Landenweb.nl

SAMOS
Geschiedenis

To read about SAMOS in English - click here

Naar Samos met Sunweb

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geschiedenis

Prehistorie en vroegste geschiedenis

De oudste menselijk overblijfselen die op Samos gevonden zijn, dateren uit het Neolithicum (ook wel jonge of nieuwe steentijd), die duurde van ca. 4000 tot ca. 1700 jaar v.Chr. Ca. 3000 v.Chr. vestigden zich een aantal stammen zich op Samos, de Pelasgen, de Karen en de Lelegen. Ca. 1500 v. Chr. kwamen de Minoërs vanuit Kreta op Samos, gevolgd omstreeks 1400 v.Chr. door de Myceners, afkomstig van het vasteland van Griekenland. In deze tijd ontstond ook de cultus van de vruchtbaarheidsgodin Hera.

advertentie

Griekse en Romeinse oudheid

In de oudheid werd Samos een welvarend eiland door de overzeese handel. Als gevolg hiervan bloeide de cultuur en de economie, met name vanaf 538 v.Chr. onder het bewind van de alleenheerser en tiran Polycrates van Samos. In deze periode werden vele bouwwerken opgetrokken, maar Polycrates stond ook bekend als een zeer oorlogszuchtig type.

In 522 v.Chr. werd Samos door de Perzen, onder leiding van Alexander de Grote veroverd, en deze periode duurde tot Samos in 479 v. Chr. lid werd van de Attische Zeebond, een verbond van Griekse steden en eilanden onder leiding van Athene. Na de dood van Alexander de Grote wisselden de machtsverhoudingen op Samos voortdurend, totdat het eiland in 133 v. Chr. een onderdeel werd van de Romeinse 'provincia' Asia, die het westelijke deel van Anatolië en de eilanden voor de Turkse westkust omvatte.

advertentie

Byzantium, Venetië en Turkije

In 395 n.Chr. werd het Romeinse Rijk verdeeld en heel Griekenland, dus ook Samos, kwam onder de invloedssfeer van het Oost-Romeinse Rijk. Niet lang hierna volgde een langdurige periode met voordurend overvallen van piraten. Na de vierde kruistocht van 1204 vestigden de Venetianen zich voor de eerste keer op Samos, en die periode duurde tot halverwege de 15e eeuw. In 1453, bij de val van Constantinopel, viel het Byzantijnse Rijk uit elkaar, en in 1475 kwamen de eilanden in de oostelijk Egeïsche Zee onder Turkse heerschappij. Als gevolg hiervan verliet bijna de gehele bevolking het eiland, en pas vanaf 1562 vestigden zich weer Grieken op het eiland. van 1560 tot 1834 was Chóra de hoofdstad van Samos. Onder de Turken hadden de Samioten een naar verhouding grote politieke autonomie, de Turken interesseerden zich vooral voor de belastingen die op het eiland geheven werden. Er woonden dan ook maar weinig Turken op Samos en er zijn in die tijd ook nooit moskeeën gebouwd.

advertentie

Griekse vrijheidsstrijd en Grieks-Turkse Oorlog

In 1821 kwamen de Grieken in opstand tegen de Turkse bezetters en in 1830 wonnen de Grieken hun vrijheidsstrijd. Voor Samos, met als opstandelingenleider Lykourgos Logothetis, was het echter nog niet zover.

De grote Europese landen waren tegen de toetreding van Samos tot Griekenland, in 1834 verkreeg Samos als enige eiland in de Egeïsche Zee gedeeltelijke autonomie als prinsdom. De eerste Prins van Samos was Stefan Bogoridi (1832-1850), met onder andere de prinsen Konstantinos Photiades (1874-1979) en Georgios Verovits (1895-1896), een Grieks-orthodoxe Ottomaanse staatsman die ook nog een tijdje gouverneur-generaal van Kreta was. Opvolgers van Verovits waren onder meer Prins Georgios Georgiadis (aug. 1907 - jan. 1908) en Prins Andreas Kopasis (jan. 2008 - 22 maart 1912). De laatste Prins van Samos was Grigorios Vegleris (22 maart 1912 - oktober 1912).

In 1912 verlieten de laatste Turken Samos en trad het eiland eindelijk toe tot het Griekse koninkrijk. In 1922 deden de Grieken een mislukte poging om Constantinopel en de Klein-Aziatische kust te veroveren. Hierdoor kwam er een enorme volksverhuizing op gang van Turkse en Griekse vluchtelingen. Meer dan een miljoen Grieken werden gedwongen om Klein-Azië te verlaten en meer dan een half miljoen Turken vluchtten uit Griekenland. Het tussen Griekenland en Turkije gelegen Samos had uiteraard veel last van deze gigantische mensenstromen.

advertentie

Tweede Wereldoorlog en na dictatuur democratie

Samos werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zonder veel bloedvergieten bezet door de Italianen van Mussolini. Alleen in het dorp Kastanéa werden op 30 augustus 1943 een aantal gijzelaars vermoord. In november 1943 werden de steden Vathí en Pythagório gebombardeerd door de Duitsers.

Van de Griekse Burgeroorlog, die duurde van 1942 tot 1949, heeft Samos niet veel gemerkt, en ook van de dictatoriale periode in Griekenland (1967-1973) heeft Samos weinig meegekregen. In 1974, bij het conflict met Turkije rond Cyprus, werd aan de oostkant van Samos, dichtbij Turkije, een van de grootste militaire bases van Griekenland gevestigd. Op 3 augustus 1989 stortte er een Shorts 330 van Olympic Airways (nu Olympic Airlines) neer in de buurt van Samos-airport; 31 passagiers vonden de dood.

advertentie

21e eeuw

In juli 2000 werd Samos getroffen door dagen durende enorme bosbranden, die uiteindelijk meer dan 30% van alle bossen vernietigden. Met name het gebied rond de plaatsen Pirgos en tot op de top van de Karvounis hadden veel te lijden van de branden. Hoewel er op dit moment niet meer zoveel van de branden te zien is, zal het nog 50-100 jaar duren voordat de bossen weer volledig hersteld zijn.

In 2011 werden de vier gemeenten op Samos samengevoegd tot één gemeente.

Eind augustus 2019 zorgde een natuurbrand ervoor dat honderden toeristen geëvacueerd moesten worden naar de stad Pythagorion, die op dat moment nog niet bedreigd werd.

Zie verder ook de geschiedenispagia van Griekenland op landenweb.

advertentie

SAMOS LINKS

Advertenties
• Naar Samos met Sunweb
• Samos Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Samos Rossholidays
• Authentieke reizen naar Samos
• Eilandhoppen Dodekanesos
• Samos Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Samos
• Boeken, ook tweedehands, over SAMOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Samos (N)
Startnederland Samos (N)

Bronnen

Wikipedia

Schönrock, D. / Samos

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems