Landenweb.nl

FLORIDA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Tallahassee
  Oppervlakte  170.451 km²
  Inwoners  21,781,128
  (2021)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD)
  Tijdsverschil  -6, -7
  Web  .us .gov .edu .mil .um
  Code.  USA
  Tel.  +1

To read about FLORIDA in English - click here

Hotels Florida

Steden FLORIDA

MiamiOrlando

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Geografie en Landschap

Geografie

Florida, de 'Sunshine State' en meest zuidelijke staat op het vasteland van de Verenigde Staten, is een 850 km lang schiereiland, heeft een totale oppervlakte van 170.304 km² en is daarmee ongeveer 4,1 keer zo groot als Nederland en qua oppervlakte de 22e staat van de Verenigde Staten. Van Key West in het zuiden tot Pensacola in het noorden strekt Florida zich uit over ca. 1342 km.

advertentie

Florida, Sunshine StateFoto: Odyssey CC 2.0 Generic no changes made

Florida is aan de oostkant ingesloten door de Atlantische Oceaan, aan de westkant is de Golf van Mexico de buurman, het noorden van de staat grenst aan de staten Georgia en Alabama en als laatste komen de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico samen aan de zuidgrens van Florida. De kustlijn van het vasteland van Florida strekt zich uit over een totale lengte van ca. 3000 km, en Florida is daarmee na Alaska de Amerikaanse staat met de langste kustlijn. Worden alle eilanden meegeteld dan heeft Florida zelfs een kustlijn van 13.600 km.

Im het noordwesten van Florida ligt een smalle strook land die ook wel de Panhandle (=pannensteel) genoemd wordt. Tussen Florida (Keys) en Cuba ligt de Straits of Florida (ook wel Florida Straits of Florida Strait), een maximaal 180 km brede en 1800 meter diepe zeestraat die de Golf van Mexico verbindt met de Atlantische Oceaan.

advertentie

Florida SatellietfotoFoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Florida is landschappelijk gezien een verzameling van eilanden, zout- en zoetwatermoerassen, een enorm groot artesisch bronnengebied (Ocala National Forest), lagunes, moerasland en meertjes. De staat is te verdelen in vier belangrijke landschappelijke regio's: de kustgebieden van de Gulf Coast en van de Atlantische Oceaan, het 'heuvelachtige' binnenland, de moerassige Everglades in het uiterste zuiden en de Florida Keys, een archipel van ca. 1700 kleine eilandjes.

Het landschap van Florida is over het algemeen zeer vlak, de hoogste heuvel van Florida is de 105 meter hoge Britton Hill in het Lakewood Park (Walton County) in het noordwesten van de staat, en die heuvel is nog niet half zo hoog als het hoogste gebouw van Miami, dat 240 meter hoog is. Florida is daarmee officieel de 'platste' staat van de Verenigde Staten.

advertentie

Hoogste punt van FloridaFoto: Ebyabe CC 3.0 Unportedno changes made

Vooral ten zuiden van Orlando is het erg vlak, hoewel in een plaats als Clearwater heuveltjes van 15-30 meter hoog voorkomen. In Centraal- en Noord-Florida komen vanaf zo'n 40 km verwijderd van de onbeschutte kust veel heuvelruggen voor met hoogtes tussen 30 en 76 meter. Het hoogste punt op het schiereiland van Florida is de 95 meter hoge Sugerloaf Mountain in Lake County. Maar het grootste gedeelte van Florida heeft een hoogte van minder dan 3,7 meter.

Florida heeft 165 rivieren en meer dan 30.000 grote en kleine meren. Daarmee is Florida na Alaska en Michigan de staat met de grootste wateroppervlakte. Belangrijke rivieren zijn de Apalachicola River (Panhandle, 180 km), Caloosahatchee River (Zuid-Florida, 108 km), Indian River (195 km), Kissimmee River(Zuid-Centraal-Florida, 216 km), St. Johns River (langste rivier van Florida, 500 km), St. Marys River (grensrivier met Georgia, 203 km) en Suwannee River (Panhandle, 396 km).

Het grootste zoetwatermeer van Florida en het zevende van de Verenigde Staten is Lake Okeechobee (ook wel The Lake, Florida's Inland Sea of The Big O genoemd) met een oppervlakte van 1900 km2, 50 km ten westen van West Palm Beach in Midden-Florida. Lake Okeechobee, gemiddeld maar 2,7 meter diep, is op Lake Michigan na het grootste zoetwatermeer dat in zijn geheel in een van de staten van de Verenigde Staten ligt. Lake Okeechobee zit vol met vis, met name forelbaars. Alleen al in het heuvelachtige gebied tussen Tallahassee en de grens met Georgia liggen duizenden grote en kleine meren. Voor de uitgestrekte kust van de Panhandle liggen talloze eilandjes.

advertentie

Lake Okeechobee, FloridaFoto: Publiek domein

Ongeveer 1600 kilometer van de gehele kustlijn van Florida bestaat uit stranden, waaronder de harde Atlantische stranden van koraalkalk, de wat mullere uit schelpen- en koraalkalkzand bestaande stranden aan de zuidelijke Golfkust en op Sanibel Island en kwartszandstranden met een lichte albasten kleur op Santa Rosa Island. De stranden van Sanibel Island hebben de hoogste concentratie van schelpen wereldwijd.

De mooiste eilandstranden van Florida liggen op Amelia Island, Anastasia Island, Bahia Honda, Caladesi Island, Lover's Key, Miracle Strip, Sanibel Island, Santa Rosa Island, South Hutchinson Island en in het St. Joseph Peninsula State Park. Andere fraaie stranden zijn Clearwater Beach, Crescent Beach, Lummus Park Beach, St. Augustine Beach, Playalinda Beach, New Smyrna Beach, Daytona Beach, Apollo Beach, Cocoa Beach, Grayton Beach en Klondike Beach. De Gulf Coast is een bijna ononderbroken kustlijn van ca. 45 km met prachtige zandstranden.

Het enige koraalrif, Florida Reef, in het oosten van de Verenigde Staten strekt zich uit voor de kust van Biscayne National Park ten zuiden van Miami tot aan Dry Tortugas National Park ten westen van Key West in de Golf van Mexico. Dit enige levende koraalrif voor het vasteland van Noord-Amerika staat ook bekend onder de namen Great Florida Reef, Florida Reefs, Florida Reef Tract en Florida Keys Reef Tract, en is na het Great Barrier Reef (Australië) en het Belize Barrier Reef het grootste koraalrif systeem ter wereld. Het rif is 6-7 km breed, ca. 300 km lang en ligt op een diepte van tussen 3-30 meter.

De belangrijkste beschermde gebieden zijn Biscayne National Park, John Pennekamp Coral Reef State Park en Looe Key. Florida Reef telt vele koraalsoorten, waaronder bloemkoraal, elandsgeweikoraal, groot bloemkoraal, hersenkoraal, hertshoornkoraal, oranje buiskoraal, ovaal sterretjeskoraal, pluimkoraal, sterretjeskoraal en waaierkoraal.

Florida kent een enorm ondergronds systeem van grotten gevuld met water, de zogenaamde aquifers. Deze aquifers liggen onder ca. twee derde van de oppervlakte van Florida, komen op 320 plaatsen als een artesische bron naar boven en voeden vervolgens veel rivieren die uitkomen in de Golf van Mexico. De belangrijkste brongebieden, Juniper Springs, Salt Springs (bevat zout water), Alexander Springs en Silver Springs, liggen in het Ocala National Forest. In het noorden liggen onder andere Fanning Springs en Wakulla Springs.

Uit de bronnen van Silver Springs stroomt al meer dan 10.000 jaar dagelijks ca. 2 miljard liter mineraalrijk en ca. 21 graden celsius warm water omhoog. De grotten liggen vaak in trechters die in diepte variëren van een paar centimeter tot honderden meters. Nog maar een klein deel van deze labyrinthen zijn wetenschappelijk onderzocht. In het Blue Spring State Park ligt de Blue Spring, daar borrle dagelijks zo'n 450 miljoen liter water op met een constante temperatuur van 20°C. Florida telt in totaal ongever 700 zoetwaterbronnen, waarvan er 33 meer dan 100 ft³ (= 2831 liter) per seconde produceren.

In het Florida Caverns State Park liggen bij Marianna kalksteengrotten die boven de grondwaterspiegel liggen en daardoor bezocht kunnen worden. Grottenrondleidingen leiden langs de grillige kalksteenformaties.

Een ander fenomeen dat frequent voorkomt, met name in Noord- en Midden-Florida, is het plotseling ontstaan van zogenaamde dolinen of zinkgaten. Het ontstaan van een doline gaat geleidelijk, maar dan stort er door de natuurlijke erosie van de kalksteenbodem of na een zware regenbui plotseling een gat in de bodem.

advertentie

Doline of sinkhole in de Alapaha-rivier, die loopt door Hamilton County, Florida en Dooly County, GeorgiaPhoto: Stewart Tomlinson in het publieke domein

Op maar een uur rijden ten zuiden van Miami beginnen de lage wetlands van de Everglades (door de indianen 'River of Grass' genoemd). Sinds 1947 is het Everglades National Park, het grootste moerasgebied van Florida, het enige subtropische National Park op Amerikaans grondgebied. Landschappelijk is het ca. 6000 km2 grote (ongeveer net zo groot als de provincie Friesland en maar een-vijfde van het totale Everglades-gebied), 80 km brede park, dat gemiddeld 2,4 meter boven zeeniveau ligt, zeer divers met uiteraard veel moerassen, maar ook met eilandjes, met rietgras begroeide wetlands, vochtig savanneland, 'hammocks' (met bomen begroeide heuveltjes), rivieren, cipressen- en mahoniebossen. De waterloop van de Everglades stroomt met een trage snelheid van maar ca. 35 meter per uur. Jaarlijks valt er ca. 1500 mm neerslag in de Everglades, maar er zijn grote verschillen. In de winter, als het warm en droog is, valt de waterstroom gedeeltelijk zelfs droog; in de vochtige zomer, die van mei tot oktober duurt, bereikt de trage stroom een maximale diepte van 35 cm.

Een ander groot moerasgebied in Noord-Florida is de Okefenokee Swamp, dat echter voor het grootste gedeelte in de staat Georgia ligt.

advertentie

Florida Keys vanuit de ruimteFoto :Terraprints/NASA CC 2.5 Genericno changes made

De eilanden van de Florida Keys, Upper Keys (belangrijkste bewoonde eiland is Key Largo) in het noorden het dichtst bij het vasteland van Florida liggen en de Lower Keys, die bestaan uit kalk of koraal en begroeid zijn met mangroven, strekken zich over een lengte van ca. 180 km uit van Miami in het noordoosten van Florida naar het zuiden, en vervolgens buigt de eilandenketen naar westelijke richting af tot aan de Dry Tortugas in de Golf van Mexico. Key West is het laatste bewoonde eiland van de archipel, en ligt op slechts 150 km van de Cubaanse kust.

FLORIDA LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Florida | Vliegennaar.nl
• Florida Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Florida Rondreis
• AmerikaPLUS
• Florida Hotels
• Camperreizen Florida
• Autoverhuur Sunny Cars Florida
• Amerika rondreizen met kinderen
• Boeken, ook tweedehands, over FLORIDA bij Bol.com

Nuttige links

Duiken en reizen naar Florida Zoo, Everglades, Gay Pride (N)
Florida Startnederland (N)

Bronnen

Bailey, Ruth / Florida

Van Reemst, Uitgeverij Unieboek, Het Spectrum BV

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Hull, Sarah / The rough guide to Florida

Rough Guides

Karlin, Adam / Discover Florida

Lonely Planet

Karlin, Adam / Florida

Lonely Planet

McKechnie, Gary / Florida : de reisgids voor een actieve & culturele vakantie

Kosmos Uitgevers

Pinck, Axel / Florida

ANWB

Sanders, Bert / Florida : reizen met insider tips

Van Reemst

Skolnick, Adam / Florida & the South's best trips : 28 amazing road trips

Lonely Planet

Wikipedia

www.landenweb.nl/verenigde-staten

 

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems