Landenweb.nl

MEXICO
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Mexico-Stad
  Oppervlakte  1.958.201 km²
  Inwoners  131,248,472
  (2021)
  Munteenheid  Mexicaanse peso
  (MXN)
  Tijdsverschil  -7 tot -9
  Web  .mx
  Code.  MEX
  Tel.  +52

To read about MEXICO in English - click here

Mexico verre reizen van ANWB

Steden MEXICO

Mexico city Playa del carmen Riviera maya

Geografie en Landschap

Geografie

Mexico (Spaans: México; officieel: Estados Unidos Mexicanos, = Verenigde Mexicaanse Staten) is een federatieve republiek in Midden-Amerika. Geografisch hoort Mexico bij het continent Noord-Amerika, cultuurhistorisch maakt het deel uit van Latijns-Amerika (Midden- en Zuid-Amerika).

advertentie

Mexico SatellietfotoPhoto: Publiek domein

De totale oppervlakte, inclusief 5364 km2 eilanden, bedraagt 1.958.201 km2 en is daarmee ongeveer 47 maal groter dan Nederland. Op de wereldranglijst van grote landen neemt Mexico de veertiende plaats in. Mexico is na Brazilië en Argentinië in grootte het derde land van Latijns-Amerika.

Mexico grenst in het noorden aan de Amerikaanse staten Californië, Arizona, Nieuw-Mexico en Texas. Deze grens is 3326 kilometer lang waarvan twee derde wordt gevormd door de rivier Río Bravo del Norte (Verenigde Staten: Rio Grande). In het zuiden grenst Mexico aan de Midden-Amerikaanse staten Guatemala (962 kilometer) en Belize (250 kilometer).

advertentie

Grens met Mexico in de buurt van San DiegoPhoto: Roman Eugeniusz CC 3.0 Unported no changes made

In het westen grenst Mexico aan de Grote of Stille Oceaan (7360 kilometer). In het oosten grenst het land aan de Atantische Oceaan (2600 kilometer). De Atlantische Oceaan heet hier Golf van Mexico en Caribische Zee.

Tot Mexico behoren vele eilanden, waarvan Guadeloupe, Revillagigedo en Isla de Cedros in de Grote Oceaan, Tiburón, Tres Marías en Angel de la Guarda in de Golf van Californië, en het eiland Cozumel in de Caribische Zee de grootste zijn. Er zijn twee grote schiereilanden: Baja California in het noordwesten en Yucatán in het zuidoosten. De hoofdstad van Mexico is Ciudad de México (internationaal Mexico-City genoemd en in het Nederlands: Mexico-Stad). Mexico-Stad ligt op een hoogte van 2200 meter in een vallei die door de Sierra Madre en een aantal vulkanen wordt omringd.

advertentie

Isla de Cedros, MexicoPhoto: WCCasey CC 4.0 International no changes made

Landschap

Mexico is over het algemeen een zeer bergachtig land met daartussen smalle dalen waar landbouw mogelijk is. Ca. 80% van het land is bedekt met bergen en maar liefst 26% van het land heeft een hellingspercentage van 25% of meer.

De Centrale Hoogvlakte of Mesa Central (ook wel Meseta de México) neemt drievierde van Mexico in en wordt begrensd door de Sierra Madre Oriental (voortzetting van de Rocky Mountains), de Sierra Volcánica Transversal en de Sierra Madre Occidental (voortzetting van de Amerikaanse Sierra Nevada). Deze hoogvlakte wordt doorsneden door heuvels, dalen en bergketens. De hoogte varieert van 1500 meter in het noorden tot 2500 meter in het zuiden.

advertentie

Sierra Madre Oriental, MexicoPhoto: Boligrafoazul CC 3.0 Unported no changes made

De met naaldwouden bedekte Sierra Madre Occidental loopt vanaf de grens met de Verenigde Staten evenwijdig aan de westkust naar het zuiden en de Sierra Madre Oriental loop evenwijdig aan de oostkust. Veel canyons van de Sierra Madre Occidental zijn 1500 tot 2000 meter diep, zoals de Baranca del Cobre in de staat Chiapas. Ten westen van de Sierra Madre Occidental ligt een savannegebied met grote, geïrrigeerde landbouwvalleien.

advertentie

Sierra Madre Occidental, MexicoPhoto: Christian Frausto Bernal CC 2.0 Generic no changes made

Ten zuiden van de hoogvlakte ligt de uiteen keten van vulkanen bestaande Sierra Volcánica Transversal. Sommige vulkanen zijn nog steeds actief, bijvoorbeeld de Popocatépetl, de"rokende berg" (5452 meter hoog). In juni 1997 werd de vulkaan na 67 jaar weer actief en werd de hoofdstad met een dikke laag as bedekt. Andere hoge vulkanen zijn de Nevada de Toluca (4577 meter), de Ixtaccíhuatl (5286 meter : slapende vrouw) en de met eeuwige sneeuw bedekte Citlaltépetl (berg van de ster) of Pico de Orizaba, met 5700 meter het hoogste punt van Mexico. Kenmerkend voor dit gebied zijn kratermeren en lavastromen.

Ten zuiden van dit vulkanengebied ligt het kustgebergte Sierra Madre del Sur. Dit gebergte wordt door de landengte van Tehuantepec gescheiden van het bergland van de deelstaat Chiapas. In het westen ligt de vulkanische gordel van Michoacán waar nog in 1943 een vulkaan ontstond, de Volcán de Paricutín. In totaal zijn er ongeveer 3000 vulkanen in Mexico, waarvan er veertien actief zijn.

advertentie

Pico de Orizaba, hoogste berg van MexicoPhoto: Pacomexico CC BY 2.0 no changes made

Ten zuiden van de hoogvlakte ligt de vallei van Oaxaca op een hoogte van 1350 meter. In de staat Tabasco liggen moerassen en tropische regenwouden, die ook een groot gedeelte van het vrij vlakke schiereiland Yucatán bedekken. Ten oosten van Yucatán liggen de fantastische en bij toeristen zeer populaire zandstranden.

Langs de Golf van Mexico ligt een lange kustvlakte vanaf de Río Grande tot aan het schiereiland Yucatán. Deze kustvlakte is ca. 1280 km lang en de breedte varieert van een paar kilometer tot ca. 150 kilometer. Dit laagland bestaat voor een groot gedeelte uit lagunes en moerassen. Ook langs de kusten van de Grote Oceaan ligt laagland, bestaande uit lange heuvels en vlakten die in het noorden overgaan in de Sonora-woestijn.

Het bergachtige, droge en woestijnachtige schiereiland Baja California heeft steile hellingen naar de Golf van Californië en vrij brede kustvlakten naar de Grote Oceaan. Het is het grootste schiereiland ter wereld, ca. 1300 kilometer lang en 65 tot 300 kilometer breed.

In het noordwesten van Mexico ligt de Sonora-woestijn en ten oosten hiervan ligt de Chihuahua-woestijn. Beide woestijnen bestaan voor een gelijk gedeelte uit zand, grind en vast gesteente. Het droge noordoosten was eens de bodem van een zee. De bodem bestaat hier veelal uit kalksteen, een afzettingsgesteente ontstaan uit omhulsels of skeletten van in het water levende organismen, zoals schelpdieren en koralen. In dit soort gesteente ontstaan vaak druipsteengrotten.

advertentie

Chihuahua woestijn, MexicoPhoto: Ricraider CC 3.0 Unported no changes made

Door het verschuiven van de oceaanbodem ten opzichte van de continentale plaat komen er vrij veel aardbevingen voor in Mexico. Hele zware aardbevingen komen sporadisch voor en de laatste dateert van 19 september 1985 toen een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter voor duizenden doden en miljarden schade zorgde in Mexico-Stad. Ca. 150.000 huizen werden beschadigd door het natuurgeweld.

Ongeveer 575 kilometer ten westen van Mexico ligt de eilandengroep Revillagigedos, waarvan de vulkaan Mariano Barcena in 1952 ontplofte. Een andere vulkaan die ontplofte was de Chichonal in 1982 in Chiapas.

Van het eiland Isla Contoy voor de kust van Yucatán tot de havenstad Chetumal aan de grens met Belize ligt het op één na grootste barrièrerif ter wereld, 700 kilometer lang.

advertentie

Isla Contoy, mexicoPhoto: Peter Maas CC 2.5 Generic no changes made

Het grootste onderwater-grottenstelsel ter wereld is dat van Nohoch, ten zuidwesten van Akumal, met 18 kilometer aan onderling verboden onderwatergangen en grotten.

Rivieren en meren

Dor het droge klimaat komen in het noorden bijna geen rivieren voor. Na zware regenval kunnen in de keteldalen tijdelijk meren ontstaan. Naar het zuiden toe wateren drie grote rivierenstelsels de Centrale Hoogvlakte af. Het rivierenstelsel van de Balsas heeft diepe dalen uitgesleten en watert naar de Grote Oceaan af. Het stelsel van de Rio Pánuco stroomt dwars door een rotsgebied naar de kust van de Golf van Mexico. Het Santiago-stelsel watert via het Chapala-meer af in de Grote Oceaan.

Rio Panuco, MexicoPhoto: Edgar Galindo CC 3.0 Unported no changes made

Grote rivieren zijn verder de Río Usumacinta, de Río Grijalva en de Río Grande de Santiago. Grote meren zijn het Lago Chapala (1690 km2) en het Falcon Reservoir.

Lago Chapala, MexicoPhoto: AlejandradlT CC 3.0 Unported no changes made

MEXICO LINKS

Advertenties
• Mexico verre reizen van ANWB
• Mexico Tui Reizen
• Vliegennaar.nl | Vliegtickets Mexico
• Bouw je eigen Mexico Rondreis
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Mexico
• Rondreizen Mexico Sawadee
• Djoser Rondreis Mexico
• Mexico Hotels
• Mexico rondreizen met kinderen
• Boeken, ook tweedehands, over MEXICO bij Bol.com

Nuttige links

Bultrug walvissen in Mexico Cabo San Lucas en duiken op Socorro, San Benedicto en roca partida met haaien en manta's (N)
Dieren in Mexico (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Mexico(N)
Mexico 2Link België (N)
Mexico Foto's
Mexico Startbelgië (N)
Reisinformatie Mexico (N)
Reizendoejezo - Mexico (N)
Rondreis Mexico (N)

Bronnen

Daling, T. / Mexico : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen / Novib

Dunlop, F. / Mexico

Van Reemst,

Mexico

Cambium

Rokebrand, R. / Mexico

Gottmer/Becht

Rummel, J. / Mexico

Chelsea House Publishers

Wagenvoort, E. / Reishandboek Mexico

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems