Landenweb.nl

ARIZONA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Phoenix
  Oppervlakte  295.254 km²
  Inwoners  7,640,796
  (2021)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD)
  Tijdsverschil  -8
  Web  .us .gov .edu .mil .um
  Code.  USA
  Tel.  +1

To read about ARIZONA in English - click here

Hotels Arizona

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Geografie en Landschap

Geografie

De Amerikaanse staat Arizona, bijgenaamd de 'Grand Canyon State' of de 'Copper State', heeft een oppervlakte van 295.234 km² en is daarmee iets meer dan zeven keer zo groot als Nederland. Van noord naar zuid bedraagt de lengte van Arizona maximaal 630 km, van oost naar west bedraagt de afstand maximaal 545 km. Qua oppervlakte staat Arizona, gelegen in het zuidwesten van de Verenigde Staten, op de zesde plaats van de tien grootste Amerikaanse staten.

StaatOppervlakte in km²
Alaska1.717.854
Texas696.241
Californië423.970
Montana380.000
New Mexico315.194
Arizona295.234
Nevada286.367
Colorado269.837
Oregon255.026
Wyoming253.348

advertentie

Grand Canyon SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Arizona grenst in het zuiden aan Mexico (626 km), in het noorden aan de staten Utah en Colorado, in het westen aan Nevada en Californië en in het oosten aan New Mexico. Het punt waar de grenzen met Utah, New Mexico en Colorado samenkomen, heet Four Corners. De Colorado-rivier vormt over een grote lengte de grens met Nevada en Californië. De totale grenslengte van Arizona bedraagt 2379 km.

Landschap

advertentie

Arizona LandschapPhoto: Moyan_Brenn CC 2.0 Generic no changes made

Het landschap van Arizona is qua vorm zeer gevarieerd maar zeker ook kleurig te noemen. Die variatie en kleurenrijkdom is vooral ontstaan door vulkaanuitbarstingen, bodemverheffingen en erosie door wind en water, die ook zorgden voor de zo kenmerkende kloven en bogen in deze staat.

Het landschap van Arizona kan in drie geografische regio's worden onderverdeeld: het Colorado Plateau (336.700 km2) in het noorden, de Transition Zone in het midden en de Basin and Range in het zuiden en zuidwesten van de staat. het Colorado Plateau is vooral bepalend voor het landschap van Arizona, Deze hoogvlakte, waarvan de hoogte varieert van 600-3900 meter boven zeeniveau, kenmerkt zich door de aanwezigheid van woestijnen, bosrijke bergtoppen, grillige zandformaties, groene rivierdalen en diepe kloven waarvan de Grand Canyon het beste, wereldberoemde voorbeeld is. De vooral met dennen beboste hellingen liggen met name rond de noordelijke stad Flagstaff, met het Kaibab National Forest, Prescott National Forest en Coconino National Forest.

De Transition Zone ligt net ten zuiden van het Colorado Plateau en ten noorden van de Basin and Range. Deze smalle strook land wordt gedomineerd door een aantal ruige bergruggen, waaronder de Mazatzal, Santa Maria, Sierra Ancha en White Mountains, en valleien.

Ten zuiden van de Transition Zone en een smalle strook langs de westgrens met Californië ligt de Basin and Ridge, die gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van een aantal bergruggen met namen als Chiricahua, Gila, Huachuca, Hualapai, Pinaleno, Santa Catalina Santa Rita, en Superstition, die van het noordwesten in zuidoostelijke richting liggen en van elkaar gescheiden worden door vruchtbare valleien. Hier ligt ook het laagste punt van de staat Arizona, vlakbij de stad Yuma stroomt de Colorado-rivier op een hoogte van 21 meter boven zeeniveau.

advertentie

Belangrijkste geografische zones van ArizonaPhoto: Mortadelo2005 CC 3.0 Unported no changes made

Ten noorden van Flagstaff liggen de San Francisco Peaks, een vulkanische bergrug met ca. 400 slapende kegelbergen, waaronder Humphreys Peak als hoogste punt van Arizona (3851 meter). Voor Amerikaanse begrippen is Humphreys Peak niet echt een hoge berg; op de lijst van hoogste bergen van de Verenigde Staten staat Humphreys Peak op de 129e plaats. Andere hoge bergen van de San Francisco Peaks zijn Agassiz Peak (3766 m), Fremont Peak (3648 m), Aubineau Peak (3608 m), Ree's Peak (3497 m) en Doyle Peak (3493 m). De hoogste bergen buiten de San Francisco Peaks zijn Mount Baldy (3477 m), Mount Ord (3459 m) en Paradise Butte (3398 m), allen bergen van de White Mountains in Oost-Arizona. In Apache County ligt nog Mount Thomas (3390 m).

advertentie

Humphreys Peak, hoogste berg van ArizonaPhoto: Adbar CC 3.0 Unported no changes made

Tegelijkertijd bestaat Arizona voor een groot gedeelte uit woestijn, met in het noordwesten van de staat een reepje van de hoog gelegen Mojavewoestijn (Mojave Desert) en ten zuiden daarvan de veel lager gelegen Sonorawoestijn (Sonora Desert), die tot in Mexico doorloopt. In het noordoosten wordt Arizona nog net aangestipt door de Great Basin Desert, de grootste woestijn van de Verenigde Staten die voornamelijk in Nevada en Utah ligt.

De tot 600 meter hoge Mogollon Rim, genoemd naar Don Juan Ignacio Flores Mogollon, een Spaanse gouverneur uit de 18e eeuw van de provincie New Mexico, is een steile rotswand die over een lengte van 320 km loopt van Centraal-Arizona (Yavapai County) naar de grens met Zuidwest-New Mexico, de zuidrand vormt van het Colorado Plateau en Arizona praktisch in tweeën deelt. Hier is ook het grootste ponderosadenbos ter wereld te vinden. In de buurt van Payson heeft de Pine Creek zich een weg gebaand door een dam van calciumcarbonaat en ontstond de grootste travertijnen (soort kalksteen) brug ter wereld, de Tonto Natural Bridge.

advertentie

Tonto Natural Bridge in Payson, ArizonaPhoto: Rednelson CC 3.0 Unported no changes made

De Kartchner Caverns liggen in de Whetstone Mountains en werden pas in 1974 ontdekt. Het 3 ha grote grottencomplex, met een lengte van bijna 4 km, bevat enorme stalactieten en stalagmieten, maar ook langste zogenaamde stro-stalactiet, 6 meter hoog en maar 5 cm dik. Ca. 35 km ten oosten van Tucson ligt het Colossal Cave Mountain Park, waar de grootste droge grot ter wereld te vinden is.

De tweede stad van Arizona, Tucson, ligt ingeklemd tussen vier bergketens, de Santa Catalina Mountains in het noorden, de Ricon Mountains in het oosten, de Santa Rita Mountains in het zuiden en de Tucson Mountains in het westen.

De belangrijkste rivier van Arizona is de Colorado, die een gedeelte van de westgrens vormt. De rivier ontspringt in het Rocky Mountain National Park in Colorado (La Poudre Pass Lake), stroomt onder meer door de beroemde Grand Canyon, heeft een totale lengte van 2330 km en doet maar liefst vijf staten aan, Colorado, Utah, Arizona, Nevada en Californië.

De belangrijkste zijrivier van de Colorado is de Gila River, die een totale lengte heeft van 1044 km, en die naast door Arizona ook nog door New Mexico stroomt. Andere belangrijke zijrivieren zijn Green River (Utah), San Juan River (Utah), Little Colorado River (Arizona), Dolores River (Utah), Gunnison River (Colorado) en Virgin River (Nevada).

advertentie

Colorado Rivier, Hoefijzerbocht in ArizonaPhoto: Paul Hermans CC 3.0 Unported no changes made

Rivieren in Arizona van meer dan 200 km lengte

rivierlengte in km
Little Colorado River544
Salt River322
Santa Cruz River296
Verde River274
Puerco River269
Virgin River261
San Francisco River256
San Pedro River230
Kanab Creek201

Zeer bijzonder in het landschap ten oosten van de stad Flagstaff is de Meteor Crater, een van de grootste meteoorkraters ter wereld met een doorsnede van 1265 meter, een omtrek van 5 km en een diepte van 174 meter. De inslag vond zo'n 50.000 jaar geleden plaats en meer dan 300 miljoen ton aan rotsblokken en aarde werd in één klap verplaatst.

advertentie

Meteor Crater, ArizonaPhoto: Shane.torgerson CC 3.0 Unported no changes made

Een ander landschappelijk interessante plaats is 'Painted Desert', een groot gebied van geërodeerde heuvels in het 378 km2 grote Petrified Forest National Park, sinds 1962 een nationaal park, die naar gelang de stand van de zon gedurende de dag in vele kleuren verandert. Bovendien is het door de aanwezigheid van veel dinosauriërbeenderen en rotstekeningen een perfect gebied voor paleontologen.

In het zuiden van het Petrified Forest National Park ligt nog een maanlandschap met een woud van versteende, 225 miljoen jaar oude boomstammen, sommige met een doorsnede van 1.80 meter, en ook hier vormen de schitterende kleurschakeringen een ware attractie.

Painted Desert, ArizonaPhoto: Katsrcool CC 2.0 Generic no changes made

Het op één na grootste kunstmatige (stuw)meer van de Verenigde Staten, Lake Powell (640 km2), ligt verspreid over het grondgebied van Noord-Arizona en vooral Zuid-Utah. Na de opening in 1966 van de stuwdam van Glen Canyon duurde het tot 1983 voor de hele door de Colorado-rivier uitgesleten canyon gevuld was met water. In totaal strekken de oevers van het zeer grillig gevormde meer zich over 3140 km uit. De maximale lengte van het meer bedraagt 299 km, de maximale breedte 40 km, de gemiddelde diepte 40 meter en de maximale diepte 170 meter. Bijzonder is het Rainbow Bridge National Monument, een 83m hoge zandstenen boog die de Glen Canyon op die plaats helemaal overspant en waarschijnlijk de grootste natuurlijke boogbrug ter wereld is.

Andere belangrijke stuwmeren zijn op de grens met Californië Lake Havasu en op de grens met Nevada Lake Mead. Lake Mead is het grootste kunstmatige meer van de Verenigde Staten met een oppervlakte van 650 km2, een lengte van maximaal 190 km en een diepte van maximaal 149 meter. De totale kustlengte van Lake Mead bedraagt 885 km. Lake Havasu heeft een oppervlakte van 78 km2, een lengte van 73 km, een gemiddelde diepte van 11 meter en een maximale diepte van 27 meter.

(Theodore) Roosevelt Lake is met een oppervlakte van 85 km2 en een kustlijn van 206 km het grootste meer dat in zijn geheel binnen de grenzen van Arizona ligt. Andere grote meren zijn San Carlos Lake (79 km2) en (New) Lake Pleasant (35 km2).

Lake Powell, Arizona en UtahPhoto: PRA CC 3.0 Unported no changes made

Rainbow Bridge National monument, ArizonaPhoto: Jason Hickey CC 2.0 Generic no changes made

Na Montana en New Mexico is Arizona de derde grootste staat van de Verenigde Staten die in zijn geheel door land omringd is. Tevens is Arizona, na West Virginia en New Mexico de staat met het minste oppervlaktewater, namelijk slechts 942 km2 (0,32% van de totale oppervlakte). Toch telt Arizona een aantal eilanden, die voornamelijk in de Colorado-rivier (Beaver Island, Beehive Island, Channel Island, Deer Island, Driftwood Island, Haulapai Island, Mohave Rock, Pittsburg Point, River Island, Two Rocks), Lake Mead (Decision Island, Heron Point, Houseboat Island, Napoleons Tomb, Plane Crash Island, Pool Islands) en Lake Roosevelt (Haystack Island, Rabbit Island, Rock Island, Saddle Island, Shelter Island, Steamboat Rock) te vinden zijn. Andere eilanden zijn te vinden in Lake Powell (Antelope Island), Lake Mohave (Bulls Head Rock), Lake Havasu (Hi Isle), Bartlett Lake (Hog Island, Panick Rock), Verde River (Punk Rock) en Saguaro Lake (Ship Rock).

Grand Canyon

Overzicht Grand Canyon, ArizonaPhoto: Publiek domein

Een van de meest opmerkelijke geologische fenomenen op aarde is de Grand Canyon, die 5-6 miljoen jaar geleden ontstond door de Colorado-rivier die zich een weg baande door het harde en zachte gesteente. De vele kleuren van de steenlagen weerspiegelen telkens een ander geologisch tijdperk, de oudste lagen dateren van ca. 2 miljard jaar geleden.

De Grand Canyon strekt zich over een lengte van ca. 445 km uit van Noord-Arizona tot Zuid-Utah en heeft een oppervlakte van ca. 4856 km2, net iets kleiner dan de provincie Noord-Brabant (4913 km2). De Grand Canyon is maximaal ongeveer 29 kilometer breed, minimaal maar 180 meter en op een aantal plaatsen 1829 meter diep. De Noordrand is zo'n 300 meter hoger dan de Zuidrand van de canyon.

Door de hoogteverschillen telt de Grand Canyon zeven klimaatgordels en een grote biodiversiteit met meer dan 1500 plantensoorten, 305 vogelsoorten en 76 zoogdiersoorten. Op de bodem van de Grand Canyon kan de temperatuur oplopen tot 43°C.

Bewezen menselijke activiteiten dateren van het tweede millennium v.Chr., en rond 500 n.Chr. verschenen de Anasazi, de voorouders van de Pueblo-indianen. Over de gehele lengte van de Grand Canyon zijn ongeveer 2000 woonplaatsen aangetroffen, maar eind 13de eeuw verdwenen in oostelijke richting de Anasazi uit de Grand Canyon.

De Grand Canyon werd in 1848 gekocht van de Mexicanen en in 1919 uitgeroepen tot nationaal park.

Grand Canyon, ArizonaPhoto: Amaltheus CC 3.0 Unported no changes made

ARIZONA LINKS

Advertenties
• Bouw je eigen West Amerika Rondreis
• VliegenNaar | Vliegtickets Phoenix Arizona
• Rondreis Arizona
• AmerikaPLUS
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Arizona
• Arizona Hotels
• Camperreizen West Amerika
• Boeken, ook tweedehands, over ARIZONA bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

Balfour, Amy C. / Arizona

Lonely Planet

Balfour, Amy C. / Southwest USA's best trips : 32 amazing road trips

Lonely Planet

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Fodor's Arizona & The Grand Canyon 2015

Fodor's Travel

Heetvelt, Angela / Zuidwestelijke staten van Amerika

Gottmer/Becht

Southwest USA

Lonely Planet

USA-Zuidwest & Las Vegas

Van Reemst

Ward, Greg / The rough guide to Southwest USA

Rough Guides

Wikipedia

Zuidwest-USA

Lannoo

 

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems