Landenweb.nl

SICILIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Italiaans
  Hoofdstad  Palermo
  Oppervlakte  25.710 km²
  Inwoners  ca. 4.840.876
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .it
  Code.  ITA
  Tel.  +39

To read about SICILY in English - click here

Naar Sicilie met Sunweb

Populaire bestemmingen ITALIE

CampanieLombardijeSardinie
SicilieToscaneUmbrie
Veneto

Geografie en Landschap

Geografie

Sicilië (Siciliaans en Italiaans: Sicilia) is een Italiaans eiland in de Middellandse Zee en wordt van het Italiaanse vasteland (Calabrië) gescheiden door de maar drie kilometer brede Straat van Messina (Stretto di Messina). Het eiland vormt samen met de Eolische of Liparische Eilanden, de Egadische eilandengroep en nog wat andere eilanden de gelijknamige “regione”, heeft een oppervlakte van 25.708 km2 (Nederland: 40.844 km2), en is daarmee het grootste eiland in de Middellandse Zee en ongeveer net zo groot als België.

advertentie

Sicilië SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Tevens is het de grootste “regione” (gewest) van Italië. Ten noorden van het eiland ligt de Tyrrheense Zee, ten oosten de Ionische Zee en ten zuiden en westen de Middellandse Zee. Tunesië (Cap Bon) ligt op maar 150 kilometer ten zuiden van Sicilië. Sicilië ligt op dezelfde hoogte als Zuid-Griekenland, Noord-Tunesiëen Zuid-Spanje.

advertentie

Landschap

Het eiland vormt zowel geologisch als fysisch-geografisch een voortzetting van het Apennijnse Schiereiland en is geologisch gezien dan ook eigenlijk geen eiland. Sicilië kan landschappelijk in vijf eenheden onderscheiden worden:

De kust van Sicilië is 1030 kilometer lang en alleen aan de brede zuidelijke klifkusten komen lange zandstranden voor. De Tyrrheense en Ionische kust in het oosten zijn smal en grotendeels steil. Tussen de bergen en rotsen, die tot in de zee lopen, komen vele baaien voor.

Oost-Sicilië wordt gedomineerd door de imposante vulkaan Etna en het omliggende Etna-massief. De Etna is de grootste actieve vulkaan van Europa en een van de grootste van de wereld. De vulkaan heeft een hoogte van 3340 meter en is daarmee het hoogste punt van Sicilië. De vulkanische bodem rond de Etna is uiteraard zeer vruchtbaar. Het 590 km2 grote Etna-massief is een nationaal park. Van de Etna zijn minstens 80 uitbarstingen bekend en de laatste levensbedreigende activiteiten van de vulkaan dateren van juli 2001.

advertentie

Etna, grootste actieve vulkaan van Europa en hoogste punt van SiciliëPhoto: Gnuckx CC 2.0 Generic no changes made

Ook aardbevingen en aardverschuivingen hebben al de nodige schade aangericht in de loop der eeuwen. In 1908 werd bijvoorbeeld geheel Messina verwoest en in 1968 vielen er 600 doden en werden 150.000 mensen dakloos. Door de vulkanische activiteiten kent Sicilië ook veel modder- en warmwaterbronnen (fumarole).

Het binnenland van Sicilië is heuvelachtig met op veel plaatsen merkwaardige steenmassa’s waar zelfs steden en dorpen op gebouwd zijn. De bodem bestaat uit vruchtbare klei. Verder liggen in het binnenland verspreid nog enkele bergketens die echter niet boven de 1000 meter uitkomen.

In het zuidoosten ligt het droge en uit kalksteen bestaande Ragusa-plateau. Het plateau wordt doorsneden door groene, vruchtbare rivierdalen zoals de Cava Grande en de Valle d’Anapo.

De Cyclische of Siciliaanse Apennijnen is een oost-west lopend ketengebergte op Noord-Sicilië, en bestaat uit de Monti Peloritani, Le Madonie (hoogste punt: Pizza Carbonara, 1979 meter) en de Monti Nebrodi (hoogste punt: 1847 meter). Op deze uit zand- en kalksteen bestaande bergketens komen vele soorten bloemen en planten voor. Ze behoren evenals het Balkangebergte, de Pyreneeën en de Alpen tot de alpiene bergketens die zich in het Tertiair gevormd hebben, tussen 2 en 70 miljoen jaar geleden.

De rivieren, waaronder de Torto, de Simeto en de Salso, liggen in de zomer veelal droog. In de winter daarentegen kunnen ze bij hoge waterstanden ernstige overstromingen veroorzaken. Het bekendste natuurlijke meer is het Meer van Pergusa dat in de zomer ook droogvalt.

Het eiland Lampedusa is het zuidelijkste puntje van Italië en behoort samen met Linosa en Lampione tot de Pelagische eilanden.

De ten westen van Sicilië gelegen Egadische eilanden (Favignana, Lévanzo en Marettimo) zijn restanten van de Noord-Italiaanse bergketen. De Eolische of Liparische eilanden bestaan uit Lípari, Salina, Vulcano (een nog werkende vulkaan), Alicudi, Filicudi, Panarea en Strómboli (ook een nog werkende vulkaan). Ten noorden van Palermo ligt nog het eiland Ústica en ten zuidwesten van Sicilië ligt Pantellaría.

advertentie

SICILIE LINKS

Advertenties
• Naar Sicilie met Sunweb
• ANWB Fly/Drive Sicilie
• Sicilie Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Authentieke reizen naar Sicilie
• Autohuur Sicilie
• Bouw je eigen Sicilie Rondreis
• Sicilie Hotels
• Auto huren in Sicilie
• Boeken, ook tweedehands, over SICILIE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Sicilië (N)
Reizendoejezo - Sicilie (N)
Sicilië Foto's Kees Hulsen
Startpagina Sicilië (N)

Bronnen

Scholten, J. / Sicilië: met de Egadische en Eolische eilanden

Van Reemst

Bausenhardt, H. / Sicilië

Van Reemst

Haan-van de Wiel, W.H. de / Sicilië

Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems