Landenweb.nl

QUEBEC
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Québec
  Oppervlakte  1.542.056 km²
  Inwoners  8,604,500
  (2021)
  Munteenheid  Canadese dollar
  (CAD)
  Tijdsverschil  -6
  Web  .ca
  Code.  CAN
  Tel.  +1

To read about QUEBEC in English - click here

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Geografie en Landschap

Geografie

De grootste provincie van Canada is Québec met ca. 1,5 miljoen km2. Québec wordt in het noorden begrensd door de Hudson Strait, de Ungava Bay en de Atlantische Oceaan, in het oosten door de provincie Newfoundland, in het zuiden door de Gulf of St. Lawrence, de provincie New Brunswick en de Amerikaanse staten Maine, New Hampshire, Vermont en New York, en in het westen door de provincie Ontario, de James Bay en de Hudson Bay. De grootste afstand van oost naar west bedraagt 1570 kilometer en van noord naar zuid 1970 kilometer.

advertentie

Quebec SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

Ca. 90% van de provincie behoort tot het Canadese Schild. De helft van de provincie bestaat uit uitgestrekte (esdoorn) bossen, toendra’s, meren en rivieren. Québec is zó lang, dat het noordelijke deel in het poolgebied ligt en onderdeel is van het eeuwig bevroren Canadese Schild. De hoogste punten liggen in het zuiden met Laurentides Park op 1100 meter en Mont Tremblant op 960 meter.

Het noordelijke schiereiland Gaspé of in de volksmond La Gaspésie genoemd, is 240 kilometer lang en ligt aan de monding van de St. Lawrence River (Frans: Fleuve St. Laurent) en de Gulf of St. Lawrence. Het is een ruig gebied met bosrijke bergruggen van de Monts Chic-Choc, met als hoogste toppen Mont Richardson (1173 meter) en Mont Jacques Cartier (1268 meter), en de Torngat Mountains met de hoogste berg van Quebec, de Mont D'Iberville (1652 meter).

In de Gulf of St. Lawrence liggen de Îles de la Madeleine (Magdalen Islands), een eilandengroep bestaande uit twaalf eilanden. In de zomer zakt het water zo ver dat de eilanden Ile de l’Est, Ile du Havre-aux-Maisons, Ile du Capaux-Meules en Ile-du-Havre-Aubert door duinen aan elkaar verbonden zijn. Ile d’Anticosti is het grootste eiland in de Gulf of St. Lawrence en tevens een natuurreservaat.

De Laurentians zijn een onderdeel van het Canadese Schild waarvan het heuvelachtige gebied van de Saint-Laurent Lowlands vele meren en bergen bevat. De hoogste berg van de Laurentians is de Mont Tremblant met 978 meter.

De Saint Lawrence Seaway (voltooid in 1959), die Canada's belangrijkste industriegebied (Ontario) met de Atlantische Oceaan verbindt, is de meest intensief voor transport gebruikte binnenwaterweg en van groot belang voor de economie. De Seaway is met 553 kilometer de langste binnenlandse waterweg ter wereld. Andere belangrijke rivieren zijn de Ottawa, de Saint Maurice, de Saguenay en de George River.

De esdoornbossen kleuren in de herfst prachtig rood en oranje; in de lente wordt de beroemde ‘maple syrup’ geoogst. Het esdoornblad (maple leaf) is het nationale symbool van Canada en staat sinds 1965 ook op de vlag.

Chute Montmorency is de beroemdste waterval van Québec, hoger dan Niagara Falls met 86 meter.

advertentie

Chute Montmorency, waterval in QuebecPhoto: Marc Bélanger CC 3.0 Unported no changes made

De kust van Charlevoix is een UNESCO World Biosphere Reserve vanwege het boreale (noordelijke of arctische) woud dat hier groeit. In de buurt ligt het Jardin des Grands Jardins met een complex van meren en een altijdgroen taigabos.

Centraal Québec kenmerkt zich door een rotsige, met sparren overdekte woestenij. In 1984 werden de eilanden van de Mingan Archipelago het eerste nationale eilandpark van Canada. De eilanden zijn bekend geworden door de bizarre kalkstenen monolieten die onder andere de vorm van bloempotten hebben.

Bij Charlevoix sloeg 350 miljoen jaar geleden een meteoriet in met een doorsnede van meer dan twee kilometer. In minder dan een minuut sloeg hij een krater van 5 kilometer diepte met een diameter van 55 kilometer, waarmee de krater van Charlevoix één van de grootste op aarde is.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

QUEBEC LINKS

Advertenties
• Quebec Vliegtickets.nl
• Travelworld Canada
• Jongerenrondreis Quebec
• Quebec Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over QUEBEC bij Bol.com

Nuttige links

Quebec Startnederland (N+E)
Telefoongids Canada