Steden KOS

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

Kos stad   

Strandvakantie Kos stad

Kos Stad Foto:Karelj in het publieke domein

Kos-stad – als hoofdstad van het gelijknamige Griekse eiland – trekt iedere zomer veel vakantiegangers. In het hoogseizoen zijn dat voornamelijk jongeren, waardoor Kos wel wordt bestempeld tot feesteiland, maar u zult merken dat Kos als vakantiebestemming nog veel meer te bieden heeft. Alle seizoenen hebben hun eigen charme en betoveren het eiland telkens opnieuw. Een verblijf op Kos is in alle opzichten een feestje!

Ligging Kos stad

Kos-stad ligt in het noordoosten op het twee na grootste eiland van de Dodekanesos. Eigenlijk mag het de naam ‘stad’ niet hebben, want Kos-stad beslaat slechts enkele vierkante kilometers, maar toch is het in de loop der jaren uitgegroeid tot het toeristisch en cultureel centrum van het eiland. Kos herbergt diverse nationale natuurparken, waarvan het grootste vrijwel direct ten zuiden van Kos-stad te vinden is. Brengt u de vakantie graag door te midden van overweldigende natuur? Enkele hotels bevinden zich praktisch ín het natuurpark!

Weer Kos stad

Het eiland kent een warm mediterraan klimaat en zo weet u zich ’s zomers verzekerd van eindeloze stranddagen en strakblauwe luchten. In de periode april tot en met september valt er nauwelijks neerslag en schijnt de zon tot wel 14 uur per dag! Niet voor niets kan het eiland zich scharen in het rijtje meest populaire vakantiebestemmingen van Griekenland. Een winterzonbestemming is Kos-stad echter niet, daarvoor is het gedurende de wintermaanden te koel en te nat, maar het vakantieseizoen doet haar intrede vroeg in het jaar en zo kunt u hier vanaf april al aangenaam vertoeven.

Geschiedenis Kos stad

Het eiland is door de eeuwen heen in handen geweest van vele verschillende overheersers en maakt pas sinds 1948 deel uit van Griekenland. Je kunt je voorstellen dat al die culturen hun sporen hebben achtergelaten en dat maakt Kos tot een heel interessante bestemming. Mythen over Titanen en Giganten vertellen reeds over Kos en ook zou het eiland een rol gespeeld hebben in de legendarische Trojaanse Oorlog. Door de tijd heen droeg het eiland verschillende namen, waarvan ‘Eiland der Gelukzaligen’ het sterkst laat blijken welke schoonheid het bezit.

Kos Johannieterburcht Foto:kallerna Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

In Kos-stad getuigt bijvoorbeeld de in de 14e eeuw gebouwde Johannieterburcht – met prachtig uitzicht vanaf de burchtwallen! – van de levendige historie, evenals de oude Mandrakihaven, die lange tijd als handelscentrum diende.

Kos stad bezienswaardigheden

Kos Odeon no changes made Foto:kallerna Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Ondanks het kleine oppervlak, ben je zeker niet snel uitgekeken in het levendige kustplaatsje. De Hadji Hassan moskee werd gebouwd in 1786. De moskee is gesloten maar de minaret is voor zeelieden nog steeds het baken van Kos. Achter de moskee ligt het opgravingterrein van de antieke agora het oude marktplein. Achter het busstation in het zuidwesten van Kos-stad ligt nog een antiek stadsdeel met verschillende opgravingen zoals een hellenistische tempel, altaar van Dionysos en het Casa Romana, een gerestaureerd Romeins herenhuis. Het oude theater in Kos-stad stamt uit de hellenistische tijd.

Kos Asklepieion Foto:Heiko Gorski Creative Commons Attribution – Partage dans les Mêmes Conditions 3.0 (non transposée) no changes made

Het Asklepieion is een van de belangrijkste archeologische monumenten van het eiland Kos. Dit was het beste en tevens het bekendste ziekenhuis uit die tijd. Het Asklepieion wordt altijd verbonden met Hippocrates, een van de eerste belangrijke geneesheren. Het Asklepieion ligt op een heuvel, vier kilometer van Kos-stad en het uitzicht is vanaf hier spectaculair. Het Asklepieion bestaat uit drie grote terrassen die met elkaar zijn verbonden door brede trappen. Je ziet hier restanten van tempels van Asklepios, Apollon en Xenofontas.

Kos Boom van Hippocrates Foto:Steven Fruitsmaak Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported no changes made

In het historisch stadscentrum is de Plataan van Hippocrates te vinden; verteld wordt dat de grondlegger van de geneeskunde onder deze plataan zijn leerlingen onderwees. De doorsnede van de boom is ongeveer 12 meter en dat maakt hem tot de grootste van zijn soort in Europa.

Kos stad Lambi Strand Foto:Karelj in het publieke domein

Dicht bij het stadscentrum kun je heerlijk ontspannen op het Lambì-strand. Zin in een uitstapje? Niet ver buiten Kos-stad is de thermale bron Embrós Thérme absoluut de moeite waard. Met een temperatuur van ongeveer 50 graden Celsius stroomt het bronwater uit de rotsen in een bekken van zo’n 25 vierkante meter, waar het zich vermengt met zeewater en het zo een aangename temperatuur van 40 graden heeft. Het bad is gratis toegankelijk en zou een geneeskrachtige werking hebben.

Tips Kos stad

Kos Mandrakihaven Foto:Karelj in het publieke domein

De Mandrakihaven van Kos-stad vormt een ontmoetingsplek voor de inwoners en vooral hier is te merken dat het stadje lééft. Neem dus eens plaats op een terras met een goede kop koffie en zie de vissersboten binnenlopen of lokale vrouwen hun inkopen doen op de markt. Geheid dat je het authentieke eilandgevoel ervaart! Bovendien kun je op het Lambì-strand, dat direct naast de stadskern gelegen is, heerlijk ontspannen. Voor vertier in de avonduren moet je beslist naar de straat Kanári, waar barretjes gevestigd zijn en tevens de goedbezochte discotheek Fashion-Club.


Schrijf uw artikel over Kos stad

Kos stad LINKS

Advertenties
• Kos-Stad Tui Reizen
• Hotels Kos
• Kos Vliegtickets.nl
• Naar Kos-Stad met Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Kos
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Kos Vliegtickets Tix.nl


Nuttige links
Telefoongids

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems