Landenweb.nl

SAMOS
Economie

To read about SAMOS in English - click here

Naar Samos met Sunweb

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Economie

Belangrijk voor de economie is de wijnbouw, en dan met name de beroemde witte Samos-wijn. Per jaar wordt er ca. 6 miljoen liter van deze zoete, volle wijn geproduceerd en daarmee is de Samos-wijn het belangrijkste exportproduct van het eiland, met olijfolie als goede tweede. Samos herbergt 2300 hectare vol met wijnranken, met name op de hellingen van het Ámbelos-massief in het noordelijke deel van Samos. Ca. 97% van de wijngaarden wordt bedekt door de muskaatdruif (ook wel genoemd muscat blanc a petit grains, Muscat de Frontignan of in het Grieks Moschoudi), de rest van de wijngaarden produceert de Ritino en de Fokiano, die gebruikt wordt voor het maken van onder andere roséwijn. De meest geprezen Samos-wijnen zijn de Samos Grand Cru en de Samos Vin Doux.

Twee wijnbouwcoöperaties in de plaatsen Karlóvassi en Malagári produceren jaarlijks ongeveer 80.000 hl Samos-wijn, waar ca. tweederde geëxporteerd wordt. Van de muskaatdruif worden ook droge witte wijnen gemaakt, 'saména golden' en 'saména sec'.

Omdat er relatief veel regen valt op Samos, worden er ook allerlei soorten groente verbouwd die elders in Griekenland nauwelijks te vinden zijn. Deze groentes worden behalve voor de bewoners zelf ook gebruikt door de koks van de vele restaurants. Ten oosten van de de hoofdstad, Samos-stad, ook wel Vathí genoemd, ligt de Vlamarí-hoogvlakte, waar nog steeds intensieve landbouw bedreven wordt, ook al is het minder dan vroeger het geval was.

Naast Samos-stad is ook Karlóvassi een economisch centrum van Samos, hoewel veel fabrieksgebouwen vervallen zijn en leeg staan.

advertentie

SAMOS LINKS

Advertenties
• Naar Samos met Sunweb
• Samos Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Samos Rossholidays
• Authentieke reizen naar Samos
• Eilandhoppen Dodekanesos
• Samos Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Samos
• Boeken, ook tweedehands, over SAMOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Samos (N)
Startnederland Samos (N)

Bronnen

Wikipedia

Schönrock, D. / Samos

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems