Landenweb.nl

QUEBEC
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Québec
  Oppervlakte  1.542.056 km²
  Inwoners  8.455.402
  (mei 2019)
  Munteenheid  Canadese dollar
  (CAD)
  Tijdsverschil  -6
  Web  .ca
  Code.  CAN
  Tel.  +1

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Geografie en Landschap

Geografie

De grootste provincie van Canada is Québec met ca. 1,5 miljoen km2. Québec wordt in het noorden begrensd door de Hudson Strait, de Ungava Bay en de Atlantische Oceaan, in het oosten door de provincie Newfoundland, in het zuiden door de Gulf of St. Lawrence, de provincie New Brunswick en de Amerikaanse staten Maine, New Hampshire, Vermont en New York, en in het westen door de provincie Ontario, de James Bay en de Hudson Bay. De grootste afstand van oost naar west bedraagt 1570 kilometer en van noord naar zuid 1970 kilometer.

advertentie

Quebec SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Landschap

Ca. 90% van de provincie behoort tot het Canadese Schild. De helft van de provincie bestaat uit uitgestrekte (esdoorn) bossen, toendra’s, meren en rivieren. Québec is zó lang, dat het noordelijke deel in het poolgebied ligt en onderdeel is van het eeuwig bevroren Canadese Schild. De hoogste punten liggen in het zuiden met Laurentides Park op 1100 meter en Mont Tremblant op 960 meter.

Het noordelijke schiereiland Gaspé of in de volksmond La Gaspésie genoemd, is 240 kilometer lang en ligt aan de monding van de St. Lawrence River (Frans: Fleuve St. Laurent) en de Gulf of St. Lawrence. Het is een ruig gebied met bosrijke bergruggen van de Monts Chic-Choc, met als hoogste toppen Mont Richardson (1173 meter) en Mont Jacques Cartier (1268 meter), en de Torngat Mountains met de hoogste berg van Quebec, de Mont D'Iberville (1652 meter).

In de Gulf of St. Lawrence liggen de Îles de la Madeleine (Magdalen Islands), een eilandengroep bestaande uit twaalf eilanden. In de zomer zakt het water zo ver dat de eilanden Ile de l’Est, Ile du Havre-aux-Maisons, Ile du Capaux-Meules en Ile-du-Havre-Aubert door duinen aan elkaar verbonden zijn. Ile d’Anticosti is het grootste eiland in de Gulf of St. Lawrence en tevens een natuurreservaat.

De Laurentians zijn een onderdeel van het Canadese Schild waarvan het heuvelachtige gebied van de Saint-Laurent Lowlands vele meren en bergen bevat. De hoogste berg van de Laurentians is de Mont Tremblant met 978 meter.

De Saint Lawrence Seaway (voltooid in 1959), die Canada's belangrijkste industriegebied (Ontario) met de Atlantische Oceaan verbindt, is de meest intensief voor transport gebruikte binnenwaterweg en van groot belang voor de economie. De Seaway is met 553 kilometer de langste binnenlandse waterweg ter wereld. Andere belangrijke rivieren zijn de Ottawa, de Saint Maurice, de Saguenay en de George River.

De esdoornbossen kleuren in de herfst prachtig rood en oranje; in de lente wordt de beroemde ‘maple syrup’ geoogst. Het esdoornblad (maple leaf) is het nationale symbool van Canada en staat sinds 1965 ook op de vlag.

Chute Montmorency is de beroemdste waterval van Québec, hoger dan Niagara Falls met 86 meter.

advertentie

Chute Montmorency, waterval in QuebecPhoto: Marc Bélanger CC 3.0 Unported no changes made

De kust van Charlevoix is een UNESCO World Biosphere Reserve vanwege het boreale (noordelijke of arctische) woud dat hier groeit. In de buurt ligt het Jardin des Grands Jardins met een complex van meren en een altijdgroen taigabos.

Centraal Québec kenmerkt zich door een rotsige, met sparren overdekte woestenij. In 1984 werden de eilanden van de Mingan Archipelago het eerste nationale eilandpark van Canada. De eilanden zijn bekend geworden door de bizarre kalkstenen monolieten die onder andere de vorm van bloempotten hebben.

Bij Charlevoix sloeg 350 miljoen jaar geleden een meteoriet in met een doorsnede van meer dan twee kilometer. In minder dan een minuut sloeg hij een krater van 5 kilometer diepte met een diameter van 55 kilometer, waarmee de krater van Charlevoix één van de grootste op aarde is.

Klimaat en Weer

Québec heeft warme zomers, maar lente en herfst zijn de beste periode om Québec te bezoeken. De winter in Québec kan zeer koud zijn, met name op het onbeschutte platteland in het oosten, waar zelfs ijsstormen kunnen voorkomen.

Het klimaat kent vooral in de winters vele uitschieters. Het weer kan dan van dag tot dag zeer sterk wisselen. In het noorden van Québec heerst een toendraklimaat met in de zomer gemiddelde maximumtemperaturen van 15°C, en in de winter gemiddelde minimumtemperaturen van 20°C onder nul.

De meeste neerslag valt in de zomer, maar in de winter valt maar enkele tientallen millimeters, meestal in de vorm van sneeuw. Jaarlijks valt er gemiddeld tussen de 400 en 500 millimeter.

Meer naar het zuiden, op dezelfde breedtegraad als Midden-Nederland, is het ’s winters de gemiddelde maximumtemperatuur 10°C onder nul. De neerslag is hier beduidend hoger dan in het noorden, ca. 800 mm per jaar.

Montreal ligt ver in het binnenland en profiteert in de zomer duidelijk van de zuidelijke ligging met gemiddelde maximumdagtemperaturen van 26,4°C in de zomer.

Planten en dieren

Planten

De veertig eilanden zijn ecologisch uniek: door het koude water van de Labradorstroom, de strengheid van de winter en de kalksteenbodem groeit hier veel zuidelijker dan normaal een arctisch-alpine flora, waarvan sommige soorten, zoals bijvoorbeeld de Mingan-distel, zeer zeldzaam of zelfs uniek is.

Dieren

In de riviermonding bij Tadoussac leeft een kolonie beluga’s of witte dolfijnen, in de zomer vergezeld door dwergvinvissen, bultruggen, blauwe vinvissen en vinvissen. Het Ile du Corossol is een vogelreservaat met meeuwen, sternen en papegaaiduikers. In de baaien van het Mingan Archipelago Wildlife Park verzamelen zich vaak grijze en gewone zeehonden en zadelrobben.

Eind 19e eeuw werd op het Ile d’Anticoste een kudde witstaartherten of Virginiaherten uitgezet die inmiddels is uitgegroeid tot ca. 120.000 exemplaren. In het wildreservaat Reserve Faunique La Vérendrye leven grote aantallen elanden, bevers, herten en beren. Gevist kan worden op Amerikaanse snoekbaars, snoek, meerforel en baars. Île Bonaventura vlakbij Percé huist de grootste kolonie jan-van-gents ter wereld met meer dan 50.000 exemplaren.

De nationale vogel van Québec is de sneeuwuil.

Geschiedenis

Québec komt van het woord Gepèèg, dat “vernauwing van de rivier” betekent in de taal van de Mi’kmag indianen. Dit betrof de vernauwing van de Saint Lawrencerivier waar nu de stad Québec ligt.

Jacques Cartier, een Franse ontdekkingsreiziger, bezocht het gebied in 1534, plantte een kruis op het schiereiland Gaspésie en eiste het gebied op voor de Franse koning Frans I. Het gebied werd Nieuw-Frankrijk(La Nouvelle-France) genoemd. In 1580 trachtte hij in de omgeving van de huidige stad Québec een kolonie, Charlesbourg-Royal, te stichten maar zijn poging mislukte.

In 1608 stichtte Samuel de Champlain de eerste permanente vestiging in Canada, aan de Saint Lawrencerivier, op de plaats waar nu de stad Québec ligt. Montréal werd in 1642 gesticht door Paul de Chomedey de Maisonneuve en kreeg de naam Ville-Marie.

De Britten ondernamen verscheidene pogingen om hun Noord-Amerikaanse koloniën uit te breiden ten koste van Nieuw-Frankrijk. Uiteindelijk versloegen zij in 1759 het Franse garnizoen onder generaal Louis-Joseph de Montcalm bij de huidige stad Québec. Dit leidde tot het einde van de kolonie Nieuw Frankrijk: met het Verdrag van Parijs in 1763 stond Frankrijk zijn koloniën in Canada af aan Engeland. Voor de Franse bevolking van de koloniën betekende dit dat zij nu onder Brits bestuur vielen. De Britse politiek van assimilatie mislukte echter, en in 1774, uit angst dat de Franstalige bevolking van Québec (zoals de kolonie nu heette) zich zou aansluiten bij de rebelse dertien kolonies in het zuiden (de latere Verenigde Staten), nam het Britse parlement de Quebec Act aan, die de Franse wet, de Rooms-Katholieke godsdienst en de Franse taal in de kolonie erkende. De maatregel kon niet verhinderen dat Amerikaanse revolutionairen in 1775 Québec binnenvielen. Zij werden echter bij de stad Québec door de Engelsen verslagen.

In 1791 werd de kolonie Québec opgedeeld in Laag-Canada (de latere provincie Québec) en Hoog-Canada (het latere Ontario. Deze verdeling werd doorgevoerd om de Loyalistische Amerikaanse kolonisten en Britse en Ierse immigranten in Hoog-Canada konden leven onder Britse wetten en instellingen, en de Franstalige bevolking van Laag-Canada Franse wetten en de katholieke godsdienst konden behouden. Desondanks bleef er veel wrijving en ontevredenheid bestaan onder de bevolking van beide kolonies. In 1837 leidde dit tot een gewapende opstand tegen het Britse bestuur, die met moeite door de Britten onderdrukt werd. De leiders van de opstand, waaronder Louis-Joseph Papineau, Wolfred Nelson en William Lyon Mackenzie worden nu nog in Québec als helden vereerd. Als gevolg van de opstand werd Canada in 1841 door de Act of Union herenigd.

In 1867 besloot het Britse parlement met de British North America Act tot de invoering van de Canadese Confederatie, waarin Québec opgenomen werd als nieuwe provincie.

Gedurende de jaren 1960-1970 kwam de nationale kwestie meer en meer op het voorplan. Het bezoek van de Franse generaal Charles de Gaulle aan de provincie in 1967 wakkerde het nationalisme in Québec aan, met name door zijn toespraak in Montréal waarin hij zijn beruchte uitspraak"Vive le Québec libre !" deed. Onder leiding van René Lévesque werd de nationalistische Parti québécois gesticht. Deze kwam bij de verkiezingen in 1976 aan de macht met de belofte een referendum over onafhankelijkheid te organiseren.

Een aanzienlijk aantal inwoners wil nog steeds dat Québec onafhankelijk wordt. Hoewel er al twee referenda zijn gehouden in 1980 en 1995, zijn deze steeds (met een krappe meerderheid) afgewezen. Op 27 november 2006 werden de inwoners van Québec door het Canadese parlement erkend als aparte natie binnen Canada. De resolutie, ingebracht door premier Stephen Harper, werd met 266 stemmen voor en 16 tegen goedgekeurd.

De huidige luitenant-gouverneur is Pierre Duchesne en de premier is Pauline Marois.

Zie verder ook de geschiedenis van Canada op Landenweb.

Bevolking

De inwoners van Québec, de Québécois, noemen de provincie in het Frans"le Québec", en de hoofdstad"Québec". In 2017 had de provincie iets meer dan 8 miljoen inwoners.

Hoewel de stad Québec de hoofdstad is, is Montréal de grootste stad van deze provincie. Andere agglomeraties met meer dan 100.000 inwoners zijn Trois-Rivières, Sherbrooke, Gatineau en Saguenay.

Taal

Frans is de enige officiële taal van de provincie. De québécois variant van het Frans heeft hier en daar archaïschere kenmerken dan het Frans, dat in Frankrijk wordt gesproken. Een voorbeeld is het in Frankrijk archaïsche espérer, dat wachten betekent, maar dat in het huidige Frankrijk met attendre wordt uitgedrukt. Verder zijn er ook andere verschillen, bijvoorbeeld in de fonologie en de wat puristische woordenschat. Zo is het québécois fin de semaine in het Frans week-end, en québécois traversier komt overeen met het Franse ferryboat. Het dialect van Québec wordt joual genoemd.

FRANSJOUAL
toitoé
moimoé
ily
ellea
ouiouais of ouin
iciicitte
bienben
nuitnuitte
froidfrette
dans lesdins
avecak
ce soirà soère
à un moment donnéàmandonné
bouebouette

Andere varianten van het Frans zijn in Québec geïntroduceerd door immigranten uit onder meer Haïti en Franstalig Afrika.

Algemeen

Canada kent twee officiële talen, Engels en Frans. Frans is de moedertaal van 24% van de bevolking, Engels van 63% van de bevolking.

Canadezen hebben hun eigen kenmerkende accent, maar het geschreven Canadees-Engels lijkt erg veel op het Engels in Engeland. Buiten Québec hebben steeds minder mensen Frans als moedertaal, en hoewel er nog Franstalige gemeenschappen voorkomen in de maritieme provincies, Manitoba en Ontario, is de taal in sommige gebieden sterk beïnvloed door het Engels op het gebied van woorden en zinsbouw. Dit heeft geleid tot een voor een buitenstaander onbegrijpelijke mengtaal die ‘franglais’ wordt genoemd.

Godsdienst

advertentie

Wheatley United Church of CanadaPhoto: Ducio1234 in het publieke domein

In de 16e eeuw, was de bevolking van Canada voornamelijk rooms-katholiek, als gevolg van de immigratie van de Fransen. In 1759 kwam Canada in Britse handen, waarna protestantse kerken uit Groot-Brittannië de kans kregen om hier uit te breiden en Canada gaandeweg meer protestants werd.

Canada huist bijna alle denominaties en filosofische groeperingen. Momenteel is ongeveer 45% van de bevolking rooms-katholiek, voornamelijk Franstaligen, 18% behoort tot de United Church of Canada, 12% behoort tot de Anglicaanse Kerk van Canada, 3% is Presbyteriaan, 3% Luthers en 2,5%. Baptist. verder is er de gereformeerde kerk, waarbij veel Nederlands-gereformeerde immigranten zich hebben aangesloten, en de christelijk-gereformeerde kerk.

De katholieken van de Byzantijnse ritus - voornamelijk (afstammelingen van) immigranten uit de Oekraïne (Roethenen) - hebben hun eigen hiërarchie en kloosters in Canada. Canada heeft meer dan 340.000 joodse inwoners en veel moslims, boeddhisten en hindoes.

Canada heeft ook een Amish-gemeenschap in Ontario. De Amish of Ammanites zijn een spin-off van de christelijke doopsgezinde gemeenschap die in het begin van de 16e eeuw in Europa werd gesticht. Ze werden vervolgd omdat ze weigerden de eed af te leggen of wapens te dragen. In de 17e eeuw splitste zich een nog strengere sekte af, die naar Amerika emigreerde en in 1799 naar Ontario.

Godsdienst19811991
Niet-gelovigen7,4%13,0%
Boeddhisten0,2%0,6%
Katholieken47,3%45,7%
Protestanten41,2%36,2%
oosters Orthodoxen1,5%1,4%
Hindoes0,3%0,6%
Moslims0,4%0,9%
Joden1,2%1,2%
Sikhs0,3%0,5%
Overigen0,2%0,2%

advertentie

Basiliek Notre Dame MontrealPhoto: Xavier Comtois CC 3.0 Unported no changes made

Een van de mooiste kerken in Noord-Amerika is de katholieke Basiliek Notre-Dame in Montreal. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit de 17e eeuw, maar in 1829 werd begonnen met de bouw van een nieuwe kerk. De kerk biedt 3800 plaatsen in het schip en op de balkons.

De grootste kerk van Montreal is het Oratoire Saint-Joseph. De achthoekige koperen koepel is een van de grootste ter wereld - 44,5 meter hoog en 38 meter in diameter. De stad Montreal heeft ook meer dan 300 kerken en de metropool Montreal zelfs 450. Hiervan is 70% rooms-katholiek, 20% protestant, 4% synagogen en 6% zijn kerken van andere denominaties.

De kerk van Inuvik, in het uiterste noorden van Canada, is vanwege het klimaat in de vorm van een iglo gebouwd.

De Cathédrale de Gaspé op het schiereiland Gaspé is de enige houten kathedraal van Noord-Amerika. Church Point, Nova Scotia, wordt gedomineerd door de Saint Mary's Church uit het begin van de 20e eeuw, de hoogste en grootste houten kerk in Noord-Amerika.

De Basilique Notre-Dame-de-Québec is meer dan 350 jaar oud en de oudste parochie van Noord-Amerika.

De Cathédrale Anglicane in Québec-City is de eerste Anglicaanse kathedraal die buiten Groot-Brittannië werd ingewijd (1804).

Winnipeg heeft de grootste Oekraïense groep buiten Oekraïne op zijn grondgebied. De vele Russisch-orthodoxe kerken met hun uivormige koepels en torenspitsen getuigen hiervan, zoals de Holy Trinity Oekraïens-orthodoxe kathedraal, de St. Vladimir en Olga Oekraïense katholieke kerk en de St. Nichols Oekraïense katholieke kerk. Deze kerken maken ook deel uit van het landschap in de prairies. De eerste Oekraïense kerken werden gebouwd vanaf het begin van de massale Oekraïense toestroom die aan het einde van de 19e eeuw begon en zowel rooms-katholieken als Russisch-orthodoxen trof.

In de buurt van Cardston, in het Waterton Lakes National Park, staat de enige mormoonse tempel van Canada, een sneeuwwit bouwwerk uit 1913.

Samenleving

Staatsinrichting

Canada ParlementFoto: Arctic.gnome CC 3.0 Unported no changes made

De tien provincies van Canada en drie territoria maken deel uit van een federatie met als staatsvorm de parlementaire democratie. Canada is een zelfstandige constitutionele monarchie binnen het Gemenebest en omvat naar Brits (Westminster) model een Kroon, een Senaat en een Lagerhuis. De Britse koning of koningin wordt vertegenwoordigd door een voor 5-7 jaar benoemde gouverneur-generaal, die wordt bijgestaan door een kabinet, de zogenaamde ‘privy council’. De Gouverneur-Generaal benoemt en ontslaat ministers en leden van het federale Hooggerechtshof en bekrachtigt wetgeving, heeft consultatierecht in het kabinet en spreekt de troonrede uit. De grootste politieke partij levert de premier en de ministers, die uit de leden van het parlement gekozen worden. Voor het bestuur van het land is de premier de belangrijkste persoon.

In 1982 werd een grondwetswijziging doorgevoerd (Constitation Act 1982) die het Canadese parlement de bevoegdheid gaf zelf wijzigingen in de grondwet aan te brengen zonder voorafgaande toestemming van het Britse parlement. Voor wijziging van de Grondwet is een besluit vereist van het federale parlement en van zeven provincies (met tezamen meer dan 50% van de bevolking). In de Senaat geldt regionale vertegenwoordiging en de 105 leden worden net als in Groot-Brittannië door de premier benoemd. Het politieke gewicht van de Senaat is vrij gering omdat de regering over de kandidatuur van de senaatsleden beslist. Bovendien is het Canadese kabinet alleen verantwoording schuldig aan het Lagerhuis, niet aan de Senaat. De Senaat houdt zich vooral bezig met de wijziging van wetsvoorstellen.

De verdeling van de 301 Lagerhuiszetels (House of Commons) geschiedt eveneens provinciegewijs en wordt bij elke volkstelling om de tien jaar aangepast. De leden worden voor vijf jaar bij algemeen kiesrecht gekozen en vertegenwoordigen elk een kiesdistrict (‘ridings’). Vanaf 18 jaar is er actief stemrecht.

De staatsinrichting heeft een federale structuur; elke provincie heeft een eigen constitutie, een door de gouverneur-generaal benoemde luitenant-gouverneur die door het federale kabinet wordt voorgedragen en een uit één Kamer bestaande wetgevende vergadering.

De territories worden door een ‘commissioner’ bestuurd. Deze regeringsambtenaar legt verantwoording af aan het Canadese ministerie van Indian Affairs en Northern Development. Deze ‘commissioner’ wordt bijgestaan door een ‘Territorial Council’, waarvan de leden door de kiesgerechtigde bewonres van de territoria om de vier jaar worden gekozen. Deze bestuursraad heeft dezelfde functie als de wetgevende vergadering in de provincies. De territoria worden elk door een gekozen parlementslid in het ‘Federal House of Commons’ (Lagerhuis) in Ottawa vertegenwoordigd. Het federale gezag beheert nog steeds financiën, transport, economie, justitie, defensie en buitenlandse zaken.

In het Franstalige Québec bestaat een sterke afscheidingsbeweging. Sinds 1981 hebben de Québécois al twee keer een referendum gehad over de vraag of de provincie zich moet afscheiden, en twee keer hebben ze tegengestemd, hoewel met een minieme meerderheid.

In 1995 was er een zeer krappe meerderheid van 50,3%, ofwel 50.000 stemmen.

De federale regering wil de separatisten langs politieke en juridische weg wind uit de zeilen te nemen. Op juridisch vlak werd aan het federale Hooggerechtshof de vraag voorgelegd of afscheiding van Québec grondwettelijk is toegestaan. De uitspraak hierover in 1998 gaf geen eenduidig antwoord: eenzijdige afscheiding van Québec van Canada is niet gewettigd, maar in geval van de wens daartoe van een 'ruime meerderheid' van de bevolking van Québec moeten onderhandelingen worden gestart gericht op amendering van de grondwet, zodat onafhankelijkheid mogelijk is.

Sinds 1995 is de steun voor het separatisme wat afgenomen, enquetes tonen aan dat de meeste Québecois bij Canada willen blijven, maar wel een bestuur willen dat meer macht krijgt. Het ziet er naar uit dat een nieuw referendum voorlopig niet zal plaatsvinden.

Wetkundig zit Canada nogal ingewikkeld in elkaar. Statuten die zijn uitgevaardigd door het federale parlement, zijn in het hele land geldig; wetten van de provinciale wetgever gelden alleen in de desbetreffende provincie. Daarom zijn er van provincie tot provincie grote verschillen in wetten en voorschriften – voor zover ze zaken betreffen die onder de bevoegdheden van de provincie vallen uiteraard. Het strafrecht is een federale zaak en dus in heel Canada hetzelfde. Voor de huidige politieke situatie, zie hoofdstuk geschiedenis.

Administratieve indeling

Canada IndelingFoto: Publiek domein

Sinds 1999 bestaat het federatieve Canada (opgericht op 1 juli 1867) uit tien provincies en drie ‘territories’. Iedere provincie heeft een hoge mate van autonomie, o.a. tot uiting komend in de bevoegdheid zelf het plaatselijke bestuur te regelen. Verder is het grotendeels zelfstandig op gebieden als gevangeniswezen, onderwijs, gezondheidszorg en belastingen. De Kroon is in elk van de provincies vertegenwoordigd door een Luitenant-Gouverneur.

Provincie hoofdstadoppervlakteinwoners
Alberta Edmonton948.000 km23.113.600
British Columbia Victoria661.200 km24.141.300
Manitoba Winnipeg650.000 km21.150.800
New Brunswick Fredericton73.500 km2756.700
Newfoundland & Labrador St. John’s406.000 km2531.600
Northwest Territories Yellowknife3.300.000 km241.400
Nova Scotia Halifax55.000 km2944.800
Nunavut Iqaluit1.900.000 km228.700
Ontario Toronto1.070.000 km212.068.300
Prince Edward Island Charlottetown5.657 km2139.900
Québec Québec-City1.650.000 km27.455.200
Saskatchewan Regina651.900 km21.011.800
Yukon Territory Whitehorse536.000 km229.900

Onderwijs

Universiteit CanadaFoto: WinterE229 in het publieke domein

In Canada bestaat geen algemeen openbaar onderwijs. Tot en met de hogere beroepsopleidingen wordt het onderwijs in elke provincie afzonderlijk verzorgd. De provincies delegeren de verantwoordelijkheid voor het basis- en voortgezet onderwijs naar de plaatselijk gekozen of benoemde besturen van openbare scholen.

Kinderen kunnen hun onderwijsloopbaan beginnen op de kleuterschool of ‘kindergarten’. Als de kinderen zes jaar zijn gaan ze naar de basisschool, de ‘elementary school’, waar ze zes of zeven jaar doorbrengen. Daarna gaan ze naar het voortgezet onderwijs, de ‘high schools’, of naar lagere technische, handels- en andere vakscholen. Met een diploma van de high school op zak en na het afleggen van enkele universitaire toelatingsexamens kan men tot het hoger of tertiair onderwijs toegelaten worden.

Het hoger onderwijs begint (vaak ‘colleges’ genaamd) met een ‘undergraduate’-opleiding van minimaal vier jaar, waarbij men een zogenaamd ‘bachelor’s degree’ kan halen, te vergelijken met een HBO-opleiding in Nederland. De ‘graduate’-opleiding leidt na ca. twee jaar tot de ‘master’s degree’ (doctorandus, meester in de rechten of ingenieur/Ir. in Nederland. Een doctorstitel wordt net als in Nederland alleen met een proefschrift verkregen. Men wordt dan ‘Doctor of Philosophy, Ph.D., een titel die nog dateert uit de Middeleeuwen toen de filosofie de ‘koning der wetenschappen’ genoemd werd.

Economie

De St. Lawrence River Valley is een vruchtbare landbouw-regio met onder meer zuivelproducten, fruit, groenten, ganzelever, ahornstroop (Quebec is de grootste producent ter wereld) en een grote veestapel.

Er is een sterke concentratie van high-tech industrieën rond Montreal, waaronder de luchtvaart maatschappijen zoals vliegtuigbouwer Bombardier, straalmotoren van Pratt & Whitney, de vluchtsimulator bouwer CAE en defensie-aannemer Lockheed Martin, Canada. Grote videogame-bedrijven zoals Electronic Arts en Ubisoft hebben studio's in Montreal.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Het oude Quebec City is een van de meest betoverende vakantiebestemmingen in de winter. Het decor is prachtig met sneeuw op geplaveide straten en de sfeer is levendig, dankzij de culturele evenementen en attracties. Het komt niet als een verrassing dat deze oudste versterkte Noord-Amerikaanse stad is erkend als UNESCO Werelderfgoed. Geniet van kronkelende magische verkeersvrije straten in het historische Quartier Petit Champlain. Of geniet van de charmes van de oude stad, haar restaurants met heerlijke gerechten, musea vol met cultuur, zoals het Musee de la civilisation en boetieks in de buurt van Place Royale.

Montreal heeft een Europese flair en raffinement dat maakt het een van de meest populaire grootstedelijke centra in Canada. Als de op een na grootste Canadese stad naast Toronto heeft Montreal restaurants, sensationele winkelmogelijkheden, festivals van wereldklasse, een ongeëvenaard nachtleven, plus een oude stad die een authentieke historische ervaring biedt. Oud Montreal (Frans: Vieux-Montreal) is een historisch gebied ten zuidoosten van het centrum met vele verschillende bezienswaardigheden, zoals de oude haven van Montreal, de Place Jacques-Cartier en het stadhuis van Montreal. Oud Montreal heeft een karakteristieke architectuur en smalle geplaveide straatjes, het is zeer aantrekkelijk voor toeristen en ligt in de directe nabijheid van de rivier. Er zijn veel goed bewaarde historische gebouwen, zoals de Notre-Dame de Montreal Basilicella, de Bonsecours Markt, het indrukwekkende 19e-eeuwse hoofdkantoor van de grote Canadese banken op St. James Street en de Ernest Cormier's Art Deco Universiteit van Montreal. De meeste historische gebouwen dateren uit de 17e tot de 19e eeuw. Ze zijn prachtig verlicht 's nachts. Er zijn ook tal van interessante musea en kerken.

Er is veel natuurschoon in Quebec maar de parel van de provincie Quebec is het Forillon National Park. Het ligt op een schiereiland met rechts de zee. Het is de plaats waar de majestueuze Appalachian Mountains eindigen. Het park heeft kliffen, baaien, kiezelstranden. Het nationale park van Forillon is de woonplaats van zwarte beren, vossen, honderden elanden, coyotes. In takken van de bomen hebben nertsen en marters zich genesteld. Zonder enige twijfel het mooiste gedeelte van Forillon National Park is Gaspe. De indianenstam die hier vroeger woonde noemde het gebied"de plaats waar de aarde eindigt". Ongeveer 250 vierkante kilometer mooie natuur liggen te wachten op u.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

QUEBEC LINKS

Advertenties
• Quebec Vliegtickets.nl
• Travelworld Canada
• Jongerenrondreis Quebec
• Quebec Hotels

Nuttige links

Quebec Startnederland (N+E)
Telefoongids Canada

Bronnen

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems