Landenweb.nl

Riviera Maya
 

Vliegen naar Cancun

To read about Riviera Maya in English - click here

advertentie
Hotels Mexico Rondreizen Mexico Sawadee

Algemeen

Rviera MayaRviera MayaFoto: Martha xucunostli CC 3.0 Unported no changes made

De laatste jaren heeft het toerisme in deze regio in het oosten van Mexico een groeispurt doorgemaakt. Waar voorheen slechts enkele Amerikanen een bezoekje brachten aan de regio, komen vandaag de dag toeristen van over de hele wereld naar de paradijselijke stranden van Riviera Maya. Overweeg je een vakantie in Mexico? Riviera Maya is een prachtige bestemming voor een vakantie vol zon, zee, strand, feest, natuur en cultuur.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Mexico Vliegen naar Cancun

Ligging

Quintana Roo MexicoQuintana Roo MexicoFoto: Publiek Domein

Riviera Maya is een regio aan de oostkust van de Mexicaanse provincie Quintana Roo. Oorspronkelijk betrof de regio de kustlijn tussen Playa del Carmen en Tulum, maar vandaag de dag is de regio in het noorden uitgebreid tot Puerto Morelos en in het zuiden tot Felipe Carrillo Puerto, dat zo’n 40 kilometer ten zuiden van Tulum ligt.

advertentie
Riviera Maya Tui Reizen Hotels Trivago

Weer

In het koude Nederland kunnen we vaak alleen maar dromen van het heerlijke tropische klimaat dat aan de oostkust van Mexico heerst. De gemiddelde temperatuur blijft het hele jaar tussen de 20 en 30 graden, vaak met een lekker verkoelend windje. De temperatuur van de zee blijft ook heerlijk met een minimum het gehele jaar door van 26 graden Celsius. Dus je kunt te allen tijde een last minute naar Mexico boeken. Het kan af en toe echter wel stevig regenen in Riviera Maya. Het regenseizoen vindt in de maanden september en oktober plaats. De beste maanden voor een strandvakantie zijn februari tot en met mei.

Geschiedenis

Het gebied is natuurlijk niet voor niets naar de Maya’s vernoemd. Tot aan de ineenstorting van het oude Maya rijk in de 8e en 9e eeuw na Christus waren in Riviera Maya diverse havens te vinden. Hier werd over het algemeen ook gehandeld en geleefd. Tot aan de jaren 90 van de vorige eeuw had het gebied niet bijzonder veel te bieden, totdat men inzag dat de regio meer dan geschikt was voor Westers toerisme. Steden als Cancun en Playa del Carmen zijn sindsdien van eenvoudige vissersdorpjes uitgegroeid tot toerisme-metropolen met duizenden inwoners.

Bezienswaardigheden

Riviera Maya Chichen ItzáRiviera Maya Chichen ItzáFoto: Manuel de Corselas CC3.0 Unported no changes made

Wie geïnteresseerd is in de oude Maya cultuur kan in deze regio diverse overblijfselen van de oude Maya cultuur bezoeken. Tegen Playa del Carmen aan ligt Chichen Itzá. Dit was vroeger een stad van de Maya’s. Tegenwoordig kun je er diverse overblijfselen van die periode bezoeken, zoals de Tempel van de Tafels, Het Rode Huis, de Graftombe van de Hoge Priester en het Nonnenklooster. Deze oude schatten verkeren nog in goede staat en zullen dat voorlopig nog blijven, want Chichen Itzá is opgenomen op UNESCO’s Werelderfgoedlijst.

Riviera Maya TulumRiviera Maya TulumFoto: Bruno Girin (CC BY-SA 2.0) no changes made

Ongeveer 60 kilometer zuidwaarts ligt het plaatsje Tulum. In de Maya tijd was dit een belangrijke havenstad waar tevens veel gehandeld werd en die ook diende als spiritueel centrum. Er staan diverse oude tempels en een soort van vuurtoren die alle te bezoeken zijn. Met een beetje fantasie loop je rond in de vroegmoderne samenleving van de Maya’s.

Tips

Riviera Maya StrandRiviera Maya StrandFoto: Publiek Domein

In de Mexicaanse wet is vastgelegd dat iedereen te allen tijde van elk strand gebruik mag maken, behalve van stranden met militaire doeleinden. En waarom zou je die parels ook niet met iedereen willen delen? De stranden van de Riviera Maya zijn adembenemend mooi. Hier krijg je het ultieme vakantieplaatje van hagelwitte stranden, een groenblauwe zee en wuivende palmbomen.

Het afgelopen decennium is het aantal hotels, resorts en appartementen ongehoord snel gestegen. Werkelijk in alle soorten en maten zijn ze als paddenstoelen uit de grond geschoten. Van ultieme luxe tot degelijkheid, van halfpension tot all inclusive.

Riviera Maya CenodeRiviera Maya CenodeFoto: Ken Thomas in het publieke domein

In de provincie Yutacan, waar de Riviera Maya in ligt, zijn ruim 3000 zogenaamde cenodes te vinden. Dit zijn bovengrondse waterpoelen, die zijn ontstaan doordat de grond hier inzakte. In de regio vindt men ook geen rivieren, omdat al het water via de poreuze grond naar de zee stroomt. Aan de kust kan men met begeleider diverse cenodes induiken. De magische onderwaterwereld is sowieso aan te raden.

Riviera Maya LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Cancun
• Riviera Maya Tui Reizen
• Mexico verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Mexico
• Rondreizen Mexico Sawadee
• Autoverhuur Sunny Cars Mexico
• Boeken, ook tweedehands, over Riviera Maya bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems