Steden FLORIDA

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

Geografie   

Basisgegevens
   Officiële landstaalEngels
   HoofdstadTallahassee
   Oppervlakte170.451 kmĀ²
   Inwoners17.397.161 (2010)
   MunteenheidAmerikaanse dollar (USD)
   Tijdsverschil-6,-7
   Web | Code | Tel..us .gov .edu .mil .um | USA | +1

Algemeen

Florida, de 'Sunshine State' en meest zuidelijke staat op het vasteland van de Verenigde Staten, is een 850 km lang schiereiland, heeft een totale oppervlakte van 170.304 km² en is daarmee ongeveer 4,1 keer zo groot als Nederland en qua oppervlakte de 22e staat van de Verenigde Staten. Van Key West in het zuiden tot Pensacola in het noorden strekt Florida zich uit over ca. 1342 km.

Florida, Sunshine State

UoGkstennet, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

De staat is ingesloten door de Atlantische Oceaan aan de oostkant, aan de westkant is de Golf van Mexico de buurman, het noorden van de staat grenst aan de staten Georgia en Alabama en als laatste komen de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico samen aan de zuidgrens van Florida. De kustlijn van het vasteland van Florida strekt zich uit over een totale lengte van ca. 3000 km, en Florida is daarmee na Alaska de Amerikaanse staat met de langste kustlijn. Worden alle eilanden meegeteld dan heeft Florida zelfs een kustlijn van 13.600 km.
Im het noordwesten van Florida ligt een smalle strook land die ook wel de Panhandle (=pannensteel) genoemd wordt. Tussen Florida (Keys) en Cuba ligt de Straits of Florida (ook wel Florida Straits of Florida Strait), een maximaal 180 km brede en 1800 meter diepe zeestraat die de Golf van Mexico verbindt met de Atlantische Oceaan.

Florida Satellietfoto foto: NASA

Landschap

Florida is landschappelijk gezien een verzameling van eilanden, zout- en zoetwatermoerassen, een enorm groot artesisch bronnengebied (Ocala National Forest), lagunes, moerasland en meertjes. De staat is te verdelen in vier belangrijke landschappelijke regio's: de kustgebieden van de Gulf Coast en van de Atlantische Oceaan, het 'heuvelachtige' binnenland, de moerassige Everglades in het uiterste zuiden en de Florida Keys, een archipel van ca. 1700 kleine eilandjes.

Het landschap van Florida is over het algemeen zeer vlak, de hoogste heuvel van Florida is de 105 meter hoge Britton Hill in het Lakewood Park (Walton County) in het noordwesten van de staat, en die heuvel is nog niet half zo hoog als het hoogste gebouw van Miami, dat 240 meter hoog is. Florida is daarmee officieel de 'platste' staat van de Verenigde Staten.

Hoogste punt van Florida

Ebyabe, Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Vooral ten zuiden van Orlando is het erg vlak, hoewel in een plaats als Clearwater heuveltjes van 15-30 meter hoog voorkomen. In Centraal- en Noord-Florida komen vanaf zo'n 40 km verwijderd van de onbeschutte kust veel heuvelruggen voor met hoogtes tussen 30 en 76 meter. Het hoogste punt op het schiereiland van Florida is de 95 meter hoge Sugerloaf Mountain in Lake County. Maar het grootste gedeelte van Florida heeft een hoogte van minder dan 3,7 meter.

Florida heeft 165 rivieren en meer dan 30.000 grote en kleine meren. Daarmee is Florida na Alaska en Michigan de staat met de grootste wateroppervlakte. Belangrijke rivieren zijn de Apalachicola River (Panhandle, 180 km), Caloosahatchee River (Zuid-Florida, 108 km), Indian River (195 km), Kissimmee River(Zuid-Centraal-Florida, 216 km), St. Johns River (langste rivier van Florida, 500 km), St. Marys River (grensrivier met Georgia, 203 km) en Suwannee River (Panhandle, 396 km).
Het grootste zoetwatermeer van Florida en het zevende van de Verenigde Staten is Lake Okeechobee (ook wel The Lake, Florida's Inland Sea of The Big O genoemd) met een oppervlakte van 1900 km2, 50 km ten westen van West Palm Beach in Midden-Florida. Lake Okeechobee, gemiddeld maar 2,7 meter diep, is op Lake Michigan na het grootste zoetwatermeer dat in zijn geheel in een van de staten van de Verenigde Staten ligt. Lake Okeechobee zit vol met vis, met name forelbaars. Alleen al in het heuvelachtige gebied tussen Tallahassee en de grens met Georgia liggen duizenden grote en kleine meren. Voor de uitgestrekte kust van de Panhandle liggen talloze eilandjes.

Lake Okeechobee, Florida

Ongeveer 1600 kilometer van de gehele kustlijn van Florida bestaat uit stranden, waaronder de harde Atlantische stranden van koraalkalk, de wat mullere uit schelpen- en koraalkalkzand bestaande stranden aan de zuidelijke Golfkust, op Sanibel Island en kwartszandstranden op Santa Rosa Island.
De mooiste eilandstranden van Florida liggen op Amelia Island, Anastasia Island, Bahia Honda, Caladesi Island, Lover's Key, Miracle Strip, Sanibel Island, Santa Rosa Island, South Hutchinson Island en in het St. Joseph Peninsula State Park. Andere fraaie stranden zijn Clearwater Beach, Crescent Beach, Lummus Park Beach, St. Augustine Beach, Playalinda Beach, New Smyrna Beach, Daytona Beach, Apollo Beach en Klondike Beach. De Gulf Coast is een bijna ononderbroken kustlijn van ca. 45 km met prachtige zandstranden.

Het enige koraalrif, Florida Reef, in het oosten van de Verenigde Staten strekt zich uit voor de kust van Biscayne National Park ten zuiden van Miami tot aan Dry Tortugas National Park ten westen van Key West in de Golf van Mexico. Dit enige levende koraalrif voor het vasteland van Noord-Amerika staat ook bekend onder de namen Great Florida Reef, Florida Reefs, Florida Reef Tract en Florida Keys Reef Tract, en is na het Great Barrier Reef (Australië) en het Belize Barrier Reef het grootste koraalrif systeem ter wereld. Het rif is 6-7 km breed, ca. 300 km lang en ligt op een diepte van tussen 3-30 meter. Florida Reef telt vele koraalsoorten, waaronder bloemkoraal, elandsgeweikoraal, groot bloemkoraal, hersenkoraal, hertshoornkoraal, oranje buiskoraal, ovaal sterretjeskoraal, pluimkoraal, sterretjeskoraal en waaierkoraal.

Florida kent een enorm ondergronds systeem van grotten gevuld met water, de zogenaamde aquifers. Deze aquifers liggen onder ca. twee derde van de oppervlakte van Florida, komen op 320 plaatsen als een artesische bron naar boven en voeden vervolgens veel rivieren die uitkomen in de Golf van Mexico. De belangrijkste brongebieden, Juniper Springs, Salt Springs (bevat zout water), Alexander Springs en Silver Springs, liggen in het Ocala National Forest. In het noorden liggen onder andere Fanning Springs en Wakulla Springs.
Uit de bronnen van Silver Springs stroomt al meer dan 10.000 jaar dagelijks ca. 2 miljard liter mineraalrijk en ca. 21 graden celsius warm water omhoog. De grotten liggen vaak in trechters die in diepte variëren van een paar centimeter tot honderden meters. Nog maar een klein deel van deze labyrinthen zijn wetenschappelijk onderzocht. In het Blue Spring State Park ligt de Blue Spring, daar borrle dagelijks zo'n 450 miljoen liter water op met een constante temperatuur van 20°C.
In het Florida Caverns State Park liggen bij Marianna kalksteengrotten die boven de grondwaterspiegel liggen en daardoor bezocht kunnen worden. Grottenrondleidingen leiden langs de grillige kalksteenformaties.
Een ander fenomeen dat frequent voorkomt, met name in Noord- en Midden-Florida, is het plotseling ontstaan van zogenaamde dolinen of zinkgaten. Het ontstaan van een doline gaat geleidelijk, maar dan stort er door de natuurlijke erosie van de kalksteenbodem of na een zware regenbui plotseling een gat in de bodem.

Doline of sinkhole in de Alapaha-rivier, die loopt door Hamilton County, Florida en Dooly County, Georgia

Op maar een uur rijden ten zuiden van Miami beginnen de lage wetlands van de Everglades. Sinds 1947 is het Everglades National Park, het grootste moerasgebied van Florida, het enige subtropische National Park op Amerikaans grondgebied. Landschappelijk is het ca. 6000 km2 grote (ongeveer net zo groot als de provincie Friesland en maar een-vijfde van het totale Everglades-gebied), 80 km brede park, dat gemiddeld 2,4 meter boven zeeniveau ligt, zeer divers met uiteraard veel moerassen, maar ook met eilandjes, met rietgras begroeide wetlands, vochtig savanneland, 'hammocks' (met bomen begroeide heuveltjes), rivieren, cipressen- en mahoniebossen. De waterloop van de Everglades stroomt met een trage snelheid van maar ca. 35 meter per uur. Jaarlijks valt er ca. 1500 mm neerslag in de Everglades, maar er zijn grote verschillen. In de winter, als het warm en droog is, valt de waterstroom gedeeltelijk zelfs droog; in de vochtige zomer, die van mei tot oktober duurt, bereikt de trage stroom een maximale diepte van 35 cm.
Een ander groot moerasgebied in Noord-Florida is de Okefenokee Swamp, dat echter voor het grootste gedeelte in de staat Georgia ligt.

De eilanden van de Florida Keys, die bestaan uit kalk of koraal en begroeid zijn met mangroven, strekken zich over een lengte van ca. 180 km uit van Miami in het noordoosten van Florida naar het zuiden, en vervolgens buigt de eilandenketen naar westelijke richting af tot aan de Dry Tortugas in de Golf van Mexico. Key West is het laatste bewoonde eiland van de archipel, en ligt op slechts 150 km van de Cubaanse kust.

Florida Keys vanuit de ruimte

Terraprints/NASA, Creative Commons Attribution 2.5 Generic

Klimaat

Noord- en Centraal-Florida hebben een vochtig subtropisch klimaat; het zuiden van Florida heeft een tropisch klimaat. Het regenseizoen van Florida duurt van mei tot in oktober, met over het algemeen kortdurende onweersbuien waarin veel regen valt. In de late zomer en de vroege herfst zorgen tropische lagedrukgebieden voor orkanen die ook weer gepaard gaan met overvloedige regenval.
In de loop van oktober start het droge seizoen in Florida, begin oktober in het noorden en aan het eind van de maand in het diepe zuiden. Het droge seizoen loopt over het algemeen door tot eind april. Gedurende de wintermaanden kan het zeer droog worden in Florida en moeten de inwoners voorzichtig zijn met het watergebruik. Winterse neerslag in de vorm van sneeuw komt eigenlijk niet voor; in het noorden van Florida kan er wel eens natte sneeuw vallen, maar nooit meer dan een enkele keer in de tien jaar.
De (warme) Golfstroom loopt door de Florida Straits richting Noordoost-Florida zorgt ervoor dat de temperaturen niet zo hoog oplopen. De temperatuur van het oceaanwater is op het vasteland van de Verenigde Staten nergens hoger dan in Florida.

Klimaattypen in Florida

Gemiddelde dag- en nachttemperaturen in diverse steden

JacksonvilleKey WestMiamiPensacolaTallahassee
januari18 / 624 / 1824 / 1616 / 618 / 5
februari20 / 724 / 1925 / 1618 / 819 / 6
maart23 / 1026 / 1127 / 1821 / 1123 / 9
april27 / 1328 / 2228 / 2024 / 1427 / 12
mei30 / 1829 / 2430 / 2229 / 1931 / 17
juni32 / 2131 / 2631 / 2432 / 2233 / 21
juli33 / 2332 / 2732 / 2532 / 2333 / 22
augustus33 / 2332 / 2732 / 2532 / 2533 / 22
september31 / 2131 / 2631 / 2431 / 2131 / 20
oktober27 / 1630 / 2429 / 2227 / 1627 / 14
november23 / 1127 / 2227 / 2021 / 1022 / 8
december19 / 725 / 2025 / 1717 / 719 / 5
In de winterperiode waait de wind over het algemeen vanuit het noorden over de 'panhandle' naar het zuiden richting Orlando. In de rest van Florida waait het dan uit veranderlijke richtingen. In de zomer waaien er meestal oostelijke en zuidoostelijke winden over het schiereiland. De meeste zon krijgt de westkust van Florida, in de buurt van St. Petersburg; gemiddeld 361 dagen per jaar. De maand oktober is in de Panhandle de droogste maand van het jaar, voor de Florida Keys is dat de natste maand. In de zomermaanden is Zuid-Florida natter dan Noord-Florida, in de winter is het net omgekeerd. Nergens in Florida valt er gemiddeld meer dan 180 mm per maand; augustus is gemiddeld de natste maand.
's Zomers wordt Florida ook wel eens bedekt door zand uit de Sahara, meegevoerd door passaatwinden. Regen valt ver dan nauwelijks, de hemel kleurt wit in plaats van blauw en het aantal rode zonsondergangen neemt toe. Tevens neemt de luchtkwaliteit in het zuidoosten van de Verenigde Staten af, normaal behorende tot de schoonste van de Verenigde Staten. Meer dan 50% van het Saharazand trekt over Florida, en sinds 1970 is dit verergerd door de toenemende droogte in Afrika.

Orkanen of 'Hurricanes'

Het Atlantische orkaanseizoen duurt van 1 juni tot en met 30 november, met als gevaarlijkste maanden augustus en september, en Florida wordt gemiddeld door zo'n zeven orkanen getroffen. Dat Florida regelmatig getroffen wordt door verwoestende orkanen of 'hurricanes' is een zekerheid, het is echter nog niet mogelijk om de preciese kracht en de juiste baan te voorspellen door het U.S. National Hurricane Center.
Orkanen ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Allereerst verdampt door de zon verwarmd water in de oostelijke Atlantische Oceaan zich en stijgt op. Deze vochtige warme lucht condenseert vervolgens en vormt kilometers hoge torens van wolken. Door de draaiing van de aarde wervelt de wolkentoren steeds sneller tegen de wijzers van de klok in om zijn draaias, het beroemde windstille oog van de orkaan. Op een gegeven moment begint de wolkentoren zich met toemende kracht en snelheid in westelijke richting te bewegen, vaak richting het Caribisch gebied en de zuidoostkust van de Verenigde Staten.
De zwaarste orkanen bereiken snelheden van meer dan 300 km per uur en het bijbehorende wolkenveld heeft soms een doorsnede van 500-600 km. De kust van Florida wordt vaak ook getroffen door metershoge golven en gigantische regenbuien, die voort alles verwoestende overstromingen zorgen. Orkanen worden ingedeeld in vijf categorieën op de schaal van Saffir-Simpson, waarbij categorie vijf de zwaarste orkaan is met windsnelheden van meer dan 249 km per uur. Orkanen zijn gemiddeld 480 km breed, stijgen 15-18 km boven het oceaanoppervlak uit en bereiken snelheden tussen 15-70 km per uur.
De grootste gedocumenteerde natuurrampen die Florida troffen waren dan ook orkanen. In 1928 verdronken meer dan 2000 inwoners van Florida door het overstromen van Lake Okeechobee. Op Labor Day in 1935 werden de Florida Keys getroffen door een orkaan (Labor Day Hurricane, categorie 5) die ca. 400 mensen het leven kostte en de Overseas Railroad (ook wel Florida Overseas Railroad of Overseas Extension) vernielde. In augustus 1992 trok orkaan Andrew (categorie 4) Florida binnen net ten zuiden van Miami, met als gevolg 65 doden en een totale schadepost van meer dan 30 miljard dollar. In 2004 werd Florida geteisterd door maar liefst vier orkanen en ook dat bleef niet zonder grote gevolgen, 20 doden en 20 miljard euro schade.

Hoe komen orkanen aan hun naam

De orkanen hebben allemaal een naam, meteorologen kwamen er al snel achter dat door orkanen namen te geven de communicatie over de storm verbeterde en daardoor de veiligheid zelfs toenam. De Spanjaarden begonnen ermee om de aanstaande orkaan te vernoemen naar de heilige van die dag. Tijdens de Tweede Wereldoorlogen gaven meteorologen de orkanen de voornaam van hun vriendin en pas veel later, onder druk van de feministen in de Verenigde Staten worden er afwisselend mannen- en vrouwennamen gebruikt.
Tegenwoordig wordt er een lijst van namen vastgesteld voordat het orkaanseizoen begint. Het U.S. National Hurricane Center in Miami begon hiermee in 1950 en deze taak is overgenomen door de World Meteorological Organization in Genève, Zwitserland.
In 1950 werden orkanen benoemd volgens het fonetische alfabet, dus bijvoorbeeld Able, Baker, Charlie etc. Het volgende orkaanseizoen werd dan weer met Able begonnen en zo verder. In 1953, om misverstanden te voorkomen, werd het naamgevingssysteem veranderd en werden de orkanen opgezadeld met vrouwennamen. In 1979 werd het huidige systeem met om en om vrouwelijke en mannelijke voornamen gehanteerd. In totaal zijn er zes van onderstaande lijsten en dat betekent dat over zes jaar deze namen weer aan de beurt zijn. Een uitzondering vormen orkanen met een verwoestende uitwerking, zoals Katrina, die in New Orleans (2007) huishield. De naam Katrina is daarna van de lijst afgevoerd.

Hieronder de lijst met namen voor Atlantische Cyclonen in 2017

ArleneDonGertJoseMariaPhilippeTammy
BretEmilyHarveyKatiaNateRinaVince
CindyFranklinIrmaLeeOpheliaSeanWhitney
Stormen krijgen pas een naam als ze een ronddraaiend patroon gaan vormen en als de windsnelheid minimaal 39 mijl per uur (62,7 km per uur) bedraagt. Een tropische storm wordt orkaan genoemd als de windsnelheid 74 mijl per uur (119 km per uur) bedraagt.

Planten

Florida heeft drie nationale parken, Biscayne National Park, Dry Tortugas National Park en Everglades National Park. Het 5663 km2 grote Everglades National Park (sinds 1947) is een ongerepte wildernis op de zuidwestpunt van Florida. Meer dan tweeduizend verschillende plantensoorten, oeverriet en rietgrassen komen hier voor, naast tot 30 meter hoge cipressen, altijdgroene eikenbomen, palmetto's (groenblijvende palmen), wurgvijgen en mahoniebomen. Meer dan veertig plantensoorten komen alleen in de Everglades voor.
Typisch voor de Everglades zijn de onafzienbare rietgrasvlaktes, onderbroken door 'hardwood hammocks', heuvelachtige 'eilandjes' begroeid met voor de Everglades typische (hardhout)bomen, maar ook veel tropische plantensoorten, waaronder het giftige poisonwood (Metopium toxiferum, ook wel Florida poisonwood of hog gum) en pokhoutbomen.
Ten noordwesten van de Everglades ligt het Big Cypress National Reserve, een 600 km2 natuurgebied met gigantische aantallen vijvercipressen en tot 30 meter hoge moerascipressen. De onbewoonde eilandjes aan weerszijden van de Ocean Highway zijn botanisch vaak van groot belang. Zo komen er alleen al op het eilandje Lignumvitae Key 133 inheemse boomsoorten voor.

Langs de west- en zuidkust en op de Florida Keys van Florida komen drie soorten mangrove voor, die prima gedijen in het brakke water. Op de met een dun laagje vaste grond bedekte Keys groeien naast mangroves ook palmen, mahoniebomen, gumbo-limbo bomen en kornoelje. In Bahia Honda State Park op Big Pine key staat het grootste bestand aan zilverpalmen van de Verenigde Staten.

In de eiken- en hardhoutbomen van Noord- en Centraal-Florida hangt Spaans mos aan de takken, een wortelloze epifyt uit de bromeliafamilie die water en voedingsstoffen uit de lucht en regendruppels opneemt.

Spaans mos komt voor in de bossen van Florida

Gh5046 / Public Domain

In de wetlands komen honderden jaren oude moerascipressen voor, naast varens, lelies, wilde orchideeën, waaronder alleen al 44 inheemse soorten, en vele soorten bromelia's. Bijzonder is de paurotispalm, een waaierpalmsoort die bijna alleen in de Everglades voorkomt. Andere bijzondere boomsoorten zijn limoenboom, tamarinde, 'pigeon plum tree' (Coccoloba diversifolia) en kauwgomboom of 'sapodilla'.

Bijzonder is de inheemse tot 30 meter hoge gumbo-limbo-boom (Bursera simaruba, ook wel copperwood, chaca of turpentine tree), een soort die in de Verenigde Staten alleen voorkomt in Zuid-Florida, regelmatig zijn schors vernieuwd en het hele jaar door fruit draagt, maar vooral in maart en april. De boom wordt ook wel eens 'tourist tree' genoemd, naar de rode kleur, die lijkt de kleur van in de Floridiaanse zon verbrande toeristen. De boom is zeer goed bestand tegen harde winden, zelfs orkanen hebben nauwelijks vat op de boom.

Schors van de gumbo-limbo-boom laat los, inheems in Zuid-Florida

Bob Peterson, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

Langs de kusten van Peru, Brazilië, maar ook die van Florida komt de stranddruif of zeedruif voor, een bij normale temperaturen en neerslag groenblijvende tot 15 meter hoge plant uit de duizendknoopfamilie. De plant is resistent tegen wind en zout, heeft harde, leerachtige bladeren, kleine roomwitte bloemen en kleine vruchten met zoetzuur vruchtvlees.

De bloem van de sinaasappelboom is sinds 1909 het bloemensymbool van Florida.

Dieren

In de wetlands en moerassen van Florida leven meer dan 1 miljoen Amerikaanse alligators en krokodillen. In de kustwateren en de Everglades leven zo'n 600 vissoorten en reptielen. De Everglades zijn ook een rijk vogelgebied, met de 'ahinga' of Amerikaanse slangenhalsvogel, steltlopers als blauwe reiger, kleine blauwe reiger, roze flamingo, witte ibis, driekleurige Louisiana-reiger, grote zilverreiger, roodkopgier, roodbuikspecht en de zeldzame heremietibis en rode lepelaar. Roofvogels zijn onder andere visarend, roodschouderbuizerd, Amerikaanse zeearend en de slakkenwouw, die zich onder andere voedt met de appelslak, de grootste zoetwaterslak van Florida.
Verder veel zeldzame vogels, waaronder de witkapduif, struikgaai, zwarte schaarbek en de kaalkopooievaar. Een typische moerasbewoner is de slangenhalsvogel. Bruine pelikanen worden door het gebruik van insecticides sterk in hun voortbestaan bedreigd.

In Florida komen veel slangensoorten voor, zes daarvan zijn giftig, waaronder de dwergratelslang.

Vanuit Zuid-Amerika komen elk jaar zeeschildpadden naar Juno Beach om daar exact 115 eieren te leggen in het warme zand van het strand. Ten zuiden van Melbourne Beach leggen onechte karetschildpadden hun eieren. De oostkust van Florida is het grootste broedgebied voor zeeschildpadden in de Verenigde Staten.
In het Torreya State park , gelegen in de Panhandle, leeft de opmerkelijke Barbours-landkaartschildpad.

Gordeldier, rode lynx en wasbeer komen in bijna heel Florida voor, vaste bosbewoners zijn beverratten, muizen, moeraskonijnen, visotters en wezels. In de zoetwatermoerassen leeft de groene anolis.

Onder andere in het mondingsgebied van de Caloosahatchee River komt de manatee of lamantijn voor, een tot 4,5 meter en tot 1600 kg zwaar zeezoogdier, dat zich voornamelijk voedt met zeewier. De populatie telt nog maar 3000-4000 exemplaren van deze met uitsterven bedreigde dieren.

Niet bedreigd is de zwarte beer. Integendeel, eind 2015 werd bekend dat voor het eerst in 20 jaar weer op zwarte beren gejaagd mocht worden. Door de 'overbevolking' aan beren trokken ze steeds meer naar bewoonde gebieden en veroorzaken daar veel overlast.

Een soort die absoluut niet in Florida thuishoort is de resusaap. Deze nakomelingen van ontsnapte dierentuinapen leven in de bossen van Silver River, een onderdeel van het Ocala National Forest.

Het staatsdier van Florida is de met uitsterven bedreigde floridapanter, waarvan er geschat nog zo'n 150 in het zuiden van de Florida voorkomen.

Floridapanter

In de hele Verenigde Staten komen zestien ondersoorten van het witstaarthert voor. Een van de meest bijzondere is het kleine Key-hert, met een maximale schofthoogte van 75 cm het kleinste hert van Noord-Amerika, dat alleen op enkele eilanden van de Low Leys (onderdeel van deFlorida Keys), met name op Big Pine Key, Torch Keys en No Name Key, voorkomt. De populatie bestaat nog slechts uit enkele honderden exemplaren.

Mannetje van het Key-hert, zeldzaam in Florida

Averette, Creative Commons Attiribution-Share Alike 3.0 Unported

De spotlijster is niet alleen het vogelsymbool van Florida, maar ook van de staten Arkansas, Mississippi, Tennessee en Texas.

Spotlijster, symbool van Florida

Mdf, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported


FLORIDA LINKS

Advertenties
• Florida Zonvakanties WTC
• AmerikaPLUS
• Florida
• Cheaptickets Miami
• Droomvakanties naar Florida vergelijken
• Miami Vliegtickets Tix.nl
• Amerika rondreizen met kinderen
• Camperreis Miami
• Vergelijk Vliegtickets vanaf Schiphol
• Discover Florida Individuele Rondreis
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Florida Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Florida
• Eliza was here

Nuttige links

Duiken en reizen naar Florida Zoo, Everglades, Gay Pride (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Florida (N)
Florida Startnederland (N)
Romans over Florida (N)
Telefoongids Verenigde Staten
Schrijf uw artikel over FLORIDA

Bronnen

Bailey, Ruth / Florida
Van Reemst, Uitgeverij Unieboek, Het Spectrum BV

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Pinck, Axel / Florida
ANWB

Wikipedia

www.landenweb.net/verenigde staten
laatst bijgewerkt November 2017
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems