Landenweb.nl

SAMOS
Planten en Dieren

To read about SAMOS in English - click here

Naar Samos met Sunweb

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Planten en Dieren

Planten

advertentie
Olijfbomen, SamosPhoto: Publiek domein

De olijfboom is de meest voorkomende boomsoort op Samos, er zijn meer dan 1,5 miljoen exemplaren te vinden. Ca. 75% van de lijfbomen is op het zuidelijke deel van het eiland te vinden. In het noorden en midden van het eiland zijn de meeste druivenranken te vinden, waar de muskaatdruif zorgt voor de beroemde Samos-wijn. Citrusbomen, kersenbomen en appelbomen komen over het hele eiland voor.

In het noorden en op de berghellingen van Ampelos en Kerkis domineren de dennenbossen. In de lager gelegen gebieden tot aan de kustlijn komt de Turkse den het meeste voor, hoger dan 700 meter is de zwarte den dominant.

Op rotsachtige en dorre gronden vinden we dichte maquis-begroeiing met struikgewas en kruidachtige planten als hulsteik of kermeseik, mastiek, wilde olijfboom, johannesbroodboom, jeneverbes, braamstruik, kamperfoelie, terpentijnboom, trosheide, bonenkruid, oregano, cistusroos, tijm, gedoornde pimpernel, stekelbrem, salie en bergthee.

advertentie
Oleander, SamosPhoto: KRiemer in het publieke domein

In nattere gebieden komen voor: oleander, monnikspeper, laurier, grauwe wilg, klimop en steekwinde.

advertentie

Dieren

Samos kent een zeer rijke en gevarieerde herpetofauna (reptielen en amfibieën), en dat heeft onder andere te maken door de ligging van het eiland vlakbij de westkust van Turkije. Op Samos komen 30 soorten voor en dat is vrij veel voor een eiland van deze omvang. De soorten op Samos leven in kleine populaties die verspreid over het eiland te vinden zijn.

advertentie
Anatolische Muurhagedis, SamosPhoto: Federico Muciaccia CC 3.0 no changes made

De slangenooghagedis is over het hele eiland te vinden, de zeldzame Anatolische muurhagedis is in Europa alleen op Samos te vinden en leeft verder alleen nog aan de Turkse westkust. Bijzonder is ook de scheltopusik of Europese glasslang, een pootloze hagedis die tot 1,5 meter lang kan worden. Een andere hagedissoort is de Johannisskink, die wel wat lijkt op een kleine slang en ca. 11 cm groot wordt.

Er leven op Samos ook twee gekkosoorten, de naaktvingergekko en de Turkse huisgekko. Zeer bijzonder is de hardoen, de enige agamesoort die in Europa voorkomt en leeft op een groot aantal Griekse eilanden.

Samos telt ook een aantal slangensoorten, de Kaspische toornslang, de slanke toornslang en de wormslang. Verder leven op Samos drie schildpadsoorten, de Europse moerasschilpad, de Kaspische beekschildpad en de voor Samotiaanse begrippen zeldzame Moorse landschildpad.

Op Samos komen vier soorten amfibieën voor, de gewone pad, de groene pad, de boomkikker en de Egeïsche meerkikker. Tot de Samotiaanse fauna behoren ook nog de Oxythyrea funesta (soort bladsprietkever), een sabelsprinkhaansoort, een miljoenpootsoort, de bosbeekjuffer, de schorpioen en de zoetwaterkrab.

advertentie
Komingspage, SamosPhoto: Gailhampshire CC 2.0 no changes made

Omdat er veel bloemen op Samos groeien en bloeien, leven er ook veel vlinders, onder andere gehakkelde aurelia, boswitje, koningspage, kaasjeskruiddikkopje, oranje luzernevlinder, distelvlinder, tijgerblauwtje, Levant bruin zandoogje, klein koolwitje of knollenwitje, groot koolwitje, blauwe ijsvogelvlinder, eikenpage, donkere heivlinder, Balkanboswachter, koninginnepage, Icarusblauwtje, klein kustdikkopje, kleine vuurvlinder en boomblauwtje.

advertentie

SAMOS LINKS

Advertenties
• Naar Samos met Sunweb
• Samos Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Samos Rossholidays
• Authentieke reizen naar Samos
• Eilandhoppen Dodekanesos
• Samos Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Samos

Nuttige links

Reisinformatie Samos (N)
Startnederland Samos (N)

Bronnen

Wikipedia

Schönrock, D. / Samos

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems