Landenweb.nl

KOS
Geschiedenis

To read about KOS in English - click here

Authentieke Reizen naar Kos

Steden KOS

Kos stad

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geschiedenis

Oudheid

Kos is al vroeg bewoond en de geschiedenis begint in het Neolithicum. Ongeveer 1600 voor Christus vestigden de Minoërs zich op Kos. Na de ineenstorting van dit rijk komen er verschillende andere groepen totdat Kos zich aansloot bij de Dorische stedenbond (700 voor Christus), evenals Rhodos, Halicarnasos(Bodrum) en een aantal andere steden. Kos beleefde een bloeitijd en de god van de geneeskunst werd vereerd (Asklepius). Tijdens de Peloponessische oorlogen streed Kos voornamelijk aan de kant van Athene. In 411 voor Christus veroverden de Spartanen Astipale de toenmalige hoofdstad. De bewoners vluchtten en stichtten de stad Kos. In 333 voor Christus sloot Kos een verbond met Alexander de Grote en ging het eiland deel uitmaken van het Macedonische rijk.

advertentie

Romeinen en Byzantijnen

Na oorlogen met de Macedoniërs kwam Kos in 30 voor Christus in Romeinse handen.

Het eiland maakte deel uit van de provincie Asia. Nadat het Romeinse rijk opgesplitst werd viel de dodekanesos in Byzantijnse handen. In deze Byzantijnse tijd (330-1204) had Kos te maken met invallen van Vandalen, Goten , Slaven en Arabieren. Meerdere malen werd het eiland geplunderd.

advertentie

Venetianen, Genuezen en Johannieters

Na de val van Constantinopel kwam Kos in handen van de Venetianen. Leon Gabalas werd gouverneur van zowel Kos als Rhodos. De Byzantijnen gaven niet op en heroverden Kos met hulp van Genua. Genuese admiraals werden de feitelijke eigenaren van Kos. In 1306 werd Kos verkocht aan de Johannieters. Deze kruisvaarders vestigden zich tien jaar later op Kos, nadat ze eerder op Rhodos hun hoofdkwartier hadden gevestigd. De Johannieters hebben veel burchten en kastelen nagelaten. Zij leverden strijd tegen de Turken om de heerschappij van het Heilige land.

advertentie

Turkse Bezetting

Tijdens de regering van sultan Suleyman de Grote (1520-1566) viel de Dodekanesos in Turkse handen. De Turken gaven de eilanden een vorm van zelfbestuur. Ook werd de Orthodoxe kerk gedoogd. Het bestuur werd echter steeds minder efficiënt. De eilandbewoners kwamen meerdere malen in opstand tegen het Turkse gezag. De pasja van Egypte was een belangrijke bondgenoot van de Turken. Engeland, Frankrijk en Rusland kwamen de Grieken helpen bij hun onafhankelijkheidsstrijd. De dodekanesos kwam weer onder Turkse invloed na een ruil met Evia.

advertentie

Italianen

De Italianen landden in mei 1912 op Rhodos. Aanvankelijk waren ook de bewoners van Kos enthousiast, omdat de Italianen beloofden de Dodekanesos aan Griekenland af te staan. Maar in 1920 lijfde Italië de Dodekanesos in als provincie.

De Italianen hebben op Kos en Rhodos een aantal regeringsgebouwen in fascistische stijl neergezet. Zij hadden ook veel aandacht voor archeologische opgravingen, met name die van de oude Romeinen. Na de vak van Mussolini bezette Duitsland de Dodekanesos. De Duitsers waren wreder dan de Italianen. De Joodse inwoners van Kos werden afgevoerd naar de concentratiekampen. Na de inval van Engeland werd de Dodekanesos een Brits protectoraat. Op 7 maart 1948 vond de hereniging met Griekenland plaats.

advertentie

Recente geschiedenis

De Dodekanesos en ook Kos speelden geen actieve rol bij de burgeroorlog in Griekenland, die uitbrak tussen de communisten en de royalisten. De spanningen met buurland Turkije en de kwestie Cyprus waren wel van belang in de recente geschiedenis van Kos. Het voorlopige dieptepunt in de betrekkingen tussen de beide landen was in 1996 toen er strijd was om een rotspunt genaamd . De laatste tijd (na 2000) is er sprake van een stabiele situatie.

Op donderdag 20 juli 2017 werd Kos getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Twee mensen werden gedood en er vielen meer dan 100 gewonden. Naschokken met maximaal een kracht van 4,4 zorgden voor veel paniek en onrust onder de bevolking en de vele vakantievierders.

Zie verder ook de geschiedenis van Griekenland op Landenweb.

advertentie

KOS LINKS

Advertenties
• Kos Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Naar Kos met Sunweb
• Eilandhoppen Dodekanesos
• Autohuur Kos
• Autoverhuur Sunny Cars Kos
• Authentieke reizen naar Kos
• Kos Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over KOS bij Bol.com

Nuttige links

Kos Verzamelgids (E+N)
Reisinformatie Kos (N)
Startpagina Kos (N)

Bronnen

Facaros,D / Rhodes & the Dodecanese

Cadogan

Griekse eilanden

Van Reemst

Hendriksen,B / Rodos, Kos en dodekanisos

Babylon- De Geus

Hermans, F / Rodos en Kos

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems