Landenweb.nl

Athene
 

Athene Tui Reizen

To read about Athens in English - click here

advertentie
Naar Athene met Sunweb Hotels Trivago

Algemeen

Athene is de indrukwekkende hoofdstad van Griekenland. Het is de oudste Europese wereldstad en zit dan ook boordevol historie. Athene is zeker de moeite waard voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis. Want geschiedenis, dat is waar het in de Griekse hoofdstad om draait. In Athene werd de Westerse beschaving geboren en de stad was de eerste democratie ter wereld. In Athene zul je overal prachtige overblijfselen uit deze rijke geschiedenis terugvinden.

Je zult vooral gebouwen uit de Oudheid zien, zoals het Parthenon op de Akropolis berg. Het is niet alleen geschiedenis wat de klok slaat in Athene, je kunt er namelijk ook heerlijk eten, genieten van het weer, prachtige musea bezoeken en uitgaan tot in de vroege uurtjes. Op een kleine afstand (ongeveer 20 km) van Athene ligt bovendien de Griekse Rivièra. Hier vind je de mooiste stranden waar je alles dat je in de Griekse hoofdstad hebt gezien eens even goed op je in kunt laten werken.

Arhene met AcropolisArhene met AcropolisFoto: K Beard CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Auto huren in Athene Mambo Jongerenreizen Griekenland

Ligging

Athene ligt in het zuidoosten van het vasteland van Griekenland. Athene is de hoofdstad van Griekenland en de regio Attika. Attika is een Grieks schiereiland in de vorm van een rechthoek. Athene heeft een oppervlakte van 427 km² en bijna 886 duizend inwoners.

advertentie
Athene Tui Reizen Hotels Athene

Weer

Athene kent ontzettend hete en lange zomers en milde, natte winters. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot meer dan 40°C. Het weer is dus ideaal voor een vakantie Griekenland. De meest geschikte maanden om naar Athene te gaan zijn april, mei, oktober en november. Dit zijn de maanden dat het niet te koud en niet te warm is. Hieronder kun je een overzicht vinden van de gemiddelde weerkenmerken van Athene in alle maanden van het jaar. Zo kun je zien wanneer je het beste een reis naar Athene kunt plannen.

Geschiedenis

Erechtheion AtheneErechtheion AtheneFoto: Jebulon in het publieke domein

De naam Athene stamt van de Griekse godin van de wijsheid. Rond 3500 voor Christus vestigden de eerste bewoners zich op het grondgebied van Athene. In de 5e eeuw voor Christus bereikt de stadsstaat Athene haar hoogtepunt. Er wonen veel wijsgeren en staatslieden, het begrip democratie stamt uit deze tijd. In deze klassieke periode worden ondermeer het Parthenon, Erechtheion, Hephaisteion en de tempel van Sounion gebouwd. Ondanks de grote invloed op het gehele westerse denken raakt Athene rond de tweede eeuw voor Christus in verval.

Resten Romeinse Agora AtheneResten Romeinse Agora AtheneFoto: Andreas Trepte CC 2.5 Generic no changes made

Achtereenvolgens overheersen romeinen, byzantijnen en turken Athene tot in de middeleeuwen. Het moderne Athene werd geboren in 1834, toen de stad de hoofdstad werd van een nieuw onafhankelijk Griekenland. Athene heeft dan nog maar ongeveer 5000 inwoners. De eerste moderne Olympische spelen van 1896 gaven Athene weer iets van haar oude luister.

De 20e eeuw verloopt turbulent met de bezetting door de Duitsers, gevolgd door de burgeroorlog en het kolonelsregime. Athene beleeft een enorme toeloop door immigratie van Turkse Grieken en mensen van het platteland. Athene slibt ook helemaal dicht met auto's en heeft last van vervuiling. Sinds de Olympische spelen van 2004 is er veel verbeterd aan de infrastructuur en Athene staat weer hoog op het lijstje van te bezoeken steden in Europa.

Bezienswaardigheden

Hieronder kun je de interessantste en populairste bezienswaardigheden van Athene vinden.

Akropolis AtheneAkropolis AtheneFoto: Christophe Meneboeuf CC 3.0 Unported no changes made

De Akropolis is een Tafelberg midden in Athene. De berg is maar liefst 165 meter hoog en staat vol met ruïnes uit de Oudheid. Akropolis betekent ‘hoogste punt van de stad’, want als je Athene van een afstand ziet liggen, zie je de Akropolis er altijd als een vorst bovenuit steken. Op de Akropolis is de nederzetting Athene ongeveer 5.000 jaar geleden ontstaan. De grond op en rondom de berg was vruchtbaar, het lag vlakbij zee en de hoge ligging zorgde voor veiligheid. Voor de avonturiers onder ons: de Akropolis kan vanaf de westkant beklommen worden.

Athene ParthenonAthene ParthenonFoto: Steve Swayne CC 2.0 Generic no changes made

Het Parthenon is de bekendste bezienswaardigheid van Athene op de Akropolis. De zuilentempel is gebouwd om de godin Pallas Athena te eren. Het bouwwerk werd helemaal van marmer gemaakt en het was de eerste tempel op de Akropolis van Athene. Het Parthenon had een afmeting van 31 meter in de breedte en het was 20 meter hoog. Het Parthenon is zonder twijfel de indrukwekkendste bezienswaardigheid op de Akropolis.

Athene nationaal historisch museumAthene nationaal historisch museumFoto: Publiek Domein

Het Nationaal Historisch Museum stelt alle belangrijke Griekse gebeurtenissen van de Byzantijnse periode tot de 20e eeuw ten toon. De collectie wordt in chronologische volgorde weergegeven. Hoogtepunten zijn onder meer Venetiaanse harnassen, regionale kostuums, juwelen, Byron's zwaard, beroemde wapens, Koning Otto's troon en ook de echte pen die gebruikt is om het Verdrag van Servië te ondertekenen in 1920. Buiten het gebouw is een kopie van het standbeeld van Kolokotronis te paard, die werd gemaakt in 1900.

Masker van Aggamemnon Nationaal archeologisch MuseumMasker van Aggamemnon Nationaal archeologisch MuseumFoto: DieBuche CC 3.0 Unported no changes made

Het Nationaal Archeologisch Museum is gevestigd in Marathon, het museum toont archeologische vondsten van lokale vindplaatsen. Het museum bevat een onschatbare collectie van unieke objecten, waaronder Myceense goud en een enorme hoeveelheid beeldhouwkunst, sieraden en aardewerk. Het Nationaal Archeologisch Museum wordt alom beschouwd als een van de mooiste in zijn soort in de wereld te zijn.

Athene PlakaAthene PlakaFoto: JFKennedy in het publieke domein

Aan de voet van de Akropolis ligt Plaka, één van de leukste wijken van Athene.

Plaka is een van de meest toeristische wijken van Athene en toch heeft het haar authentieke charme weten te behouden. Je kunt er tijdens een citytrip heerlijk rondslenteren door de smalle, steile straatjes. Bezoek er leuke souvenirwinkeltjes of ga lekker op een terras in de zon zitten om de sfeer te proeven.

De haven van Athene heeft de prachtige Griekse naam Piraeus. Piraeus is een zeehaven, je kunt Athene dus ook gemakkelijk per boot bereiken. In de middeleeuwen heette deze haven Porto Leone (Leeuwenhaven), verwijzend naar de marmeren leeuw die meer dan duizend jaar bij de ingang van de haven gestaan heeft. Piraeus is officieel een aparte stad, maar het wordt in de regel gewoon als een deel van Athene gezien. Vlakbij de haven vind je een archeologisch museum dat zeker de moeite waard is om te bezoeken als je Athene, Griekenland bezoekt.

Tips

Ermoustraat is de winkelstraat van Athene met vele kledingwinkels e.d. Winkelen kun je verder in Monastiraki, Kolonaki en Athenasstraat.

De Atheners houden erg van uitgaan en over het algemeen begint het nachtleven na middernacht. Aanraders zijn Balthazar en Mommy, beide gelegen in het centrum van Athene. In Balthazar worden vaak lokale sterren gesignaleerd! Mommy is een populaire club waar je kunt dansen, dineren en loungen. Ook de wijken Psirri, Syntagma en Monastiraki zijn erg populair. De uitgaansgelegenheden verschillen van grote discotheken tot trendy lounge bars zoals Pisina Athens of the Galaxy bar.

Athene LINKS

Advertenties
• Athene Tui Reizen
• Mambo Jongerenreizen Griekenland
• Naar Athene met Sunweb
• Hotels Trivago
• Hotels Athene
• Auto huren in Athene
• Boeken, ook tweedehands, over Athene bij Bol.com

Nuttige links

Athene Foto's
Startpagina Athene (N)

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems