Honolulu. De staat telt 1.5 miljoen inwoners (2017). Slechts 21 procent van de bevolking is helemaal of gedeeltelijk Hawaiiaans. De overige inwoners zijn Indo-Europees (22 procent), Japans (18 procent), Filipijns (13 procent), Hispanic (7 procent) en Chinees (3 procent).

Taal

De officiële taal van Hawaii is Engels. Er wordt ook Japans, Filippijns en nog diverse andere talen gesproken.

Godsdienst

Het Christendom en het Boeddhisme zijn de twee grootste godsdienstige stromingen van Hawaii. Hiernaast zijn er aanhangers van het Bahai geloof, de Islam en nog vele andere godsdiensten.

Samenleving

Bestuur en administratieve indeling

Hawaï is verdeeld in vijf county's, die min of meer samenvallen met de eilandgebieden. De county's functioneren tevens als gemeente. De president van de Verenigde Staten is het staatshoofd. In het dagelijks leven wordt echter Hawaii bestuurd door een gouverneur.

Typisch Hawaii

Muziek, dans en bloemenslingers (lei) vormen een belangrijk deel van het authentiek Hawaiiaanse cultuurgoed. De Hoela , de dans waar Hawaii zijn bekendheid aan dankt, is van oorsprong waarschijnlijk een geloofsritueel. Tegenwoordig is het een vorm van vermaak. De hoeladanseressen dragen knielange rokken van bladeren of riet. Wat het meest opvalt aan de mannelijke kledij zijn de ornamenten van hondentanden. De dans wordt begeleid door pu'uli, bamboestokken die een ratelend geluid maken, zang en slaginstrumenten, zoals pahutrommels of de ipu heke. In de moderne Hawaiiaanse muziek is de ukulele (soort gitaar) een belangrijk instrument.

Economie

Het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking bedroeg $50.00 (2017)

Toerisme, maar ook defensie spelen een grote rol, omdat de basis van de USPACOM United States Pacific Command) zich op Hawaii bevindt.

De export van Hawaii bestaat voor een groot deel uit suiker en ananas. Andere belangrijke agrarische producten zijn rundvlees, koffie, macadamianoten, papaya en tropische bloemen.

Vakantie en Bezienswaardigheden

De economie van Hawaii draait voor een zeer groot deel op opbrengsten uit het toerisme. Bijna een derde van het BNP is afkomstig uit deze sector. Hawaii staat bekend om de prachtige stranden en is één van de mooiste plekken in de wereld om te windsurfen, vanwege de hoge golven. Je kunt ook mooie wandelingen maken in één van de nationale parken. Veel reisorganisaties bieden reizen naar Hawaii aan als trouwbestemming.

De meest bezochte attractie van Hawaï is het Hawaii Volcanoes National Park met ongeveer 3 miljoen bezoekers per jaar. Dit park omvat de meest actieve vulkanen ter wereld. Het park biedt unieke wandel- en kampeermogelijkheden. Begin bij de Kilauea bezoekerscentrum voor de nieuwste informatie over de paden, de toestand van de wegen en veiligheidsmaatregelen te ontvangen. Je kunt de indrukwekkende vulkanische landschappen bewonderen via de Crater Rim Drive. Je kunt ook langs de Chain of Craters Road rijden naar het oosten en daar de kust waar de lava in 2003 in de oceaan stroomde te verkennen.

Hawaii staat ook bekend om de uitstekende surfmogelijkheden. Er zijn mogelijkheden voor beginners (meestal de zuid stranden van de eilanden), maar vooral voor gevorderden die op zoek zijn naar "Big Waves". Hawaii wordt ook wel Surfers Paradise genoemd.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

HAWAII LINKS

Advertenties
• Hawaii Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreis Hawaii
• Droomvakanties naar Hawaii vergelijken
• Wandelvakantie Hawaii
• Hawaii Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over HAWAII bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Hawaii (N)
Reizendoejezo - Hawaii (N)
Telefoongids Verenigde Staten