Landenweb.nl

Vancouver
 

Vancouver verre reizen van ANWB

To read about Vancouver in English - click here

advertentie
Auto huren in Vancouver Hotels Vancouver

Algemeen

Vancouver is een Canadese stad in de provincie British Columbia. Het is qua bevolking de derde stad van het land en de grootste stad in het westen van Canada. Vancouver wordt bestuurd door de tien leden van de Vancouver City Council. Vancouver is ingedeeld bij de top vijf van steden met de best kwaliteit van leven. In de stad leven mensen van veel verschillende etnische achtergronden en religies. De haven van Vancouver is een van de drukste van de westelijke kust en ligt rond het aantrekkelijke Burrard Inlet havengebied. De haven van Vancouver draagt veel bij aan de economie van de stad door de omzet van meer dan 43 miljard dollar aan handel met meer dan 90 landen.

VancouverVancouverFoto: Thom Quine (CC BY 2.0) no changes made

advertentie
Canada verre reizen van ANWB Vancouver Tui Reizen

Ligging

Vancouver ligt aan de Straat van Georgia en maakt deel uit van Burrard schiereiland. Greater Vancouver ligt ten zuiden van de schilderachtige Fraser River en heeft veel populaire stranden. De kust van de Pacific ligt op minder dan 90 mijl naar het westen. De Cascade Mountain Range zijn in het oosten zichtbaar. Mount St. Helens National Volcanic Monument en Mt. Hood zijn binnen twee uur te bereiken. Vancouver heeft een totale oppervlakte van 114,67 km ². De stad ligt op 49°14 Noorderbreedte en 123°5 graden Westerlengte. Er wonen ongeveer 600.000 mensen in de stad.

advertentie
Vliegtickets Vancouver - Vliegennaar.nl Hotels Trivago

Weer

Vancouver is een van de meer gematigde steden van Canada op het gebied van weer en klimaat. De stad Vancouver heeft niet de grote hoogtepunten, dieptepunten en extreme regen en sneeuw die je in andere Canadese steden kunt ervaren. De winter in Vancouver is koud, maar draaglijk en de lente is nat en koel, met een aangenaam klimaat. De zomers in Vancouver zijn droog en warm, met zonnig weer en in de herfst is het in het algemeen weer koeler en natter. De beste reistijd is van mei tot en met september.

Geschiedenis

Standbeeld van Kapitein Vancouver bij het stadhuisStandbeeld van Kapitein Vancouver bij het stadhuisFoto: Zhatt in het publieke domein

Al duizenden jaren geleden woonden inheemse volkeren in het gebied van Vancouver. Er was een overvloed aan voedsel vanwege de bossen en rivieren. De Amerikaanse handelaar en zeiler Robert Gray was in mei 1792 de eerste die de legendarische"Grote Rivier van het Westen” ( Columbia rivier) afzeilde. Later dat jaar verkende de Britse luitenant William Broughton, die onder het bevel stond van kapitein George Vancouver, de rivier 100 mijl stroomopwaarts. Hij noemde een gedeelte van het land langs de kust Vancouver naar zijn commandant.

In 1806 kampeerden de Amerikaanse ontdekkingsreizigers Meriwether Lewis en William Clark in de buurt van Vancouver op de terugreis van hun beroemde expeditie naar de West. Lewis omschreef het gebied als"de enige wenselijke plek voor ontwikkeling ten westen van de Rocky Mountains." In 1825 besloot dr. John McLoughlin om het Noordwestelijke hoofdkwartier van de Hudson's Bay Company te verplaatsen van Astoria naar een gunstiger omgeving stroomopwaarts. Hij noemde de plaats Vancouver zoals de originele kaart van Broughton’s aangaf.

Kaart van Vancouver uit 1898Kaart van Vancouver uit 1898Foto: Pubiek Domein

Fort Vancouver was langdurig het centrum van alle bonthandel in net noordwesten.

Het was ook een centrum van de Britse heerschappij van Oregon. In 1846 werd de Amerikaanse controle naar het noorden uitgebreid tot de 49e breedtegraad. Het noordwesten werd een deel van de Verenigde Staten. In 1857 werd de stad Vancouver ingenomen. Vancouver ontwikkelde zich gestaag gedurende de verdere eeuw. In 1908 bereikte de eerste spoorlijn Vancouver. In 1910 werd een spoorbrug in het zuiden geopend over de Columbia rivier. In 1917 werd de Interstate Bridge voltooid.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Vancouver de locatie waar de grootste zagerij stond. Het zorgde voor de aanvoer van het hout dat werd gebruikt om de vliegtuigen te bouwen waarmee de oorlog in Europa gewonnen werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde de Vancouver Kaiser Shipyard een groot aantal vaartuigen die sterk bijdroegen aan de Amerikaanse oorlogsinspanning. In de zestiger en zeventiger jaren was er een snelle groei met name in het centrum en de aangrenzende gebieden zoals de West End. Vancouver versterkte haar positie als een internationaal financieel en zakelijk centrum en er kwamen dus veel nieuwe kantoorbanen in het stadscentrum bij.

Expo '86 was van eminent belang voor de ontwikkeling van Vancouver. Door de komst van de wereldtentoonstelling werd Vancouver een volwassen stad. Dit zes maanden durende evenement, dat samenviel met de 100e verjaardag van Vancouver, bracht miljoenen mensen naar de stad en was het vliegwiel voor de renovatie in verschillende wijken. Nieuwe faciliteiten werden gebouwd voor de Expo. Onder meer het BC Place Stadium met 60.000 zitplaatsen dat in opgeknapte staat gebruikt is voor de openings-en sluitingsceremonie van de Olympische en Paralympische Winterspelen van 2010.

Bezienswaardigheden

Downtown Vancouver SunsetDowntown Vancouver SunsetFoto: MagnusL3D CC 3.0 Unported no changes made

Vancouver staat niet bekend als een typische massabestemming en mensen die bij een bezoek aan Vancouver grote pretparken en mega toeristische bezienswaardigheden verwachten zullen teleurgesteld worden. Maar wat de stad van Vancouver wel biedt is een verscheidenheid aan historische gebouwen en monumenten die een bezoek waard zijn. Er zijn ook een aantal educatieve, maar heel leuke toeristische attracties. Enkele van de meer populaire toeristische attracties in Vancouver zijn het Vancouver Aquarium en het Storyeum. Kinderen en zij die jong van hart zijn kunnen zich vermaken in het seizoensgebonden Playland pretpark.

Beluga Walvis in het Vancouver AquariumBeluga Walvis in het Vancouver AquariumFoto: Stan Shebs CC 3.0 Unported no changes made

Vancouver Aquarium is een must voor iedereen met een interesse in het leven in zee. Deze populaire attractie is het onderkomen van meer dan 20.000 verschillende dieren. De grootste publiekslievelingen zijn dolfijnen, Beluga walvissen, reuzenslangen en vissen die lucht happen. Kinderen worden uitgenodigd om deel te nemen aan 'logeerpartijen' na de reguliere aquarium openingstijden en hebben dan de kans om van dichtbij persoonlijk contact te krijgen met een aantal van de maritieme inwoners.

Vancouver's Storyeum is gehuisvest in een ondergronds theater en is een live multimedia-ervaring die het verhaal van de kleurrijke geschiedenis van British Columbia vertelt. Er zijn ook dinosaurussen in de Gastown tentoonstelling, met meer dan 100 prehistorische fossielen en 11 complete dinosaurus skeletten. Het hoogtepunt is een levensgrote T-rex.

Vancouver PlaylandVancouver PlaylandFoto: ThePointblank CC 3.0 Unported no changes made

Playland ligt in Hastings Park en het bezoekersaantal is vaak dichtbij de maximale capaciteit van het pretpark. Dit populaire attractiepark heeft veel vaste attracties, maar elk jaar worden er ook enkele vervangen of vernieuwd. Een houten achtbaan stamt uit 1958 en is nog steeds in werking.

Vancouver Art GalleryVancouver Art GalleryFoto: Joe Mabel CC 3.0 Unported no changes made

De Vancouver Art Gallery is de mooiste faciliteit van Vancouver voor moderne en klassieke kunst. Naast een permanente tentoonstelling van werken van historisch bekende kunstenaars, zijn er rondreizende tentoonstellingen van moderne kunstenaars. De Art Gallery heeft een collectie van 7.900 kunstwerken die permanent te bekijken zijn.

TELUS World of Science in VancouverTELUS World of Science in VancouverFoto: Differense CC 3.0 Unported no changes made

Telus World of Science is de plek waar je een groot aantal interactieve tentoonstellingen kunt vinden die gericht zijn op de wetenschap. Ook is hier het reusachtige Omnimax theater met zijn gigantische scherm. Hier worden de hele dag educatieve programma’s op een groot scherm getoond.

Tips

Vancouver Whistler met Mascotte Olympische SpelenVancouver Whistler met Mascotte Olympische SpelenFoto: Bobak Ha'Eri CC 3.0 Unported no changes made

Whistler is het belangrijkste “outdoor”gebied van British Columbia bekend vanwege de Olympische Winterspelen van 2010. Hier kan je afhankelijk van het seizoen deelnemen aan een scala aan activiteiten. Tijdens de zomer kunnen bezoekers deelnemen aan rafting, mountainbiken, kanoën, wandelen en paardrijden. In de winter kan je er onder andere skiën, slee rijden, sneeuwschoenwandelen en nog veel meer. Het op rijafstand van Vancouver gelegen Whistler is een must voor iedereen die van het buitenleven wil genieten.

Vancouver LINKS

Advertenties
• Stedentrip Vancouver Tui Reizen
• Vliegtickets Vancouver - Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Canada
• Auto huren in Vancouver
• Hotels Vancouver
• Canada verre reizen van ANWB
• Boeken, ook tweedehands, over Vancouver bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems