Landenweb.nl

KRETA
Planten en Dieren

To read about CRETE in English - click here

West Kreta Rossholidays

Steden KRETA

Chersonissos

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Planten en Dieren

Planten

Kreta kent ongeveer 2000 plantensoorten en velen daarvan komen alleen nog op Kreta voor, zoals de Kretenzische ciste-roos, de Kretenzische iris, de Kretenzische pijpbloem, de Kretenzische zwaardlelie en de diktamo, verwant aan onze majoraan. De meest zeldzame soorten worden in de bergen gevonden. Wilde kruiden worden voornamelijk in de bergen gevonden, o.a. salie, marjolein, tijm en dragon.

advertentie
Tijm, KretaPhoto: Davidbena CC 4.0 no changes made

De meeste bossen op Kreta zijn in de loop der tijden verdwenen. Er werden veel bossen gekapt voor de scheepsbouw en ook de alles kaal grazende geiten hebben gezorgd voor een grotendeels kaal steenlandschap (phrygana). Hier groeien alleen nog wat struiken (struikwolfsmelk, rozemarijn, lavendel, venkel) en kleinere soorten bomen als de steeneik en af en toe nog cipressen en dennenbomen. Bloemen groeien hier alleen in de lente als er genoeg regen gevallen is. Het betreft dan o.a. anemonen, wilde narcissen, tulpen, orchideeën, mimosa, lupinen, zonnerozen, affodillen en irissen. Olijfbomen kunnen goed tegen de droogte en zijn dan ook nog op veel plaatsen te vinden.

advertentie
Olijfboom, KretaPhoto: Jerzy Strzelecki CC 3.0 no changes made

In de dalen zijn her en der nog eiken, esdoorns en populieren te vinden. De ingevoerde palmbomen doen het goed langs de kusten van Kreta. Een toeristische hoogtepunt is het dadelpalmbos van Vai aan de noordkust. Langs de kust groeien verder nog eucalyptussen, cipressen, johannesbroodbomen, platanen en kastanjes. Amandelbomen, de metershoge Amerikaanse agave (aloë) en oleanders komen overal voor. In de dalen zijn her en der nog eiken, esdoorns en populieren te vinden.

advertentie

Dieren

advertentie
Kri Kri KretaPhoto: Wannes in het publieke domein

De dierenwereld van Kreta lijkt veel op die van Griekenland. Alleen de steeds zeldzamer wordende Kretenzische berggeit of kri-kri (ook:agrimi) komt exclusief of Kreta voor. Ook de Kretenzer stekelmuis is uniek voor Kreta evenals de Kretenzische wilde boskat en de Kretenzische das. Veel voorkomende dieren zijn vleermuizen, marters, egels en wezels. Schorpioenen, vier slangensoorten waaronder een addersoort, hagedissen en gekko's komen algemeen voor op Kreta. Landschildpadden komen niet voor op Kreta, maar wel moeras- en zeeschildpadden. De mediterrane zeeschildpad komt nog voor op de stranden van West-Kreta. De kameleon komt binnen Griekenland alleen op Kreta voor.

advertentie
Cicade, KretaPhoto: Sputniktilt CC 4.0 no changes made

De cicade, een soort krekel is met zijn doordringend geluid de hele dag te horen. Insecten als kevers, krekels, muggen en sprinkhanen zijn rijk vertegenwoordigd.

De zeeën rondom Kreta zijn praktische leeggevist. Zwaardvissen, makrelen, barbelen, sardines, octopussen en pijlstaartinktvissen worden nog wel in restaurants geserveerd. Kreta kent vrij veel vogelsoorten, zowel inheemse als trekvogels. Gieren, buizerds en arenden vliegen boven Kreta hun rondjes, op zoek naar prooi of aas.

advertentie
Lammergier KretaPhoto: Richard Bartz CC 2.5 no changes made

Met name de lammergier is een indrukwekkende verschijning. Opmerkelijk zijn de rotsklever die op de vele kale rotsen leeft en de Rüpells grasmus die in de velden leeft. Langs de kust in de lagunen komen de kleine zilverreiger, de kluut en de bruine kiekendief voor.

advertentie

KRETA LINKS

Advertenties
• Naar Kreta met Sunweb
• Kreta Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autohuur Kreta
• Eilandhoppen Kreta
• Authentieke reizen naar Kreta
• Kreta Hotels
• West Kreta Rossholidays
• Auto huren in Kreta
• Boeken, ook tweedehands, over KRETA bij Bol.com

Nuttige links

Kreta (N)
Kreta Foto's
Kreta Verzamelgids (E+N)
Last Minutes Kreta (N)
Reisinformatie Kreta (N)
Reizendoejezo - Kreta (N)

Bronnen

Buma, H. / Reishandboek Kreta

Elmar

Hendriksen, B. / Kreta

Babylon-De Geus

Lubsen-Admiraal, S.M. / Kreta

Kosmos

Strijbos, E. / Kreta

Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems