Steden MEXICO

Playa del Carmen   
To read about Playa del Carmen in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Strandvakantie Playa del Carmen

Playa del Carmen vanuit de haven Foto:Brad Nelson Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic no changes made

De Mexicaanse oostkust doet soms paradijselijk aan en het plaatsje Playa del Carmen is daar geen uitzondering op. Parelwitte stranden zover het oog kan kijken, een hemelsblauwe zee en wuivende palmbomen zijn hier de standaard. Het is niet voor niets dat deze stad, die vroeger voor de Maya’s een belangrijke haven vormde, vandaag de dag een toeristenparadijs is, waar vele hotels, resorts en appartementen zijn gebouwd om aan de enorme vraag te kunnen voldoen. Voor diegene die een vakantie in Mexico zoeken, is Playa del Carmen zeker het overwegen waard.

Ligging Playa del Carmen

Playa del Carmen Foto:TampAGS Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Playa del Carmen ligt aan de oostkust van Mexico net onder Cancun. Samen met Riviera Maya zijn deze twee bestemmingen de populairste kustplaatsen van de oostkust van dit Midden-Amerikaanse land. Toeristen komen hier voor rust, zon, zee en strand, maar kunnen ook een vleugje oppikken van de oude Maya cultuur. Bovendien is Playa del Carmen met haar eigen vliegveld erg makkelijk te bereiken.

Weer Playa del Carmen

Het is in vergelijking met Nederland vrijwel elke dag goed toeven in Playa del Carmen. De gemiddelde temperatuur blijft het gehele jaar tussen de 20 en 30 graden en ook de temperatuur van de zee daalt niet tot minder dan 26 graden Celsius. De beste maanden om af te reizen naar de oostkust van Mexico zijn februari tot en met mei. September en oktober zijn de regenmaanden, maar ondanks dat er dan geregeld een buitje kan vallen, is het zeker niet vervelend om er te verblijven.

Geschiedenis Playa del Carmen

Als je 20 jaar geleden naar Playa del Carmen was afgereisd, had je daar een klein stadje aangetroffen zonder veel toeristen. Slechts 5000 mensen woonden er toen. Nu wonen er naar schatting al bijna 150.000 mensen in de Mexicaanse badplaats. De groei aan inwoners komt voornamelijk door de extreme groei van het toerisme. Heel vroeger was de plaats een haven voor de Maya’s, die vanuit hier vertrokken naar Cozumel. Grappig is, dat de stad ontdekt is door toeristen die ook onderweg waren naar Cozumel. Geschat wordt dat het eind van de groei van Playa del Carmen nog niet in zicht is. Men verwacht nog eens twee keer zoveel inwoners in 2020.

Playa del Carmen bezienswaardigheden

Xcaret Foto:Juan Carlos Garcia Creative Commons Genérica de Atribución/Compartir-Igual 3.0 no changes

Hoewel vrijwel iedere toerist in Playa del Carmen komt voor zon, zee en strand, is het ook goed om te weten dat er meer te doen is, want elke dag op het strand liggen is ook saai. Zo kun je bijvoorbeeld een dagje naar Xcaret. Dit is een natuur- en cultuurpark in één. Hier zijn overblijfselen gevonden van de oude haven van de Maya’s, die vanuit hier naar het eiland Cozumel vertrokken. Daarnaast was het ook een spirituele plaats en werd er volop gehandeld in goederen.

Naast het bekijken van de overblijfselen van de oude Mayacultuur kun je in Xcaret nog veel meer doen. Zo zijn er diverse dieren te zien. Exotische vissen in het grote aquarium, flamingo’s, papegaaien en vlinders zijn slechts enkele voorbeelden van de vele dieren- en plantensoorten die je hier kunt ontdekken. Xcaret is een hele leuke afwisseling voor jong en oud tijdens een vakantie in Playa del Carmen.

Tips Playa del Carmen

Playa del Carmen Strand Foto:Valueyou Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 no changes made

Zoals gezegd is de trekpleister van de Mexicaanse badplaats: het strand. De paradijselijke stranden van Playa del Carmen zijn magisch en ideaal voor een welverdiende vakantie. Vele hotels, appartementen en resorts zijn direct aan deze weelderige stranden gebouwd.

In de meeste hotels en resorts zullen er zoveel faciliteiten aangeboden worden, dat verveling niet snel op de loer ligt. Maar mocht je toch meer van de omgeving willen zien, dan is het zeker aan te raden om tegen het einde van de dag het centrum van Playa del Carmen in te gaan. In de Spaanse variant van Fifth Avenue, Quinta Avenida, kun je heerlijk struinen langs leuke winkeltjes, terrasjes pakken en zullen diverse kunstenaars ’s avonds hun werk aanbieden.

Chitzen Itza Foto:Daniel Schwen Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

En als je dan toch in de stad bent, breng dan ook een bezoekje aan de diverse overblijfselen uit de oude Maya cultuur. Chichen Itza is bijvoorbeeld een oude Maya stad die zeer dichtbij het vliegveld van de stad in het zuidelijke Playacar ligt. Ook Tulum, een plaatsje dat ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Playa del Carmen ligt, is absoluut de moeite waard. De vele ruïnes geven een kijkje in de keuken van één van de oudste ontwikkelde samenlevingen die de geschiedenis heeft gekend.


Artikelen en Reisverhalen over MEXICO
  Mexico en Belize   Rondreis Mexico
  rondreis MH16   Xcaret
  Yucatan

Schrijf uw artikel over Playa del Carmen

To read about Playa del Carmen in English - click here

Playa del Carmen LINKS

Advertenties
• Playa del Carmen Vliegtickets.nl
• Playa del Carmen Tui Reizen
• Fox verre reizen van ANWB
• Autoverhuur Sunny Cars Playa del Carmen
• Hotels Playa del Carmen
• Rondreizen Mexico Sawadee
• Playa del Carmen Vliegtickets Tix.nl


Nuttige links
Telefoongids
Playa del Carmen Reisstart (N+E)
Zwemkleding.nl

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems