Landenweb.nl

HAWAII
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels, Hawaïaans
  Hoofdstad  Honolulu
  Oppervlakte  28.337 km²
  Inwoners  1,441,553
  (2021)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD)
  Tijdsverschil  -11
  Web  .us .gov .edu .mil .um
  Code.  US-HI
  Tel.  1

To read about HAWAII in English - click here

Hotels Hawaii

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Geografie en Landschap

Geografie

De staat bestaat uit 137 vulkanische eilanden (waarvan de meeste klein en onbewoond) in het midden van de Stille Oceaan, waarvan de belangrijkste worden gevormd door de Hawaïaanse eilanden, een archipel met 19 eilanden. Er zijn 8 grote eilanden, van west naar oost: Ni'ihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lanai, Kaho'olawe, Maui en Hawaï (het grootste eiland). Gezamelijk beslaan de eilanden een oppervlakte van 16.650 vierkante kilometer. Hawaii maakt deel uit van de Verenigde Staten en wordt omringd door de Grote Oceaan.

advertentie

Hawaii Satellietfoto foto: NASAPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Het landschap is zeer divers en elk eiland heeft zijn eigen kenmerken. Mooie stranden worden afgewisseld met berggebieden en weidse grasvlakten. De droge berggebieden komen vooral voor op de hellingen van de lijzijde. Op een hoogte van twaalhonderd tot tweeduizend meter bevinden zich moerassen, die gevormd werden door zware regenval. Verder is er nog laagland met rijke grasvlakten.

De kustgebieden maken de diversiteit aan landschappen compleet. De grond is zeer vruchtbaar als gevolg van de vulkaanuitbarstingen. Met 4205 meter is de Mauna Kea op Big Island de hoogste berg.

De eilanden zijn van vulkanische oorsprong: Ze liggen op een zogenaamde hotspot, waar magma vanuit het binnenste van de aarde als lava naar buiten komt. Omdat de aardkorst ten opzichte van de hot spot beweegt, ontstond er zo een rij van eilanden van west naar oost, waarbij de oudste, dode vulkanen in het westen liggen en de jongste, actieve in het oosten. Momenteel zijn de vulkanen Kilauea en Mauna Loa op het grootste eiland Hawaï nog steeds zeer actief; mogelijk geldt dit ook voor Hualalai. Mauna Kea is een slapende vulkaan. Kilauea, in het Volcanoes National Park, heeft bijna continu uitbarstingen, die door toeristen goed bezocht kunnen worden. Mauna Loa heeft ongeveer elke 20 jaar een nieuwe uitbarsting, voor Mauna Kea wordt een uitbarsting elke 4000 jaar niet uitgesloten.

advertentie

Mauna Kea, hoogste berg van HawaiiPhoto: Vadim Kurland CC BY 2.0 no changes made

Nog 30 km verder naar het oosten, ver onder de zeeoppervlakte, werkt een nieuwe vulkaan, Loihi, aan de opbouw van een nieuw eiland dat over 10.000 jaar boven het zeeniveau uit zal komen.

Mauna Kea (witte berg) is, van de voet tot de top gemeten, de hoogste berg ter wereld: de berg rijst 10203 meter uit boven de zeebodem, en 4207 meter boven zeeniveau. Mauna Loa (lange berg) is de zwaarste berg ter wereld; hij is slechts enkele meters lager dan Mauna Kea, maar heeft een bredere basis.

De berg Haleakala (huis van de zon), een vulkaan op Maui, is bij toeristen bijzonder geliefd. Het is eenvoudig om in een gehuurde auto de 55 km lange weg naar de top af te leggen. Helemaal bovenop de berg is een parkeerplaats. Veel toeristen gaan naar de top van Haleakala om de zonsopgang of zonsondergang daar te bewonderen. De vulkaan is onderdeel van het nationaal park Haleakala.

Klimaat en Weer

Het weer in Hawaï is vrijwel constant en er zijn ook weinig temperatuurverschillen. In Hawaï onderscheidt men twee seizoenen, de zomer en de winter. De zomer begint in mei en eindigt in oktober en wordt ook het Kau genoemd. De winter begint in november en eindigt in april. Dat seizoen wordt ook het Ho'oilo genoemd. De dagtemperaturen in de zomer zijn rond 29,4 °C. In de winter is de gemiddelde temperatuur 26,6 °C. De nachttemperatuur bedraagt respectievelijk gemiddeld 19,4 °C en 15,6 °C.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

De nationale bloem van Hawaii is de hibiscus (Malvaceae) of, op z'n Hawaiiaans: pua ma'o hau hele. Hawaii is in het bezit van een haast unieke flora: 89 procent van de planten komt alleen op Hawaii voor. De oorzaak hiervan is dat de eilandengroep geïsoleerd ligt. De zaden die het land van over de hele wereld bereikten, hebben zich zodanig aangepast aan het land, dat zij aanzienlijk verschillen van hun oorspronkelijke vorm. Zo vind je op Hawaii bijvoorbeeld de kokio (een variatie van de hibiscus) en akala's (typisch Hawaiiaanse frambozen). De bloem die symbool staat voor the Big Island , is de pua lea, een soort rode bloesem.

De begroeiing op Hawaii is het beste te omschrijven per landschap. Op kusthoogte groeien palmen, struiken en hoge bomen. In vlakke gebieden is er veelal sprake van moerasvorming, waar de moerasvegetatie (kruiden, (cyper)gras en struikgewas) welig tiert. Moerassen zijn te vinden op een hoogte van twaalfhonderd tot tweeduizend meter, waar veel regen valt en de afwatering niet goed in elkaar zit. Op hoogten vanaf drieduizend meter is het droog. Hier groeit struikgewas, zoals zilverzwaarden en het Hawaiiaanse kupoa.

advertentie

Dieren

Vroeger leefde er slechts een handvol diersoorten op Hawaii. Op het moment dat Hawaii in contact kwam met de rest van de wereld, bezat het zeventig soorten vogels. Meer dan de helft van deze soorten is inmiddels uitgestorven. Veel dieren hebben zich, net als de planten, aangepast aan het leven op de eilanden, waardoor nieuwe soorten zijn ontstaan. Het nationale dier, de Hawaiian goose of nene, lijkt bijvoorbeeld op de Canadese gans, maar heeft zich aangepast aan het lopen op lava. Door de verre evolutie is het in veel gevallen onmogelijk vast te stellen van welke voorouders de vogels afstammen.

In de zee leven tropische vissen, dolfijnen en walvissen. Ook de bossen herbergen tropische diersoorten. Er zijn ook uitermate giftige diersoorten zoals zwarte weduwen en schorpioenen.

HAWAII LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Hawaii | VliegenNaar
• Djoser Rondreis Hawaii
• Bouw je eigen Hawaii Rondreis
• Hotels Trivago
• Hawaii Hotels
• Wandelvakantie Hawaii
• Boeken, ook tweedehands, over HAWAII bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Hawaii (N)
Reizendoejezo - Hawaii (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

www.landenweb.nl/verenigde-staten

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems