Landenweb.nl

FLORIDA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Tallahassee
  Oppervlakte  170.451 km²
  Inwoners  21.640.022
  (mei 2019)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD)
  Tijdsverschil  -6,-7
  Web  .us .gov .edu .mil .um
  Code.  USA
  Tel.  +1

To read about FLORIDA in English - click here

Steden FLORIDA

MiamiOrlando

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Geografie en Landschap

Geografie

Florida, de 'Sunshine State' en meest zuidelijke staat op het vasteland van de Verenigde Staten, is een 850 km lang schiereiland, heeft een totale oppervlakte van 170.304 km² en is daarmee ongeveer 4,1 keer zo groot als Nederland en qua oppervlakte de 22e staat van de Verenigde Staten. Van Key West in het zuiden tot Pensacola in het noorden strekt Florida zich uit over ca. 1342 km.

advertentie

Florida, Sunshine StateFoto: Odyssey CC 2.0 Generic no changes made

Florida is aan de oostkant ingesloten door de Atlantische Oceaan, aan de westkant is de Golf van Mexico de buurman, het noorden van de staat grenst aan de staten Georgia en Alabama en als laatste komen de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico samen aan de zuidgrens van Florida. De kustlijn van het vasteland van Florida strekt zich uit over een totale lengte van ca. 3000 km, en Florida is daarmee na Alaska de Amerikaanse staat met de langste kustlijn. Worden alle eilanden meegeteld dan heeft Florida zelfs een kustlijn van 13.600 km.

Im het noordwesten van Florida ligt een smalle strook land die ook wel de Panhandle (=pannensteel) genoemd wordt. Tussen Florida (Keys) en Cuba ligt de Straits of Florida (ook wel Florida Straits of Florida Strait), een maximaal 180 km brede en 1800 meter diepe zeestraat die de Golf van Mexico verbindt met de Atlantische Oceaan.

advertentie

Florida SatellietfotoFoto: Publiek domein

Landschap

Florida is landschappelijk gezien een verzameling van eilanden, zout- en zoetwatermoerassen, een enorm groot artesisch bronnengebied (Ocala National Forest), lagunes, moerasland en meertjes. De staat is te verdelen in vier belangrijke landschappelijke regio's: de kustgebieden van de Gulf Coast en van de Atlantische Oceaan, het 'heuvelachtige' binnenland, de moerassige Everglades in het uiterste zuiden en de Florida Keys, een archipel van ca. 1700 kleine eilandjes.

Het landschap van Florida is over het algemeen zeer vlak, de hoogste heuvel van Florida is de 105 meter hoge Britton Hill in het Lakewood Park (Walton County) in het noordwesten van de staat, en die heuvel is nog niet half zo hoog als het hoogste gebouw van Miami, dat 240 meter hoog is. Florida is daarmee officieel de 'platste' staat van de Verenigde Staten.

advertentie

Hoogste punt van FloridaFoto: Ebyabe CC 3.0 Unportedno changes made

Vooral ten zuiden van Orlando is het erg vlak, hoewel in een plaats als Clearwater heuveltjes van 15-30 meter hoog voorkomen. In Centraal- en Noord-Florida komen vanaf zo'n 40 km verwijderd van de onbeschutte kust veel heuvelruggen voor met hoogtes tussen 30 en 76 meter. Het hoogste punt op het schiereiland van Florida is de 95 meter hoge Sugerloaf Mountain in Lake County. Maar het grootste gedeelte van Florida heeft een hoogte van minder dan 3,7 meter.

Florida heeft 165 rivieren en meer dan 30.000 grote en kleine meren. Daarmee is Florida na Alaska en Michigan de staat met de grootste wateroppervlakte. Belangrijke rivieren zijn de Apalachicola River (Panhandle, 180 km), Caloosahatchee River (Zuid-Florida, 108 km), Indian River (195 km), Kissimmee River(Zuid-Centraal-Florida, 216 km), St. Johns River (langste rivier van Florida, 500 km), St. Marys River (grensrivier met Georgia, 203 km) en Suwannee River (Panhandle, 396 km).

Het grootste zoetwatermeer van Florida en het zevende van de Verenigde Staten is Lake Okeechobee (ook wel The Lake, Florida's Inland Sea of The Big O genoemd) met een oppervlakte van 1900 km2, 50 km ten westen van West Palm Beach in Midden-Florida. Lake Okeechobee, gemiddeld maar 2,7 meter diep, is op Lake Michigan na het grootste zoetwatermeer dat in zijn geheel in een van de staten van de Verenigde Staten ligt. Lake Okeechobee zit vol met vis, met name forelbaars. Alleen al in het heuvelachtige gebied tussen Tallahassee en de grens met Georgia liggen duizenden grote en kleine meren. Voor de uitgestrekte kust van de Panhandle liggen talloze eilandjes.

advertentie

Lake Okeechobee, FloridaFoto: Publiek domein

Ongeveer 1600 kilometer van de gehele kustlijn van Florida bestaat uit stranden, waaronder de harde Atlantische stranden van koraalkalk, de wat mullere uit schelpen- en koraalkalkzand bestaande stranden aan de zuidelijke Golfkust en op Sanibel Island en kwartszandstranden met een lichte albasten kleur op Santa Rosa Island. De stranden van Sanibel Island hebben de hoogste concentratie van schelpen wereldwijd.

De mooiste eilandstranden van Florida liggen op Amelia Island, Anastasia Island, Bahia Honda, Caladesi Island, Lover's Key, Miracle Strip, Sanibel Island, Santa Rosa Island, South Hutchinson Island en in het St. Joseph Peninsula State Park. Andere fraaie stranden zijn Clearwater Beach, Crescent Beach, Lummus Park Beach, St. Augustine Beach, Playalinda Beach, New Smyrna Beach, Daytona Beach, Apollo Beach, Cocoa Beach, Grayton Beach en Klondike Beach. De Gulf Coast is een bijna ononderbroken kustlijn van ca. 45 km met prachtige zandstranden.

Het enige koraalrif, Florida Reef, in het oosten van de Verenigde Staten strekt zich uit voor de kust van Biscayne National Park ten zuiden van Miami tot aan Dry Tortugas National Park ten westen van Key West in de Golf van Mexico. Dit enige levende koraalrif voor het vasteland van Noord-Amerika staat ook bekend onder de namen Great Florida Reef, Florida Reefs, Florida Reef Tract en Florida Keys Reef Tract, en is na het Great Barrier Reef (Australië) en het Belize Barrier Reef het grootste koraalrif systeem ter wereld. Het rif is 6-7 km breed, ca. 300 km lang en ligt op een diepte van tussen 3-30 meter.

De belangrijkste beschermde gebieden zijn Biscayne National Park, John Pennekamp Coral Reef State Park en Looe Key. Florida Reef telt vele koraalsoorten, waaronder bloemkoraal, elandsgeweikoraal, groot bloemkoraal, hersenkoraal, hertshoornkoraal, oranje buiskoraal, ovaal sterretjeskoraal, pluimkoraal, sterretjeskoraal en waaierkoraal.

Florida kent een enorm ondergronds systeem van grotten gevuld met water, de zogenaamde aquifers. Deze aquifers liggen onder ca. twee derde van de oppervlakte van Florida, komen op 320 plaatsen als een artesische bron naar boven en voeden vervolgens veel rivieren die uitkomen in de Golf van Mexico. De belangrijkste brongebieden, Juniper Springs, Salt Springs (bevat zout water), Alexander Springs en Silver Springs, liggen in het Ocala National Forest. In het noorden liggen onder andere Fanning Springs en Wakulla Springs.

Uit de bronnen van Silver Springs stroomt al meer dan 10.000 jaar dagelijks ca. 2 miljard liter mineraalrijk en ca. 21 graden celsius warm water omhoog. De grotten liggen vaak in trechters die in diepte variëren van een paar centimeter tot honderden meters. Nog maar een klein deel van deze labyrinthen zijn wetenschappelijk onderzocht. In het Blue Spring State Park ligt de Blue Spring, daar borrle dagelijks zo'n 450 miljoen liter water op met een constante temperatuur van 20°C. Florida telt in totaal ongever 700 zoetwaterbronnen, waarvan er 33 meer dan 100 ft³ (= 2831 liter) per seconde produceren.

In het Florida Caverns State Park liggen bij Marianna kalksteengrotten die boven de grondwaterspiegel liggen en daardoor bezocht kunnen worden. Grottenrondleidingen leiden langs de grillige kalksteenformaties.

Een ander fenomeen dat frequent voorkomt, met name in Noord- en Midden-Florida, is het plotseling ontstaan van zogenaamde dolinen of zinkgaten. Het ontstaan van een doline gaat geleidelijk, maar dan stort er door de natuurlijke erosie van de kalksteenbodem of na een zware regenbui plotseling een gat in de bodem.

advertentie

Doline of sinkhole in de Alapaha-rivier, die loopt door Hamilton County, Florida en Dooly County, GeorgiaPhoto: Stewart Tomlinson in het publieke domein

Op maar een uur rijden ten zuiden van Miami beginnen de lage wetlands van de Everglades (door de indianen 'River of Grass' genoemd). Sinds 1947 is het Everglades National Park, het grootste moerasgebied van Florida, het enige subtropische National Park op Amerikaans grondgebied. Landschappelijk is het ca. 6000 km2 grote (ongeveer net zo groot als de provincie Friesland en maar een-vijfde van het totale Everglades-gebied), 80 km brede park, dat gemiddeld 2,4 meter boven zeeniveau ligt, zeer divers met uiteraard veel moerassen, maar ook met eilandjes, met rietgras begroeide wetlands, vochtig savanneland, 'hammocks' (met bomen begroeide heuveltjes), rivieren, cipressen- en mahoniebossen. De waterloop van de Everglades stroomt met een trage snelheid van maar ca. 35 meter per uur. Jaarlijks valt er ca. 1500 mm neerslag in de Everglades, maar er zijn grote verschillen. In de winter, als het warm en droog is, valt de waterstroom gedeeltelijk zelfs droog; in de vochtige zomer, die van mei tot oktober duurt, bereikt de trage stroom een maximale diepte van 35 cm.

Een ander groot moerasgebied in Noord-Florida is de Okefenokee Swamp, dat echter voor het grootste gedeelte in de staat Georgia ligt.

advertentie

Florida Keys vanuit de ruimteFoto :Terraprints/NASA CC 2.5 Genericno changes made

De eilanden van de Florida Keys, Upper Keys (belangrijkste bewoonde eiland is Key Largo) in het noorden het dichtst bij het vasteland van Florida liggen en de Lower Keys, die bestaan uit kalk of koraal en begroeid zijn met mangroven, strekken zich over een lengte van ca. 180 km uit van Miami in het noordoosten van Florida naar het zuiden, en vervolgens buigt de eilandenketen naar westelijke richting af tot aan de Dry Tortugas in de Golf van Mexico. Key West is het laatste bewoonde eiland van de archipel, en ligt op slechts 150 km van de Cubaanse kust.

Klimaat en Weer

Noord- en Centraal-Florida hebben een vochtig subtropisch klimaat; het zuiden van Florida heeft een tropisch klimaat. Het regenseizoen van Florida duurt van mei tot in oktober, met over het algemeen kortdurende onweersbuien waarin veel regen valt. In de late zomer en de vroege herfst zorgen tropische lagedrukgebieden voor orkanen die ook weer gepaard gaan met overvloedige regenval.

In de loop van oktober start het droge seizoen in Florida, begin oktober in het noorden en aan het eind van de maand in het diepe zuiden. Het droge seizoen loopt over het algemeen door tot eind april. Gedurende de wintermaanden kan het zeer droog worden in Florida en moeten de inwoners voorzichtig zijn met het watergebruik. Winterse neerslag in de vorm van sneeuw komt eigenlijk niet voor; in het noorden van Florida kan er wel eens natte sneeuw vallen, maar nooit meer dan een enkele keer in de tien jaar.

De (warme) Golfstroom loopt door de Florida Straits richting Noordoost-Florida zorgt ervoor dat de temperaturen niet zo hoog oplopen. De temperatuur van het oceaanwater is op het vasteland van de Verenigde Staten nergens hoger dan in Florida.

advertentie

Köppen Klimaattypen in FloridaFoto: Adam Peterson CC 4.0 International no changes made

Gemiddelde dag- en nachttemperaturen in diverse steden

JacksonvilleKey WestMiamiPensacolaTallahassee
januari18 / 624 / 1824 / 1616 / 618 / 5
februari20 / 724 / 1925 / 1618 / 819 / 6
maart23 / 1026 / 1127 / 1821 / 1123 / 9
april27 / 1328 / 2228 / 2024 / 1427 / 12
mei30 / 1829 / 2430 / 2229 / 1931 / 17
juni32 / 2131 / 2631 / 2432 / 2233 / 21
juli33 / 2332 / 2732 / 2532 / 2333 / 22
augustus33 / 2332 / 2732 / 2532 / 2533 / 22
september31 / 2131 / 2631 / 2431 / 2131 / 20
oktober27 / 1630 / 2429 / 2227 / 1627 / 14
november23 / 1127 / 2227 / 2021 / 1022 / 8
december19 / 725 / 2025 / 1717 / 719 / 5

In de winterperiode waait de wind over het algemeen vanuit het noorden over de 'panhandle' naar het zuiden richting Orlando. In de rest van Florida waait het dan uit veranderlijke richtingen. In de zomer waaien er meestal oostelijke en zuidoostelijke winden over het schiereiland. De meeste zon krijgt de westkust van Florida, in de buurt van St. Petersburg; gemiddeld 361 dagen per jaar. De maand oktober is in de Panhandle de droogste maand van het jaar, voor de Florida Keys is dat de natste maand. In de zomermaanden is Zuid-Florida natter dan Noord-Florida, in de winter is het net omgekeerd. Nergens in Florida valt er gemiddeld meer dan 180 mm per maand; augustus is gemiddeld de natste maand.

Hoewel het warm en tropisch aanvoelt op de Florida Keys, komt de temperatuur nooit hoger dan 36°C en gemiddeld wordt het hartje zomer 'maar' maximaal 31.5°C. De temperatuur ligt daarmee op de Keys lager dan in het noordelijker gelegen Miami, mede door de omringende oceaan en de verfrissende oceaanwind. Kouder dan 10-15°V wordt het nauwelijks en de watertemperatuur ligt een groot gedeelte van het jaar tussen 26.5 en 30°C.

's Zomers wordt Florida ook wel eens bedekt door zand uit de Sahara, meegevoerd door passaatwinden. Regen valt ver dan nauwelijks, de hemel kleurt wit in plaats van blauw en het aantal rode zonsondergangen neemt toe. Tevens neemt de luchtkwaliteit in het zuidoosten van de Verenigde Staten af, normaal behorende tot de schoonste van de Verenigde Staten. Meer dan 50% van het Saharazand trekt over Florida, en sinds 1970 is dit verergerd door de toenemende droogte in Afrika.

Orkanen of 'Hurricanes'

Het Atlantische orkaanseizoen duurt van 1 juni tot en met 30 november, met als gevaarlijkste maanden augustus en september, en Florida wordt gemiddeld door zo'n zeven orkanen getroffen. Dat Florida regelmatig getroffen wordt door verwoestende orkanen of 'hurricanes' is een zekerheid, het is echter nog niet mogelijk om de preciese kracht en de juiste baan te voorspellen door het U.S. National Hurricane Center.

Orkanen ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Allereerst verdampt door de zon verwarmd water in de oostelijke Atlantische Oceaan zich en stijgt op. Deze vochtige warme lucht condenseert vervolgens en vormt kilometers hoge torens van wolken. Door de draaiing van de aarde wervelt de wolkentoren steeds sneller tegen de wijzers van de klok in om zijn draaias, het beroemde windstille oog van de orkaan. Op een gegeven moment begint de wolkentoren zich met toemende kracht en snelheid in westelijke richting te bewegen, vaak richting het Caribisch gebied en de zuidoostkust van de Verenigde Staten.

De zwaarste orkanen bereiken snelheden van meer dan 300 km per uur en het bijbehorende wolkenveld heeft soms een doorsnede van 500-600 km. De kust van Florida wordt vaak ook getroffen door metershoge golven en gigantische regenbuien, die voort alles verwoestende overstromingen zorgen. Orkanen worden ingedeeld in vijf categorieën op de schaal van Saffir-Simpson, waarbij categorie vijf de zwaarste orkaan is met windsnelheden van meer dan 249 km per uur. Orkanen zijn gemiddeld 480 km breed, stijgen 15-18 km boven het oceaanoppervlak uit en bereiken snelheden tussen 15-70 km per uur.

De grootste gedocumenteerde natuurrampen die Florida troffen waren dan ook orkanen. In 1928 verdronken meer dan 2000 inwoners van Florida door het overstromen van Lake Okeechobee. Op Labor Day in 1935 werden de Florida Keys getroffen door een orkaan (Labor Day Hurricane, categorie 5) die ca. 400 mensen het leven kostte en de Overseas Railroad (ook wel Florida Overseas Railroad of Overseas Extension) vernielde. In augustus 1992 trok orkaan Andrew (categorie 4) Florida binnen net ten zuiden van Miami, met als gevolg 65 doden en een totale schadepost van meer dan 30 miljard dollar. In 2004 werd Florida geteisterd door maar liefst vier orkanen en ook dat bleef niet zonder grote gevolgen, 20 doden en 20 miljard euro schade.

Hoe komen orkanen aan hun naam

De orkanen hebben allemaal een naam, meteorologen kwamen er al snel achter dat door orkanen namen te geven de communicatie over de storm verbeterde en daardoor de veiligheid zelfs toenam. De Spanjaarden begonnen ermee om de aanstaande orkaan te vernoemen naar de heilige van die dag. Tijdens de Tweede Wereldoorlogen gaven meteorologen de orkanen de voornaam van hun vriendin en pas veel later, onder druk van de feministen in de Verenigde Staten worden er afwisselend mannen- en vrouwennamen gebruikt.

Tegenwoordig wordt er een lijst van namen vastgesteld voordat het orkaanseizoen begint. Het U.S. National Hurricane Center in Miami begon hiermee in 1950 en deze taak is overgenomen door de World Meteorological Organization in Genève, Zwitserland.

In 1950 werden orkanen benoemd volgens het fonetische alfabet, dus bijvoorbeeld Able, Baker, Charlie etc. Het volgende orkaanseizoen werd dan weer met Able begonnen en zo verder. In 1953, om misverstanden te voorkomen, werd het naamgevingssysteem veranderd en werden de orkanen opgezadeld met vrouwennamen. Vanaf 1979 werd het huidige systeem met om en om vrouwelijke en mannelijke voornamen gehanteerd. In totaal zijn er zes van onderstaande lijsten en dat betekent dat over zes jaar deze namen weer aan de beurt zijn. Een uitzondering vormen orkanen met een verwoestende uitwerking, zoals Katrina, die in New Orleans (2007) huishield. De naam Katrina is daarna van de lijst afgevoerd.

Stormen krijgen pas een naam als ze een ronddraaiend patroon gaan vormen en als de windsnelheid minimaal 39 mijl per uur (62,7 km per uur) bedraagt. Een tropische storm wordt orkaan genoemd als de windsnelheid minimaal 74 mijl per uur (119 km per uur) bedraagt.

Planten en Dieren

Planten

Florida telt meer dan 4000 plantensoorten, nergens anders in de Verenigde Staten komen er meer voor. Hieronder een zeer kleine greep uit min of meer bijzondere soorten:

rendiermosvalse jasmijnAmerikaanse trompetbloem
bougainvilleablauweregenhondsroos
sterjasmijnvijfbladige wingerdgifsumak
bolletjesvarengrote brandnetelmoerasden
zure sinaasappel of pomeransamberboomrode esdoorn
koningspalmzegepalmmos- of Turkse eik
Kaapse jasmijnroze peperIndische sering
Amerikaanse gele lotuswaterhyacintzilte rus
grof hoornbladkardinaalslobeliaaarvederkruid
moerashyacint of snoekkruidHarperocallis flava (foto)

Harperocallis flava, bedreigde soort die alleen in Florida voorkomtFoto: Alfred F. Schotz / Forest Service of the U.S. Dept. of Agriculture in het publieke domein

Florida heeft drie nationale parken, Biscayne National Park, Dry Tortugas National Park en Everglades National Park. Het 5663 km2 grote Everglades National Park (sinds 1947) is een ongerepte wildernis op de zuidwestpunt van Florida. Oeverriet en rietgrassen komen hier voor, naast tot 30 meter hoge cipressen, altijdgroene eikenbomen, palmetto's (groenblijvende palmen), wurgvijgen en mahoniebomen. Meer dan veertig plantensoorten komen alleen in de Everglades voor.

Typisch voor de Everglades zijn de onafzienbare rietgrasvlaktes, onderbroken door 'hardwood hammocks', heuvelachtige 'eilandjes' begroeid met voor de Everglades typische (hardhout)bomen, maar ook veel tropische plantensoorten, waaronder het giftige poisonwood (Metopium toxiferum, ook wel Florida poisonwood of hog gum) en pokhoutbomen.

Ten noordwesten van de Everglades ligt het Big Cypress National Reserve, een 600 km2 natuurgebied met gigantische aantallen vijvercipressen en tot 30 meter hoge moerascipressen. De onbewoonde eilandjes aan weerszijden van de Ocean Highway zijn botanisch vaak van groot belang. Zo komen er alleen al op het eilandje Lignumvitae Key 133 inheemse boomsoorten voor.

Langs de west- en zuidkust en op de Florida Keys van Florida komen drie soorten mangrove voor, die prima gedijen in het brakke water: rode, witte en zwarte mangrove. Op de met een dun laagje vaste grond bedekte Keys groeien naast mangroves ook palmen, mahoniebomen, gumbo-limbo bomen en kornoelje. In Bahia Honda State Park op Big Pine key staat het grootste bestand aan zilverpalmen van de Verenigde Staten.

In de eiken- en hardhoutbomen van Noord- en Centraal-Florida hangt Spaans mos aan de takken, een wortelloze epifyt uit de bromeliafamilie die water en voedingsstoffen uit de lucht en regendruppels opneemt.

Spaans mos komt voor in de bossen van FloridaFoto: Howard Homer Price CC 2.0 Generic no changes made

In de wetlands komen honderden jaren oude moerascipressen voor, naast varens, lelies, wilde orchideeën, waaronder alleen al 44 inheemse soorten, en vele soorten bromelia's. Midden in het Corkscrew Swamp Santuary, gelegen in Zuidwest-Florida, ligt het oudste moerascipressenbos van Noord-Amerika, met bomen die meer dan 600 jaar oud zijn en ca. 40 meter hoog.

Bijzonder is de paurotispalm, een waaierpalmsoort die bijna alleen in de Everglades voorkomt. Andere bijzondere boomsoorten zijn limoenboom, tamarinde, 'pigeon plum tree' (Coccoloba diversifolia) en kauwgomboom of 'sapodilla'.

Bijzonder is de inheemse tot 30 meter hoge gumbo-limbo-boom (Bursera simaruba, ook wel copperwood, chaca of turpentine tree), een soort die in de Verenigde Staten alleen voorkomt in Zuid-Florida, regelmatig zijn schors vernieuwd en het hele jaar door fruit draagt, maar vooral in maart en april. De boom wordt ook wel eens 'tourist tree' genoemd, naar de rode kleur, die lijkt de kleur van in de Floridiaanse zon verbrande toeristen. De boom is zeer goed bestand tegen harde winden, zelfs orkanen hebben nauwelijks vat op de boom.

Schors van de gumbo-limbo-boom laat los, inheems in Zuid-FloridaFoto: Bob Peterson CC 2.0 Generic no changes made

Langs de kusten van Peru, Brazilië, maar ook die van Florida komt de stranddruif of zeedruif voor, een bij normale temperaturen en neerslag groenblijvende tot 15 meter hoge plant uit de duizendknoopfamilie. De plant is resistent tegen wind en zout, heeft harde, leerachtige bladeren, kleine roomwitte bloemen en kleine vruchten met zoetzuur vruchtvlees.

De bloem van de sinaasappelboom is sinds 1909 het bloemensymbool van Florida, de Sabal palmette, een palmensoort, is de bomensymbool van Florida.

Dieren

Typisch voor Florida zijn de meer dan 1 miljoen in de wetlands en moerassen van Florida levende Amerikaanse alligators en spitssnuitkrokodillen (Engels: American crocodile). De Amerikaanse of mississippialligator komt van oorsprong alleen voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten, naast Florida ook in de staten Alabama, Arkansas, Noord- en Zuid-Carolina, Georgia, Louisiana, Mississippi, Oklahoma en Texas. Het dier wordt 3-4,5 meter lang (vrouwtjes zijn aanzienlijk kleiner) met uitschieters tot meer dan vijf meter, heeft 74-80 tanden die een bijtkracht hebben van bijna 150 kg per vierkante centimeter en weegt tot ca. 450 kg.

Amerikaanse alligator, Florida en enkele andere Amerikaanse statenFoto: H. Zell CC 3.0 Unported no changes made

De spitssnuitkrokodil komt in de Verenigde Staten alleen in het uiterste zuiden van Florida voor en verder in veel landen van Midden-Amerika en enkele Zuid-Amerikaanse landen. Deze krokodillensoort wordt ca. vijf meter lang, wellicht nog veel langer, en ook hier blijven de vrouwtjes aanzienlijk kleiner. Het aantal tanden in de typische smalle bek bedraagt 66-68.

Spitssnuitkrokodil, FloridaFoto: Tomas Castelázo CC 2.5 Generic no changes made

In de kustwateren en de Everglades leven zo'n 600 vissoorten, waaronder ca. vijftig haaiensoorten als zand- of zandtijgerhaai, zwartpunthaai, zandbank- of grootvinhaai, verpleegster- of voedsterhaai en Atlantische scherpsnuithaai.

ZOETWATERVISSEN
forelbaarsspotted sunfishSeminole killfish
Suwannee bassroodborstzonnebaarsFlorida gar
blauwkeelzonnebaarskanaalmeervalkaaiman- of beensnoek
black crappiebrown bullhead catfishgolden shiner
redear sunfishpirate perch
ZOUTWATERVISSEN
trommelvislane snappergrijze zeebaars of grijze snapper
gevlekte ombervisgeelstaartblauwe rifbaars
zilverbaarsneertjeschaapskopbrasem
wijtingbinnensnoekkoningstrekkervis
itajaraAtlantische geepgevlekte koningsmakreel
zwarte zeebaarsvarkenvisgrijze trekkervis
blauwbaarsknorvispaardmakreel
harderAtlantische tarpoen
grote geelstaart of barnsteenmakreelzeekatvis of gewone zeemeerval

500 vogelsoorten komen er in Florida voor, in de Everglades alleen al zo'n 350, met de 'ahinga' of Amerikaanse slangenhalsvogel, steltlopers als blauwe reiger, kleine blauwe reiger, rode flamingo, witte ibis, driekleurige Louisiana-reiger, grote zilverreiger, roodkopgier, roodbuikspecht en de zeldzame heremietibis en rode lepelaar. Roofvogels zijn onder andere visarend, roodschouderbuizerd, Amerikaanse zeearend of witkopzeearend en de moeras- of slakkenwouw, die zich onder andere voedt met de appelslak, de grootste zoetwaterslak van Florida.

Verder veel zeldzame vogels, waaronder de witkapduif, struikgaai, zwarte schaarbek en de kaalkopooievaar. Bruine pelikanen worden door het gebruik van insecticides sterk in hun voortbestaan bedreigd. De trompetkraanvogel, de grootste vogelsoort van Noord-Amerika en de enige kraanvogel die alleen in Noord-Amerika voorkomt, is zeer zeldzaam en ook met uitsterven bedreigd.

Andere vogels die in Florida voorkomen:

witte pelikaanwitbuikreigerzwartbuikfluiteend
geoorde aalscholverkoereigerrosse of gele fluiteend
witte ibisAmerikaanse kleine zilverreigermuskus of barbarie-eend
rode lepelaarroodhalsreigergevlekte eend
geelkruinkwak (foto)groene reiger
Amerikaanse of grote blauwe reigerCarolina-eend

Geelkruinkwak, watervogel uit FloridaFoto: Eugene F. Hester in het publieke domein

zwaluwstaartwouwAmerikaanse of zwarte schaarbekkerkuil
noordelijke kuifcaracara (foto)lachmeeuwoostelijke schreeuwuil
zwarte gierCanadese kraanvogelmusduif
roodkop- of kalkoengierklapperralkokardespecht
bonte strandloperkoerlanroodbuikspecht
steenloperwaterhoengouden grondspecht
Amerikaanse bonte scholeksterAmerikaanse meerkoetNoord-Amerikaanse helmspecht
Amerikaanse dwergsternAmerikaans purperhoenroodkopspecht
koningssterndikbekfuutdonsspecht
ringsnavelmeeuwgestreepte bosuilboomkwartel of bobwhite
westelijke struikgaaiholenuil, shoco of konijnuiltjekalkoen
blauwe gaaiAmerikaanse oehoe

Noordelijke kuifcarara, roofvogel in FloridaFoto: Manjith Kainickara CC 2.0 Genericno changes made

Florida telt ca. 184 reptielen en amfibieën , nergens in de Verenigde Staten komen er meer soorten voor. En dat aantal groeit nog steeds, maar niet op de goede manier want steeds vaker worden er soorten geïmporteerd die niet thuis horen in Florida of de Verenigde Staten, waaronder de Birmese python of donkere tijgerpython en de gewone wormslang in de Everglades, de witzwarte grondleguaan, de groene leguaan en de nijlvaraan. In Florida komen veel slangensoorten voor, 44 in totaal en zes daarvan zijn giftig, de koperkop, de ratelslang of bosratelslang, de dwergratelslang, de diamantratelslang als meeste agressieve en daardoor gevaarlijke, een ondersoort van de watermoccasinslang, en de harlekijnkoraalslang (foto), die allemaal voorkomen in de Everglades.

Andere reptielen en amfibieën die in Florida voorkomen:

SLANGEN
Amerikaanse stierslanghardloperscharlakenslang
eastern hognose snakeruwe grasslangstriped crayfish snake
rode rattenslang of korenslanggewone kousenbandslangswamp snake
gray rat snakemodderslangpine woods snake
zwarte rattenslangbrown water snakeringnekslang
indigoslangsalt marsh snakeAmerikaanse bruine slang
melkslangFlorida crowned snake

Harlekijnkoraalslang, giftige slang in FloridaFoto: Norman.benton CC 3.0 Unported no changes made

KIKKERS EN PADDEN
bronze frogblaffende boomkikkerreuzenpad
varkenskikkergroene boomkikkerzuidelijke pad
schreeuwkikkereekhoornboomkikkereastern spadefoot toad
gopher frogCubaanse boomkikkereikpad
Amerikaanse stier- of brulkikkerlittle grass frogoostelijke smalbekkikker
luipaardkikkersouthern chorus frog

Little grass frog, komt voor in Florida en is de kleinste kikker- en paddensoort van Noord-AmerikaFoto: U.S. Fish and Wildlife Service in het publieke domein

HAGEDISSEN
floridawormhagedisEuropese tjitjakgewone ameiva
roodkeelanolisIndo-Pacific geckobrown of striped basilisk
sagra's of buine anolisMadagaskar reuzendaggekkozwartwitte Argentijnse teju
haagleguaanashy geckogroene leguaan
Florida scrub lizardtokehMexican spiney-tailed iguana
southeatern five-lined skinkhuisgekkonijlvaraan
kleine bruine skinkbark anole
mole skinkridder- of reuzenanolis
Florida zandskinkTexaanse padhagedis
breedkopskinkwenkpootje
six-lined racerunnernorthern curly-tailed lizard
oostelijke glasslangAfrikaanse kolonistenagame

Florida scrub lizardFoto: Bob Peterson, CC 2.0 Generic no changes made

De oostkust van Florida is het grootste broedgebied voor zeeschildpadden in de Verenigde Staten: onechte karetschildpadden, soepschildpadden of groene zeeschildpadden, lederschildpadden, karetschildpadden of echte karetschildpadden en Kemps zeeschildpad, de kleinste zeeschildpaddensoort ter wereld. Vanuit Zuid-Amerika komen elk jaar zeeschildpadden, naar Juno Beach om daar tussen 80 en 120 eieren te leggen in het warme zand van het strand. Ten zuiden van Melbourne Beach leggen onechte karetschildpadden hun eieren.

In het Torreya State park, gelegen in de Panhandle, leeft de opmerkelijke Barbours-landkaartschildpad. Andere land- en moerasschildpadden die voorkomen in Florida zijn: gopherschildpad, Florida-doosschildpad, alligatorschildpad, bijtschildpad of bijtchelydra, gestreepte modderschildpad, woeste drieklauw, doornrandweekschildpad, floridasierschildpad, hiëroglyfensierschildpad, geelbuikschildpad, muskusschildpad, diamantrug(moeras)schildpad en de roodwang(sier)schildpad.

Barbours-landkaartschildpad komt voor in FloridaFoto: Maimaip2000 in het publieke domein

Gordeldier, rode lynx en wasbeer komen in bijna heel Florida voor, vaste bosbewoners zijn beverratten, muizen, moeraskonijnen, visotters en wezels. In de zoetwatermoerassen leeft de groene anolis.

Onder andere in het mondingsgebied van de Caloosahatchee River komt de manatee of lamantijn voor, een tot 4,5 meter en tot 1600 kg zwaar zeezoogdier, dat zich voornamelijk voedt met zeewier. De populatie telt nog maar 3000-4000 exemplaren van deze met uitsterven bedreigde dieren. Kings Bay, in de buurt van de Crystal River aan de Gulf Coast, is de toploactie wat manatees betreft: hier kunnen zich op een koude januaridag wel tot 500 manatees verzamelen.

Niet bedreigd is de floridabeer, een ondersoort van de Amerikaanse zwarte beer of baribal. Integendeel, eind 2015 werd bekend dat voor het eerst in 20 jaar weer op zwarte beren gejaagd mocht worden. Door de 'overbevolking' aan beren trekken ze steeds meer naar bewoonde gebieden en veroorzaken daar veel overlast.

Een soort die absoluut niet in Florida thuishoort is de resusaap. Deze nakomelingen van ontsnapte dierentuinapen leven in de bossen van Silver River, een onderdeel van het Ocala National Forest.

Virginiaanse opossumgewone of Noord-Amerikaanse wasbeerfloridabeer
negenbandgordeldiercoyote of prairiewolfoostelijke gevlekte skunk
grote bruine vleermuisgrijze vosotter
guanovleermuisvosgestreepte skunk
nertsrode lynxtuimelaar
wild zwijnOost-Amerikaanse molgewone dolfijn
witstaart- of Virginiaans hertster- of sterneusmolIndische griend
kortoorspitsmuisgoudmuisbeverrat of nutria
kortstaartspitsmuisfloridamuiszwarte of Amerikaanse voseekhoorn
grijze eekhoornNoord-Amerikaanse vliegende eekhoornmoeraskonijn

Op de stranden van Sanibel & Captica Island zijn meer dan 400 mosselsoorten geteld. In de kustwateren van Florida leven 21 dolfijn- en walvissoorten, waaronder de veel voorkomende tuimelaar. De 300 exemplaren grote Noord-Atlantische populatie van de noordkapers, de grote oceaannoordkaper, kalven hun jongen ter hoogte van Jacksonville.

Het staatssymbool van Florida is de met uitsterven bedreigde floridapanter, waarvan er geschat nog zo'n 150 in het zuiden van de Florida voorkomen.

FloridapanterFoto: US Fish & Wildlife Service in het publieke domein

In de hele Verenigde Staten komen zestien ondersoorten van het witstaarthert voor. Een van de meest bijzondere is het kleine Key-hert, met een maximale schofthoogte van 75 cm het kleinste hert van Noord-Amerika, dat alleen op enkele eilanden van de Low Leys (onderdeel van deFlorida Keys), met name op Big Pine Key, Torch Keys en No Name Key, voorkomt. De populatie bestaat nog slechts uit enkele honderden exemplaren.

Mannetje van het Key-hert, zeldzaam in FloridaFoto: Averette CC 3.0 Unported no changes made

Florida telt vele insecten- en spinnesoorten. Hieronder een zeer kleine selectie van min of meer bijzonder soorten.

INSECTEN EN SPINNEN
monarchvlindersissende kakkerlakhondenteek
Amerikaanse maanvlinderHerculeskeverrode vuurmier
regenboogsprinkhaanhommelwitvoetmier
groene banaankakkerlakpapierwespzwarte weduwe
Amerikaanse kakkerlaklangsteelgraafwespvioolspin
Duitse kakkerlaklone-star teek

De spotlijster is niet alleen het vogelsymbool van Florida, maar ook van de staten Arkansas, Mississippi, Tennessee en Texas.

Spotlijster, symbool van FloridaFoto: Mdf CC 3.0 Unported no changes made

Geschiedenis

Eerste bewoners Florida

De eerste mensen bereikten Florida ca. 12.000 jaar geleden. Ze werden aangetrokken door het zeer gevarieerde landschap met veel (eetbare) planten en dieren. De meeste dieren die nu nog in Florida aangetroffen worden, bestonden ook toen al, aangevuld met uitgestorven dieren als sabeltandtijger, mastodont, reuzengordeldier en kameel. De kustlijn langs de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico verschilde enorm met de huidige kustlijn. Het zeeniveau lag veel lager dan nu en het schiereiland was daardoor dubbel zo groot.

Oorspronkelijk bewoners in de Everglades, FloridaFoto: Publiek domein

De toenmalige bewoners van Florida waren jagers en verzamelaars, die voornamelijk leefden van de jacht op kleine (zoog)dieren en het verzamelen van planten, noten en schaaldieren. Op de wel degelijk aanwezige grote zoogdieren werd hoogstwaarschijnlijk weinig gejaagd. Deze eerste Floridianen vestigden zich in gebieden waar voortdurend vers water, geschikte stenen voor het maken van werktuigen en hout voor het maken van vuur aanwezig was. Gedurende een periode van eeuwen evolueerde deze eenvoudige inheemse bevolking zich tot complexe culturen die steeds betere landbouwmethoden ontwikkelden, handelsroutes met het zuidoosten van de Verenigde Staten aangingen en een verbeterde sociale organisatie resulteerde in de bouw van grote omwalde tempels en dorpscomplexen.

Europese ontdekkingsreizigers en kolonisatie van Florida

Geschreven bronnen over het inheemse leven in Florida zijn pas beschikbaar sinds de ontdekking van Florida in 1513 door de Spaanse ontdekkingsreiziger en avonturier Juan Ponce de León (ca. 8 april 1460-juli 1521). Ergens tussen 2 en 8 april 1513 betrad Ponce de León de noordoostkust van Florida, mogelijk in de buurt van het huidige St. Augustine.

Hij noemde het gebied 'La Florida', naar het Spaanse paasfeest 'Pascua florida' (bloemenfeest). Het is niet helemaal zeker dat Ponce de León de eerste Europeaan was die voet zette op Floridiaans grondgebied, maar harde bewijzen voor het tegendeel ontbreken tot nu toe.

Een andere reis van Ponce de León, in 1521, eindigde op de zuidwestelijke kust van het schiereiland. Het schip vervoerde een bemanning van ca. 200 personen en vijftig paarden, maar zijn kolonisatiepoging mislukte al snel door aanvallen van de inheemse bevolking. Toch bleef Florida een favoriete bestemming voor ontdekkingsreizigers, missionarissen en fortuinzoekers.

Juan Ponce de León, ontdekker van FloridaFoto: Publiek domein

In 1539 startte de eveneens Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando de Soto (ca. 1497-1542) een expeditie op zoek naar goud en zilver. Hij trok vier jaar lang dwars door Florida en een stuk van het zuidwesten van de Verenigde Staten (Georgia, Alabama en hoogstwaarschijnlijk Arkansas), op zoek naar verborgen indiaanse schatten. De Soto en zijn manschappen bivakkeerden in het noorden van Florida onder andere ca. vijf maanden in de buurt van de huidige hoofdstad van Florida, Tallahassee. De Soto overleed aan de oever van de Mississippi in 1542; hij was de eerste Europeaan waarvan in documenten terug te vinden is dat hij die rivier overgestoken was; overlevenden van zijn expeditie bereikten uiteindelijk Mexico.

Veel schatten werden er in Florida uiteindelijk niet gevonden door de Spaanse conquistadores, die veel meer succes hadden in Cuba, Mexico, Centraal- en Zuid-Amerika. Zwaar beladen schepen voeren langs Florida op weg naar Europa, maar piraten en tornado's zorgden regelmatig voor grote verliezen.

In 1559 deed Tristán de Luna y Arellano (1519-1573) een nieuwe poging om namens Spanje Florida te koloniseren. Hij stichtte een nederzetting in de buurt van Pensacola Bay, maar moest zijn poging na twee jaar staken. Een andere Spaanse ontdekkingsreiziger die dit gebied verkende was Pánfilo de Narváez (ca. 1478-1528).

St. Petersburg, Florida, hier kwam Pánfilo de Narvaéz aan landFoto: Ebyabe CC 3.0 Unported no changes made

Intussen kregen ook andere Europese naties interesse in Florida, met name de Fransen. In 1562 was dat de protestantse Jean Ribault (1520-1565), twee jaar later stichtte René Goulaine de Laudonnière (ca. 1529-1574) Fort Caroline aan de mond van de St. Johns River, in de buurt van het huidige Jacksonville.

Eerste Spaanse periode

De activiteiten van de Franse avonturiers en ontdekkingsreizigers zorgden voor een versnelde reactie van de Spanjaarden om Florida te koloniseren. Pedro Menéndez de Avilés (1519-1574) haastte zich vanuit Spanje de Atlantische Oceaan over om de Fransen te verdrijven en stichtte in 1565 de eerste permanente Europese nederzetting in wat nu de Verenigde Staten is, San Augustín (nu: St. Augustine in Noordoost-Florida). Hij wist de Fransen inderdaad te verdrijven, alleen Fransen die geen verzet boden en zich bekeerden tot het katholieke geloof mochten blijven. Fort Caroline werd veroverd en hernoemd tot San Mateo.

Twee jaar later veroverde Dominique de Gourgues (1530-1593) San Mateo weer en alle Spaanse soldaten werden gedood. De Spanjaarden lieten zich hierdoor echter niet uit het veld slaan en zij bleven forten en rooms-katholieke missieposten stichten. De missieposten werden gevestigd tussen de indiaanse bevolking en bereikten al snel Noord-Florida en nog noordelijke tot in het huidige South Carolina.

Eind 16e eeuw kwam Spanje steeds vaker in conflict met de Engelsen, die uiteraard ook erg geïnteresseerd waren in de schatten van Amerika. Op 7 juli 1586 plunderde de Engelse kapitein Sir Francis Drake (ca. 1540-1596) St. Augustine en brandde het tot de grond toe af.

Engelse vloot van Drake vernietigd de Spaanse kolonie St. Augustine, FloridaFoto: Publiek domein

Ook nu liet de Spanjaarden zich niet van de wijs brengen en rond 1600 hadden zij volledige controle over het huidige zuidoosten van de Verenigde Staten. Het duurde echter niet lang voordat de eerste Engelse kolonisten zich in Amerika vestigden, onder andere in Jamestown (in het huidige Virginia) in 1607, en Plymouth (in het huidige Massachusetts) in 1620. Samen met het Engelse leger dreven zij de Spanjaarden richting zuiden tot in het zuiden van Georgia. Tegelijkertijd rukten Franse ontdekkingsreizigers via de Mississippi-vallei en langs de Golf van Mexico-kust richting het oosten.

Met name de kolonisten uit North en South Carolina stonden zeer vijandig tegenover de Spanjaarden. In 1702 vielen zij, samen met de legers van kolonel James Moore (ca. 1650-1706) en de Creek-indianen Spaans-Florida aan en verwoestten het weer opgebouwde St. Augustine. Het bijbehorende fort, Castillo de San Marcos, werd op dat moment nog niet veroverd, maar twee jaar later waren alle missieposten tussen Tallahassee en St. Augustine verwoest en veel indianen gedood of als slaaf gevangen genomen. De Fransen bleven de westelijke grens van Spaans-Florida aanvallen en in 1719 werd Pensacola veroverd.

Castillo de San Marcos, FloridaFoto: National Park service in het publieke domein

Spaans-Florida kwam nog meer onder druk te staan na de in 1733 door de Engelsen gestichte meest zuidelijke staat Georgia. De bevolking van Georgia viel in 1740 Florida aan en belegerde Castillo San Marcos bijna een maand lang. Hoewel ook deze belegering niet succesvol was, werd langzamerhand wel duidelijk dat Spaans-Florida steeds zwakker werd.

Brits Florida

In 1763 kregen de Britten controle over Florida, in ruil voor Havana op Cuba, dat de Britten veroverd hadden op Spanje gedurende de Zevenjarige Oorlog (1756-1763). De Spanjaarden trokken zich bijna volledig terug uit een uitgestorven Florida; St. Augustine was nog slechts een garnizoensplaats met niet meer dan ronde de 500 huizen, en ook Pensacola was een kleine militaire stad.

Maar de Britten hadden grote plannen met Florida. Allereerst werd Florida verdeeld in Oost-Florida, met als hoofdstad St. Augustine, en West-Florida met als hoofdstad Pensacola. Britse onderzoekers brachten het landschap en de kustlijn in kaart en knoopten een relatie aan met een groep indianen die vanuit het noorden Florida binnenkwamen, de zogenaamde Seminoles. Verder probeerden de Britten kolonisten te bewegen naar Florida te trekken door hun land aan te bieden. Had men genoeg tijd gehad dan was Florida waarschijnlijk een florerende kolonie geworden, maar de Britse overheersing duurde maar twintig jaar.

De twee Florida's bleven aan loyaal aan het Britse Rijk gedurende de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog (1776-1783). Spanje, indirect een vazal van de Fransen, veroverden Pensacola op de Britten in 1781. In 1784 kregen de Spanjaarden Florida weer terug in hun bezit, een uitvloeisel van de Vrede van Parijs (ook wel van Versailles), het vredesverdrag dat een einde maakte aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Verenigde Staten in 1803/1804Foto: Golbez CC 2.5 no changes made

Tweede Spaanse periode

Nadat de Britten het veld geruimd hadden, stroomden Spaanse en Amerikaanse kolonisten massaal toe, aangetrokken door de aantrekkelijke vestigingsvoorwaarden. Ook veel slaven uit de Verenigde Staten vluchtten richting Florida, waar hun bazen ze niet meer konden bereiken. Hierdoor werden de twee Florida's niet Spaans, maar toch meer Amerikaans. Uiteindelijk, na verschillende Amerikaanse militaire expedities, droeg Spanje in 1821 Florida over aan de Verenigde Staten volgens de bepalingen van het Adams-Onísverdrag. Op een van de expedities, in 1818, viel generaal en latere president Andrew Jackson (1767-1845) Florida binnen. Jackson's gevechten met de indiaanse bevolking, die veel problemen hadden met de blanke bevolking van Florida, staan bekend als de Eerste Seminole-oorlog (1835-1842).

Als een onderdeel van de Verenigde Staten werd Florida aantrekkelijk voor mensen uit de zuidelijke plantage-staten Virginia, Noord- en Zuid-Carolina en Georgia. Al snel werden de twee Florida's beschouwd als één entiteit met als hoofdstad Tallahassee, in 1824 gekozen omdat het halverwege de bestaande bestuurscentra St. Augustine en Pensacola lag.

Florida's inheemse bevolking had het in die periode zwaar te verduren. Door de voortdurende instroom van 'Amerikanen' voelde het bestuur van Florida zich genoodzaakt om de indianen, vooral van de Creek-, Seminole- en Miccosukee-stam, van hun land te verdrijven om plaats te maken voor de kolonisten. Bovendien hadden gevluchte slaven uit het noorden vaak een schuilplaats tussen de indianen. Een beroemd Seminole-opperhoofd en oorlogsleider, Osceola, dwong veel respect af bij zijn tegenstanders, maar moest uiteindelijk ook het hoofd buigen. Onder president Andrew Jackson kostten de Seminole-oorlogen 20 miljoen dollar en de levens van veel soldaten, indianen en burgers. En uiteindelijk mislukte het 'verwijderen' van de Seminoles, sommigen vertrokken 'vrijwillig', sommigen werden vastgenomen en onder militaire begeleiding in westelijke richting verjaagd, weer anderen vluchtten de Everglades in en vermeden voortaan alle contact met de blanken.

Florida ten tijde van de Tweede Seminole-oorlogFoto: Sémhur CC 4.0 International no changes made

Rond 1840 concentreerden de Floridianen zich op het ontwikkelen van het grondgebied, de voornaamste economische activiteit was de landbouw, en het verkrijgen van de status 'staat'. De bevolking telde in die tijd zo'n 55.000 personen, waarvan ongeveer de helft uit zwarte slaven bestond. Florida was op dat moment onofficieel verdeeld in drie gebieden: Oost-Florida van de Atlantische Oceaan tot de Suwannee River; Midden-Florida tussen de Suwannee en de Apalachicola Rivers; en West-Florida van de Apalachicola tot de Perdido River. Zuid-Florida, ten zuiden van het huidige Gainesville, werd nauwelijks bevolkt door blanken. Het areaal plantages concentreerde zich in Midden-Florida en de eigenaren daarvan zetten de politieke toon in Florida tot na de burgeroorlog.

Florida 27e staat van de Verenigde Staten

Op 3 maart 1845 werd Florida de 27ste staat van de Verenigde Staten en William Dunn Moseley (1795-1863) werd gekozen als de eerste gouverneur van de nieuwe staat. David Levy Yulee, een van de grootste voorvechters voor de aansluiting bij de Verenigde Staten, werd senator in het nationale parlement.

William Dunn Moseley, eerste gouverneur van FloridaFoto: State of Florida in het publieke domein

Rond 1850 was de bevolking opgelopen tot ca. 87.500 personen, inclusief ongeveer 39.000 slaven en ca. 1000 vrije zwarten.

Al snel begon de slavernij-kwestie het (politieke) leven te beïnvloeden in Florida. De meeste kiezers in Florida, witte mannen van 21 jaar of ouder, waren niet tegen slavernij en dus wél bezorgd over het anti-slavernij sentiment in het noorden van de Verenigde Staten en gedurende de 50er jaren van de 19e eeuw over de nieuwe Republikeinse Partij die zich daarbij aansloot. Het was dan ook niet vreemd dat er in Florida vrijwel niemand stemde op de republikeinse kandidaat uit Illinois, Abraham Lincoln, die echter wel won.

De Floridianen zagen Lincoln absoluut niet zitten en kort na zijn verkiezing werd er een speciale conventie uitgeroepen, die een decreet uitvaardigde waardoor Florida zich op 10 januari kon afscheiden van de 'Union'. Binnen enkele weken sloot Florida zich aan bij Geconfedereerde Staten van Amerika, kortweg Confederatie genoemd, een bondsstaat van zuidelijke staten. Deze afscheiding leidde tot de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), die door de Confederatie werd verloren en waarna de zuidelijke staten door middel van de Reconstructie onder politieke curatele kwamen te staan.

Amerikaanse Burgeroorlog en Reconstructie

Doordat er geen belangrijke veldslagen op Floridiaans grondgebied werden uitgevochten, had Florida niet zoveel te lijden onder de burgeroorlog als veel andere zuidelijke staten. Troepen van de 'Unie' bezetten veel kustplaatsen en forten, het binnenland van Florida was in handen van de Confederatie. Florida leverde ca. 15.000 troepen en veel voedsel en goederen aan de Confederatie, maar ca. 2000 Floridianen, zowel Afro-Amerikaans als blank, sloten zich bij het leger van de Unie aan.

Confederatie en buitenlandse koopvaardijschepen slipten door de kustblokkade van de Unie en wisten de troepen te bevoorraadden. Tallahassee was de enige zuidelijke hoofdstad ten oosten van de Mississippi die niet bezet werd, maar uiteindelijk werd het Zuiden veroverd en federale troepen bezetten Tallahassee op 10 mei 1865.

Slag bij Olustee, Florida (864)Foto: Publiek domein

Vóór de burgeroorlog was Florida op weg om een van de zuidelijke katoenstaten te worden. Na de burgeroorlog veranderde die koers. De havens van Jacksonville en Pensacola floreerden als gevolg van de vraag naar hout en houtproducten om de vele verwoeste steden weer op te bouwen. De slaven weren inmiddels vrij verklaard en voormalige plantage-eigenaren probeerden hun vroegere slaven weer in te huren om op de (katoen)plantages te werken.

Vanaf 1868 werd er door de federale regering een programma opgesteld voor Florida en de andere zuidelijke staten, de zogenaamde 'Reconstructie'. De Republikeinen probeerden grote veranderingen te bewerk, met name om de levensomstandigheden van de Afro-Amerikanen aanzienlijk te verbeteren.

Ten tijde van de presidentsverkiezingen in 1876 werd Florida nog steeds bezet door federale troepen. Het Republikeinse parlement van Florida en de vrije Afro-Amerikanen hielpen eraan mee om Rutherford B. Hayes in het Witte Huis te krijgen. Toch lukte het de Democraten om een einde te maken aan de Republikeinse overheersing in Florida en dat resulteerde in de terugtrekking van de federale troepen. Ondanks een aantal verhitte politieke gevechten in het staatsparlement hadden de Afro-Amerikanen in het bestuur van de staat Florida nog zeer weinig in te brengen.

Florida ontwikkelt zich

Gedurende het laatste kwart van de 19e eeuw werd de commerciële agrarische sector, en dan met name de veeteelt, steeds belangrijker. Industriële activiteiten zoals de sigarenindustrie nestelden zich in de immigrantensamenleving van Florida. Grote investeerders waren geïnteresseerd in bedrijven die rijkdommen uit water en grond haalden, zoals sponzen in Tarpon Springs en fosfaatmijnen in het zuidwesten van de staat. De citrusindustrie groeide snel, ondanks enkele vriesperiodes en economische problemen. Deze industriële ontwikkelingen zorgden vanaf 1855 voor de versnelde aanleg van veel wegen en spoorlijnen via de zogenaamde 'Internal Improvement Act'. Veel spoorlijnen werden geëxploiteerd door Henry M. Flagler (1830-1913) en Henry B. Plant (1819-1899), die in de buurt van de spoorlijnen grote hotels bouwden.

Portret van Henry Morrisson FlaglerFoto: J.J. Cade in het publieke domein

Vanaf de jaren zeventig van de 19e eeuw kwam de toeristenindustrie vanuit het noorden van de Verenigde Staten op gang, onder andere stoomboottours over de rivieren waren zeer populair. De Internal Improvement Act zorgde er ook voor dat het drassige en moerassige landschap in het het zuiden van Florida door drainage geschikt werd gemaakt voor agrarisch gebruik.

Al deze ontwikkelingen hadden grote invloed op de economie van het laat 19e-eeuwse Florida. Met name de citrus-industrie profiteerde volop van het droogleggen van Zuid-Florida en de export naar het noorden van de Verenigde Staten.

In 1898 stond Florida in het brandpunt van de belangstelling bij het begin van de Spaans-Amerikaanse oorlog. De haven van Tampa werd door de Amerikaanse troepen gebruikt als vertrekpunt naar het slagveld op Cuba. Veel Floridianen steunden de Cubanen in hun onafhankelijkheidsstrijd tegen Spanje.

Zogenaamde Rough Riders in Florida ten tijde van de Spaans-Amerikaanse OorlogFoto: Publiek domein

Rond de eeuwwisseling groeiden de bevolking en het inkomen van de bevolking snel en de mogelijkheden van de 'Sunshine State' leken eindeloos. Tegen het eind van de Eerste Wereldoorlog zagen veel landontwikkelaars een virtuele goudmijn ontstaan in Florida, dat nog versterkt werd door de opkomst van de auto, waardoor nóg meer mensen hun vakantie in Florida konden doorbrengen. De grond in Florida werd door deze ontwikkelingen steeds duurder.

De economische bubbel die onvermijdelijk ontstond door de razendsnelle ontwikkeling van Florida barstte in 1926. Bankiers en investeerders stopten verloren van het ene op het andere moment het vertrouwen in de 'papieren' miljonairs. Daarnaast had de economie in 1926 en ook in 1928 te lijden onder verschillende hurricanes. Tegen de tijd dat de Grote Depressie in 1929 de Verenigde Staten en de rest van de wereld zwaar trof, was Florida al enigszins gewend aan de economische teruggang. In 1929 werd Florida nog eens getroffen door de geïmporteerde mediterraanse fruitvlieg die stevig huishield in de citrusindustrie. Ondanks wat beschermende maatregelen van de overheid liep de productie van citrusvruchten met ca. 60% terug.

Op bestuurlijk en politiek gebied kregen steeds meer groepen van de bevolking invloed. Vrouwen kregen kiesrecht in 1920, in 1937 kregen arme Afro-Amerikanen en blanke Floridianen meer kansen om te stemmen omdat de zogenaamde 'belastingtax' werd afgeschaft. In 1944 kreeg uiteindelijk iedereen onbeperkt stemrecht.

Florida na de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog zorgde voor een economische opleving in Florida. Door het milde klimaat het hele jaar door werd de staat gebruikt als een ideaal trainingsoord voor Amerikaanse en geallieerde soldaten, zeelui en piloten. De bouw van snelwegen en vliegvelden werden versneld uitgevoerd, waardoor Florida na afloop van de oorlog een up-to-date en modern transportsysteem had, wat door de eigen burgers en bedrijfsleven, maar ook door een snel toenemende stroom bezoekers uit binnen- en buitenland gebruikt werd.

Ook de groei van de bevolking nam spectaculaire vormen door zowel binnenlandse immmigratie als migranten uit met name Cuba en Haïti. Mensen uit de diverse bevolkingsgroepen hebben ervoor gestreden om Van Florida een stata te maken waar alle inwoners wettelijke gelijke rechten zouden krijgen. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft het publieke onderwijs grote veranderingen ondergaan. Afro-Amerikaanse burgers, gesteund door de 33e gouverneur van Florida LeRoy Collins (gouverneur van 4-1-1955 tot 3-1-1961) en andere blanken, streden om een eind te maken aan de discriminatie in het onderwijs en andere maatschappelijke instellingen.

LeRoy Collins (1909-1991), 33e gouverneur van FloridaFoto: Publiek domein

Sinds de Tweede Wereldoorlog werd de economie van Florida veel diverser. Naast de bekende sectoren als toerisme, veeteelt, citusvruchten en fosfaat kwamen er een serie nieuwe industrieën bij, waaronder electronica, plastic, constructie, huizenbouw en intenationale banken vestigden zich in booming Florida. Veel belangrijke Amerikaanse multinationals verhuisden hun hoofdkantoor naar Florida.

Belangrijk waren daarvoor een uitstekend snelwegensysteem, de aanleg van belangijke internationale vlieghavens, de oprichting van veel uitstekende universiteiten en het vestigen van high-tech-industrie. Bekendste voorbeeld daarvan is het ruimteprogramma van de Verenigde Staten, dat vanaf Cape Canaveral ontwikkeld en uitgevoerd werd. De citrusindustrie en het toerisme blijven belangrijke takken van de economie. Grote attracties als de themaparken in de buurt van Orlando trekken ook in de 21e eeuw jaar na jaar miljoenen bezoekers uit de Verenigde Staten en de rest van de wereld.

In augustus 1992 veroorzaakte de orkaan Andrew voor 26.5 miljard dollar schade. Er vielen 65 doden en 177.000 mensen raakten dakloos.

Orkaan Andrew treft Florida in 1992Foto: US National Weather Service in in het publieke domein

In september 2017 kreeg Florida te maken met de orkaan Irma, een orkaan van de vierde categorie die eerder al een spoor van dood en vernieling in het Caribisch gebied had veroorzaakt.

Voordat de orkaan aan land kwam, vluchtten 6,5 miljoen inwoners van Florida naar het noorden. Bij terugkomst was de schade enorm en 5,8 miljoen huishoudens zaten zonder elektriciteit.

Orkaan Irma komt aan land in FloridaFoto: MODIS image captured by NASA’s Aqua satellite in het publieke domein

De Florida Keys, een archipel ten zuiden van Florida werd het zwaarst getroffen; 25% van de huizen werd verwoest en 60% beschadigd. In Florida waren zes doden te betreuren en vele gewonden.

Zie ook de geschiedenis van de Verenigde Staten op Landenweb.

Bevolking

Algemeen

De afgelopen zeventig jaar stonden voor Florida in het teken van immigratie. Vóór de Tweede Wereldoorlog was Florida met maar ca. twee miljoen inwoners de minst bevolkte staat van de Verenigde Staten; op dit moment is Florida de vierde staat qua inwonersaantal. De bevolkingsgroei was in de jaren zeventig van de vorige eeuw spectaculair met een toename van 44% en in het eerste decennium van de 21e eeuw nog steeds zo'n 17%, in totaal zo'n 3 miljoen mensen. Florida heeft 19,9 miljoen inwoners (2017) en de gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt 140 inwoners per km2. Van de bevolking woont ongeveer 85% in de stedelijke gebieden. De grootste bevolkingscentra zijn: Jacksonville (tevens met ca. 2000 km2 qua omvang de grootste stad van de Verenigde Staten), Miami, Tampa en St.-Petersburg. Vijf van de grootste steden in Florida staan in de top-20 van snelstgroeiende agglomeraties van de Verenigde Staten.

Overzicht bevolkingsdichtheid FloridaFoto: JimIrwin at the English language Wikipedia CC3.0 Unported no changes made

Florida kent een enorme culturele diversiteit, alhoewel de indianen al sinds de achttiende eeuw vrijwel volledig verdwenen zijn. Door de toestroom van Cubanen en andere mensen van Caribische afkomst, heeft het zuidelijk deel van Florida, met name Miami, een zeer diverse bevolking. Over de gehele staat gezien is zo'n 16,6 procent van de bevolking zwart en nog eens 23,2 procent heeft een Hispanic (Spaanse) achtergrond. Florida staat op de vierde plaats wat betreft de grootste minderheidsbevolking (7.9 miljoen) en staat op de eerste plaaats als de staat met de meeste in het buitenland geboren inwoners (3,5 miljoen). In Miami is 60% van de bevolking in het buitenland geboren en ca. 700.000 mensen zijn illegale immigranten.

Slechts 0,5 procent van de bevolking is van indiaanse afkomst. In de regio Groot-Miami wonen meer dan zes miljoen mensen en Miami is de enige grote stad in de Verenigde Staten waar de Hispanics in de meerderheid zijn, met alleen al sinds halverwege de jaren vijftig en begin jaren zestig meer dan 900.000 emigranten uit Cuba en verder veel emigranten uit Midden-Amerikaanse, Zuid-Amerikaanse en Caribische landen als de Bahama's, Dominicaanse Republiek, Colombia, El Salvador, Peru, Jamaica en Haïti. In Little Haïti, in Miami, wonen ca. 70.000 Haïtianen, de hele stad telt zo'n 200.000 Haïtianen. In de loop der jaren zijn er ook kleine golven Aziatische immigranten naar Florida getrokken uit vooral China, Indonesië, Thailand en Vietnam. Naar zuid-Florida immigreerden veel joden.

Kleurig straatbeeld in Little Haïti, Miami, FloridaFoto: Averette CC 3.0 Unported no changes made

Op de vele eilanden van de Florida Keys, waarvan de meeste onbewoond zijn, wonen bij elkaar nog geen 100.000 inwoners. Op het grootste eiland, Key Largo, wonen zo'n 12.000 mensen. Op het meeste zuidelijke bewoonde eiland, Key West, wonen ca. 25.000 inwoners.

Florida heeft een relatief oude bevolking, meer dan 3 miljoen inwoners zijn 65-plussers, en dat is ca. 17% van de bevolking (Verenigde Staten ca. 13%). Door het milde klimaat komen er steeds meer ouderen vanuit andere Amerikaanse staten naar Florida. De bevolking van Citrus County heeft een gemiddelde leeftijd van ca. 53 jaar, aan de Gulf Coast is een op de drie inwoners gepensioneerd, in het zuiden van Florida is zelfs een op de twee gepensioneerd.

Van de oorspronkelijke indiaanse stammen, de Tequesta, Calusa en Timucuan, zijn geen directe afstammelingen meer in leven. In diverse reservaten leven nog wel directe afstammelingen van de Seminole en de Miccosukee, die tijdens de indianenoorlogen van de 19e eeuw vanuit Alabama en Tennessee naar het noorden naar Florida trokken.

Men schat dat er ten tijde van de Spaanse ontdekking van Amerika ca. 100.000 indianen in het huidige Florida leefden. Daaronder waren de Calusa, een krijgshaftig volk dat kanalen aanlegde, schelpenpiramides bouwde en schelpen gebruikte voor het aanleggen van paden en pleinen. De Calusacultuur, jagers en verzamelaars, bloeide tussen 500 en 1000 n.Chr., maar zij leefden zeker al vanaf 5000 v.Chr. in Florida. Ze dreven handel met Cuba en het Mexicaanse Yucatan. Aan de Calusacultuur kwam een bloedig einde door de aanvallen vanuit het noorden van de Creek-indianen. Midden 18de eeuw waren alle Calusa uitgeroeid.

Calusa-grondgebied, FloridaFoto: Bryan Strome in het publieke domein

Tegen alle verdrukking in floreren de Seminole en Miccosukee stammen op dezelfde plaats als hun illustere voorgangers, de moerassen en graslanden van de Everglades.

Miami, 'capital of the Americas'

Hoewel Miami natuurlijk onlosmakelijk tot de Verenigde Staten behoort, wordt deze miljoenenstad wijd en zijd beschouwd als 'capital of the Americas', 'Center of the New World' of de 'Latijns-Amerikaanse hoofdstad van Noord-Amerika'. In een land waar de latino's de grootste minderheid zijn, spant Miami wat pan-Latijnse etnische diversiteit betreft, de kroon. Zo waren rond de laatste eeuwwisseling de westelijke wijken Hialeah Gardens en Hialeah de twee wijken in de Verenigde Staten waar het Spaans de eerste taal was (ca. 90% van de bevolking).

De meeste Latino's waren politieke vluchtelingen: onder andere geschoolde Cubanen die vluchtten voor dictator Batista halverwege de jaren vijftig en begin jaren zestig voor het regime van Fidel Castro; en Venezolanen op de vlucht voor president Hugo Chávez en zijn voorgangers. In de jaren tachtig van de vorige eeuw vluchtten nog eens zo'n 125.000 Cubanen naar Florida, dit keer waren ze arm vaak nauwelijks geschoold. Brazilianen en Argentijnen ontvluchtten de economische chaos in hun landen, Mexicanen en Gualtemateken waren en zijn op zoek naar werk.

Dit alles heeft geleid tot een grote groei van het aantal Latijns-Amerikaanse ondernemingen in Miami, die zorgen voor een boost voor de lokale economie. Daarnaast zetelen in Miami veel hoofdkantoren van grote Latijnse bedrijven, waaronder Lan Chile, een vliegtuigmaatschappij, Televisa, een Mexicaans televisieconglomoraat, en Embraer, een Braziliaanse vliegtuigbouwer. Vanuit Miami zend ook Telemundo uit, een van de grootste Spaanstalige omroepen in de Verenigde Staten en in dezelfde tak van industrie werkt MTV Networks Latin America en de latijnse tak van Universal Music Group. En in Miami worden jaarlijks de Billboard Latin Music Conference & Awards gehouden en uitgereikt.

Cubanen hebben een grote invloed op de plaatselijke en internationale politiek in Miami. Conservatieve vluchtelingengroeperingen worden vaak gekarakteriseerd als extreem, velen weigeren dan ook een stap op Cuba te zetten zolang de Castro-familie aan het bewind is. De nieuwere generaties (Young Urban Cuban Americans) kijken hier veel genuanceerder tegenaan.

'Never Forget Monument' in Miami, Florida voor slachtoffers van het Castro-regime in CubaFoto: Ivan Curra CC 3.0 Unported no changes made

Conch Republic

In 1982 werd er op de brug naar Key West (US Highway 1 bij de Last Chance Saloon) een wegversperring opgeworpen om illegale immigranten en drugssmokkelaars te arresteren. De files die ontstonden werden steeds langer en toeristen haakten massaal af. De boze burgers van de Lower Keys namen zich voor om zich af te scheiden van de Verenigde Staten en riepen de Conch (spreek uit: konk) Republic uit. Nadat de rust was weergekeerd werd natuurlijk al snel duidelijk dat het allemaal niet echt serieus bedoeld was. Toch wordt elk jaar in februari onafhankelijkheidsdag gevierd.

Vlag van de Conch RepublicFoto: Jmckean CC 3.0 Unportedno changes made

Taal

Algemeen

Door de grote Caribische en Zuid-Amerikaanse invloeden in met name het zuiden van Florida, wordt het Engels in grote delen van Florida zelfs al als tweede taal beschouwd. Dit komt ook door het grote aantal Spaanstalige media. Veel inwoners van Florida speken een mengsel van Engels en Spaans, het zogenaamde 'Spanglish'. Spaans wordt met name veel gesproken in Tampa, Miami en Zuid-Florida, waar ook het Creools uit Haïti voorkomt.

Een op vier Floridianen, dat is meer dan 5 miljoen inwoners, spreekt thuis een andere taal dan het Engels, en drie kwart hiervan spreekt Spaans. Ongeveer de helft van de Spaanssprekenden geeft toe het Engels niet goed te beheersen...omdat ze het gewoonweg niet nodig hebben.

Overzicht talen die in Florida gesproken wordenFoto: Datawheel in het publieke domein

Ca. 500 Seminole en Miccosukee indianen spreken nog Miccosukee.

Miccosukee dorpFoto: Olekinderhook CC 3.0 Unported no changes made

Godsdienst

Algemeen

Van de totale bevolking van Florida is ca. 40% protestants met als grootste geloofsgemeenschappen baptisten, methodisten en leden van de pinkstergemeente.

Iets meer dan een kwart van de bevolking is roomskatholiek, 3% is joods, 1% is Jehova's getuige en 14% van de bevolking behoort tot diverse kleine geloofsgemeenschappen. Ca. 16% van de bevolking is niet-religieus, waaronder de spiritualisten van de Cassadag-gemeenschap.

De meeste katholieken en joden wonen in Zuid-Florida; de joden vormen daar 12% van de bevolking, na New York het hoogste percentage van de bevolking. Zuid-Florida heeft ook een toenemende moslimpopulatie en aanhangers van Santería, eeen mix van West-Afrikaanse en katholieke gebuiken. Voodoo-gebruiken worden gepraktiseerd door Haïtianen.

Resten van een Santería-offer ritueel, Miami, FloridaFoto: James Emery CC 2.0 Genericno changes made

Kerkelijke gebouwen

Apalachicola - Trinity Episcopal Church: in de staat New York gebouwde kerk die met een schip in delen langs de Atlantische kust en de Florida Keys naar Apalachicola gebracht werd en in 1836 weer in elkaar is gezet.

Key West - St. Paul's Episcopal Church: kerk uit 1912 gewijd aan de schutspatroon van schipbreukelingen. Sommige ramen zijn dan ook gebrandschilderd met nautische voorstellingen.

Miami - Gesù Church: deze kerk in Downtown-Miami is eigendom van de oudste katholieke parochie in Miami en stamt uit 1922. De glas-in-loodramen zijn gemaakt in het Duitse München. De kerk heeft geen pilaren en een indrukwekkend marmeren altaar.

Miami - Kerk uit 1917 in de wijk Coconut Grove van het genootschap Plymouth Congregational Church, zelfstandig onderdeel van de United Church of Christ (UCC).

Miami - Coral Gables Congregational Church: in Spaans-barokke stijl gebouwde kerk, een replica van een kerk in Costa Rica. De architect van de kerk, gebouwd in 1923 door George Merrick, was Richard Kiehnel van het architrectenbureau Kiehnel & Elliott. George Merrick was ook de bedenker van de nieuwe stad Coral Gables, die door een orkaan in 1926 en de beurskrach van 1929 niet voltooid werd.

Miami - Ermita de la Caridad del Cobre: in 1966 gebouwde modernistische kerk voor Cubaanse vluchtelingen, gewijd aan de beschermheilige Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid. De kerk heeft veel symboliek: de zes pilaren representeren de zes traditionele provincies van Cuba, onder het altaar ligt Cubaanse grond en steen, samen met water uit een vluchtelingenboot.

Ermita de la Caridad del Cobre, Miami, FloridaFoto: Ivan Curra CC 3.0 Unported no changes made

Miami Beach - Miami Beach Community Church: eerste kerk van Miami Beach, gebouwd in 1921.

Miami Beach - Temple Emanu-El: wordt beschouwd als een van de mooiste synagoges van de Verenigde Staten, opgetrokken in Byzantijns-Moorse stijl. Gesticht door de orthodox-joodse Congregation Jacob Joseph van rabbijn Joseph Rackovsky en gebouwd in 1948 met 1400 zitplaatsen. Als voorbeeld diende de grote Abdallah Ibn Salam Synagoge van Oran, Algerije.

Palm Beach - Bethesda-by-the-Sea Church: kerk gebouwd in gothic revival-stijl.

Palm Beach - St. Edward's Church: kerk uit 1927 gebouwd in Spanish revival-stijl.

Palm Beach - Royal Poinciana Chapel: kerk uit 1898, oorspronkelijk gebouwd door Henry Morrison Flagler (1830-1913). De kerk is later verplaatst en gereconstrueerd in 1973.

St. Augustine - Cathedral Basilica of St. Augustine: wat beschouwd kan worden als de eerste kerk op Amerikaans grondgebied brandde diverse keren af, in 1586, 1702 en 1887. In 1976 kreeg de kerk de status van basiliek. Prachtige muurtekeningen van Hugo Ohlms (1905-1990) over het leven in St. Augustine.

Cathedral Basilica, St. Augustine, FloridaFoto: Wikiwopbop CC 2.5 Genericno changes made

St. Augustine - Flagler Memorial Presbyterian Church: presbyteriaanse kerk uit 1890, gefinancierd en vernoemd naar de Amerikaanse industrieel en oprichter van Standard Oil en de Florida East Coast Railway, Henry Morrison Flagler. Flagler, die de kerk heeft opgedragen aan zijn vroeg gestorven dochter Jenny en samen met zijn dochter liggen ze in het mausoleum. Kerk is opgetrokken in de Venetiaanse Renaissance-stijl met een vloer van Siena-marmer, een koperen koepel en een schitterend orgel.

Tarpon Springs - St. Nicholas Orthodox Cathedral: Grieks-Orthodoxe kathedraal, gebouwd door een soort belasting te heffen op de vangst van sponzen. Bouw van de kerk werd voltooid in 1943.

Tarpon Springs - Unitarian-Universalist Church: Bijzondere kerk door de aanwezigheid van een collectie schilderijen van landschapsschilder George Innes Junior (1854-1926), die van 1902-1926 overwinterde in Tarpon Springs.

Koreshan-sekte

Cyrus Reed Teed (Delaware County 1839 - New York 1908) was een medicus en een zelfverklaarde alchemist die een religieus leider werd en zich 'messias' noemde. In de herfst van 1869, na een ongeluk met elektriciteit, raakte hij bewusteloos. Toen hij bijkwam geloofde hij dat hij bezocht was door een heilge geest die hem vertelde dat hij de messias was. Teed's opdracht zou worden het bevrijden van de mensheid en daarom veranderde hij zijn voornaam in Koresh, het Hebreeuwse woord voor Cyrus.

Teed hield er een aantal merkwaardige standpunten op na. Zo geloofde hij dat de aarde om de zon draaide en dat de mensheid niet leefde óp de planeet, maar ín de planeet. De zon zou een door batterijen aangedreven apparaat zijn en de sterren slechts gebroken lichtstralen van diezelfde zon. Verder predikte hij en was hij onder andere aanhanger van celluleire cosnomogie, alchemie, reïncarnatie, onsterfelijkheid, celibaat en communisme. Alles samen noemde hij het Koreashianisme en hij startte met preken van zijn gedachten in de jaren zevenrtig van de negentiende eeuw in New York. Hier stichtte hij ook de 'Koreshan Unity, en verhuisde wat later naar Chicago.

Rond 1900 verstigden zich leden van de inmiddels opgeheven Koreshan-sekte net ten zuiden van Fort Myers. Meest opmerkelijke standpunt van de sekte was dat ze geloofden dat de mensheid aan de binnenkant van een holle aarde leefde.

De sekte werd opgericht door de New Yorker Cyrus Reed Teed , die na een openbaring een stuk grond in het zuidwesten van Florida kocht en daar woningen, werkplaatsen en geemeenschappelijk ruimten bouwde. Mannen en vrouwen waren volkomen gelijk volgens Teed en hij schafte privé-bezit af. Familiebanden en seks tussen sekteleden waren verboden; alleen door adoptie en het werven van nieuwe leden kon de sekte blijven groeien. In 1961 hield de sekte op met bestaan.

Cyrus Teed, oprichter van een sekte in FloridaFoto: Publiek domein

Bestuur

Florida Supreme CourtFoto: Bruin79 CC 3.0 Unported no changes made

Net zoals op federaal niveau en in alle andere Amerikaanse staten heeft ook Florida een wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht.

De gouverneur van Florida wordt door de burgers van Florida gekozen voor een periode van vier jaar, met de optie tot verleging voor nog eens een periode van vier jaar. Net als de gouverneur zetelt ook het het tweekamerparlement in de hoofdstad Tallahassee. Het Huis van Afgevaardigden bestaat uit 140 leden en de Senaat bestaat uit 40 leden. Ook rechters, sheriffs, kiescommissieleden en andere hoogwaardigheidsbekleders worden via directe verkiezingen gekozen door de burgers van Florida.

Bij de presidentsverkiezingen behoort Florida tot de zogenaamde 'swingstates', die gekenmerkt worden door de vaak zéér kleine verschillen in de uiteindelijke uitslag. Zo won Donald Trump in 2016 maar met 100.000 op de negen miljoen stemmen van Hillary Clinton.

Rick Scott, gouverneur van FloridaFoto: State of Florida in het publieke domein

Florida is verdeeld in 67 county's. De huidige gouverneur is de republikein Rick (Richard) Scott, gekozen in 2011. Florida kent uitsluiting van het stemrecht voor het leven bij een strafrechtelijke veroordeling. Deze wet werd ingevoerd in 1868, kort na de afschaffing van de slavernij, om zoveel mogelijk zwarten weg te houden uit het kieslokaal. In de praktijk heeft door deze wet éénderde van de zwarte bevolking van de staat geen kiesrecht. Deze regel geldt in nog zes Amerikaanse staten.

In het Old Capitol, een gebouw in de hoofdstad Tallahassee is nu een museum gevestigd. In het 22 verdiepingen tellende New Capitol bevindt zich het kantoor van de gouverneur, het parlement en de senaat.

Overzicht gouverneurs Florida

MILITAIR GOUVERNEUR
naamtermijnpartij
Andrew Jackson1821Democratisch-Republikein
TERRITORIALE GOUVERNEURS
naamtermijnpartij
William Pope Duval1822-1834Democratisch-Republikein
John Eaton1834-1836Democraat
Richard Call1836-1839Democraat
Robert Reid1839-1841Democraat
Richard Call1841-1844Democraat
John Branch1844-1845Democraat
GOUVERNEURS
naamtermijnpartij
William Dunn Mosely1845-1849Democraat
Thomas Brown1849-1853Whig
James Broome1853-1857Democraat
Madison Perry1857-1861Democraat
John Milton1861-1865Democraat
Abraham Allison1865Democraat
William Marvin1865Onafhankelijk
David Shelby Walker1865-1868Democraat
Harrison Reed1868-1873Republikein
Ossian Hart1873-1874Republikein
Marcellus Stearns1874-1877Republikein
George Franklin Drew1877-1881Democraat
William Bloxham1881-1885Democraat
Edward Perry1885-1889Democraat
Francis Fleming1889-1893Democraat
Henry Mitchell1893-1897Democraat
William Bloxham1897-1901Democraat
William Sherman Jennings1901-1905Democraat
Napoleon Broward1905-1909Democraat
Albert Gilchrist1909-1913Democraat
Park Trammell1913-1917Democraat
Sidney Johnston Catts1917-1921Prohibition Party
Cary Hardee1921-1925Democraat
John Wellborn Martin1925-1929Democraat
Doyle Carlton1929-1933Democraat
David Sholtz1933-1937Democraat
Fred Cone1937-1941Democraat
Spessard Holland1941-1945Democraat
Millard Caldwell1945-1949Democraat
Fuller Warren1949-1953Democraat
Daniel McCarty1953Democraat
Charley Eugene Johns1953-1955Democraat
LeRoy Collins1955-1961Democraat
Farris Bryant1961-1965Democraat
Haydon Burns1965-1971Democraat
Claude Kirk1971-1973Republikein
Reubin Askew1973-1979Democraat
Bob Graham1979-1987Democraat
Wayne Mixson1987Democraat
Bob Martinez1987-1991Republikein
Lawton Chiles1991-1998Democraat
Buddy MacKay1998-1999Democraat
Jeb Bush1999-2007Republikein
Charlie Crist2007-2011Republikein
Rick Scott2011-Republikein

Economie

De economische ontwikkeling begon eind 19de eeuw, toen Flagler en andere financiers uit het noorden spoorwegen aanlegden en hotels bouwden ter wille van het toerisme. Toen in 1888 rijke fosfaatvelden ontdekt werden, was, mede door ingevoerde kali, ontginning van de schrale zandgronden mogelijk. De ontwikkeling van de grote steden in het noorden en oosten van de Verenigde Staten gaf het warme Florida een afzetgebied voor zijn verse groenten en fruit; deze ontwikkeling werd gestimuleerd door sneller transport en betere conserveringsmogelijkheden. Landbouw is nu dan ook na het toerisme de belangrijkste peiler onder de economie van Florida. Bijna een derde van het oppervlak van Florida wordt door tienduizenden boerderijen voor de landbouw gebruikt.

Florida is de belangrijkste citrusvruchtproducent van de Verenigde Staten en verder is er een aanzienlijke (melk)vee- en pluimveeteelt. Daarnaast zijn de tabaks-, pinda- en katoenplantages in het noorden van de staat en de bosbouw belangrijke bronnen van inkomsten. Ten zuiden van Lake Okeechobee ligt het op één na belangrijkste gebied voor groente- en fruitteelt van de Verenigde Staten, met onder andere paprika's, tomaten (o.a. rond Bradenton), aardbeien, guaves, mango's, vijgen, bananen, stervruchten en palmharten als belangrijke producten. In het zuiden van Florida floreert de suikerrietteelt, met name ten westen en zuidwesten van Lake Okeechobee (o.a. rond Clewiston).

In Tampa, en dan met name in het district Ybor City, was ooit de sigarenindustrie van groot belang, met rond 1900 een productie van meer dan 110 miljoen handgemaakte sigaren. Tot ca. 1930 werd Ybor City de sigarenhoofdstad van de wereld genoemd, vóór 1886 was dat Key West. Bedrijven als Gonzalez y Martinez Cigar Company, La Faraona Cigars, King Corona Cigars, Long Ash Cigars, Nicahabana Cigars en Ybor Cigars Plus maken nu nog steeds sigaren met de hand, andere bedrijven produceren de vaak uit Honduras aangevoerde tabaksbladeren machinaal. Bekende sigaren zijn de Tampa Sweetheart en de Hav-a-Tampa.

Sigarenmakers ca. 1920 in Ybor City, FloridaFoto: Publiek domein

Rond Ocala in het noordoosten van Florida hebben zich in de loop der jaren honderden volbloedstoeterijen en gespecialiseerde fokcentra gevestigd. Het belangrijkste veeteeltgebied ligt aan de Kissimmee River, met de stad Kissimmee als 'koeienhoofdstad' van Florida. Het belangrijkste koeienras in Florida is de oorspronkelijk uit India afkomstige Brahman.

Brahman-koeFoto: Sam Berry CC 3.0 Unported no changes made

Na een periode van vijf opeenvolgende seizoen met productiedalingen steeg het sinaasappelvolume in het seizoen 2017/2018 (75,5 miljoen dozen) met 10% ten opzichte van het seizoen 2016/2017 68,7 miljoen dozen). Het streven van de sector was om de productie weer naar het niveau van 100 miljoen dozen te krijgen. De omzet van deze sector ligt rond de 7 miljard euro en levert meer dan 45.000 mensen werk op. Ca. een kwart van wereldwijde sinaasappelproductie komt van de sinaasappelplantages in Florida, onder andere rondom de stad Ocala en langs de Indian River tussen West Palm Beach en Daytona, en meer dan de helft van alle grapefruits komt uit Florida.

Industrie is na toerisme het belangrijkste bestaansmiddel. Luchtverontreinigende industrieën worden in verband met het toerisme zoveel mogelijk geweerd. De vestiging in 1949 van het astronautisch centrum bij Cape Canaveral versterkte de industrialisatie aan de Atlantische kust, met o.a. fabrieken voor elektronica en vliegtuigapparatuur (West Palm Beach).

Aan de Golfkust is Tampa een van 's werelds grootste producenten van ingeblikte zuidvruchten. Pensacola heeft belangrijke kunstvezelindustrie; in de nabijheid ligt Eglin Air Force Base, een enorme luchtmachtbasis. Ook zijn visserij in de Golf van Mexico en bosbouw (papierindustrie) van belang. Voorts neemt Florida een derde van de wereldproductie van fosfaat voor zijn rekening en is het een groeiend internationaal financieel centrum voor het Caribische gebied.

Meer dan 5000 bedrijven in de beroepsvisserij zorgen voor een miljardenomzet (ca. 5 miljard per jaar) en met meer dan 300 commerciële boten ligt in de haven van Monroe County op de Florida Keys een van de grootste vissersvloten van de Verenigde Staten. Ook Lake Okeechobee staat bekend om zijn grote vissenbestand, hier wordt elk jaar meer dan 1700 ton vis gevangen, waaronder de populaire zonnebaars en meerval. Apalachicola Bay in de 'Panhandle' is het centrum van de oesterteelt in Florida: ca. 90% van de oesters uit Florida wordt hier geteeld en landelijk komt ca. 10% van de totale oesterproductie uit deze regio. In de zeer productieve riviermonding worden naast blauwe krabben, ook witte, bruine en roze garnalen gevangen.

Jaarlijks bezoeken zo'n 97 miljoen toeristen Florida, waarvan het overgrote deel, ca. 85 miljoen, uit de Verenigde Staten komen. Al deze toeristen brengen jaarlijks zo'n 70 miljard dollar in het laatje en ca. 1 miljoen arbeidsplaatsen zijn direct afhankelijk van het toerisme. Ondanks de zeer hoge temperaturen kent Florida dankzij de uitvinding van de airconditioning eigenlijk geen laagseizoen meer. Mede door de komst van Walt Disney World in 1971 bij Orlando, bereikte het aantal hotelbedden in de agglomeratie Orlando het gigantische aantal van ca. 140.000, alleen Las Vegas heeft meer hotelbedden ter beschikking. Florida is met cruisehavens als Miami, Fort Lauderdale, Port Canaveral en Tampa een belangrijk knooppunt van cruisetochten, voornamelijk naar de Bahama's en het Caribisch gebied.

Bodemschatten heeft Florida niet op grote schaal, alleen de productie van fosfaat, onder andere een grondstof voor kunstmest, is een kwart het wereldtotaal. Van minder belang zijn de aardgas- en aardolievelden op het vasteland van Florida, de rijkere velden die voor de kust liggen worden vooralsnog met rust gelaten vanwege ecologische redenen.

Fosfaat wordt afgevoerd vanuit Mulberry, FloridaFoto: Florida Memory in het publieke domein

In Florida wordt ook fulguriet of 'bliksembuizen' (door de hoge temperatuur van de blikseminslag smelt kwarts) gevonden, holle buizen van gesmolten steen of zand die voor een groot gedeelte bestaan uit het mineraal lechatelieriet. Mooi om te vinden voor verzamelaars, maar commercieel van geen enkele waarde.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Toerisme is de belangrijkste bestaansbron (meer dan 20 miljoen toeristen per jaar), vooral aan de oostkust (Palm Beach, Miami Beach, Fort Lauderdale, Dayton Beach). Toeristische attracties zijn o.m. het Walt Disney World Park bij Orlando, het Kennedy Space Center op Cape Canaveral, de Cypress Gardens bij Winter Haven en de nationale parken Everglades en Biscayne in het zuiden. Vele renteniers vestigden zich in Florida, met name aan de rustiger westkust.

Mimi north beach, FloridaFoto: Marv Averette CC 3.0 Unported no changes made

Miami is een stad in de staat Florida en werd gesticht op 28 juli 1896. Miami is de grootste stad in het zuiden van Florida. Deze mooie en prachtige stad is een populaire toeristische bestemming. Het Miami Seaquarium, Parrot Jungle Island, Monkey Jungle, en Miami Beach zijn de favoriete plekken in de stad. De Miami Metro dierentuin, het Miami Museum van Wetenschappen en het Planetarium, het Vizcaya Museum en een villa in Italiaanse Renaissance-stijl zijn de interessante bezienswaardigheden die niet gemist mogen worden. Little Havana, Miami Children's Museum, Miami Art Museum en de Freedom Tower zijn de andere hoogtepunten van de stad. lees meer op de Miami pagina van Landenweb.

Ingang Walt Disney World, Orlando FloridaFoto: Jrobertiko CC 3.0 Unported no changes made

Orlando is een van de bekendste toeristische centra van Amerika vanwege de veelheid aan attracties. Orlando is de thuisbasis van Walt Disney World. Orlando gaat er prat op dat het een heerlijk spannende mix biedt van tropische natuur en spannende door de mens gemaakte themapark attracties die veel toeristen en bezoekers naar Florida trekken. Disney World Resort, de grootste attractie in de stad en misschien wel van de wereld, bevat het Magic Kingdom, Epcot Center, Disney Studios, Disney's Animal Kingdom, Typhoon Lagoon, Blizzard Beach en Downtown Disney. Dit is een trekpleister van de stad waar zowel kinderen als volwassenen naar toe komen om van deze spectaculaire magische wereld te genieten. Lees meer op de Orlando pagina van Landenweb.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

FLORIDA LINKS

Advertenties
• Florida Tui Reizen
• Florida Vliegtickets.nl
• Droomvakanties naar Florida vergelijken
• Florida Hotels
• AmerikaPLUS
• Florida Travelworld
• Amerika rondreizen met kinderen
• Autoverhuur Sunny Cars Florida
• Boeken, ook tweedehands, over FLORIDA bij Bol.com

Nuttige links

Duiken en reizen naar Florida Zoo, Everglades, Gay Pride (N)
Florida Startnederland (N)
Telefoongids Verenigde Staten