Landenweb.nl

Dallas
 

Dallas vliegtickets | Vliegennaar.nl

To read about Dallas in English - click here

advertentie
Dallas vliegtickets | Vliegennaar.nl Droomvakanties naar Amerika vergelijken

Algemeen

Dallas is de op twee na grootste stad van Texas en de negende grootste stad in de Verenigde Staten. Volgens de volkstelling van 2010 had de stad een bevolking van 1.197.816 inwoners. Het grootstedelijk gebied had 6.477.315 inwoners en is het op drie na grootste stedelijke gebied in de Verenigde Staten. Dallas werd formeel een stad in februari 1856. De economie van de stad is voornamelijk gebaseerd op bankieren, handel, telecommunicatie, computertechnologie, energie en transport.

Tal van grote bedrijven hebben hun hoofdkwartier in de stad. Dallas is een centrum van de olie en katoenindustrie met een goed ontwikkelde infrastructuur, met name goede spoorwegverbindingen. Dallas / Fort Worth International Airport is een van de grootste en drukste luchthavens ter wereld.

Dallas SkylineDallas SkylineFoto: Faith CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Hotels Dallas Tui Reizen USA

Ligging

De coördinaten van Dallas zijn: 32°46'58' noorderbreedte 96°48'14' westerlengte.

Dallas is de hoofdstad van Dallas County. De stad strekt zich uit tot het aangrenzende Collin, Denton, Kaufman en Rockwall. Dallas heeft een totale oppervlakte van 385 vierkante mijl (997,1 km2). Dallas beslaat een vijfde van het veel grotere verstedelijkte gebied dat bekend staat als Dallas-Fort Worth Metroplex. Hier wonen en leven een kwart van alle Texanen. Dallas en omgeving zijn meest vlak, de stad zelf ligt op een hoogte variërend van 137 tot 168 meter.

Downtoen Dallas vanaf de Trinity RivierDowntown Dallas vanaf de Trinity RivierFoto: Nthomas76207 CC 2.0 Unported no changes made

Dallas werd gesticht langs de Trinity River op een locatie die bekend staat als The White Rock Crossing. De Trinity River is de belangrijkste waterweg die door de stad, richting het zuidoosten naar Houston voert. De rivier is goed beschermd tegen overstromingen met een 15 meter hoog talud aan beide zijden van de oevers.

advertentie
AmerikaPLUS Hotels Trivago

Weer

Dallas heeft een vochtig subtropisch klimaat. Het ligt in een regio met warme, droge winden uit het noorden en westen in de zomer. Dan stijgen de temperaturen tot ruim boven de 38° C. De regio waar Dallas zich bevindt is een van de heetste in de Verenigde Staten tijdens de zomermaanden, alleen vergelijkbaar met Arizona, het zuiden van Nevada en zuidoostelijk Californië.

De winters in Dallas zijn over het algemeen mild, met temperaturen overdag tussen de 13° C en 21° C en in de nacht kan de temperatuur zakken tot tussen de -1° C en 7° C. Sterke koufronten passeren soms de regio Dallas met een aanzienlijke verlaging van de dag en nacht temperaturen. Deze koufronten staan bekend als"Blue Northerns". Het sneeuwt meestal maar een of twee keer per jaar.

Dallas TornadoDallas TornadoFoto: Publiek Domein

In de lente en de herfst is het weer aangenaam met milde temperaturen. Er groeien veel verschillende bloemen, waaronder wilde bloemen in het gebied. Het weer is meestal prettig van eind september tot begin december. In het voorjaar botsen fronten uit het zuiden met warme, vochtige luchtstromen vanuit de Gulf Coast. Er zijn soms zware onweersbuien met bliksem, stortbuien en tornado's. Tornado's zijn waarschijnlijk de grootste natuurlijke bedreiging voor de stad. Dallas ligt nabij het centrum van “Tornado Alley”.

Geschiedenis

De eerste kolonisten in Texas waren de inheemse Caddo stammen. Later werd het land geclaimd door het Spaanse Rijk als een onderdeel van het koninkrijk Nieuw-Spanje.

Dalles Kaart 1872Dalles Kaart 1872Foto: Publiek Domein

In 1819 werd Dallas Spaans grondgebied. Het gebied bleef onder Spaans bewind tot 1821, toen werd Mexico onafhankelijk van Spanje en het gebied rond Dallas werd een deel van de Mexicaanse staat Coahuila y Tejas. In 1836 werd de Republiek van Texas onafhankelijk. In 1841 stichtte John Neely Bryan een permanente nederzetting in de buurt van een rivier en noemde deze nederzetting Dallas. De Republiek van Texas werd in 1845 geannexeerd door de Verenigde Staten. Dallas werd formeel erkend als stad in februari 1856.

Door de 1e wereldoorlog ontwikkelde de luchtvaartindustrie zich in Dallas. De Grote Depressie bracht Dallas een terugslag. In 1931 waren meer dan 18.000 mensen werkloos. In de dertiger jaren werd een olieveld 100 mijl ten oosten van Dallas ontdekt. Dat was de belangrijkste reden waarom Dallas minder leed tijdens de Depressie. De stad had hierdoor een groot voordeel. Banken verstrekten leningen om de olievelden te ontwikkelen en Dallas werd het financieel centrum in Oost-Texas.

Dallas moord op KennedyDallas moord op KennedyFoto: Mary Ann Moorman (Mary Krahmer) in het publieke domein

Op 22 november 1963 werd president John F. Kennedy vermoord in Dallas. Het was een grote schok en tragedie voor de hele natie. Lee Harvey Oswald werd gearresteerd voor de moord. Twee dagen later werd hij vermoord door Jack Ruby, een nachtclub eigenaar uit Dallas. Dallas zal deze tragische moord op een Amerikaanse president nooit vergeten. In 1970 werd het Kennedy Memorial gebouwd.

Bezienswaardigheden

Downtown DallasDowntown DallasFoto: MasonPelt CC 2.0 Generic no changes made

Downtown Dallas is het centrum van de stedelijke heropleving van de stad. Samen met Oak Lawn en Uptown zijn dit gebieden met talrijke winkels, restaurants en een boeiend nachtleven. Downtown Dallas heeft een verscheidenheid aan aantrekkelijke wijken, zoals het West End Historic District, het Arts District, Main Street District, Farmers Market District, City Center Business district, Convention Center District en Reunion District.

Dallas White Rock LakeDallas White Rock LakeFoto: Mahanga CC 3.0 Unported no changes made

Aan het begin van de 20ste eeuw werd het reservoir White Rock Lake gebouwd als belangrijkste watervoorziening voor Dallas. Het meer en het omliggende park is een populaire plek om te recreëren, niet alleen voor de bewoners, maar ook voor toeristen. Het park strekt zich uit langs 66 acres (267.000 m2). In het park ligt het beroemde Dallas Arboretum aan de oostelijke oever van het meer. White Rock Creek stroomt in White Rock Lake en vervolgens naar de Trinity River ten zuidoosten van Downtown Dallas.

Bachman Lake, net ten noordwesten van Love Field Airport, is een kleiner meer ook bestemd voor de recreatie. Ten noordoosten van de stad ligt Lake Ray Hubbard, een enorm 22.745 hectare (92 km2) groot reservoir.

Dallas Arts DistrictDallas Arts DistrictFoto: Dallasborn&bred CC 3.0 Unported no changes made

Het Arts District in het noordelijk deel van Downtown is het gebied met beroemde musea en kunstgalerijen zoals het Dallas Museum of Art. Het Trammell Crow & Margaret (met verzamelingen Aziatische kunst) en het Nasher Sculpture Center zijn ook musea die een bezoek meer dan waard zijn. Het Morton H. Meyerson Symphony Center is de thuisbasis van het wereldberoemde Dallas Symphony Orchestra.

Dallas Museum of ArtDallas Museum of ArtFoto: Kent Wang CC 2.0 Generic no changes made

Het Dallas Museum of Art is één van de meest aansprekende kunstmusea van de stad met een prachtige collectie Afrikaanse, Amerikaanse, Europese en Aziatische kunst, evenals een bijzondere verzameling van de Pacific Islands. Een mooie combinatie van hedendaagse kunst en decoratieve kunst maakt het tot een geweldige plek om een middag door te brengen met het verkennen van deze schatten. Het Dallas Museum of Art neemt een heel blok in het Arts District in beslag en is meer dan honderd jaar oud, het werd in 1903 opgericht.

Tips

Dallas City HallDallas City HallFoto: Kent Wang CC 2.0 Generic no changes made

Toeristen die Dallas bezoeken zijn vaak geïnteresseerd in de architectuur uit de late 19e en begin 20e eeuw, maar ook in de architectuur van de modernistische en postmodernistische tijd. Een rij historische huizen langs de Swiss Avenue bevat alle kleuren en varianten van de Victoriaanse neoklassieke architectuur. Het “Dallas Downtown Historic District” heeft architectuur uit de jaren 1880 tot de jaren 1940.

Er zijn verschillende moderne woontorens van meer dan 210 meter hoog.

Uitstekende voorbeelden van modernistische architectuur zijn onder meer de Reunion Tower, het JFK Memorial, de Dallas City Hall van IM Pei en het Morton H. Meyerson Symphony Center. Goede voorbeelden van postmodernistische wolkenkrabbers zijn de Bank of America Plaza, de Renaissance Tower, de JP Morgan Chase Tower en de Comerical Bank Tower.

Dallas LINKS

Advertenties
• AmerikaPLUS
• Dallas vliegtickets | Vliegennaar.nl
• Droomvakanties naar Amerika vergelijken
• Hotels Dallas
• Autoverhuur Sunny Cars Dallas
• Tui Reizen USA
• Verenigde Staten verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Dallas bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems